ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Οι καινοτόμες τεχνικές στη χειρουργική - Ρομποτική και λαπαροσκοπική στο προσκήνιο

Υπηρεσίες Υγείας
PIXABAY
Ημερίδα με θέμα «Meeting of the Grey Turner Surgical Society» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Πέμπτη, 21/09/2023 - 19:34
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται πλέον στη γενική χειρουργική, στην βαριατρική, στην ουρολογία, στην ορθοπαιδική χειρουργική και στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και συζητήθηκαν μεταξύ χειρουργών του Ιατρικού Διαβαλκανικού και διακεκριμένων συναδέλφων τους -μελών του Grey Turner Surgical Society του Λονδίνου-, στο πλαίσιο της .

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το βρετανικό Club χειρουργικής Grey Turner. Μία ομάδα 12 χειρουργών από το Λονδίνο διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι επισκέφθηκαν το Ιατρικό Διαβαλκανικό. Εχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για όλες τις καινοτόμες τεχνικές σε διάφορες ειδικότητες της γενικής χειρουργικής και είχαμε τη χαρά να ακούσουμε παρουσιάσεις από χειρουργούς του Ιατρικού Διαβαλκανικού. Αναφερθήκαμε σε διάφορες καινοτόμες τεχνικές της χειρουργικής κυρίως στην χρήση των ρομποτικών πλατφορμών και της πλατφόρμας Da Vinci που χρησιμοποιούμε συστηματικά πλέον στο Ιατρικό Διαβαλκανικό αλλά μιλήσαμε και για ρομποτικές τεχνικές στην ορθοπαιδική χειρουργική ή στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης με χειρουργικές πλατφόρμες που έχουμε τη χαρά να χρησιμοποιούμε συστηματικά στο Κέντρο μας. Πέρα βέβαια από την αυστηρά επιστημονική συζήτηση και παρουσίαση μιλήσαμε με τους Βρετανούς χειρουργούς και για τον ρόλο well being των χειρουργών στη σημερινή κοινωνία. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε εντακτικά την τελευταία διετία και απασχολεί πολύ και στο οποίο αναφέρθηκαν Βρετανοί συνάδελφοι» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, εξειδικευμένος στη χειρουργική του παχέος εντέρου, χειρουργός Μάνος Πραματευτάκης.

Η χειρουργική του παχέος εντέρου

Ο κ. Πραματευτάκης επισήμανε ότι η χειρουργική του παχέος εντέρου έχει αναπτυχθεί ως υποειδίκευση αρκετά την τελευταία 20ετία, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικότερα σε μικρότερες ή σε νεότερες ηλικίες. Σημείωσε δε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος και στον άντρα και στη γυναίκα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του μαστού.

«Οι χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ. Πλέον όλες οι επεμβάσεις για την ογκολογία του παχέος εντέρου, και όχι μόνο, γίνονται είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά με δυνατότητα οι ασθενείς να κινητοποιούνται πολύ γρήγορα αλλά και να φεύγουν από το νοσοκομείο μέσα σε δυο-τρεις μέρες από το χειρουργείο, πράγμα το οποίο είναι το σημαντικότερο τόσο για τους ίδιους για να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή αλλά και για τους υποψηφίους για μετεγχειρητική θεραπεία για να ξεκινήσουν όσο νωρίτερα γίνεται» επισήμανε ο κ. Πραγματευτάκης.

Η επέμβαση ΜοLEP για τον προστάτη

«Η υπερπλασία προστάτη είναι μία πάθηση την οποία αντιμετωπίζει τουλάχιστον το 50% των ανδρών άνω των 50 ετών. Όταν η πάθηση αυτή φτάσει στο σημείο να χρειάζεται χειρουργική λύση εκεί η τεχνολογία πλέον παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και κυρίως η επέμβαση ΜοLEP η οποία διενεργείται με το καλύτερο λέιζερ που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, το Moses. Η επέμβαση συνίσταται στην εκπυρήνιση του αδενώματος του προστάτη με τη χρήση αυτού του λέιζερ και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των ασθενών. Μας βοηθάει στο να ξεπεράσουμε προβλήματα, όπως η αιμορραγία. Χρησιμοποιείται στα μεγάλα αδενώματα τα οποία παλιότερα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο με ανοιχτή χειρουργική προσέγγιση και στο τέλος ο ασθενής εντός μίας ημέρας, πολλές φορές και την ίδια μέρα, μπορεί να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Είναι πολύ μεγάλη εξέλιξη και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι στο τέλος της ημέρας για τη δουλειά που κάνουμε για τον ασθενή» επισήμανε o ουρολόγος, διευθυντής της Β Οuρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ανδρέας Ανδρέου.

Οι βαριατρικές επεμβάσεις

Στις εξελίξεις στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική αναφέρθηκε ο βαριατρικός χειρουργός του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ηλίας Σδράλης.

Ο κ. Σδράλης σημείωσε ότι η Κλινική Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Διαταραχών του Ιατρικό Διαβαλκανικού έχει πιστοποιηθεί ως Κλινική Αριστείας στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική ενώ ο ίδιος έχει πιστοποιηθεί ως χειρουργός αριστείας στο συγκεκριμένο τομέα.

«Προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν την άριστη προεγχειρητική προετοιμασία των ασθενών, την πολύ σωστή βάσει πρωτοκόλλων και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, μετεγχειρητική παρακολούθηση και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους. Προσφέρουμε νέες τεχνολογίες, νέες μεθόδους, ακολουθούμε πρωτόκολλα έρευνας, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς πάνω στο κομμάτι της βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής. Οι μέθοδοι αυτοί βασίζονται σε βασικές αρχές που ήδη γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Επειδή συνεχώς τα δεδομένα εξελίσσονται, υπάρχουν επεμβάσεις που έχουν φύγει από το προσκήνιο, που υιοθετούνταν παλαιότερα, λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας ή επιπλοκών οι οποίες εμφανίζονταν στους ασθενείς. Έχουμε υιοθετήσει νεότερες μεθόδους υπολογίζοντας δεδομένα με βάση την ανατομία των ασθενών και με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, ούτως ώστε να προσφέρουμε χειρουργική θεραπεία και νέες μεθόδους τροποποιημένες ως προς τη βάση των παλαιότερων, που έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους, αλλά θα προφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς όμως τις επιπλοκές που είχαν οι παλαιότερες βαριατρικές επεμβάσεις» ανέφερε ο κ Σδράλης.

Παράλληλα επισήμανε ότι πλέον όλα τα βαριατρικά χειρουργεία πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά και ρομποτικά. «Το ρομποτικό στην παρούσα φάση ως προς τη βαριατρική χειρουργική υστερεί λιγάκι ως προς την τεχνική υποδομή, διότι έχει αρκετά μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις λόγω μεγέθους των ασθενών και συνεπώς των αντίστοιχων διαστάσεων που πρέπει να έχουν οι βραχίονες ενός ρομποτικού χειρουργείου, αλλά σ’ αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως είμαστε σε συνεχή εξέλιξη για την προσαρμογή αυτών των απαιτήσεων και της τεχνολογίας γι’ αυτά τα δεδομένα. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, η τεχνολογία και η υποστήριξη του Ομίλου Ιατρικού και του Ιατρικού Διαβαλκανικού είναι σαφής, έντονη και μας βοηθά ώστε να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας ασφαλέστερα» πρόσθεσε ο κ. Σδράλης

Ο Paul Leeder, χειρουργός στο Derby της Μεγάλης Βρετανίας, επίτιμος γραμματέας του GreyTurner Surgical Society από την πλευρά του δήλωσε: «Είναι τιμή να είμαι εδώ προσκεκλημένος σ’ αυτήν την 73η ετήσια συνάντηση της χειρουργικής μας ομάδας. Ξεκινήσαμε πρώτη φορά ακριβώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε μία ομάδα χειρουργών από το Ηνωμένο Βασίλειο που συναντήθηκαν για να βελτιώσουν την εκπαίδευση και την εξάσκηση στη χειρουργική. Επισκεπτόμαστε κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε όλο τον κόσμο για να μοιραστούμε ιδέες και να βελτιώσουμε τη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενών σε όλους τους τομείς της γενικής χειρουργικής».

Η ομάδα των 15 Βρετανών Χειρουργών, μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει επεμβάσεις λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιούνται στις υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης από τους εξειδικευμένους ιατρούς του.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/09/2023 - 12:37
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρακτικό και θεωρητικό εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Osteon Orthopedic & Spine Clinic και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Πρακτικό και θεωρητικό εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Osteon Orthopedic & Spine Clinic και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών 21 Σεπτεμβρίου 2023
ΙΑΣΩ: Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής στη Γυναικολογία 22 Σεπτεμβρίου 2023
ΙΑΣΩ: Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής στη Γυναικολογία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
15/04/2026 - 16:37

Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 15:39

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη πλήρως ρομποτική επέμβαση «Beyond-TME» στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
26/03/2026 - 18:03

Η πρώτη πλήρως ρομποτική επέμβαση «Beyond-TME» στην Ελλάδα

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα

Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 08:11

Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51
Γιατί οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την υγεία των νεφρών
Health Talk
23/04/2026 - 16:22
Financial Times: Ιατρικά δεδομένα 500.000 βρέθηκαν να πωλούνται σε κινέζικη ιστοσελίδα
Digital Health
23/04/2026 - 15:48
Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Ρινικό σπρέι υπόσχεται αναστροφή της εγκεφαλικής γήρανσης
Υγεία
23/04/2026 - 09:00
ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23
Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων
Health Talk
22/04/2026 - 22:38
Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13
H URSAPHARM ξεκινά το ταξίδι της στην Ελλάδα με επίκεντρο τη φροντίδα της ξηροφθαλμίας
Υπηρεσίες Υγείας
22/04/2026 - 21:19
Πολυνουκλεοτίδια, εξωσώματα, skin boosters: Οι νέες θεραπείες προσώπου και πως λειτουργούν
Ομορφιά
22/04/2026 - 20:16
ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49
ICL φακικοί ενδοφακοί: Σύγχρονη αντιμετώπιση υψηλής μυωπίας και άλλων διαθλαστικών προβλημάτων
Health Talk
22/04/2026 - 19:14
Η κατανόηση του αυτισμού ξεπερνά τον προφορικό λόγο, σύμφωνα με ερευνητές που βρίσκονται στο φάσμα
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 18:32
ΕΟΠΑΕ: Σώθηκαν 772 ζωές στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 17:46
Γεωργιάδης από «Αττικόν»: «Έχουμε πολύ μεγάλους ευεργέτες στο ΕΣΥ και τους ευχαριστώ όλους»
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 17:22
Εικόνες και βίντεο από τη μεγάλη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Υγεία και την πρόληψη
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 16:48
Ξεστομίζουμε 338 λιγότερες λέξεις καθημερινά - Πώς συνδεόμαστε τελικά μεταξύ μας;
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 16:11
2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης
Pharma Policy
22/04/2026 - 15:44
Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 15:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo