ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πνευμόνων Υγεία»: Το πρόγραμμα που προλαμβάνει τον καρκίνο του πνεύμονα

Υπηρεσίες Υγείας
«Πνευμόνων Υγεία»: Το πρόγραμμα που προλαμβάνει τον καρκίνο του πνεύμονα
«Το πρόγραμμα "Πνευμόνων Υγεία" συνδυάζει την απαραίτητη, υψηλού επιπέδου επιστημονική στελέχωση και τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και προσφέρει, για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα στην Ελλάδα, πρόληψη κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Τετάρτη, 30/11/2022 - 13:17
News4Health Team News4Health Team

Έχει υπολογιστεί πως η εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας θα μπορούσε να σώσει μέχρι και 3,7 εκατομμύρια ζωές, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο

Αυτό το συγκλονιστικό νούμερο έχει οδηγήσει στην καθιέρωση ολόκληρου του μήνα Νοεμβρίου, ως μήνα ευαισθητοποίησης, σωστής ενημέρωσης και κατανόησης της νόσου του καρκίνου του πνεύμονα, με στόχο τη σωτηρία ακόμα περισσότερων ζωών, μέσω της διεύρυνσης της εφαρμογής στρατηγικών πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Τι εννοούμε όταν λέμε πρόληψη;

Όταν μιλάμε για πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα (αλλά και οποιουδήποτε καρκίνου) εννοούμε οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται με στόχο την ελάττωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου. Η πρόληψη μπορεί να είναι πρωτογενής, δηλαδή να προλάβει την εμφάνιση μιας νόσου, ωστόσο στον καρκίνο του πνεύμονα, προς το παρόν, δεν μπορούμε να μιλήσουμε κυριολεκτικά για πρωτογενή πρόληψη, αλλά για περιορισμό των παραγόντων κινδύνου εμφάνισής του.

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία, παράλληλα με την εντατικοποίηση των προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος να επενδύσουμε και στη δευτερογενή πρόληψη, δηλαδή στην πρώιμη διάγνωση της νόσου, τη διάγνωση σε όσο το δυνατόν πιο αρχικό της στάδιο.

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική κοινότητα έχει προκρίνει ως διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του πνεύμονα την αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας χωρίς σκιαγραφικό (low-dose CT, LDCT). Σήμερα, ο έλεγχος με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας είναι πλέον εγκεκριμένος για ομάδες υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ και ήδη και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, ένα πρωτοποριακό θεραπευτήριο, το Metropolitan Hospital -μέλος του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας, του Ομίλου HHG- «πήγε μακρύτερα». Ενέταξε την εξέταση αυτή σε ένα πρόγραμμα, το «Πνευμόνων Υγεία», που αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού - προληπτικού ελέγχου για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και το οποίο έχει ήδη βραβευτεί με Βραβείο Silver στα Patient Partnerships Awards 2022.

Πώς λειτουργεί;

«Το "Πνευμόνων Υγεία" συνδυάζει την απαραίτητη, υψηλού επιπέδου επιστημονική στελέχωση και τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής και προσφέρει, για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα στην Ελλάδα, πρόληψη κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα επιστημόνων υγείας που απαρτίζεται από πνευμονολόγους της Πνευμονολογικής Κλινικής «Πνοή» και ογκολόγους από το Πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών, τη Δ' και τη Β' Ογκολογική Κλινική και από τον λοιπό ογκολογικό τομέα, για να προσφέρει συμβουλευτική προσέγγιση κατόπιν ραντεβού σε εβδομαδιαίο εξωτερικό ιατρείο, σε όσα άτομα θελήσουν να υποβληθούν στον έλεγχο», όπως ενημερώνει ο ιατρός Επαμεινώνδας Κοσμάς, Διευθυντής Πνευμονολόγος στο Metropolitan Hospital.

Τι γίνεται σε περίπτωση ανίχνευσης καρκίνου του πνεύμονα;

«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι ανίκητος. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για πρόληψη, για διακοπή του καπνίσματος αλλά και για τις καινοτόμες θεραπείες είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η ανοσοθεραπεία που άρχισε σχετικά πρόσφατα να εφαρμόζεται έχει αλλάξει το τοπίο και τις επιλογές στον αλγόριθμο αντιμετώπισης, προσφέροντας σημαντική ελπίδα για μακρόχρονη επιβίωση σε πολλούς ασθενείς.

Σήμερα, έρχεται, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, να πάρει θέση και σε πιο πρώιμα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, όταν η νόσος είναι μόνο τοπικά προχωρημένη -σε ασθενείς με στάδιο 3, μετά την κλασική χημειο-ακτινοθεραπεία-, η προσθήκη της ανοσοθεραπείας ως θεραπείας συντήρησης τριπλασίασε την επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου και αύξησε σημαντικά τη συνολική επιβίωση, προσφέροντας μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην αντιμετώπιση πιο αρχικών σταδίων αυτής της δύσκολης νόσου.

Πρόσφατα, η ανοσοθεραπεία εγκρίθηκε και ως συμπληρωματική θεραπεία μετά από χειρουργείο πρώιμων σταδίων αλλά και ως προεγχειρητική επιλογή μαζί με χημειοθεραπεία, γιατί οδηγεί σε σημαντικά ποσοστά πλήρους ανταπόκρισης της νόσου, σε πρώιμα χειρουργήσιμα στάδια, με συνέπεια ασφαλέστερα και μικρότερης έκτασης χειρουργεία», επισημαίνει η ιατρός Έλενα Λινάρδου, PhD, Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ' Ογκολογικής Κλινικής και του Πρότυπου Κέντρου Κλινικών Μελετών του Metropolitan Hospital.

Τι άλλο είναι καλό να έχουμε υπόψη για τον καρκίνο του πνεύμονα;

«Η κύρια αιτία της νόσου είναι το κάπνισμα (όπως προκύπτει στο 90% των περιπτώσεων). Μάλιστα, ακόμα και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα. Άτομο που δεν καπνίζει και διαμένει στον ίδιο χώρο με άτομο που καπνίζει έχει 24% μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης.

Ακόμα και στις περιπτώσεις ατόμων που καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Ας σημειωθεί όμως, ότι άτομα 55-80 ετών, που καπνίζουν 30 χρόνια ή παραπάνω ή κάπνιζαν και το έχουν διακόψει λιγότερο από 15 χρόνια πριν, σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των Η.Π.Α. πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο», τονίζει ο ιατρός Νικόλαος Κουφός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας του Metropolitan Hospital.

Το Πρόγραμμα «Πνευμόνων Υγεία» στο Metropolitan Hospital

Το Metropolitan Hospital καλεί γυναίκες και άντρες ηλικίας 50 ετών και άνω, ενεργούς ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα κατά την τελευταία 15ετία και έχουν ιστορικό καπνίσματος από 20 έως 30 «πακέτα-έτη» (pack-years: τα πακέτα τσιγάρων που καπνίζετε ή καπνίζατε ανά ημέρα επί (Χ) τα χρόνια που συνολικά καπνίζετε/καπνίζατε), ή έχουν ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα στην οικογένεια, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210-480-9150, 210-480-9160, 210-480-9217 (εργάσιμες ημέρες και ώρες), προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Πνευμόνων Υγεία», το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσω της συνεργασίας του Ομίλου HHG και του Metropolitan Hospital με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Fairlife Lung Cancer Care, του φορέα που δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Bell.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του Πνεύμονα: «Μην αναβάλλεις τη διάγνωση» - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης από τον LuCE

Τελευταία τροποποίηση στις 30/11/2022 - 15:44
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Full [Health]: Το ιδανικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής για όσους θέλουν να ζουν τη ζωή στο Full
Full [Health]: Το ιδανικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής για όσους θέλουν να ζουν τη ζωή στο Full 01 Δεκεμβρίου 2022
Ο Όμιλος HHG ιδρύει Κέντρο Γυναικολογικής Ογκολογίας στο ΜΗΤΕΡΑ 30 Νοεμβρίου 2022
Ο Όμιλος HHG ιδρύει Κέντρο Γυναικολογικής Ογκολογίας στο ΜΗΤΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΕΣ για τον Καρκίνο του Μαστού σε Σέρρες, Έδεσσα και Δράμα
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 13:24

Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΕΣ για τον Καρκίνο του Μαστού σε Σέρρες, Έδεσσα και Δράμα

Allwyn Care: Νέες πανελλαδικές δράσεις πρόληψης και εθελοντικής προσφοράς
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 19:34

Allwyn Care: Νέες πανελλαδικές δράσεις πρόληψης και εθελοντικής προσφοράς

Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07

Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων
Health Talk
11/05/2026 - 17:37

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 20:38

Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών στην Αγγλία
Υγεία
13/05/2026 - 18:17
Γώγος: «Ο χανταϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές»
Health Talk
13/05/2026 - 17:02
Το άγχος και η έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί
Υγεία
13/05/2026 - 16:11
Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο λόγω πιθανής επιδημίας γαστρεντερίτιδας - ένας θάνατος
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 15:43
Με 16 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Πολιτική Υγείας
13/05/2026 - 15:21
Nέο πρόγραμμα πιστοποίησης για την ψυχική υγεία και την ευεξία στην εργασία
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 14:38
Το γραφείο του 2050: AI, νευροεμφυτεύματα και εικονική πραγματικότητα αλλάζουν την εργασία
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 14:21
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
Pharma News
13/05/2026 - 13:56
ΕΛΕΑΝΑ: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες που πάσχουν από ινομυαλγία είναι αδιάγνωστοι
Patient Talk
13/05/2026 - 13:38
Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΕΣ για τον Καρκίνο του Μαστού σε Σέρρες, Έδεσσα και Δράμα
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 13:24
Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση
Health Talk
13/05/2026 - 13:09
AstraZeneca, ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και ΓΝ Παπαγεωργίου ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Κλινική Έρευνα
Digital Health
13/05/2026 - 12:42
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 11:57
Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24
Ικανοποίηση στον ΕΜΑ για τη συμφωνία σχετικά με τα Κρίσιμα Φάρμακα
Pharma Policy
13/05/2026 - 10:33
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41
Προληπτικά μέτρα κατά του χανταϊού λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:14
Webinar της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο των ωοθηκών: «Eνημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές»
Patient Talk
13/05/2026 - 08:09
ΚΚΕ: «Αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές επαναφορά 13ου 14ου μισθού και ένταξη στα ΒΑΕ»
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 03:44
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32
Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14
ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56
Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18
Τεστ ούρων μπορεί να διαγνώσει ανορεξία, ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή
Υγεία
12/05/2026 - 15:00
Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo