ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ: Η νόσος των καπνιστών «σκοτώνει» κάθε χρόνο 3.000.000 ασθενείς

Υγεία
PIXABAY
«Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως. Επισκέψου τον Πνευμονολόγο σου και ενημερώσου!» Αυτό είναι το μήνυμα που συνοδεύει την ενημερωτική εκστρατεία που πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Τετάρτη, 15/11/2023 - 14:17
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η ΕΠΕ, στο πλαίσιο της εκστρατείας, έχει προγραμματίσει –με τη συμμετοχή μελών της– ενημέρωση κοινού και εντυποδιανομή στις 14 Νοεμβρίου 2023 κατά τις ώρες 10.00-13.00 στον σταθμό Σύνταγμα του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα. Επιπλέον την ίδια ημέρα και ώρα προγραμματίζει ενημερωτική δράση και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Επίσης, ενημερωτικές αφίσες θα αναρτηθούν στις Πνευμονολογικές κλινικές και Ιατρεία σε όλη την Ελλάδα και θα φιλοξενήσει στη σελίδα της στο fb ενημερωτικά video για την πρόληψη, τη διαχείριση και τις συνέπειες της νόσου.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία ετερογενής «κατάσταση» των πνευμόνων, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος (δύσπνοια, βήχας, απόχρεμψη, παροξύνσεις) που οφείλονται σε διαταραχές των αεραγωγών (βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) ή/και των κυψελίδων (εμφύσημα) και προκαλούν εμμένοντα, συχνά προοδευτικό, περιορισμό της ροής του αέρα.

Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία με συχνότερο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα και κάθε χρόνο οδηγεί στον θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Η επίπτωση της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, η καπνιστική συνήθεια δεν κάμπτεται κι έτσι η ΧΑΠ αναμένεται να οδηγήσει σε περίπου 5.400.000 θανάτους ετησίως από το 2060 και έπειτα.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία, ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι διπλό και απευθύνεται στους ασθενείς –αλλά και σε δυνητικούς ασθενείς– με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια για να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού τους, την αναπνοή: η αναπνοή σου είναι η ζωή σου. Η δυσκολία στην αναπνοή που βιώνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους, καθώς και την ποιότητα της ζωής τους. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά. Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, επιτρέπει στην αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε να τους παροτρύνουμε να δράσουν έγκαιρα! Θα πρέπει να επισκεφθούν τον Πνευμονολόγο ο οποίος θα προχωρήσει σε διάγνωση της νόσου και θα τους συμβουλέψει πώς θα την διαχειριστούν ώστε να έχουν καλύτερη αναπνοή, καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερη κοινωνική ζωή».

Η κυρία Ανδριάνα Παπαϊωάννου, Συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», αναφέρει για τη ΧΑΠ: «Συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, καθώς περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Εκτιμάται ότι ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Το συνολικό οικονομικό κόστος διαχείρισης της νόσου είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ακόμη και τα πιο εύρωστα υγειονομικά συστήματα. Η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη, ανέρχεται στο 56%, με το ετήσιο κόστος να αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ». H XAΠ, όμως, σχεδόν ποτέ δεν έρχεται μόνη της, σημειώνει η κυρία Παπαϊωάννου και εξηγεί: «Οι ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πλήθος άλλων παθήσεων».

Ο κ. Γεώργιος Χειλάς, Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος - Επιμελητής Α' ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», επισημαίνει τις επιπτώσεις της ΧΑΠ στην υγεία τονίζοντας ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ νοσούν και από κάποια πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος: «Ένας ασθενής με ΧΑΠ είναι συνήθως άνω των 60 ετών και έχει καπνίσει αρκετά ώστε να έχει δημιουργήσει κοινούς παθογενετικούς δρόμους ανάπτυξης όχι μόνο για τη ΧΑΠ αλλά και για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. H συνύπαρξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της ΧΑΠ αγγίζει ή και ξεπερνά το 40% σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Και αυτό δεν είναι μια απλή επιδημιολογική παρατήρηση, καθώς οι ασθενείς με ΧΑΠ συχνά πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία. Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις μελέτες, μεταξύ των ασθενών με ΧΑΠ περίπου το 35% πεθαίνουν από την ίδια τη ΧΑΠ, 21% από καρκίνο, 17% από άλλα αίτια και 27% από καρδιαγγειακά συμβάματα. Δηλαδή περίπου το ¼ και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία».
Ο κ. Χειλάς καταλήγει ότι τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι, «πέρα από τη θεραπεία της ΧΑΠ να φροντίζουμε να ελέγχουμε και την πιθανή παρουσία καρδιαγγειακού νοσήματος και να καθοδηγούμε τους ασθενείς μας στον ειδικό, δηλαδή στον Καρδιολόγο! Και το ανάποδο βέβαια, οι συνάδελφοι Καρδιολόγοι θα πρέπει να διερευνούν την πιθανή παρουσία της ΧΑΠ σε έναν καρδιολογικό ασθενή ειδικά εάν έχει έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, εάν δηλαδή είναι καπνιστής».

Την ενημερωτική εκστρατεία της ΕΠΕ για τη ΧΑΠ υποστηρίζουν οι εταιρείες: ΑstraZeneca, Chiesi, ΕLPEN, Guidotti Hellas, Menarini Hellas και SPECIALTY THERAPEUTICS.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/11/2023 - 14:23
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΕΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καύσωνες των επόμενων δεκαετιών θα «σκοτώσουν» εκατομμύρια ανθρώπους
Οι καύσωνες των επόμενων δεκαετιών θα «σκοτώσουν» εκατομμύρια ανθρώπους 15 Νοεμβρίου 2023
Αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία η μικροβιακή αντοχή 16 Νοεμβρίου 2023
Αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία η μικροβιακή αντοχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 03:39

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12

Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

Ενημερωτική καμπάνια από την ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας
Υγεία
18/03/2026 - 21:26

Ενημερωτική καμπάνια από την ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Ποδηλατοδρομία ευαισθητοποίησης για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαρτίου.
Patient Talk
18/03/2026 - 19:02

Ποδηλατοδρομία ευαισθητοποίησης για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαρτίου.

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 00:04

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγωνιστές του GLP-1: Τα φάρμακα που αλλάζουν το τοπίο σε παχυσαρκία και διαβήτη
Υγεία
06/04/2026 - 19:00
Όταν τα μαλλιά αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας
Υγεία
06/04/2026 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράσεις για τους αστέγους με αφορμή το Πάσχα
Υπηρεσίες Υγείας
06/04/2026 - 17:00
SkyWalker: Λιγότερος πόνος και γρηγορότερη κινητοποίηση μετά από αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου
Υπηρεσίες Υγείας
06/04/2026 - 16:00
Γενικό Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος": Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 15:38
Οι GLP-1 ενέσεις αναμένεται να εκτοξεύσουν τα ποσοστά διαζυγίων: έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/04/2026 - 15:00
Τεχνητό σάλιο από ζαχαροκάλαμο υπόσχεται προστασία των δοντιών των καρκινοπαθών
Υγεία
06/04/2026 - 14:00
Αύξηση αιματολογικών καρκίνων έπειτα από τη θεραπεία άλλου καρκίνου διαπιστώνει έρευνα
Υγεία
06/04/2026 - 12:56
Κώφωση: Μία μόνο ένεση αντιμετωπίζει το πρόβλημα μέσα σε λίγες εβδομάδες
Υγεία
06/04/2026 - 12:00
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Καταγγελίες για κατάρρευση γιατρού από εξάντληση και για «λουκέτο» στις παθολογικές κλινικές
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 11:35
Ήπιες αλλαγές για να γίνει η άσκηση πιο ελκυστική ακόμα και στους πιο "πνιγμένους" από την καθημερινότητα
Fitness
06/04/2026 - 11:00
Νόσος του Crohn: Ανακαλύφθηκε παράγοντας πυροδότησης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών
Υγεία
06/04/2026 - 10:00
Λογισμικό Ελλήνων επιστημόνων ανιχνεύει καρδιακά προβλήματα
Digital Health
06/04/2026 - 09:00
Ιστορίες GLP-1 πειραματισμών: Τι είναι το microdosing και γιατί μπορεί να είναι κακή ιδέα
Υγεία
04/04/2026 - 09:10
Cardio Athena 2026: Ξεχωριστή διάσταση του φετινού συνεδρίου το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Health Talk
04/04/2026 - 07:26
Πασχαλινές δημιουργίες και δώρα αλληλεγγύης στο Bazaar της ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ!
Patient Talk
04/04/2026 - 03:49
Σημαντική χορηγία και από την MOBIAK στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
04/04/2026 - 00:11
Συνεργασία της DIAGEO με το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους
Ψυχική Υγεία
03/04/2026 - 23:26
Πως η θεραπευτική φωτογραφία γίνεται σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο
Patient Talk
03/04/2026 - 22:04
Άμεση ανταπόκριση του ΙΣΑ στο αίτημα για δωρεά απινιδωτών στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 21:36
Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες για την προμήθεια και την ασφάλεια των παραδοσιακών εδεσμάτων από την ΕΕΚΕ
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 20:48
Νέα εποχή στη μακροζωία της επιδερμίδας και των μαλλιών από τη Vichy με λύσεις αιχμής
Ομορφιά
03/04/2026 - 20:11
Πώς η βιταμίνη D μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σε πάσχοντες με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Υγεία
03/04/2026 - 19:38
«The Lancet»: Μείωση κατά 27% των θανάτων από παιδικό καρκίνο το 2023, αλλά και μεγάλες ανισότητες
Υγεία
03/04/2026 - 18:54
ΒΕΑ: Παρέμβαση Δαμίγου για στήριξη των επιχειρήσεων τροφίμων στη συνάντηση με την ιταλική Federalimentare
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 18:09
Ο Γεωργιάδης αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες Βαρτζόπουλου στην ψυχική υγεία
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 17:06
ΠΟΥ: Καταγγελία Τέντρος για τις πολλαπλές επιθέσεις σε δομές υγείας του Ιράν
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 16:21
Τι είναι αυτό που μάς κάνει να απεχθανόμαστε ξαφνικά ένα φαγητό
Διατροφή
03/04/2026 - 15:54
Δυο νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε εκτροφές στη Λέσβο και συνολικά 20
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 15:37
Πόνος στη μέση, τον αυχένα και τις αρθρώσεις: Τι βοηθά πραγματικά στη γρήγορη ανακούφιση
Health Talk
03/04/2026 - 15:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Καταγγελίες για κατάρρευση γιατρού από εξάντληση και για «λουκέτο» στις παθολογικές κλινικές
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 11:35
Ιστορίες GLP-1 πειραματισμών: Τι είναι το microdosing και γιατί μπορεί να είναι κακή ιδέα
Υγεία
04/04/2026 - 09:10
Συνεργασία της DIAGEO με το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους
Ψυχική Υγεία
03/04/2026 - 23:26
Cardio Athena 2026: Ξεχωριστή διάσταση του φετινού συνεδρίου το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Health Talk
04/04/2026 - 07:26
Σημαντική χορηγία και από την MOBIAK στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
04/04/2026 - 00:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo