ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Συνέδριο για τις νέες προεγχειρητικές τεχνικές στη θεραπεία του καρκίνου

Υπηρεσίες Υγείας
Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Συνέδριο για τις νέες προεγχειρητικές τεχνικές στη θεραπεία του καρκίνου
Στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται 6ο πανελλήνιο εξειδικευμένο Ογκολογικό Συνέδριο, «Προεγχειρητικές Συστηματικές Θεραπείες σε Καρκίνο - Πως και πόσο βελτιώνονται τα χειρουργικά αποτελέσματα»
Σάββατο, 24/02/2024 - 00:11
News4Health Team News4Health Team

Στην ομιλία του ο παθολόγος - ογκολόγος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Χρήστος Εμμανουηλίδης, επισήμανε πως «έχουμε σημαντική αύξηση του ποσοστού ίασης των ασθενών μας. Σήμερα έχουμε πολλές διαφορετικές μεθόδους και πολλούς διαφορετικούς τρόπους να βλάψουμε το καρκινικό κύτταρο, µε καινούργια φάρμακα, καινούργιες θεραπείες και καινούργιες τεχνικές χειρουργικές. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που πριν δεν μπορούσαμε να τους εγχειρήσουμε και να τους θεραπεύσουμε σήμερα μπορεί να θεραπευτεί και αυτό αφορά σε πλειάδα καρκίνου».

Στη συνέχεια ο εξειδικευμένος επιστήμονας τόνισε ότι «ο καρκίνος στα αρχικά στάδια είναι γνωστό πως θεραπεύεται, αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι στη σημερινή εποχή τα ποσοστά ίασης μπορούν να αυξηθούν σημαντικά εάν πριν την αγωγή, την εγχείρηση δηλαδή, προηγηθεί μια συστηματική θεραπεία από τους ογκολόγους, παθολόγους, που αποφασίζεται από το ογκολογικό συμβούλιο», και διευκρίνισε πως «η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών τεχνικών, όπως για παράδειγμα η ανοσοθεραπεία, μας επιτρέπουν περιπτώσεις που παλιά δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν, άρα να μην ιαθούν, σήμερα να μπορούν».

Κλειδί της σύγχρονης θεραπείας η εξατομίκευσή της

Ο ομότιμος καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Παύλος Νικολαϊδης από την πλευρά του τόνισε τα εξής: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ο θεράπων γιατρός ενός ασθενούς και υποτίθεται ότι αυτός είχε και τη γνώση και το δίκαιο και το άδικο. Στα σύγχρονα χρόνια, αυτό έχει εγκαταλειφθεί και υπάρχει πλέον συνεργασία των ειδικοτήτων που τουλάχιστον σχετίζονται με την νόσο αυτή, τον καρκίνο και πολλές φορές και με τον άρρωστο, γιατί ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές του». Ο ίδιος στη συνέχεια σημείωσε πως «τα ογκολογικά συμβούλια καθορίζουν την ανάγκη της συνεργασίας των διαφόρων ειδικοτήτων πριν αποφασιστεί, είτε μια θεραπεία, προεγχειρητική, χειρουργική, φαρμακευτική ή και τα δύο μαζί. Επίσης σημαντικό είναι να συνεργάζονται με αυτές τις ειδικότητες και οι γιατροί που μέχρι τώρα δεν τους θεωρούσαμε ότι έχουν σχέση με τον καρκίνο. Όπως είναι οι βιολόγοι και οι γενετιστές διότι ένα από τα κλειδιά της σύγχρονης θεραπείας του καρκίνου είναι η εξατομίκευση της θεραπείας».

Όπως επισήμανε ο κ. Νικολαΐδης, «οι θεραπείες είναι γνωστές, αυτές υπάρχουν. Το θέμα είναι πώς χειρίζεται κανείς αυτές τις θεραπείες και δεν εννοώ ιατρικά. Υπάρχουν ιατρικοί κανόνες, αλλά πώς τις χειρίζεται ανάλογα με τον άρρωστο που έχει απέναντί του, αυτό που λέμε εξατομίκευση θεραπείας που διεθνώς πλέον είναι το ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και βέβαια εφαρμόζεται και στη χώρα μας, εδώ στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και στα ελληνικά νοσοκομεία, με την έννοια του καθορισμού της γονιδιακής ταυτότητας του ασθενούς με βάση τον καρκίνο του, το δικό του γενετικό υλικό. Έχοντας αυτά τα στοιχεία πλέον ένα ογκολογικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν όλοι, αποφασίζει την καταλληλότερη θεραπεία και αυτό έχει οδηγήσει ήδη μέχρι τώρα σε πολύ θεαματικά αποτελέσματα».

OGKOLOGIKO

Ο παθολόγος ογκολόγος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Χαράλαμπος Ανδρεάδης τόνισε στην ομιλία του: «Αυτή τη στιγμή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορούμε να πούμε επισήμως ότι θεραπεύονται τα 60-65% των καρκίνων. Αυτό το ποσοστό συνεχώς βελτιώνεται, διότι έχουμε καινούργια φάρμακα, καινούργιες στρατηγικές. Έχουμε αναπτύξει πολύ μεγάλες τακτικές πρόληψης. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό για απλές τροποποιήσεις, της καθημερινότητάς τους, που θα τους βοηθήσουν να μην εμφανίσουν καρκίνους, τους ενθαρρύνουμε για εμβόλια τα οποία απομακρύνοντας ογκογόνους ιούς, αποφεύγουμε την καρκινογένεση και όλα αυτά μαζί και με την καλή ενημέρωση μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά ίασης των καρκινοπαθών».

Η συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων

Ο χειρουργός ογκολόγος- ουρολόγος Νικόλαος Δημάσης, τόνισε με τη σειρά του πως «η συνεργασία και η συμμετοχή της χημειοθεραπείας ή των ανοσοθεραπειών τα τελευταία χρόνια, μας έφτασε στο σημείο, πρώτον, όγκοι οι οποίοι δεν ήταν δυνατό να αφαιρεθούν, αφαιρούνται και δεύτερον, εκπλαγήκαμε όταν είδαμε όγκους που μετά τη χημειοθεραπεία όταν χειρουργήσαμε, δεν υπήρχε όγκος. Αυτοί οι ασθενείς θεραπεύτηκαν, είχαν το καλύτερο προσδόκιμο. Έτσι λοιπόν, αυτή η συνεργασία προσφέρει τα καλύτερα και τα μέγιστα, στη θεραπεία των συμπαγών κύριος όγκων».

«Το σημερινό Συνέδριο είναι ένα πολύ σπουδαίο συνέδριο, καθώς προσπαθεί να δείξει πόσο σημαντική είναι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία στους καρκίνους, προκειμένου να είναι πιο επιτυχής και πιο αποτελεσματική η εγχειρητική θεραπεία. Έχει γίνει πιο πολύπλοκη η σημερινή αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων και έτσι πρέπει κανείς να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τους συναδέλφους ιατρούς, το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά μια νεοπλασματική νόσο, μέσω της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας, της εγχειρήσεως και της εγχειρητικής μετεγχειρητικής αγωγής αν χρειάζεται», εξήγησε ο γενικός χειρουργός, χειρουργός ήπατος και χειρουργός μεταμοσχεύσεων Γιώργος Ίμβριος.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές στόχος του συνεδρίου είναι να συνεισφέρει στη σημαντική επικαιροποίηση των γνώσεων για τον ιάσιμο καρκίνο. Η ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία έχει καταστήσει τον καρκίνο πολύ περισσότερο εγχειρήσιμη νόσο, με συνέπεια την αύξηση του ποσοστού ίασης μετά την εγχείρηση. Το 6ο επιστημονικό ογκολογικό συνέδριο, τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.

Στο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και αύριο Σάββατο 24 του μηνός στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες που ενημερώνουν το κοινό για την προεγχειρητική θεραπεία σε πολλές καρκινικές νόσους, που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των ογκολογικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 23/02/2024 - 20:27
  • ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«CHLOE OQ»: Επανάσταση στη διατήρηση της γονιμότητας από το Institute of Life - IASO
«CHLOE OQ»: Επανάσταση στη διατήρηση της γονιμότητας από το Institute of Life - IASO 22 Φεβρουαρίου 2024
Η Affidea εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη για την διάγνωση του Αλτσχάιμερ 26 Φεβρουαρίου 2024
Η Affidea εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη για την διάγνωση του Αλτσχάιμερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 16:48

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς

Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Υγεία
31/08/2026 - 15:00

Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57

Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη

Νυχτερίδες: Γιατί μπορεί να μάς δείξουν το δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου
Υγεία
27/08/2026 - 13:00

Νυχτερίδες: Γιατί μπορεί να μάς δείξουν το δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00
Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00
Σχεδόν το ήμισυ των αγροτών παγκοσμίως δηλητηριάζεται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Υγεία
03/09/2026 - 14:00
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Η εργασία με διακεκομμένο, νυχτερινό ωράριο ή τα σαββατοκύριακα βλάπτει!
Υγεία
03/09/2026 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08
Μαθητές: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος σε ΩΡΛ πριν το πρώτο κουδούνι
Health Talk
03/09/2026 - 11:00
Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30
Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Ψυχική Υγεία
03/09/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00
Βλεφαροπλαστική: Πέντε μύθοι και η αποκατάσταση της αλήθειας
Health Talk
02/09/2026 - 18:00
ΣΚΠ-i: Το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Digital Health
02/09/2026 - 17:00
Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 16:15
Περιοδοντίτιδα: Ωμέγα-3 και ασπιρίνη «συναγωνίζονται» τα αντιβιοτικά
Υγεία
02/09/2026 - 16:00
Ήρα: Ο πρώτος σκύλος με πιστοποίηση για διασώσεις στο υγρό στοιχείο
Pet
02/09/2026 - 15:15
Ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία: Έγκριση-ορόσημο νέας θεραπείας από τον FDA μετά από σχεδόν 30 χρόνια
Υγεία
02/09/2026 - 15:00
Β12 χωρίς κρέας; Σπιρουλίνα ειδικής επεξεργασίας ανοίγει νέους ορίζοντες στους χορτοφάγους
Διατροφή
02/09/2026 - 14:00
Σχολική τσάντα: Τα κριτήρια επιλογής και οι σωστές πρακτικές για την ασφάλεια του παιδιού
Υγεία
02/09/2026 - 13:00
Εξέταση ούρων κατ' οίκον μπορεί να εντοπίσει 9 στους 10 καρκίνους της ουροδόχου κύστης
Υγεία
02/09/2026 - 12:00
ΠΙΣ: Η απάντηση της διορισμένης προσωρινής διοίκησης στο τελεσίγραφο για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 11:30
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αθώα είναι τελικά για την καρδιά;
Διατροφή
02/09/2026 - 11:00
Κως: Εννέα διαμερίσματα για τη στέγαση γιατρών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 10:22
Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες
Υγεία
02/09/2026 - 10:00
Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 09:38
Πώς θα επιστρέψετε στη δουλειά αποφεύγοντας τα «blues» του Σεπτεμβρίου
Ψυχική Υγεία
02/09/2026 - 09:00
«Γ. Παπανικολάου»: Νέα πτέρυγα Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 19:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυϊκές κράμπες: 14 τροφές που βοηθούν να τις αποφύγετε
Διατροφή
01/09/2026 - 09:00
Καρκίνος του πνεύμονα: Ενθαρρυντικά δεδομένα από νέο συνδυασμό στοχευμένων θεραπειών
Pharma News
01/09/2026 - 12:00
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:17
Αγαπηδάκη: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε την υγεία σε κάθε σπίτι»
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:48
Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: Επτά εστίες αμιάντου παραμένουν έναν χρόνο μετά την εισαγγελική παρέμβαση
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo