ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ: Η νόσος των καπνιστών «σκοτώνει» κάθε χρόνο 3.000.000 ασθενείς

Υγεία
PIXABAY
«Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως. Επισκέψου τον Πνευμονολόγο σου και ενημερώσου!» Αυτό είναι το μήνυμα που συνοδεύει την ενημερωτική εκστρατεία που πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Τετάρτη, 15/11/2023 - 14:17
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η ΕΠΕ, στο πλαίσιο της εκστρατείας, έχει προγραμματίσει –με τη συμμετοχή μελών της– ενημέρωση κοινού και εντυποδιανομή στις 14 Νοεμβρίου 2023 κατά τις ώρες 10.00-13.00 στον σταθμό Σύνταγμα του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα. Επιπλέον την ίδια ημέρα και ώρα προγραμματίζει ενημερωτική δράση και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Επίσης, ενημερωτικές αφίσες θα αναρτηθούν στις Πνευμονολογικές κλινικές και Ιατρεία σε όλη την Ελλάδα και θα φιλοξενήσει στη σελίδα της στο fb ενημερωτικά video για την πρόληψη, τη διαχείριση και τις συνέπειες της νόσου.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία ετερογενής «κατάσταση» των πνευμόνων, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος (δύσπνοια, βήχας, απόχρεμψη, παροξύνσεις) που οφείλονται σε διαταραχές των αεραγωγών (βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) ή/και των κυψελίδων (εμφύσημα) και προκαλούν εμμένοντα, συχνά προοδευτικό, περιορισμό της ροής του αέρα.

Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία με συχνότερο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα και κάθε χρόνο οδηγεί στον θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Η επίπτωση της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, η καπνιστική συνήθεια δεν κάμπτεται κι έτσι η ΧΑΠ αναμένεται να οδηγήσει σε περίπου 5.400.000 θανάτους ετησίως από το 2060 και έπειτα.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία, ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι διπλό και απευθύνεται στους ασθενείς –αλλά και σε δυνητικούς ασθενείς– με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια για να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού τους, την αναπνοή: η αναπνοή σου είναι η ζωή σου. Η δυσκολία στην αναπνοή που βιώνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους, καθώς και την ποιότητα της ζωής τους. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά. Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, επιτρέπει στην αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε να τους παροτρύνουμε να δράσουν έγκαιρα! Θα πρέπει να επισκεφθούν τον Πνευμονολόγο ο οποίος θα προχωρήσει σε διάγνωση της νόσου και θα τους συμβουλέψει πώς θα την διαχειριστούν ώστε να έχουν καλύτερη αναπνοή, καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερη κοινωνική ζωή».

Η κυρία Ανδριάνα Παπαϊωάννου, Συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», αναφέρει για τη ΧΑΠ: «Συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, καθώς περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Εκτιμάται ότι ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Το συνολικό οικονομικό κόστος διαχείρισης της νόσου είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ακόμη και τα πιο εύρωστα υγειονομικά συστήματα. Η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη, ανέρχεται στο 56%, με το ετήσιο κόστος να αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ». H XAΠ, όμως, σχεδόν ποτέ δεν έρχεται μόνη της, σημειώνει η κυρία Παπαϊωάννου και εξηγεί: «Οι ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πλήθος άλλων παθήσεων».

Ο κ. Γεώργιος Χειλάς, Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος - Επιμελητής Α' ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», επισημαίνει τις επιπτώσεις της ΧΑΠ στην υγεία τονίζοντας ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ νοσούν και από κάποια πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος: «Ένας ασθενής με ΧΑΠ είναι συνήθως άνω των 60 ετών και έχει καπνίσει αρκετά ώστε να έχει δημιουργήσει κοινούς παθογενετικούς δρόμους ανάπτυξης όχι μόνο για τη ΧΑΠ αλλά και για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. H συνύπαρξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της ΧΑΠ αγγίζει ή και ξεπερνά το 40% σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Και αυτό δεν είναι μια απλή επιδημιολογική παρατήρηση, καθώς οι ασθενείς με ΧΑΠ συχνά πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία. Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις μελέτες, μεταξύ των ασθενών με ΧΑΠ περίπου το 35% πεθαίνουν από την ίδια τη ΧΑΠ, 21% από καρκίνο, 17% από άλλα αίτια και 27% από καρδιαγγειακά συμβάματα. Δηλαδή περίπου το ¼ και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία».
Ο κ. Χειλάς καταλήγει ότι τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι, «πέρα από τη θεραπεία της ΧΑΠ να φροντίζουμε να ελέγχουμε και την πιθανή παρουσία καρδιαγγειακού νοσήματος και να καθοδηγούμε τους ασθενείς μας στον ειδικό, δηλαδή στον Καρδιολόγο! Και το ανάποδο βέβαια, οι συνάδελφοι Καρδιολόγοι θα πρέπει να διερευνούν την πιθανή παρουσία της ΧΑΠ σε έναν καρδιολογικό ασθενή ειδικά εάν έχει έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, εάν δηλαδή είναι καπνιστής».

Την ενημερωτική εκστρατεία της ΕΠΕ για τη ΧΑΠ υποστηρίζουν οι εταιρείες: ΑstraZeneca, Chiesi, ΕLPEN, Guidotti Hellas, Menarini Hellas και SPECIALTY THERAPEUTICS.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/11/2023 - 14:23
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΕΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καύσωνες των επόμενων δεκαετιών θα «σκοτώσουν» εκατομμύρια ανθρώπους
Οι καύσωνες των επόμενων δεκαετιών θα «σκοτώσουν» εκατομμύρια ανθρώπους 15 Νοεμβρίου 2023
Αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία η μικροβιακή αντοχή 16 Νοεμβρίου 2023
Αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία η μικροβιακή αντοχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα στις 26 Αυγούστου
Pet
21/08/2026 - 21:09

Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα στις 26 Αυγούστου

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 20:43

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης

Το ECDC προειδοποιεί: Αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 17:56

Το ECDC προειδοποιεί: Αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Ο ΕΕΣ καλεί νέους και εφήβους να ενταχθούν στις δράσεις του τομέα
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 17:33

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Ο ΕΕΣ καλεί νέους και εφήβους να ενταχθούν στις δράσεις του τομέα

Πυρκαγιές: Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από καπνό και αιωρούμενα σωματίδια
Υγεία
31/07/2026 - 16:14

Πυρκαγιές: Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από καπνό και αιωρούμενα σωματίδια

Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης
Υγεία
28/07/2026 - 18:46

Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21
Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας της Λέσβου
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 17:34
Απώλεια βάρους: Περισσότερο λίπος αποβάλλεται κατά την εκπνοή και λιγότερο μέσω του ιδρώτα
Υγεία
27/08/2026 - 17:11
Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:49
Γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε ως επαγγελματική ασθένεια τον καρκίνο του μαστού αεροσυνοδού
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:33
Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο
Health Talk
27/08/2026 - 16:00
ΕΕΠΕ: Να σταματήσει το μπλόκο στους Παθολόγους για τη συνταγογράφηση της TSH
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 15:13
Άσθμα και ΧΑΠ: Η υπερβολική χρήση εισπνεόμενων συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
27/08/2026 - 15:00
Κονδύλι ύψους 15,28 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 14:47
Η δήμαρχος Λειψών έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της στην οργάνωση «Άλμα Ζωής»
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 14:26
Λιπώδης νόσος του ήπατος: Πενταπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις σε 10 χρόνια – Ποιοι κινδυνεύουν
Υγεία
27/08/2026 - 14:00
Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22
Νυχτερίδες: Γιατί μπορεί να μάς δείξουν το δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου
Υγεία
27/08/2026 - 13:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά; 20 λεπτά άσκησης μπορούν να ανακουφίσουν τον εγκέφαλο όσο 1,5 ώρα ύπνου
Fitness
27/08/2026 - 12:00
Ακραία ζέστη: Τα 33 προβλήματα υγείας που προκαλεί - Πιο τρωτά τα παιδιά
Υγεία
27/08/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί
Υγεία
27/08/2026 - 10:10
Η πρώτη αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο με AI έσωσε την όραση 48χρονου
Digital Health
27/08/2026 - 10:00
Κολύμβηση σε ποτάμια και λίμνες: Διπλάσιος ο κίνδυνος για δερματικά προβλήματα
Υγεία
27/08/2026 - 09:00
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13
Πως ο εγκέφαλός μας «μαθαίνει» ανάγνωση - Μελέτη εξηγεί γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα με το διάβασμα
Υγεία
26/08/2026 - 18:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία το δωρεάν τεστ HPV στο σπίτι – Ποιες γυναίκες αφορά
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 09:00
Μακροζωία: Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε – Οι "σωτήριες" ώρες πρωινού και δείπνου
Διατροφή
25/08/2026 - 10:00
Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 08:17
Θεμιστοκλέους: Περισσότερο προσωπικό, νέες υποδομές και ψηφιακές υπηρεσίες αλλάζουν το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 14:08
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo