ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σημαντικότητα της ασφαλούς επιστροφής των μαθητών στα θρανία

Υπηρεσίες Υγείας
Η σημαντικότητα της ασφαλούς επιστροφής των μαθητών στα θρανία
Λίγες ώρες πριν από την επαναλειτουργία και των μικρότερων βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί Σταθμοί και Ειδικά Σχολεία), που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, όλοι μαζί, μαθητές, γονείς, πολιτεία και επιστημονική κοινότητα, καλούμαστε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή σε μια καθημερινή ομαλότητα.
Παρασκευή, 29/05/2020 - 15:32
News4Health Team News4Health Team

Η λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων - CLEO επισημαίνει πως τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών επιβεβαιώνουν τις σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία και ανάπτυξη των μαθητών από την παρατεταμένη αποχή από τη σχολική διαδικασία, ενώ οι σχετικές οδηγίες των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών ενθαρρύνουν την επιστροφή στη «σχολική κανονικότητα». Όπως τονίζει, άλλωστε, η UNESCO «τα σχολεία είναι κόμβοι κοινωνικής δραστηριότητας και ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και όταν κλείνουν πολλά παιδιά και νέοι χάνουν την κοινωνική επαφή που είναι απαραίτητη για τη μάθηση και την ανάπτυξη».

Το κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ένα από τα πρώτα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έλαβε η χώρα μας έναντι της πανδημίας του SARS-CoV-2, έγινε προληπτικά, όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Από τις 8 Απριλίου 2020 τα σχολεία έχουν τεθεί σε αναστολή σε εθνικό επίπεδο σε 188 χώρες, σύμφωνα με την UNESCO. Στα πρώτα στάδια θωράκισης της κοινότητας έναντι της νόσου οι επιστήμονες δεν είχαν προλάβει να μελετήσουν τη μεταδοτικότητα του νέου κορονοιού μέσα στα σχολεία και το ρόλο των σχολείων στη μετάδοσή του στην ευρύτερη κοινότητα, αλλά το κλείσιμο των σχολείων χρησιμοποιήθηκε ως ένα μέτρο που είχε επαναληφθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση προηγούμενων επιδημιών (όπως της γρίπης) και άρα βασίστηκε σε μελέτες μετάδοσης των λοιμώξεων που έδειχναν πως όταν τα παιδιά νοσούν, συμβάλλουν σημαντικά στη μετάδοση.

Ωστόσο, τα μετέπειτα δεδομένα για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 έδειξαν ότι οι κορονοϊοί δεν ακολουθούν το ίδιο μοντέλο μετάδοσης με τους ιούς της γρίπης. Ο SARS-CoV-2 που προκαλεί τον COVID-19 προσβάλλει κατά κύριο λόγο ενήλικες και μάλιστα άτομα της τρίτης ηλικίας και μόνο το 1% των ασθενών είναι παιδιά κάτω των 10 ετών. Αυτός πιθανολογείται πως είναι και ο λόγος που στην Ταϊβάν η εξάπλωση του COVID-19 ελαχιστοποιήθηκε χωρίς να κλείσουν τα σχολεία αλλά με περιοριστικά μέτρα μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μολονότι ο ακριβής ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του ιού δεν είναι απολύτως σαφής, τα έως τώρα δεδομένα βεβαιώνουν ότι ο ρόλος τους είναι πιο περιορισμένος σε σύγκριση με των ενηλίκων. Φυσικά, σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται συστηματικές έρευνες από τους επιστήμονες προκειμένου να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για τη μέγιστη θωράκιση και των σχολείων έναντι της διασποράς του ιού.

Πόσο προστατευμένοι είναι οι μαθητές;

Όπως σημειώνει ο Δρ. Θεοκλής Ζαούτης, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του CLEO, «μελέτες που προσπαθούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο COVID-19 επηρεάζει τις νεότερες ηλικίες, υποδεικνύουν πως ένας από τους λόγους που τα παιδιά νοσούν σε μικρότερο βαθμό και σίγουρα πιο ήπια από τους ενήλικες είναι ότι έχουν λιγότερους υποδοχείς ενζύμου μετατροπής αγγειοτασίνης II (ACE-2) στους πνεύμονες. Το γεγονός αυτό περιορίζει την πιθανότητα ο ιός να εισέλθει σε ένα κύτταρο προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε πρόσφατη έκθεσή του νωρίτερα τον Μάιο σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 στα παιδιά, είναι επίσης πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να μπορεί να ελέγξει τον ιό καλύτερα από των εφήβων και των ενηλίκων, εντοπίζοντας και εξαλείφοντάς τον ήδη από την εμφάνισή του στους πνεύμονες».

Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας του Imperial College London (Ferguson et al., 2020) το κλείσιμο όλων των σχολείων δεν θα είχε αποτρέψει περισσότερο από 2% έως 4% των θανάτων από τον COVID-19 παγκοσμίως. Άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορούν να αποδειχθούν πολύ πιο αποτελεσματικά.

Γιατί είναι σημαντική η επιστροφή στα θρανία;

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, είναι σημαντικό να σταθμίσουμε τις επιπτώσεις για τα παιδιά από την παρατεταμένη αποχή από τη σχολική διαδικασία. Όπως επιβεβαιώνει πρόσφατο άρθρο των Esposito & Principi (2020) το κλείσιμο των σχολείων οξύνει τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, καθώς:

  • Προκειμένου να παρακολουθήσουν αποτελεσματικά την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω Διαδικτύου τα παιδιά 5 έως 10 ετών χρειάζονται βοήθεια από τους γονείς τους, πράγμα που σημαίνει πως όταν εκείνοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα πρέπει να επιλέξουν είτε να χάσουν εισόδημα προκειμένου να υποστηρίξουν τα παιδιά τους είτε να αφήσουν τα παιδιά χωρίς βοήθεια, και
  • Από σπίτι σε σπίτι υπάρχει μεγάλη διαφορά στη δυνατότητα πρόσβασης στα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία.

Παράλληλα, η συνεχής συνύπαρξη των μελών της οικογένειας στον ίδιο χώρο εντείνει τα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας σε βάρος των παιδιών, κάτι που επιβεβαιώνεται από πλήθος μελετών οι οποίες έχουν δείξει πως σε τέτοιες περιπτώσεις καταγράφεται σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Η σχολική ρουτίνα είναι σημαντικός μηχανισμός για τη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα σε αυτούς που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και στους οποίους η αποχή από το σχολείο στερεί μια «άγκυρα», με κίνδυνο να υποτροπιάσουν.

Σε περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακά προβλήματα, είναι ενδεικτικό ότι η πρόοδος σε συνεδρίες λογοθεραπείας και ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί σταματήσει όταν αυτές διακόπτονται. Παράλληλα, παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες. Την ίδια ώρα, δεν είναι μικρότερης σημασίας προβλήματα όπως η κακή διατροφή, η αποχή από τη φυσική δραστηριότητα αλλά και η κοινωνική απομόνωση που υφίστανται οι νέοι μακριά από την κανονική καθημερινότητά τους.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις που ενώ είναι κλειστά τα σχολεία οι γονείς συνεχίζουν να εργάζονται εκτός σπιτιού, η συνηθισμένη λύση να μένουν τα παιδιά με γιαγιάδες και παππούδες (ευπαθείς ομάδες) επιφέρει ρίσκο μετάδοσης και νόσησης των τελευταίων.

Επιστροφή, αλλά με ασφάλεια!

Φυσικά, η επιστροφή στα σχολεία πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και των ατόμων του περιβάλλοντός τους. Ειδικότερα, σύμφωνα και με τα μέτρα που ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, απαιτούνται:

  • μικρότερες σε αριθμό μαθητών τάξεις,
  • τήρηση αποστάσεων,
  • υγιεινή χεριών και
  • υγιεινή αιθουσών

Στην ίδια κατεύθυνση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του Δρ. Δημήτρη Χρηστάκη από το Seattle Children’s Research Institute για τη δημιουργία μιας Ειδικής Ομάδας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, παιδοψυχολόγων και επιδημιολόγων, με στόχο να ερευνηθούν παράμετροι όπως η μετάδοση του ιού μέσα στην οικογένεια, η αποτελεσματικότητα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις για τα παιδιά που συνεχίζουν να μένουν στο σπίτι.

Η απειλή της πανδημίας παραμένει υπαρκτή και πολλές από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που προκάλεσε στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων η παρατεταμένη αποχή από τη σχολική διαδικασία δεν είναι ακόμα σαφείς. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους μαθητές για την ασφαλή επιστροφή σε μια κανονικότητα που θα έχει οφέλει για την υγεία, την ανάπτυξη και την ευημερία τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/05/2020 - 15:40
  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΘΡΑΝΙΑ
  • ΜΑΘΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος: Οι νέοι ως εύκολος στόχος των βιομηχανιών
Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος: Οι νέοι ως εύκολος στόχος των βιομηχανιών 29 Μαϊος 2020
Το συντριβάνι της Ομόνοιας φωτίζεται για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης 29 Μαϊος 2020
Το συντριβάνι της Ομόνοιας φωτίζεται για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 13:12

Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία

Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Digital Health
27/01/2026 - 22:08

Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο

Κλειστά τα σχολεία της Αττικής σήμερα, Τετάρτη, λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 00:08

Κλειστά τα σχολεία της Αττικής σήμερα, Τετάρτη, λόγω κακοκαιρίας - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 18:03

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία από 15 δημοτικά σχολεία - Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00

Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11
Τι σχέση έχει ο αριθμός των μαξιλαριών στον ύπνο με τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
28/01/2026 - 14:00
Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 13:12
Γόνατο: Γιατί τα φλατ παπούτσια είναι εξίσου βλαβερά με τα ψηλοτάκουνα
Health Talk
28/01/2026 - 13:00
"Αγία Σοφία" : Δύο παιδιά με ανακοπή μέσα σε ένα 24ωρο - Κοριτσάκι μόλις επτά ημερών κατέληξε
Υγεία
28/01/2026 - 12:11
Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Η εμμηνόπαυση συνδέεται με απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο - Ο πιθανός της ρόλος στην άνοια
Υγεία
28/01/2026 - 11:00
Ινδία: Κρούσματα του ιού Nipah προκαλούν ενισχυμένους ελέγχους σε ασιατικά αεροδρόμια
Υγεία
28/01/2026 - 10:00
Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής
Ψυχική Υγεία
28/01/2026 - 09:00
Τραγωδία στη Ρουμανία: Οι δύο τραυματίες μπορούν να επιστρέψουν με κανονική πτήση
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 07:46
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Digital Health
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Pet
27/01/2026 - 19:32
Σημαντική υποτροφία σε διδακτορική φοιτήτρια που ωθεί την έρευνα των βιοδεικτών για τον καρκίνο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Pharma Policy
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo