ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το κάπνισμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά

Υγεία
Το κάπνισμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά
Κατά τη διοργάνωση της Διαδικτυακής Συνδιάλεξης με θέμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», υποστηρίχθηκε η άποψη ότι το κάπνισμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλιότερα.
Παρασκευή, 29/05/2020 - 19:26
News4Health Team News4Health Team

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2020, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, δια του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών, διοργάνωσαν Διαδικτυακή Συνδιάλεξη με θέμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει».

Στη συνδιάλεξη, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά X θεατές, συμμετείχαν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί επιστήμονες του χώρου της υγείας, καλύπτοντας πολύπλευρα το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα νεότερα δεδομένα για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς και στη σχέση του καπνίσματος με την πανδημία COVID-19 και το stress γενικότερα. Τονίσθηκε επίσης ο ρόλος των λειτουργών Υγείας και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος.

Τη συνδιάλεξη συντόνισαν o Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και ο κ. Χάρης Βαβουρανάκης, Ορθοπεδικός, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμούς ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου κ. Χρύσανθος Γεωργίου.

Διαβάστε ΕΔΩ για τις ζημιές που προκαλεί το κάπνισμα στο δέρμα

Στην εισαγωγή του ο κ.Μπεχράκης, αναφέρθηκε στα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται τόσο με την τρέχουσα πανδημία του νέου κορωνοϊού, όσο και με την επιδημία της νόσου κάπνισμα. Συγκεκριμένα, ενώ η νόσος COVID-19 έχει προκαλέσει 5,7 εκατομμύρια κρούσματα και 350.000 θανάτους τους τελευταίους 6 μήνες, το κάπνισμα ως νόσος απαριθμεί σήμερα 1 δις κρούσματα, δηλ. καπνιστές, σε όλο τον κόσμο, ενώ ευθύνεται για 8 εκατ. θανάτους ετησίως. Το παράδοξο είναι ότι ενώ για τη COVID-19, προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμη ειδική θεραπεία ούτε εμβόλιο, για το κάπνισμα εντούτοις, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του είναι γνωστά και διαθέσιμα μέσω της πρόληψης και της διακοπής.

H Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Άννα Κοκκέβη αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία του καπνίσματος από το 1984 μέχρι σήμερα στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας και στα νεότερα δεδομένα για μια πιο αποτελεσματική πρόληψη. Σύμφωνα με τις πανελλήνιες έρευνες που παρουσίασε, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται προοδευτική μείωση του πληθυσμού των εφήβων που καπνίζουν στη χώρα μας. “Οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει μία σημαντική καμπή στο κάπνισμα, ειδικά στη χώρα μας που ενώ ήταν μία από τις πρώτες δυτικοευρωπαϊκές χώρες στο κάπνισμα, σήμερα έχει επιτύχει σημαντική μείωση της επίπτωσης του καπνίσματος. Με την επιτυχή εφαρμογή του νόμου προστασίας από το παθητικό κάπνισμα αναμένουμε περαιτέρω μείωση η οποία θα αναδειχθεί στις επερχόμενες έρευνες. Προσοχή χρειάζεται όμως και στη χρήση των νέων μη καιόμενων καπνικών προϊόντων όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο ”, τόνισε η κ. Κοκκέβη.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, κ. Γεώργιος Χρούσος αναφέρθηκε στο στρες, στη σχέση του στρες των εφήβων με το κάπνισμα, με έμφαση στην αποδόμηση της άποψης ότι το κάπνισμα βοηθάει στη διαχείριση του άγχους. Ανέδειξε στη συνέχεια τη σημασία της διαχείρισης του στρες των ενηλίκων, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας, ως προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της οικογένειας ώστε να στηρίξει τα παιδιά και τους εφήβους στην αποφυγή του στρες. “Όπως όλες οι εξαρτήσεις, το χρόνιο κάπνισμα προκαλεί “νόσο” στο λεγόμενο Σύστημα της Αμοιβής στον εγκέφαλό μας, που εκφράζεται με χρόνια δυσφορία λόγω πτώσης στην παραγωγή ντοπαμίνης και άλλων ουσιών. Δεν θα υπήρχαμε εάν δεν είχαμε αυτό το τόσο σημαντικό σύστημα, να μας αμείβει όταν κάνουμε κάτι θετικό ή να μας τιμωρεί όταν κάνουμε κάτι αρνητικό”.

Διαβάστε ΕΔΩ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε κάποιον που το ξεκινάει από μικρή ηλικία

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε τις εξαιρετικές επιτυχίες που σημειώσαμε εμείς οι Έλληνες, καταγράφοντας σχετικά μικρές απώλειες από την πανδημία, ενώ «στο κάπνισμα επιτύχαμε τη μεταστροφή της φιλοκαπνιστικής αντίληψης της κοινωνίας, την αποδοχή και συνειδητή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου». Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε μέσω της KAΠA Research (Φεβρουάριος 2020), στην Ελλάδα, οι καθημερινοί καπνιστές (ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα) έχουν μειωθεί στο 17%, οι περιστασιακοί καπνιστές (λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα) στο 11%, ενώ 33% είναι πρώην καπνιστές (διακοπή προ-εξαμήνου) και 37% δεν έχουν καπνίσει ποτέ. «Παράλληλα την τελευταία δεκαετία επιτύχαμε να μειώσουμε στο 50% και την κατανάλωση καπνικών προϊόντων στη χώρα. Τόσο η διακοπή στις μεγάλες ηλικίες, όσο και η πρόληψη στους νέους λειτουργούν σωστά και αποδοτικά στη χώρα μας και είναι θέμα χρόνου η μείωση να επιτευχθεί και στις μεσαίες ηλικίες”.

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε επίσης στην προστασία των εφήβων από τη χρήση προϊόντων καπνού, στην επιδημιολογία και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα του καπνίσματος στη σχολική ηλικία. Συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι τα παιδιά σήμερα ηγούνται στην πρόληψη του καπνίσματος, παρουσίασε τη μεθοδολογία θετικής προσέγγισης που εδώ και 10 χρόνια η πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE εφαρμόζει στις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία της χώρας.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, πρώην Αντιπρύτανης ΑΠΘ, κ. Παρασκευή Πατάκα τόνισε τη σημαντικότητα του ρόλου των επαγγελματιών υγείας αλλά και των φοιτητών στη διακοπή του καπνίσματος, την εκπαίδευσή τους στην κινητοποίηση των καπνιστών και στη συμβουλευτική για τη διακοπή, καθώς αυτό αυξάνει κατά πολύ την επιτυχία των στρατηγικών για τη διακοπή του καπνίσματος. “Το κάπνισμα είναι ένα νόσημα με πολλές εκδηλώσεις κι ένας γιατρός ή επαγγελματίας υγείας πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσει για να μπορέσει να το θεραπεύσει. Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι να θέσουν ένα κοινωνικό πρότυπο, που εμπνέει εμπιστοσύνη, επηρεάζει και διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Επομένως οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εκπαιδεύονται και προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.”

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης και στο πλαίσιο πάντοτε των κατευθύνσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, έγινε η πρώτη παρουσίαση της αφίσας και του video που πλαισιώνουν το μήνυμα της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει».

Τελευταία τροποποίηση στις 29/05/2020 - 19:46
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: 5 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος
Κορονοϊός Ελλάδα: 5 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος 29 Μαϊος 2020
Πότε ένας ασθενής χρειάζεται σποδυλοδεσία 29 Μαϊος 2020
Πότε ένας ασθενής χρειάζεται σποδυλοδεσία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14

Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21

Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας

Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 11:36

Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος

Παγκόσμια Ημέρα νόσου Wilson: Όταν η περίσσεια χαλκού προκαλεί ηπατική νόσο ακόμα και ψυχιατρική ασθένεια
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 10:00

Παγκόσμια Ημέρα νόσου Wilson: Όταν η περίσσεια χαλκού προκαλεί ηπατική νόσο ακόμα και ψυχιατρική ασθένεια

ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56

ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
Patient Talk
01/12/2025 - 14:51

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Τρίχρονο αγοράκι πέθανε από ανακοπή λόγω ασιτίας!
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 21:23
Λειτουργικές παθήσεις του πεπτικού: Πώς διαγιγνώσκονται και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
17/12/2025 - 20:58
ΔΟΘ, Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη συνεργασία τους για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες
Patient Talk
17/12/2025 - 20:32
Aναρτήθηκαν στην ΕΤΑΑ τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 20:06
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Ημερίδα για την κλινική αριστεία από τη Νοσηλευτικής Υπηρεσία
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 19:39
Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη
Διατροφή
17/12/2025 - 18:56
Θεμιστοκλέους στο ACTION 24: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019
Πολιτική Υγείας
17/12/2025 - 18:22
Αffidea neuraCare Athens: Ο καθηγητής Μητσικώστας μιλάει για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας με απλά λόγια
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 17:54
ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 4.276 θέσεις επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:32
«My Voice, My Choice»: Το ευρωκοινοβούλιο υπέρ της πρωτοβουλίας πολιτών για προσβάσιμες αμβλώσεις
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:08
Η GSK Ελλάδος στηρίζει το Γηροκομείο Αθηνών
Pharma News
17/12/2025 - 16:34
Ο πεντάλογος του σωστού ντους: Γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε το καυτό νερό
Υγεία
17/12/2025 - 16:16
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48
Ο ΠΙΣ γιόρτασε τα 100 του χρόνια
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 15:19
Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά
Ψυχική Υγεία
17/12/2025 - 15:00
Γονίδιο προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται να εξασφαλίζει μακροζωία
Υγεία
17/12/2025 - 14:00
Γιατί το φυτικό μπέργκερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Διατροφή
17/12/2025 - 13:00
Το ΑΙ μαθαίνει να αποκωδικοποιεί τις ασθένειες που είναι γραμμένες στο DNA μας
Υγεία
17/12/2025 - 12:00
Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων
Υγεία
17/12/2025 - 11:00
Η εξέλιξη της PET-CT και η συμβολή της στη σύγχρονη Ογκολογία
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 10:00
Πόσα κιλά θα πάρετε τα Χριστούγεννα; Τι έχουν δείξει έρευνες
Διατροφή
17/12/2025 - 08:25
Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo