ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oι μάχες κατά του AIDS δείχνουν το δρόμο για την καταπολέμηση της πανδημίας

Υγεία
PEXELS
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, o Καθηγητής ιατρικής, Λίντα Γκέιλ Μπέκερ, με άρθρο του στο conversation, εξηγεί πως ο τρόπος αντιμετώπισης του HIV από την παγκόσμια κοινότητα μπορεί να μας διδάξει στην προσπάθεια για καταπολέμηση της πανδημίας.
Τρίτη, 01/12/2020 - 11:16
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Η Παγκόσμια Ημέρα του AIDS φέτος μας βρίσκει ακόμα βαθιά μέσα σε μια άλλη πανδημία - COVID-19.Ο νέος κορονοίός έχει σαρώσει σε όλο τον κόσμο, έχει καταστρέψει συστήματα υγείας και οικονομίες, καθώς οι κυβερνήσεις εισήγαγαν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Πρέπει να πάμε πίσω στη δεκαετία του 1990 και το AIDS HIV/AIDS για να εντοπίσουμε μία τόσο σημαντική απειλή για την υγεία.

Αυτό εξηγεί γιατί το UNAIDS έχει επιλέξει το θέμα "Παγκόσμια Αλληλεγγύη, Κοινή Ευθύνη" για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Οι μολυσματικές ασθένειες όπως αυτές εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Περίπου 32,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS τα τελευταία 40 χρόνια. Την ίδια ώρα, 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη πεθάνει από τη COVID-19 σε μόλις ένα χρόνο.

Μέσω συνεργασίας καταπολεμείται το AIDS

Αυτές οι ασθένειες χρειάζονται απίστευτη τεχνογνωσία, συνεργασία και αφοσίωση από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας για την παρακολούθηση, την κατανόηση, τη θεραπεία και την πρόληψη. Η αντίδραση στον HIV/AIDS τα πρώτα χρόνια δεν ήταν αρκετή. Αλλά είναι, από ορισμένες απόψεις, ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι χώρες και οι άνθρωποι συνεργάζονται. Το έργο οργανισμών όπως ο ΠΟΥ,το UNAIDS και η Διεθνής Εταιρεία κατά του AIDS συμβάλλουν στον συντονισμό της ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών και πόρων μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των κοινοτήτων.

Το Παγκόσμιο Ταμείο και το PEPFAR έχουν κινητοποιήσει πόρους που έχουν συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε περιοχές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS έχουν μειωθεί παγκοσμίως κατά 39% από το 2010.

Αυτές και άλλες ομάδες έχουν επίσης αγωνιστεί κατά των υψηλών τιμών των φαρμάκων που θα καταστήσει τα φάρμακα απρόσιτα σε πολλούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στη Νότια Αφρική, το επίκεντρο της επιδημίας του HIV, η προσφορά μιας ημέρας από τα απλούστερα αντιρετροϊκά κόστιζαν περίπου R250 το 2002. Σήμερα μία ευκολότερη, πιο εύγευστη θεραπεία που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα κοστίζει μερικά rands.

Η συνεργασία και ο συντονισμός έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τα φάρμακα να έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. Και μόλις είναι διαθέσιμες, οι παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές και οι ευκαιρίες κατάρτισης εξασφαλίζουν την τυποποίηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης και της ποιότητας.

Πολλά από αυτά τα επιτεύγματα δεν ήρθαν χωρίς μάχη. Αφιερωμένος και διαρκής ακτιβισμός, σε πολιτικό και κοινοτικό επίπεδο ήταν αναγκαίοι για να μειωθεί η τιμολόγηση των φαρμάκων για τον παγκόσμιο Νότο και είναι συνεχώς απαραίτητη για να εξασφαλιστεί χωρίς αποκλεισμούς η κατανομή των πόρων. Eίναι, γεγονός, πάντως, ότι υπάρχουν περιοχές, όπου ο κόσμος συνεχίζει να αγωνίζεται, καθώς υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης και συμφωνίας. Αυτές περιλαμβάνουν έλλειψη πολιτικής στήριξης για την εφαρμογή τεκμηριωμένων μηχανισμών προστασίας για ευάλωτους ή στιγματισμένους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, η νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη αλλά αποφευκταία HIV λοίμωξη και τη σχετική θνησιμότητα.

Τα διδάγματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για την επόμενη φάση διαχείρισης της COVID-19. Όλες οι παρεμβάσεις που βοήθησαν στον περιορισμό και τη διαχείριση του HIV και του AIDS είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι καμία χώρα, ανεξάρτητα από την αναπτυξιακή κατάσταση, και κανένας πληθυσμός, ειδικά εκείνοι που στιγματίζονται και μάχονται για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, δεν θα μείνει πίσω.

Αξιοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων

Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον ιό HIV και το AIDS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της COVID-19, καθώς οι προκλήσεις είναι παρόμοιες.

Πολλές από τις τρέχουσες δοκιμές εμβολίων COVID-19 λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής. Η ικανότητα διεξαγωγής αυτών των μελετών, συμπεριλαμβανομένου του κλινικού προσωπικού και των χώρων δοκιμών, είναι καλά εδραιωμένη ως αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας για τον ιό HIV/AIDS. Υπάρχουν φόβοι ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να αποκλειστούν από την πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν τώρα παγκόσμιοι μηχανισμοί για να αποφευχθεί αυτό και, αντ' αυτού, να ενθαρρυνθεί και να καταστεί δυνατή η παγκόσμια αλληλεγγύη

Ο επιταχυντής πρόσβασης σε εργαλεία COVID-19 (ACT), που ιδρύθηκε από τον ΠΟΥ τον Απρίλιο του 2020 σε συνεργασία με πολλούς άλλους παγκόσμιους οργανισμούς, κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τη βιομηχανία, έχουν δεσμευτεί μέσω του πυλώνα που είναι γνωστός ως Covax, για δίκαιη κατανομή ενός εμβολίου COVID-19, καθώς και διαγνωστικών δοκιμών και θεραπειών. Αυτοί οι παγκόσμιοι θεσμοί και μηχανισμοί απαιτούν συνεχή υποστήριξη.

Με την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, το τέλος του COVID-19 μπορεί σύντομα να είναι ορατό. Για τον ιό HIV, η ανάπτυξη εμβολίων ήταν πιο περίπλοκη και απογοητευτική. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην προώθηση της πρόσβασης και της υποστήριξης για τις πολλές απίστευτες επιλογές πρόληψης και θεραπείας που είναι διαθέσιμες. Η πρωτοφανής προσπάθεια της ιδιωτικής βιομηχανίας για την αντιμετώπιση του εμβολίου COVID-19 φωτίζει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι προσπάθειες για το εμβόλιο HIV και φυματίωσης χρειάζονται παρόμοια προσπάθεια.

Αυτές δεν είναι οι μόνες πανδημίες που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ισχυρές προβλέψεις ότι η εμφάνιση νέων πανδημιών θα αυξηθεί στο μέλλον. Αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής και της εγγύτητας με την άγρια ζωή.

Κοινωνική αλληλεγγύη

Η επιτυχία της παγκόσμιας αντίδρασης στις τρέχουσες και τις αναδυόμενες πανδημίες θα βασιστεί στην ικανότητα των λιγότερο ευάλωτων να αναγνωρίσουν την κοινή τους ευθύνη και να ανταποκριθούν σε αυτές τις εκκλήσεις.

Μια σημαντική αλήθεια της επιδημίας του HIV είναι ότι δεν κάνει διακρίσεις. Καμία μολυσματική ασθένεια δεν αναγνωρίζει τα πολιτικά σύνορα και όλοι κινδυνεύουν να μολυνθούν ή να επηρεαστούν. Αν μη τι άλλο, εξαιτίας αυτού πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε παγκόσμια κλίμακα γνωρίζοντας ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς».

ΠΗΓΗ: theconversation

Τελευταία τροποποίηση στις 01/12/2020 - 11:39
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • AIDS
  • HIV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δωρεάν rapid test σήμερα από τον ΕΟΔΥ - σε ποιες περιοχές διενεργούνται
Δωρεάν rapid test σήμερα από τον ΕΟΔΥ - σε ποιες περιοχές διενεργούνται 01 Δεκεμβρίου 2020
Παχυσαρκία και CΟVID-19: Επιμήκης γαστροπτύχωση ως εναλλακτικό χειρουργείο 01 Δεκεμβρίου 2020
Παχυσαρκία και CΟVID-19: Επιμήκης γαστροπτύχωση ως εναλλακτικό χειρουργείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι

Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια έπληξαν τα προγράμματα πρόληψης για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 18:04

Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια έπληξαν τα προγράμματα πρόληψης για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Προσωπική Λίστα Φαρμάκων» για την ασφάλεια των ασθενών
Υγεία
16/09/2026 - 14:27

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Προσωπική Λίστα Φαρμάκων» για την ασφάλεια των ασθενών

Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη
Health Talk
15/09/2026 - 14:43

Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη

Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς
Υγεία
15/09/2026 - 10:01

Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς

Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια
Υγεία
11/09/2026 - 09:30

Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μακρής: «Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων»
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 18:57
Νέο παράρτημα ΕΠΑΣ μαθητείας για τεχνικούς βιομηχανικών αυτοματισμών στις εγκαταστάσεις της DEMO
Pharma News
18/09/2026 - 18:32
Θεραπευτική απόφαση για τον καρκίνο του μαστού από τα πρώτα «ίχνη» στο αίμα
Υγεία
18/09/2026 - 18:07
Υπερφόρτωση σιδήρου: Το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ επηρεάζουν την απορρόφηση
Διατροφή
18/09/2026 - 17:41
Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 17:09
Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 16:26
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μείωσε σημαντικά τις αεροδιακομιδές
Υγεία
18/09/2026 - 16:04
«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο
Υγεία
18/09/2026 - 15:38
Ερευνητές του Stanford ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο ξεχωριστά όργανα
Υγεία
18/09/2026 - 15:12
Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36
Ανακοινώθηκε η δημιουργία δομής πρώιμης ανίχνευσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 13:51
Μήνυμα ελπίδας, δύναμης και αλληλεγγύης στους μικρούς ήρωες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 13:16
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53
Πέθανε ήσυχα στο σπίτι της σε ηλικία 103 ετών η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:34
Εγκαινιάστηκε στο Γ.Ν. και Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη Στέγη Γονέων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:12
Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55
Σωρεία παραβάσεων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΕΑΔ σε ιδιωτικές μονάδες υγείας
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 11:34
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα συμμετοχής στην ευρωπαϊκή δράση «Know Your Numbers»
Patient Talk
18/09/2026 - 11:03
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Μύκητες νυχιών: Ο «υπόγειος πόλεμος», οι μύθοι και τα νέα όπλα της επιστήμης
Health Talk
18/09/2026 - 09:26
Η επάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D είναι το κλειδί για πιο ομαλή επιστροφή στη ρουτίνα
Υγεία
18/09/2026 - 08:49
«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo