ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 2024 το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας - Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο

Υγεία
PIXABAY
Στο Ηράκλειο Κρήτης θα διεξαχθεί το διήμερο 3-5 Οκτωβρίου του 2024 το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς τη φέρνει στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών και πολιτικών εξελίξεων στην Οδοντιατρική διεθνώς.
Σάββατο, 07/10/2023 - 12:54
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν οδοντίατροι και άλλοι λειτουργοί Δημόσιας Υγείας απ' όλη την Ευρώπη αλλά και από μη ευρωπαϊκές χώρες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγητές. Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκλεγμένος πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου των επικεφαλής λειτουργών Οδοντιατρικής και Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, «μαζί με την συνάδελφο, αναπληρώτρια Επικεφαλής Λειτουργό, Μαρία Τσαντίδου, σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Κρήτης, τις Οδοντιατρικές Σχολές Ελλάδας και Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας και τη στήριξη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των θεσμικών φορέων της Κρήτης, θα προετοιμάσουμε ένα συνέδριο που ευελπιστούμε ότι θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οδοντιατρική κοινότητα και θα συμβάλλει σημαντικά στη δημόσια συζήτηση για την ισότιμη αντιμετώπιση της στοματικής υγείας, γιατί δεν υπάρχει υγεία χωρίς στοματική υγεία».

Όπως διευκρίνισε, ο τομέας της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς, ιδίως μετά την πανδημία και περιλαμβάνει τη συνηγορία στη στοματική υγεία, την οργάνωση και χρηματοδότηση της δημόσιας οδοντιατρικής παρέμβασης, την αξιολόγηση του επιπέδου στοματικής υγείας και των ανισοτήτων πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα, την οργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας, κ.ά.

«Χωρίς αμφιβολία, η ανάθεση της σημαντικής αυτής διοργάνωσης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και απόδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας στην ενίσχυση της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πολλά να ωφεληθεί από τον επιστημονικό διάλογο και την παρουσίαση καλών πρακτικών ευρωπαϊκών χωρών, που δίνουν στη στοματική υγεία την προτεραιότητα που της αξίζει» είπε ο κ. Συγγελάκης, συμπληρώνοντας ότι η σημασία της στοματικής υγείας τα τελευταία χρόνια έχει ευρύτερα αναδειχθεί και πως έχει καθοριστική συμβολή στη γενική υγεία, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική ευημερία.

«Η έλλειψη πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση, συντελεί στην επιδείνωση της γενικής υγείας των πολιτών και στην επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας και των νοικοκυριών με υπέρογκες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τους φτωχούς και τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας να πλήττονται δυσανάλογα. Συνεπώς η οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Ωστόσο, σε πολλές χώρες - και, ιδίως, στην Ελλάδα - διαχρονικά δεν τυγχάνει της αναγκαίας μέριμνας από το κράτος» ανέφερε ο κ. Συγγελάκης, διευκρινίζοντας ότι οι νόσοι του στόματος μπορούν να προληφθούν και το ψήφισμα του Π.Ο.Υ. για τη Στοματική Υγεία (Μάιος 2021) προσφέρει μία ιστορικής σημασίας ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί .

«Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι κυβερνήσεις καλούνται να επενδύσουν στη στοματική υγεία των πολιτών έχοντας ως κύριες προτεραιότητες την καθολική κάλυψη (ώστε να μη μείνει κανείς εκτός οδοντιατρικής φροντίδας), την πλήρη ένταξη της στοματικής υγείας στο Σύστημα Υγείας, την στροφή στην πρόληψη και την παρέμβαση στους κοινωνικούς και εμπορικούς προσδιοριστές της υγείας».

Σε ό,τι αφορά τη στοματική υγεία στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, «έχει δοκιμαστεί σκληρά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας» καθώς όπως είπε σημαντικό μέρος των πολιτών δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας (κυρίως τα οδοντιατρικά τμήματα των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων) είναι σοβαρά υποστελεχωμένος και με χρόνια ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση. Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του «dentist pass», του δωρεάν προγράμματος οδοντιατρικής πρόληψης, για όλα τα παιδιά 6-12 ετών χωρίς εξαιρέσεις, που μπορούν να επισκεφθούν τον ιδιώτη οδοντίατρο της επιλογής τους, όπως είπε «αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση, απολύτως σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ και γι' αυτό έχει σημασία η επιτυχία του προγράμματος και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του» και πως «η επαναλειτουργία, μετά από δέκα χρόνια, της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, η πρόβλεψη στελέχωσης των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ) και με οδοντίατρο, η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών των οδοντιατρείων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με ευρωπαϊκούς πόρους, είναι αναμφίβολα παρεμβάσεις σε θετική κατεύθυνση που πρέπει να ενισχυθούν». Επεσήμανε, δε, ότι «απαιτείται εθνικός σχεδιασμός, επαρκής και σταθερή δημόσια χρηματοδότηση και ισχυρή κοινωνική στήριξη για να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα διασφαλίζοντας το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στη στοματική υγεία για όλους».

Το ενδιαφέρον από ξένους επιστήμονες για το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, είναι ήδη έντονο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Επικεφαλής Λειτουργών Οδοντιατρικής, ο οποίος πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν, θα είναι σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη στοματική υγεία και την οδοντιατρική πρόληψη, με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και με όπλο τις πιο σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις.

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαγιορκίνης: Τι θα φέρει τον δάγκειο πυρετό στην Ευρώπη και πως μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις
Μαγιορκίνης: Τι θα φέρει τον δάγκειο πυρετό στην Ευρώπη και πως μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις 07 Οκτωβρίου 2023
ΕΛΕΑΝΑ: Συνεργασία με πρωταθλητή Ευρώπης για ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματολογικά νοσήματα 07 Οκτωβρίου 2023
ΕΛΕΑΝΑ: Συνεργασία με πρωταθλητή Ευρώπης για ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματολογικά νοσήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική
Health Talk
07/05/2026 - 03:34

Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!
Health Talk
28/04/2026 - 23:59

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00
Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00
Χανταϊός: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι χαμηλός επιμένει η Κομισιόν
Υγεία
07/05/2026 - 15:08
Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00
Χανταϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τον εντοπισμό επιβατών του MV Hondius - Αεροσυνοδός της KLM νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα
Υγεία
07/05/2026 - 14:04
Αναβρασμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τους κινδύνους των deepfakes
Digital Health
07/05/2026 - 14:00
Αξιολόγηση νοσοκομείων ΕΣΥ: Ικανοποίηση 4/5 από τους ασθενείς – Τα ισχυρά σημεία και οι αδυναμίες
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:18
Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/05/2026 - 13:05
Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας
Υγεία
07/05/2026 - 13:00
Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι σας για να θωρακίσετε την καρδιά σας
Διατροφή
07/05/2026 - 12:00
Επιχείρηση «Pangea XVIII»: Κατασχέσεις παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων αξίας 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Pharma Policy
07/05/2026 - 10:44
Μπίλι Άιλις: Η ζωή με το σύνδρομο Τουρέτ και η μάχη της με τα τικ
Υγεία
07/05/2026 - 10:00
Χανταϊός: Το παράδειγμα της Αργεντινής και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
07/05/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και φωτιά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 07:18
Ποια πεδία ωφελούνται καθοριστικά από τις εξελίξεις στην ιατρική γενετική
Health Talk
07/05/2026 - 03:34
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τη «Δωδώνη»
Επικαιρότητα
07/05/2026 - 00:09
Λήμνος: «Καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών από το 2025 για το νοσοκομείο του ακριτικού νησιού»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 22:47
Πέθανε στα 87 του ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ που έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 21:44
ECDC: Ταυτοποιήθηκε ο χανταϊός των Άνδεων στο κρουαζιερόπλοιο
Υγεία
06/05/2026 - 21:06
Εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ: Το ευρωκοινοβούλιο ζητάει μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στις επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 20:38
Αγγελής: «Πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού τήρησης φυσικών αποθεμάτων φαρμάκων»
Pharma Policy
06/05/2026 - 19:54
Δέσμη μέτρων από την Κομισιόν κατά της φτώχειας και για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ
Επικαιρότητα
06/05/2026 - 18:38
Το «σούπερ μικροβίωμα» 77χρονης επιζήσασας «έδειξε» θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
06/05/2026 - 18:11
Θεμιστοκλέους: «Επενδύουμε πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 17:17
Αγαπηδάκη: Σε τρεις πυλώνες η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 16:57
Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39
Αρθροπλαστική γόνατος: Οι φόβοι των ασθενών και πόσο βάσιμοι είναι
Health Talk
06/05/2026 - 16:14
«Από την κάμπια στην πεταλούδα»: Πως η αναπηρία μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχική ανθεκτικότητα
Patient Talk
06/05/2026 - 15:47
Έξι συμβουλές αρμονικής και φιλικής προς το Μορφέα συνύπαρξης στο κρεβάτι
Υγεία
06/05/2026 - 15:13
GEP: Ξεκινάει η πανελλήνια έρευνα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2026 - 14:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: «Κανονικά η κυκλοφορία και η διάθεση των ινσουλινών μας στην Ελλάδα»
Pharma News
05/05/2026 - 16:34
Νέα κορυφαία διάκριση για την AbbVie: Κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα Best Workplaces 2026
Pharma News
05/05/2026 - 17:34
Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo