ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Αλλάζει τα δεδομένα η καινοτόμος μάσκα του ΑΠΘ

Υπηρεσίες Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μάσκα που δημιούργησε το ΑΠΘ και αναμένει την έγκριση των αρμόδιων αρχών, αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρα.
Πέμπτη, 10/12/2020 - 14:25
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναμένει την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον SARS-CoV-2.

Η σημαντική εφεύρεση, για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο ΕΟΔΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ. Είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η αναπνευστική συσκευή με πλήρη κάλυψη προσώπου, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

«Έχω παρακολουθήσει από την αρχή τις προσπάθειες κατασκευής και λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής και νοιώθω υπερήφανος που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο. Από την περασμένη Άνοιξη, η ερευνητική μας κοινότητα έχει εστιάσει το έργο της σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κρίση, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο και την ανταπόδοση στην Πολιτεία, που στηρίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως η συγκεκριμένη εφεύρεση «συνιστά παγκόσμια συνεισφορά του ΑΠΘ στο ερευνητικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας και γι' αυτό άμεση ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών».

«Ο κορωνοϊός από θηρευτής γίνεται θήραμα»

Πίσω από κάθε σημαντική ανακάλυψη βρίσκεται η ανθρώπινη περιέργεια και η αναζήτηση πρακτικών λύσεων σε θέματα καθημερινά ή και πιο σύνθετα. Για τον καθηγητή Παναγιώτη Γκιβίση, η ιδέα ήταν απλή στην προσέγγισή της: «Πώς ο SARS-CoV-2 από θηρευτής, μπορεί να γίνει θήραμα, πώς η παθητική προστασία απέναντι στον κορωνοϊό μπορεί να γίνει ενεργητική;».

Εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ως Διευθυντής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ, έχοντας πλήρη εικόνα της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, ο καθηγητής αναζήτησε μία «επιθετική» απάντηση σε ένα ύπουλο χαρακτηριστικό της πανδημίας, την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων, που συνεπάγεται τη βουβή επιμόλυνση πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αποδυνάμωση των νοσοκομείων στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης.

«Η απάντηση ήταν μία μάσκα, που θα αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα, έτσι ώστε πιθανοί ασυμπτωματικοί χρήστες της να μην επηρεάζουν συναδέλφους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν συμβατικά μέτρα προστασίας, και να μην αυξάνεται το ιϊκό φορτίο στα νοσοκομεία», εξήγησε ο κ. Γκιβίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας πως η ιδέα για την ανάπτυξη μιας αναπνευστικής συσκευής, η οποία θα φιλτράρει και θα αποστειρώνει τον αέρα σε επιβαρυμένους με μολυσματικούς μικροοργανισμούς χώρους και ιδιαίτερα στους θαλάμους Covid-19 «γεννήθηκε σε μία συζήτηση με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Χρήστο Αντωνόπουλο» και «βασίστηκε σε μία εγκεκριμένη και βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής τεχνολογία, την UV-C ακτινοβολία, την οποία χρησιμοποιήσαμε με ιδιαίτερο και απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Πότε θα είναι διαθέσιμη η μάσκα στα νοσοκομεία»

Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Η BYTOX A.E. βρίσκεται σε συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G.Samaras, Medical Gas Solutions, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εξαγωγική δραστηριότητα σε 89 χώρες, για τη βιομηχανική παραγωγή της συσκευής.

«Στην παρούσα χρονική στιγμή εκκρεμεί η πιστοποίηση της συσκευής και ο σχετικός φάκελος βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησης», γνωστοποίησε ο κ. Γκιβίσης, σημειώνοντας πως «καθώς η συσκευή είναι προς χρήση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται σε χώρους με υψηλό μικροβιακό και ιικό φορτίο, είναι η απαραίτητη η έγκριση και η πιστοποίησή της». «Προσπαθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να διαθέσουμε τη συσκευή στο προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, αλλά και σε προσωπικό όπως του ΕΚΑΒ, των σωμάτων ασφαλείας και όλων εκείνων που απασχολούνται σε ευαίσθητες δομές», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας. Χρησιμοποιήσαμε γνωστές και δοκιμασμένες τεχνικές, τις οποίες ολοκληρώσαμε σε ένα λειτουργικό σύστημα προστασίας. Το εργαστηριακό πρωτότυπο αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε, διορθώθηκε, επανασχεδιάστηκε, ξαναδοκιμάστηκε και είναι έτοιμο να περάσει σε βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντωνόπουλος.

«Πώς λειτουργεί η αναπνευστική συσκευή»

Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξαρτήτων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.

Το συγκεκριμένο μήκος κύματος που χρησιμοποιείται στη συσκευή, διατηρώντας την μικροβιοκτόνο δράση του, μετατρέπει το όποιο όζον υπάρξει σε οξυγόνο, καθιστώντας τη χρήση της συσκευής απολύτως ασφαλή.

Συγκεκριμένα, ο εισπνεόμενος αέρας πριν εισέλθει εσωτερικά στη μάσκα, φιλτράρεται με ειδικό αντικαθιστούμενο φίλτρο ενεργού άνθρακα και μετέπειτα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία μέσω του προσαρτημένου συστήματος σκοτώνοντας τα ανεπιθύμητα μικρόβια, ιούς και άλλα παθογόνα για τα οποία η υπεριώδης ακτινοβολία είναι θανατηφόρα. Επιπροσθέτως κατά την έξοδο του από τη συσκευή και λίγο πριν την είσοδο του στην μάσκα, διέρχεται από ειδικό φίλτρο για παρακράτηση των υπολειμμάτων των νεκρών μικροβίων και ιών. Με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνεται και ο εκπνεόμενος αέρας, ο οποίος με διαφορετική πορεία φτάνει στην ολοκληρωμένη αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Εκτός από τα νοσοκομεία προορίζεται για χρήση σε χώρους τύπου «ISO Cleanroom», καθώς και όπου υπάρχει ανάγκη προστασίας από μολυσματικούς παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: https://www.voria.gr/article/koronoios---kenotomi-to-apth-mikrovioktonos-maska-gia-to-igionomiko-prosopiko?fbclid=IwAR1cGmYgHtgdMaQLi8ObpOjCFm4XXKpHtX8UQYs4gtBcsHqpEsDusrroVkc

Τελευταία τροποποίηση στις 10/12/2020 - 14:36
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΜΑΣΚΑ
  • ΑΠΘ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στηρίζει το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στηρίζει το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο 10 Δεκεμβρίου 2020
Μειώθηκαν στο μισό οι εισαγωγές με εγκεφαλικό στο πρώτο κύμα 10 Δεκεμβρίου 2020
Μειώθηκαν στο μισό οι εισαγωγές με εγκεφαλικό στο πρώτο κύμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21

Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ υπέγραψε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 22:13

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ υπέγραψε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου η μητέρα πολιτεύτριας της ΝΔ έπειτα από εμπρηστική επίθεση
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 14:44
Η έντονη ζέστη του καλοκαιριού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/07/2026 - 14:00
Άνοια: Πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο έως και 20 χρόνια πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
01/07/2026 - 13:00
«Προλαμβάνω: Μετέωρη η συνέχιση της θεραπείας για τους δικαιούχους του προγράμματος για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 12:29
Μελέτη δείχνει ότι η μελατονίνη μπορεί να ανακουφίσει από τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο
Υγεία
01/07/2026 - 12:00
Οι δυνατοί μύες στο στήθος και την πλάτη συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος
Υγεία
01/07/2026 - 11:00
The Lancet: Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και ανοίγουν νέους δρόμους στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών
Υγεία
01/07/2026 - 10:00
FDA: Έγκριση νέας κυτταρικής θεραπείας του καρκίνου του αίματος που μειώνει και τις επιπλοκές της μεταμόσχευσης
Pharma News
01/07/2026 - 09:00
Κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών για την απόλυση εργαζόμενης με αναπηρία
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 07:18
Απάντηση Κομισιόν σε Αρβανίτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 03:48
Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12
Ποιες καλοκαιρινές συνήθειες και γιατί αυξάνουν τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2026 - 23:11
ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών
Pharma News
30/06/2026 - 22:38
Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για την ίδρυση υπογραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 22:11
Εντυπωσιακή η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:52
Προειδοποίηση ΠΟΥ για πιθανό ξέσπασμα επιδημιών στη Βενεζουέλα έπειτα από τους δύο σεισμούς
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:29
Αίτημα για άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας με νέες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 21:12
«Έξυπνη» πλατφόρμα για τη μείωση της χοληστερόλης με την υπογραφή Ελληνίδας γενετίστριας
Υγεία
30/06/2026 - 20:56
Πετράλωνα: Ολοκληρώνονται οι έρευνες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας - Πως σώθηκε ο κόσμος
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 20:04
Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για επείγουσα οικονομική ενίσχυση υπέρ των σεισμοπαθών της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 19:43
Πρώτη δύναμη η «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο» στις εκλογές του ΠΦΣ
Pharma Policy
30/06/2026 - 19:16
Ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου αναπτύσσει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Patient Talk
30/06/2026 - 18:58
Έμπολα: Καμπανάκι ΟΗΕ για το κόστος από το ξέσπασμα του ιού στην Αφρική
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 18:37
Servier Hellas: Σχεδόν 50 χρόνια επένδυσης στη θεραπευτική καινοτομία και τη φροντίδα των ασθενών
Pharma News
30/06/2026 - 18:04
Την άρση της επιβάρυνσης στα φάρμακα για τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου ζητάει η Ομοσπονδία
Pharma Policy
30/06/2026 - 17:32
Πετράλωνα: «Σώθηκε κόσμος γιατί κάποιοι άρχισαν να χτυπάνε τα κουδούνια»
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 17:13
ΙΣΑ: Να διορθωθεί άμεσα η εσφαλμένη επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:27
Laser μυωπίας μετά τα 40: Τι γίνεται όταν μπαίνει στην εξίσωση και η πρεσβυωπία;
Health Talk
30/06/2026 - 16:00
Αιμορροΐδες: Οι καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο
Υγεία
30/06/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo