ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Οι καινοτόμες τεχνικές στη χειρουργική - Ρομποτική και λαπαροσκοπική στο προσκήνιο

Υπηρεσίες Υγείας
PIXABAY
Ημερίδα με θέμα «Meeting of the Grey Turner Surgical Society» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Πέμπτη, 21/09/2023 - 19:34
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται πλέον στη γενική χειρουργική, στην βαριατρική, στην ουρολογία, στην ορθοπαιδική χειρουργική και στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και συζητήθηκαν μεταξύ χειρουργών του Ιατρικού Διαβαλκανικού και διακεκριμένων συναδέλφων τους -μελών του Grey Turner Surgical Society του Λονδίνου-, στο πλαίσιο της .

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το βρετανικό Club χειρουργικής Grey Turner. Μία ομάδα 12 χειρουργών από το Λονδίνο διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι επισκέφθηκαν το Ιατρικό Διαβαλκανικό. Εχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για όλες τις καινοτόμες τεχνικές σε διάφορες ειδικότητες της γενικής χειρουργικής και είχαμε τη χαρά να ακούσουμε παρουσιάσεις από χειρουργούς του Ιατρικού Διαβαλκανικού. Αναφερθήκαμε σε διάφορες καινοτόμες τεχνικές της χειρουργικής κυρίως στην χρήση των ρομποτικών πλατφορμών και της πλατφόρμας Da Vinci που χρησιμοποιούμε συστηματικά πλέον στο Ιατρικό Διαβαλκανικό αλλά μιλήσαμε και για ρομποτικές τεχνικές στην ορθοπαιδική χειρουργική ή στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης με χειρουργικές πλατφόρμες που έχουμε τη χαρά να χρησιμοποιούμε συστηματικά στο Κέντρο μας. Πέρα βέβαια από την αυστηρά επιστημονική συζήτηση και παρουσίαση μιλήσαμε με τους Βρετανούς χειρουργούς και για τον ρόλο well being των χειρουργών στη σημερινή κοινωνία. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε εντακτικά την τελευταία διετία και απασχολεί πολύ και στο οποίο αναφέρθηκαν Βρετανοί συνάδελφοι» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, εξειδικευμένος στη χειρουργική του παχέος εντέρου, χειρουργός Μάνος Πραματευτάκης.

Η χειρουργική του παχέος εντέρου

Ο κ. Πραματευτάκης επισήμανε ότι η χειρουργική του παχέος εντέρου έχει αναπτυχθεί ως υποειδίκευση αρκετά την τελευταία 20ετία, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικότερα σε μικρότερες ή σε νεότερες ηλικίες. Σημείωσε δε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος και στον άντρα και στη γυναίκα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του μαστού.

«Οι χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ. Πλέον όλες οι επεμβάσεις για την ογκολογία του παχέος εντέρου, και όχι μόνο, γίνονται είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά με δυνατότητα οι ασθενείς να κινητοποιούνται πολύ γρήγορα αλλά και να φεύγουν από το νοσοκομείο μέσα σε δυο-τρεις μέρες από το χειρουργείο, πράγμα το οποίο είναι το σημαντικότερο τόσο για τους ίδιους για να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή αλλά και για τους υποψηφίους για μετεγχειρητική θεραπεία για να ξεκινήσουν όσο νωρίτερα γίνεται» επισήμανε ο κ. Πραγματευτάκης.

Η επέμβαση ΜοLEP για τον προστάτη

«Η υπερπλασία προστάτη είναι μία πάθηση την οποία αντιμετωπίζει τουλάχιστον το 50% των ανδρών άνω των 50 ετών. Όταν η πάθηση αυτή φτάσει στο σημείο να χρειάζεται χειρουργική λύση εκεί η τεχνολογία πλέον παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και κυρίως η επέμβαση ΜοLEP η οποία διενεργείται με το καλύτερο λέιζερ που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, το Moses. Η επέμβαση συνίσταται στην εκπυρήνιση του αδενώματος του προστάτη με τη χρήση αυτού του λέιζερ και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των ασθενών. Μας βοηθάει στο να ξεπεράσουμε προβλήματα, όπως η αιμορραγία. Χρησιμοποιείται στα μεγάλα αδενώματα τα οποία παλιότερα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο με ανοιχτή χειρουργική προσέγγιση και στο τέλος ο ασθενής εντός μίας ημέρας, πολλές φορές και την ίδια μέρα, μπορεί να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Είναι πολύ μεγάλη εξέλιξη και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι στο τέλος της ημέρας για τη δουλειά που κάνουμε για τον ασθενή» επισήμανε o ουρολόγος, διευθυντής της Β Οuρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ανδρέας Ανδρέου.

Οι βαριατρικές επεμβάσεις

Στις εξελίξεις στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική αναφέρθηκε ο βαριατρικός χειρουργός του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ηλίας Σδράλης.

Ο κ. Σδράλης σημείωσε ότι η Κλινική Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Διαταραχών του Ιατρικό Διαβαλκανικού έχει πιστοποιηθεί ως Κλινική Αριστείας στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική ενώ ο ίδιος έχει πιστοποιηθεί ως χειρουργός αριστείας στο συγκεκριμένο τομέα.

«Προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν την άριστη προεγχειρητική προετοιμασία των ασθενών, την πολύ σωστή βάσει πρωτοκόλλων και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, μετεγχειρητική παρακολούθηση και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους. Προσφέρουμε νέες τεχνολογίες, νέες μεθόδους, ακολουθούμε πρωτόκολλα έρευνας, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς πάνω στο κομμάτι της βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής. Οι μέθοδοι αυτοί βασίζονται σε βασικές αρχές που ήδη γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Επειδή συνεχώς τα δεδομένα εξελίσσονται, υπάρχουν επεμβάσεις που έχουν φύγει από το προσκήνιο, που υιοθετούνταν παλαιότερα, λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας ή επιπλοκών οι οποίες εμφανίζονταν στους ασθενείς. Έχουμε υιοθετήσει νεότερες μεθόδους υπολογίζοντας δεδομένα με βάση την ανατομία των ασθενών και με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, ούτως ώστε να προσφέρουμε χειρουργική θεραπεία και νέες μεθόδους τροποποιημένες ως προς τη βάση των παλαιότερων, που έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους, αλλά θα προφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς όμως τις επιπλοκές που είχαν οι παλαιότερες βαριατρικές επεμβάσεις» ανέφερε ο κ Σδράλης.

Παράλληλα επισήμανε ότι πλέον όλα τα βαριατρικά χειρουργεία πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά και ρομποτικά. «Το ρομποτικό στην παρούσα φάση ως προς τη βαριατρική χειρουργική υστερεί λιγάκι ως προς την τεχνική υποδομή, διότι έχει αρκετά μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις λόγω μεγέθους των ασθενών και συνεπώς των αντίστοιχων διαστάσεων που πρέπει να έχουν οι βραχίονες ενός ρομποτικού χειρουργείου, αλλά σ’ αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως είμαστε σε συνεχή εξέλιξη για την προσαρμογή αυτών των απαιτήσεων και της τεχνολογίας γι’ αυτά τα δεδομένα. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, η τεχνολογία και η υποστήριξη του Ομίλου Ιατρικού και του Ιατρικού Διαβαλκανικού είναι σαφής, έντονη και μας βοηθά ώστε να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας ασφαλέστερα» πρόσθεσε ο κ. Σδράλης

Ο Paul Leeder, χειρουργός στο Derby της Μεγάλης Βρετανίας, επίτιμος γραμματέας του GreyTurner Surgical Society από την πλευρά του δήλωσε: «Είναι τιμή να είμαι εδώ προσκεκλημένος σ’ αυτήν την 73η ετήσια συνάντηση της χειρουργικής μας ομάδας. Ξεκινήσαμε πρώτη φορά ακριβώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε μία ομάδα χειρουργών από το Ηνωμένο Βασίλειο που συναντήθηκαν για να βελτιώσουν την εκπαίδευση και την εξάσκηση στη χειρουργική. Επισκεπτόμαστε κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλο τον κόσμο για να μοιραστούμε ιδέες και να βελτιώσουμε τη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενών σε όλους τους τομείς της γενικής χειρουργικής».

Η ομάδα των 15 Βρετανών Χειρουργών, μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει επεμβάσεις λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιούνται στις υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης από τους εξειδικευμένους ιατρούς του.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/09/2023 - 12:37
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρακτικό και θεωρητικό εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Osteon Orthopedic & Spine Clinic και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Πρακτικό και θεωρητικό εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Osteon Orthopedic & Spine Clinic και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών 21 Σεπτεμβρίου 2023
ΙΑΣΩ: Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής στη Γυναικολογία 22 Σεπτεμβρίου 2023
ΙΑΣΩ: Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής στη Γυναικολογία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο

Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48

Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Σε λειτουργία τέθηκε ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 21:43

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Σε λειτουργία τέθηκε ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03

Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ

Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18

Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση

Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28

Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Πέντε βραβεία για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 15:49
Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ και Siemens Healthineers παρουσιάζουν την καινοτόμο πλατφόρμα Digital Pathology
Digital Health
22/11/2025 - 15:11
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44
Τρεις βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε δηλητηρίαση από μανιτάρια
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 11:57
Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29
Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40
Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09
Καρκίνος μαστού: Η σύγχρονη προσέγγιση σε μια παλιά νόσο
Health Talk
20/11/2025 - 10:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Τσιρότο υπόσχεται επούλωση της καρδιάς μετά από έμφραγμα
Υγεία
20/11/2025 - 13:00
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo