ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στη Θεσσαλονίκη

Υπηρεσίες Υγείας
UNSPLASH
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Προκαλείται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν δε μπορεί να αξιοποιήσει σωστά αυτήν που παράγει.
Τετάρτη, 13/11/2024 - 08:11
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη στα κύτταρα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Η ανεπάρκεια της ινσουλίνης δημιουργεί επιπλοκές, καθώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και προκαλούν υπεργλυκαιμία. Αυτή η κατάσταση, αν δεν αντιμετωπιστεί για μεγάλο διάστημα, μπορεί να επιφέρει διάφορα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εντοπίζονται βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα.

Ο διαβήτης είναι ικανός να επηρεάσει και την όραση, προκαλώντας μια σειρά οφθαλμικών παθήσεων. Μία από τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις που συνδέεται με τον διαβήτη ως επιπλοκή, προσβάλλοντας πάσχοντες από όλες τις μορφές του (διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτη κύησης), είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η διαρκής υπεργλυκαιμία προκαλεί αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδή (του φωτοευαίσθητου χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού). Τα αγγεία αυτά στους διαβητικούς ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή (αιμορραγία) και μικροαποφράξεις, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων. Τα νεοαγγεία δημιουργούν αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με διαβήτη εκδηλώνουν τελικά αμφιβληστροειδοπάθεια. Το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία. Είναι πιο χαμηλό στα άτομα κάτω των 25 ετών (αγγίζει το 13%) και υψηλότερο στους ηλικιωμένους 65-79 ετών (υπερβαίνει το 28%).

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια προοδευτική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, διαφορετικά οι συνέπειες για την όραση χαρακτηρίζονται σοβαρές. Σε 1 στους 15 ασθενείς προκαλεί διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, κατά το οποίο παρατηρείται πάχυνση του αμφιβληστροειδή από συσσώρευση υγρού στις στιβάδες του (διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, δηλαδή στην ωχρά κηλίδα).

Τα καλά νέα είναι ότι με τον τακτικό προληπτικό ή προ-συμπτωματικό έλεγχο, την καλή ρύθμιση του σακχάρου και τη λήψη όλων των απαιραίτητων μέτρων, μπορούν να προστατευθούν οι ασθενείς από τη συγκεκριμένη οφθαλμική κατάσταση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, σε συνεργασία με την Χ.Α.Ν.Θ. (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης), θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στους ενδιαφερόμενους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν φωτογράφηση βυθού οφθαλμού με ειδικό προηγμένο φορητό διαγνωστικό εξοπλισμό, για την ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

DOREAN METRHSH

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα λάβουν χώρα ακριβώς μπροστά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. από τις 10:00 έως τις 14:00, θα υποστηριχθούν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με επικεφαλής την Οφθαλμίατρο Χειρουργό κ. Χρύσα Κουτσιούκη MD, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται και ενημερώσεις στο κοινό για την σημασία του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου. Σε άτομα που θα εντοπιστούν ύποπτα ευρήματα, θα δοθούν ειδικές κατευθύνσεις, αλλά και άμεση σύσταση θεραπευτικής προσέγγισης, αναλόγως των ενδείξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ).

«Ο προ-συμπτωματικός έλεγχος της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αναδεικνύει εάν υπάρχουν ευρήματα στον βυθό του οφθαλμού, προτού παρατηρηθούν προβλήματα στην όραση. Η συγκεκριμένη εξέταση συνιστάται σε άτομα με διαβήτη που έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη και πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σε πρώιμα στάδια, δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, εφόσον δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το Ινστιτούτο Ophthalmica, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα του Εθνικoύ Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), «τρέχει» το πρόγραμμα προ-συμπτωματικού ελέγχου διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας για όλους τους διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς. Ένα ραντεβού δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και περιλαμβάνει μια ταχύτατη λήψη ψηφιακής φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης, για την ανίχνευση τυχόν παθολογίας στον αμφιβληστροειδή. Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος, αξιολογώντας τα ευρήματα, θα συστήσει τακτική παρακολούθηση ή έναρξη εξατομικευμένης θεραπείας, με στόχο τη μείωση του κινδύνου απώλειας της όρασης», δήλωσε η Χειρουργός Οφθαλμίατρος του Ινστιτούτου Ophthalmica κ. Χρύσα Κουτσιούκη, ειδική στην παθολογία αμφιβληστροειδή, ωχράς κηλίδας, ενδοφθάλμιων φλεγμονών & καταρράκτη.

«Την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για την νόσο και τις εκτεταμένες συνέπειές της. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω ειδικών εξετάσεων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προλάβουμε τις επιπλοκές και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζούν με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στηρίζει αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η πρώιμη παρέμβαση, μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, σωστής παρακολούθησης και φαρμακευτικής αγωγής ιδίως με τις νέες αγωγές είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση του διαβήτη στην πρόληψη επιπλοκών μικρο και μακροαγγειακών όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα, η νεφρική ανεπάρκεια, το διαβητικό πόδι και η απώλεια όρασης. Βασικός στόχος η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος κ. Δημήτριος Σκούτας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ και Πρόεδρος ΕΛΕΜΕΔ.

Το Ινστιτούτο Ophthalmica στηρίζει και φέτος αυτή την παγκόσμια προσπάθεια, μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζει και αποσκοπεί πρωτίστως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου.

To Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica αποτελεί μία ολοκληρωμένη οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) καλύπτοντας τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας με εύκολη πρόσβαση, υπερσύγχρονες υποδομές και τεχνολογία αιχμής, η άρτια εξειδικευμένη επιστημονική του ομάδα προσφέρει υψηλής ποιότητας οφθαλμολογική φροντίδα σε προληπτικό, κλινικό, διαγνωστικό και χειρουργικό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά ολόκληρο το φάσμα των οφθαλμολογικών παθήσεων σε ασθενείς κάθε ηλικίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/11/2024 - 20:07
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • OPTHALMICA
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέοι υπερηχογράφοι με τεχνητή νοημοσύνη της Siemens Healthineers για τον Όμιλο Βιοιατρική
Νέοι υπερηχογράφοι με τεχνητή νοημοσύνη της Siemens Healthineers για τον Όμιλο Βιοιατρική 12 Νοεμβρίου 2024
Επιστημονική ημερίδα για τα σπλαχνικά αγγεία στις 16 Νοεμβρίου από το Ερρίκος Ντυνάν 13 Νοεμβρίου 2024
Επιστημονική ημερίδα για τα σπλαχνικά αγγεία στις 16 Νοεμβρίου από το Ερρίκος Ντυνάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09

Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Υγεία
19/10/2026 - 18:28

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του
Υγεία
20/10/2026 - 00:07

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του

Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 07:27

Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
13/10/2026 - 16:32

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες προσφέρουν περισσότερες επιλογές
Health Talk
13/10/2026 - 10:00

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες προσφέρουν περισσότερες επιλογές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49
Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09
Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι - Έξυπνα tips επιβίωσης στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα
Υγεία
23/10/2026 - 14:19
Η συνεργασία UNICEF – ΕΟΚ εξασφάλισε δωρεάν δράσεις μπάσκετ για περισσότερα από 100.000 παιδιά
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 13:37
Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21
Ημερίδα με τίτλο «Τα αόρατα αδέλφια των σπάνιων νοσημάτων» στο Περιστέρι - Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Patient Talk
23/10/2026 - 11:03
Προσβάσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία που διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος
Υγεία
23/10/2026 - 10:37
ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49
Καρκίνος του μαστού: Tο συναισθηματικό τίμημα της νόσου
Υγεία
23/10/2026 - 09:43
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37
Αυτοεξέταση μαστού σε 10 απλά βήματα - Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά
Health Talk
23/10/2026 - 08:12
Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Cottage cheese: Ποια είναι τελικά τα τεκμηριωμένα οφέλη του viral άπαχου τυριού;
Διατροφή
22/10/2026 - 13:00
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo