ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στη Θεσσαλονίκη

Υπηρεσίες Υγείας
UNSPLASH
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Προκαλείται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν δε μπορεί να αξιοποιήσει σωστά αυτήν που παράγει.
Τετάρτη, 13/11/2024 - 08:11
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη στα κύτταρα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Η ανεπάρκεια της ινσουλίνης δημιουργεί επιπλοκές, καθώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και προκαλούν υπεργλυκαιμία. Αυτή η κατάσταση, αν δεν αντιμετωπιστεί για μεγάλο διάστημα, μπορεί να επιφέρει διάφορα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εντοπίζονται βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα.

Ο διαβήτης είναι ικανός να επηρεάσει και την όραση, προκαλώντας μια σειρά οφθαλμικών παθήσεων. Μία από τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις που συνδέεται με τον διαβήτη ως επιπλοκή, προσβάλλοντας πάσχοντες από όλες τις μορφές του (διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτη κύησης), είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η διαρκής υπεργλυκαιμία προκαλεί αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδή (του φωτοευαίσθητου χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού). Τα αγγεία αυτά στους διαβητικούς ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή (αιμορραγία) και μικροαποφράξεις, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων. Τα νεοαγγεία δημιουργούν αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με διαβήτη εκδηλώνουν τελικά αμφιβληστροειδοπάθεια. Το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία. Είναι πιο χαμηλό στα άτομα κάτω των 25 ετών (αγγίζει το 13%) και υψηλότερο στους ηλικιωμένους 65-79 ετών (υπερβαίνει το 28%).

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια προοδευτική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, διαφορετικά οι συνέπειες για την όραση χαρακτηρίζονται σοβαρές. Σε 1 στους 15 ασθενείς προκαλεί διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, κατά το οποίο παρατηρείται πάχυνση του αμφιβληστροειδή από συσσώρευση υγρού στις στιβάδες του (διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, δηλαδή στην ωχρά κηλίδα).

Τα καλά νέα είναι ότι με τον τακτικό προληπτικό ή προ-συμπτωματικό έλεγχο, την καλή ρύθμιση του σακχάρου και τη λήψη όλων των απαιραίτητων μέτρων, μπορούν να προστατευθούν οι ασθενείς από τη συγκεκριμένη οφθαλμική κατάσταση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, σε συνεργασία με την Χ.Α.Ν.Θ. (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης), θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στους ενδιαφερόμενους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν φωτογράφηση βυθού οφθαλμού με ειδικό προηγμένο φορητό διαγνωστικό εξοπλισμό, για την ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

DOREAN METRHSH

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα λάβουν χώρα ακριβώς μπροστά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. από τις 10:00 έως τις 14:00, θα υποστηριχθούν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με επικεφαλής την Οφθαλμίατρο Χειρουργό κ. Χρύσα Κουτσιούκη MD, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται και ενημερώσεις στο κοινό για την σημασία του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου. Σε άτομα που θα εντοπιστούν ύποπτα ευρήματα, θα δοθούν ειδικές κατευθύνσεις, αλλά και άμεση σύσταση θεραπευτικής προσέγγισης, αναλόγως των ενδείξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ).

«Ο προ-συμπτωματικός έλεγχος της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αναδεικνύει εάν υπάρχουν ευρήματα στον βυθό του οφθαλμού, προτού παρατηρηθούν προβλήματα στην όραση. Η συγκεκριμένη εξέταση συνιστάται σε άτομα με διαβήτη που έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη και πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σε πρώιμα στάδια, δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, εφόσον δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το Ινστιτούτο Ophthalmica, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα του Εθνικoύ Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), «τρέχει» το πρόγραμμα προ-συμπτωματικού ελέγχου διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας για όλους τους διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς. Ένα ραντεβού δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και περιλαμβάνει μια ταχύτατη λήψη ψηφιακής φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης, για την ανίχνευση τυχόν παθολογίας στον αμφιβληστροειδή. Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος, αξιολογώντας τα ευρήματα, θα συστήσει τακτική παρακολούθηση ή έναρξη εξατομικευμένης θεραπείας, με στόχο τη μείωση του κινδύνου απώλειας της όρασης», δήλωσε η Χειρουργός Οφθαλμίατρος του Ινστιτούτου Ophthalmica κ. Χρύσα Κουτσιούκη, ειδική στην παθολογία αμφιβληστροειδή, ωχράς κηλίδας, ενδοφθάλμιων φλεγμονών & καταρράκτη.

«Την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για την νόσο και τις εκτεταμένες συνέπειές της. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω ειδικών εξετάσεων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προλάβουμε τις επιπλοκές και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζούν με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στηρίζει αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η πρώιμη παρέμβαση, μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, σωστής παρακολούθησης και φαρμακευτικής αγωγής ιδίως με τις νέες αγωγές είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση του διαβήτη στην πρόληψη επιπλοκών μικρο και μακροαγγειακών όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα, η νεφρική ανεπάρκεια, το διαβητικό πόδι και η απώλεια όρασης. Βασικός στόχος η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος κ. Δημήτριος Σκούτας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ και Πρόεδρος ΕΛΕΜΕΔ.

Το Ινστιτούτο Ophthalmica στηρίζει και φέτος αυτή την παγκόσμια προσπάθεια, μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζει και αποσκοπεί πρωτίστως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου.

To Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica αποτελεί μία ολοκληρωμένη οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) καλύπτοντας τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας με εύκολη πρόσβαση, υπερσύγχρονες υποδομές και τεχνολογία αιχμής, η άρτια εξειδικευμένη επιστημονική του ομάδα προσφέρει υψηλής ποιότητας οφθαλμολογική φροντίδα σε προληπτικό, κλινικό, διαγνωστικό και χειρουργικό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά ολόκληρο το φάσμα των οφθαλμολογικών παθήσεων σε ασθενείς κάθε ηλικίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/11/2024 - 20:07
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • OPTHALMICA
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέοι υπερηχογράφοι με τεχνητή νοημοσύνη της Siemens Healthineers για τον Όμιλο Βιοιατρική
Νέοι υπερηχογράφοι με τεχνητή νοημοσύνη της Siemens Healthineers για τον Όμιλο Βιοιατρική 12 Νοεμβρίου 2024
Επιστημονική ημερίδα για τα σπλαχνικά αγγεία στις 16 Νοεμβρίου από το Ερρίκος Ντυνάν 13 Νοεμβρίου 2024
Επιστημονική ημερίδα για τα σπλαχνικά αγγεία στις 16 Νοεμβρίου από το Ερρίκος Ντυνάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι οκτώ κατηγορούμενοι για τους τραυματισμούς 21χρονου σε δομή ΑΜΕΑ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 17:12

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι οκτώ κατηγορούμενοι για τους τραυματισμούς 21χρονου σε δομή ΑΜΕΑ

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο

Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα
Υγεία
10/07/2026 - 13:00

Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντική αύξηση των ασθενών στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:56

Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού

Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών
Digital Health
03/07/2026 - 14:33

Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18
Αγαπηδάκη: Σε 15 ημέρες λύση για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/07/2026 - 11:10
Sam Neill: Πέθανε από πνευμονία όπως αποκαλύπτει ο ατζέντης του
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Καλά τα νέα στην Ουγκάντα - Κοντά στο εξιτήριο ο μοναδικός νοσηλευόμενος
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 10:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας
Pharma Policy
16/07/2026 - 09:45
Η Eli Lilly κοντά σε εξαγορά της AtaiBeckley – Στο επίκεντρο οι ψυχεδελικές θεραπείες για την ανθεκτική κατάθλιψη
Pharma News
16/07/2026 - 09:30
Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε κρούσμα στη Γλυφάδα - Ψεκασμοί και οδηγίες στους πολίτες
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 08:44
Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00
Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21
Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00
Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες φρενάρει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/07/2026 - 19:00
Ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν τιρζεπατίδη για απώλεια βάρους
Υγεία
15/07/2026 - 18:00
Ο Κωνσταντίνος Μεφσούτ στο τιμόνι της Γενικής Διεύθυνσης του PhARMA Innovation Forum
Pharma Policy
15/07/2026 - 17:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
Έλεγχοι σε διαιτολογικά γραφεία και ινστιτούτα αισθητικής - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:47
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
Τα ελληνικά σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες τα καλοκαίρια
Υγεία
15/07/2026 - 16:00
Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Pharma Policy
15/07/2026 - 13:49
Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΑΕ απαντούν για το κλείσιμο του Ξενώνα «My Athens»: «Κανείς δεν έμεινε χωρίς φροντίδα»
Ψυχική Υγεία
15/07/2026 - 12:53
Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19
Νέα πειραματική ανοσοθεραπεία έσωσε τέσσερα παιδιά με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο
Υγεία
15/07/2026 - 11:27
ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.: «Καμία νομοθέτηση για το ΝΠΔΔ Ψυχολόγων χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 10:41
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Μάρω Κοντού
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 10:09
Η διαχείριση της κόπωσης σε ακραίες συνθήκες: Χρήσιμα διδάγματα από το φετινό Μουντιάλ
Fitness
15/07/2026 - 09:52
Υπεριδρωσία σε χέρια και πέλματα: Λειτουργικό και ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται...
Υγεία
15/07/2026 - 09:26
Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo