ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Πότε ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Τι γίνεται με τα εμβόλια κατά της Covid-19

Υγεία
INTIME
Να μην αμελούμε να κάνουμε τα προγραμματισμένα εμβόλια, είτε αυτά που πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση, είτε αυτά για τα οποία πρέπει να γίνουν αναμνηστικές δόσεις, επισημαίνει σε δηλώσεις του, ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος και διευθυντής-ΕΣΥ στην Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας.
Τρίτη, 24/09/2024 - 14:39
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Από τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης, που γίνονται σε ετήσια βάση, ενώ από φέτος, βάσει του άρθρου 47 του νόμου 5102/2024, προβλέπεται να γίνονται στα φαρμακεία, από πιστοποιημένους φαρμακοποιούς, όλα τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων (ΕΠΕΕ) και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια, πλην του εμβολίου της γρίπης.

Ωστόσο, ενώ οι εμβολιασμοί του ΕΠΕΕ γίνονται ήδη στα φαρμακεία, οι εμβολιασμοί κατά της Covid δεν έχουν αρχίσει ακόμη, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος τους Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές. Ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 , όπως αναφέρουν τόσο ο κ. Κιοσές όσο και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης, είναι ότι πρέπει να λυθούν κάποια διαδικαστικά θέματα που αφορούν τη μεταφορά των συγκεκριμένων εμβολίων αλλά και την ενημέρωση σχετικά με το κάθε πότε πρέπει να γίνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Κιοσέ, ο εμβολιασμός κατά της Covid μελλοντικά θα γίνεται σε ετήσια βάση, με επικαιροποιημένα εμβόλια, όπως γίνεται και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Να σημειωθεί ότι όταν αρχίζουν να γίνονται στα φαρμακεία οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 5 ευρώ.

Που γίνονται δωρεάν εμβολιασμοί κατά της γρίπης

Τη δυνατότητα δωρεάν συνταγογράφησης και εμβολιασμού έναντι του ιού της γρίπης παρέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε ενήλικες καθώς και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε κατοίκους και δημότες του δήμου Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων των Δημοτικών Ιατρείων (Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας) και με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τους ιατρούς και το παραϊατρικό προσωπικό στον χώρο των Δημοτικών Ιατρείων του δήμου Θεσσαλονίκης από 7/10/2024 έως 15/11/2024 μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (Καραϊσκάκη 4 Τριανδρία, τηλέφωνα 2313318644, 2313318643). Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την προσέλευση να είναι γνωστός ο αριθμός του ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, το εμβόλιο κατά της γρίπης γίνεται σε μία δόση και συνιστάται να το κάνουν άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και ενήλικες18-56 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου με συνοδές ιατρικές καταστάσεις ή άλλες ενδείξεις. Ο ΦΣΘ για την περίοδο 2023-2024 είχε παραγγείλει στον ΣΥ.ΦΑ Θεσσαλονίκης περίπου 300.000 αντιγριπικά εμβόλια και επίσης μεγάλο αριθμό από τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις την περίοδο 2024-2025. ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει στις 350.000.

Τα κρούσματα κορονοϊού

Όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, χορηγείται μία δόση του επικαιροποιημένου μονοδύναμου εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 καθώς και σε ενήλικες αυξημένου κινδύνου με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα. Το ελάχιστο προτεινόμενο διάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση, για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για την χρονική περίοδο 2024-2025 είναι τουλάχιστον τρεις μήνες. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Φέτος έχουμε λίγα κρούσματα κορονοϊού, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο. Τα εμβόλια για τον κορονοϊό εξακολουθούν να γίνονται στα νοσοκομεία και στους ιδιώτες γιατρούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα και από φέτος θα αρχίσουν να γίνονται και στα φαρμακεία», αναφέρει ο κ. Κολλάρας, μιλώντας και αυτός με τη σειρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Στο ΑΧΕΠΑ βρίσκεται το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα κατά της ευλογιάς των πιθήκων mpox και οι εμβολιασμοί άρχισαν να γίνονται από την περασμένη εβδομάδα στις ομάδες που συνιστάται. Όπως αναφέρει ο κ. Κολλάρας, ήδη την περασμένη εβδομάδα 10 ενδιαφερόμενοι έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά της νόσου mpox. Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ της χορήγησης των δόσεων.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό αλλά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου πριν ή και μετά την έκθεσή τους στον ιό:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ.).
  • Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (πχ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
  • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μωρά που γεννήθηκαν στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού
Μωρά που γεννήθηκαν στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού 23 Σεπτεμβρίου 2024
Επιληψία, η χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περίπου 85.000 ανθρώπους στην Ελλάδα 24 Σεπτεμβρίου 2024
Επιληψία, η χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περίπου 85.000 ανθρώπους στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;
Υγεία
22/09/2026 - 09:00

Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;

Η δίκαιη διανομή εμβολίων θα έσωζε σχεδόν 3 εκατ. επιπλέον ζωές σε επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 19:00

Η δίκαιη διανομή εμβολίων θα έσωζε σχεδόν 3 εκατ. επιπλέον ζωές σε επόμενη πανδημία

Μαγιορκίνης: «Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα»
Υγεία
21/09/2026 - 08:02

Μαγιορκίνης: «Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα»

Ανακοινώθηκε η δημιουργία δομής πρώιμης ανίχνευσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 13:51

Ανακοινώθηκε η δημιουργία δομής πρώιμης ανίχνευσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας

Ιλαρά: Η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων σαμποτάρει την εξάλειψή της, προειδοποιεί ο Γκέιτς
Υγεία
15/09/2026 - 10:00

Ιλαρά: Η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων σαμποτάρει την εξάλειψή της, προειδοποιεί ο Γκέιτς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κύπρος- Mountain Games 2026: Σωματική δραστηριότητα, μεσογειακή διατροφή και συμπερίληψη για πιο υγιή γήρανση»
Υγεία
23/09/2026 - 20:43
Επιστολή ΙΣΑ για τον προσδιορισμό των ιατρικών πράξεων και τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό στους φορείς της ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 19:58
Αντιμέτωποι με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό οι πάσχοντες από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς
Patient Talk
23/09/2026 - 19:32
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τη θεραπευτική φιλοσοφία του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
23/09/2026 - 18:56
Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 18:29
Οι παράγοντες που αλλάζουν την όψη των αφτιών μας
Health Talk
23/09/2026 - 17:52
ΕΕΠΕ: «Να προστατευθούν οι πολίτες από μαγικά βότανα, κηραλοιφές και... νανοτεχνολογίες»
Υγεία
23/09/2026 - 17:34
ΣΦΕΕ: «Χαμένη ευκαιρία» για την κλινική έρευνα το επενδυτικό clawback
Pharma Policy
23/09/2026 - 17:11
ΕΣΑμεΑ: Στεγαστική φτώχεια και αναπηρία - Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ
Patient Talk
23/09/2026 - 16:33
Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα πριν φανεί απώλεια βάρους στη ζυγαριά
Fitness
23/09/2026 - 16:04
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τι σημαίνουν όσα λέτε
Υγεία
23/09/2026 - 15:00
Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να επανακάμψει μετά από μεταμόσχευση
Υγεία
23/09/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 13:30
Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέεται με γνωστική έκπτωση
Υγεία
23/09/2026 - 13:00
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα
Pharma Policy
23/09/2026 - 12:53
Social media: Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων– Οδηγοί διαχείρισης για τους γονείς
Ψυχική Υγεία
23/09/2026 - 12:00
Εμμηνόπαυση: Γιατί το κρύο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα
Υγεία
23/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Τι έδειξαν οι πρώτοι οκτώ έλεγχοι σε χώρους που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 10:19
Άσκηση και ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς να κρατήσετε μόνο τα οφέλη μειώνοντας τον κίνδυνο για πνεύμονες και καρδιά
Υγεία
23/09/2026 - 10:00
Νέο εργαλείο AI θα υποστηρίζει γιατρούς σε 100 χώρες - Η σημασία του σε χώρες χαμηλού εισοδήματος
Digital Health
23/09/2026 - 09:00
«Οδός Καρδιάς»: Η αξία της συστηματικής σωματικής άσκησης και του περπατήματος στην καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
23/09/2026 - 07:26
Ισχυρή αύξηση πωλήσεων για την Draeger Hellas στα οικονομικά αποτελέσματα του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
23/09/2026 - 03:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος αγροτικής γιατρού στην Ανάφη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 00:03
Παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς υποβρύχιας πεζοπορίας για τα παιδιά με καρκίνο
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 23:19
Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44
Μήνυμα Κακλαμάνη υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών - «Απλή πράξη που μπορεί να σώσει ένα παιδί»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 22:17
Γιατί τα πρώτα λεπτά του τρεξίματος σάς φαίνονται τόσο δύσκολα
Fitness
22/09/2026 - 21:54
Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo