ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με τον στρεπτόκοκκο - Τα τελευταία περιστατικά και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Υγεία
EUROKINISSI
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα τα αυξανόμενα κρούσματα από στρεπτόκοκκο και τουλάχιστον έναν νέο επιβεβαιωμένο θάνατο από το εν λόγω μικρόβιο.
Τρίτη, 06/02/2024 - 15:21
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ο αιφνίδιος θάνατος εννιάχρονου κοριτσιού που κατέληξε χθες, Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, αποδίδεται σε επιθετικό στρεπτόκοκκο. Σε σχετική ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής «Περί ώρα 12 μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροϊκών κενώσεων. Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνοδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ…».

Η περίπτωση του 28χρονου από τον Τύρναβο

Όσον αφορά τώρα τον θάνατο του 28χρονου ασθενούς Δ.Κ., από τον Τύρναβο ο οποίος κατέληξε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, την 1η Φεβρουαρίου, η σχετική ανακοίνωσή αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και τα ιατρικά αρχεία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ο ασθενής διακομίσθηκε στις 31.01.24, ώρα 16:20, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, με τη διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens (σ.σ.: στέλεχος του στρεπτόκοκκου με μια διατροφική παραλλαγή). Υποβλήθηκε στις 01.02.24 σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση και απεβίωσε την ίδια ημέρα. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γκίγκα Μαγιορκίνη το στέλεχος Granulicatella adiacens «αποτελεί ένα σπανιότατο παθογόνο, που δεν συναντούμε στην καθημερινή κλινική πράξη. Αναφέρονται κάποια σπάνια περιστατικά στη βιβλιογραφία λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας που συνδέονται με τον εν λόγω στρεπτόκοκκο».

Απειλή για παιδιά και ενήλικες

Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες.

Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά. Η καταγραφόμενη αύξηση κρουσμάτων iGAS ακολούθησε μια περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρ' όλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023. Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024 (εβδομάδα 2), έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ ογδόντα εννέα (89) περιστατικά iGAS, σαράντα (40) σε ενήλικες και σαράντα εννέα (49) σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται είκοσι δύο (22) θάνατοι, δέκα (10) σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και δώδεκα (12) σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

GRAFHMA 1

Οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

Η λοίμωξη από iGAS θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/02/2024 - 15:58
  • ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ
  • ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΤΥΠΟΥ Α
  • ΕΟΔΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημαντικό βήμα για την ιατρική ακριβείας η ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος του όγκου
Σημαντικό βήμα για την ιατρική ακριβείας η ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος του όγκου 06 Φεβρουαρίου 2024
ΕΕΠΑΟ: Αισιόδοξα μηνύματα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο 06 Φεβρουαρίου 2024
ΕΕΠΑΟ: Αισιόδοξα μηνύματα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14

Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών

ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39

ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου

ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
28/05/2026 - 19:09

ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κουνούπια χωρίς… σύνορα: Από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως τον Δάγκειο πυρετό
Υγεία
26/05/2026 - 21:41

Κουνούπια χωρίς… σύνορα: Από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως τον Δάγκειο πυρετό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 12:06
Διαδικτυακή ημερίδα του ΕΕΣ στις 5 Ιουνίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αστικoί κήποι»
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 11:42
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Pilates και ήπια άσκηση σε άτομα με μυοσκελετικές ευαισθησίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Fitness
03/06/2026 - 10:47
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21
Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη
Υγεία
03/06/2026 - 09:54
Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33
«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
03/06/2026 - 09:18
Νέα ψηφιακή εποχή στο Νοσοκομείο «Μεταξά»: Το πρώτο στην Ελλάδα με πληροφοριακό σύστημα σε Cloud υποδομή
Digital Health
02/06/2026 - 16:46
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48
ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα
Ομορφιά
02/06/2026 - 14:43
Imperial Brands Hellas: Σε νέα φάση η πρωτοβουλία «είμαστε μαζί» για την προστασία των ανηλίκων
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 14:22
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 13:44
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
W4O Hellas: Η πρόληψη μιλάει τη γλώσσα των νέων και ανοίγει τη συζήτηση για το άτμισμα
Patient Talk
02/06/2026 - 12:01
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo