ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο τεστ προβλέπει ποιοι ασθενείς με ΙΦΝΕ κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του εντέρου

Υγεία
FREEPIK
Σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, το νέο διαγνωστικό τεστ που ανέπτυξαν μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε άτομα με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου με ακρίβεια 90%.
Τετάρτη, 05/02/2025 - 16:49
— Photo: FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Προηγηθείσα έρευνα είχε ήδη δείξει ότι όσοι έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) -συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn- διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Εκτιμάται από τους ειδικούς ότι η χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, ευνοεί την ανάπτυξη δυσπλαστικών κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προ-καρκινικών πολυπόδων στην εντερική οδό.

Μέχρι στιγμής το βασικό διαγνωστικό εργαλείο για πρόληψη του καρκίνου του εντέρου σε ασθενείς τέτοιας κατηγορίας, ήταν η διενέργεια κολονοσκόπησης συνήθως κάθε ένα ή τρία χρόνια, αναλόγως την περίπτωση. Ακόμα και τότε όμως ο εντοπισμός προ-καρκινικών κυττάρων όταν αυτά βρίσκονται σε πρώιμη φάση, είναι προβληματικός σύμφωνα με τους γιατρούς.

Το νέο τεστ το οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες από το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο φαίνεται να περιορίζει αυτό το διαγνωστικό κενό αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας τους όπως δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Gut, μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε άτομα με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%.

Γιατί έχει σημασία η εκτίμηση του κινδύνου

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Trevor Graham, PhD, Καθηγητή Γενετικής και διευθυντή στο The Institute of Cancer Research στο Λονδίνο , αν και τα άτομα με ΙΦΝΕ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, δεν υπάρχει εντελώς αξιόπιστος τρόπος αυτό να προβλεφθεί.

«Για άτομα που πιστεύεται ότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή του συνόλου του παχέος εντέρου», εξηγεί ο Δρ.Graham και συμπληρώνει πως «αυτή η επέμβαση μπορεί να είναι σωτήρια. Αλλά επειδή δεν μπορούμε, επί του παρόντος, να είμαστε σίγουροι αν κάποιος την χρειάζεται πραγματικά, ασθενείς μπορεί να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση που δεν είναι απαραίτητη με συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή τους».

Όπως προσθέτει, την ίδια στιγμή επηρεάζονται και ασθενείς για τους οποίους η εκτίμηση κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου είναι χαμηλή και δεν χειρουργούνται. «Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν άγχος λόγω της αβεβαιότητας στην εκτίμηση του κινδύνου», επισημαίνει.

Πώς συνδέονται ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και αλλαγές στο DNA

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου σε δείγματα ιστών των οποίων εντοπίστηκαν προ-καρκινικά κύτταρα με ανωμαλίες στον αριθμό αντιγράφων του DNA, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου.

Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν αλγόριθμο για τον υπολογισμό του μελλοντικού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου χρησιμοποιώντας το ακριβές μοτίβο του αλλαγμένου DNA στα προ-καρκινικά κύτταρα.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα άτομα με ΙΦΝΕ κάνουν τακτικές κολονοσκοπήσεις προς διερεύνηση πρώιμων ενδείξεων καρκίνου», τονίζει ο Δρ.Graham και προσθέτει πως «εάν κάτι ασυνήθιστο εντοπιστεί, διενεργείται βιοψία – με συλλογή ενός μικρού δείγματος ιστού».

«Το τεστ που αναπτύξαμε είναι γενετικής φύσεως και πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της βιοψίας. Συγκρίνοντας τις γενετικές ενδείξεις ανθρώπων που ανέπτυξαν καρκίνο σε σχέση με όσους δεν παρουσίασαν, δημιουργήσαμε ένα τεστ πρόβλεψης του κινδύνου βάση των γενετικών ενδείξεων που προκύπτουν κατά την βιοψία του», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης.

Το υψηλό ποσοστό επιτυχίας του τεστ

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Δρ. Graham και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι αυτός ο νέος τρόπος διαγνωστικού ελέγχου τους επέτρεπε να προβλέψουν με ακρίβεια μεγαλύτερη του 90% ποιοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη οι οποίοι είχαν ήδη αναπτύξει προ-καρκινικά κύτταρα, θα ανέπτυσσαν τελικά και καρκίνο του παχέος εντέρου μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν θα αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου. Το νέο τεστ προβλέπει ποιος πραγματικά κινδυνεύει, έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται ατομικά με τον καλύτερο τρόπο. Τα επόμενα βήματά μας είναι να πραγματοποιήσουμε κλινικές δοκιμές για να αποδείξουμε ότι οι προβλέψεις μας ισχύουν σε πραγματικές συνθήκες. Τότε ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε το τεστ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο Δρ. Graham.

«Αυτό θα επιτρέψει την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής προσέγγισης, προσθέτει, καθώς όσοι ασθενείς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ώστε οι πιθανότητες να απομακρυνθούν. Για εκείνους όμως που ο κίνδυνος είναι χαμηλός, το χειρουργείο μπορεί να αποφευχθεί ως περιττό», καταλήγει ο ίδιος.

Ένα λιγότερο επεμβατικό προγνωστικό τεστ

«Ένα τεστ που έχει ακρίβεια πρόβλεψης καρκίνου 90% ως προς τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κάνει τη δική μου δουλειά πολύ πιο εύκολη όσον αφορά σε μια στοχευμένη θεραπεία όπου οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε επεμβατικές διαδικασίες τόσο συχνά όσο τώρα» σχολιάζει ο Rudolph Bedford, MD, γαστρεντερολόγος στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα.

Και ο Δρ. Nilesh Vora, MD, αιματολόγος-ογκολόγος και ιατρικός Διευθυντής του Memorial Care Todd Cancer Institute θεωρεί ότι η μελέτη ανοίγει ένα νέο δρόμο για ακριβέστερη πρόβλεψη του ποιος ασθενής ενδεχομένως διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν αυτό το τεστ μπορεί να εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως εργαλείο πρόβλεψης για ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο. Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στο ποιος ασθενής με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου χρειάζεται κολονοσκόπηση κάθε χρόνο και ποιος κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια» υποστηρίζει.

Πηγές: gut.bmj.com, medicalnewstoday.com

  • ΤΕΣΤ
  • ΙΦΝΕ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστήμονες κατάφεραν να παγώσουν την ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο παιδιών
Επιστήμονες κατάφεραν να παγώσουν την ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο παιδιών 05 Φεβρουαρίου 2025
Όταν το smart watch προειδοποιεί για άνοια 06 Φεβρουαρίου 2025
Όταν το smart watch προειδοποιεί για άνοια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Γιατί το μικροβίωμα του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τους νέους ανθρώπους
Health Talk
21/06/2025 - 09:51

Γιατί το μικροβίωμα του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τους νέους ανθρώπους

Ελπιδοφόρες θεραπευτικές εξελίξεις για τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Health Talk
21/06/2025 - 09:37

Ελπιδοφόρες θεραπευτικές εξελίξεις για τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου

Λευκό ψωμί και άλλες τροφές που «ταΐζουν» την φλεγμονή και τον καρκίνο
Διατροφή
04/06/2025 - 15:02

Λευκό ψωμί και άλλες τροφές που «ταΐζουν» την φλεγμονή και τον καρκίνο

ASCO 2025: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέων φαρμακευτικών σχημάτων για το προσδόκιμο ζωής στον καρκίνο του παχέος εντέρου
Health Talk
03/06/2025 - 10:00

ASCO 2025: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέων φαρμακευτικών σχημάτων για το προσδόκιμο ζωής στον καρκίνο του παχέος εντέρου

"Κάνεις σεξ; Κάνε τεστ!" Δημόσια πρόσωπα δίνουν το σύνθημα για πρόληψη
Υγεία
29/05/2025 - 16:46

"Κάνεις σεξ; Κάνε τεστ!" Δημόσια πρόσωπα δίνουν το σύνθημα για πρόληψη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι τρεις πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Διάγνωση, αντιμετώπιση θεραπεία
Health Talk
15/07/2025 - 20:17
Βόμβα Φλωρίδη για την ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας - Υπό επανεξέταση πιστοποιητικά θανάτου
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 19:41
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23
Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57
Τα φυτά παράγουν ήχους και τα έντομα τους ακούν - Το παράδειγμα της ντοματιάς
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 18:28
Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 17:41
Η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει τις συλλήψεις εφημερευόντων ψυχιάτρων στο Δαφνί
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 17:24
Η ΔΟΘ κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του οδηγού «Γνώρισε τα Δικαιώματά σου»
Patient Talk
15/07/2025 - 17:08
Νέα μελέτη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Διατροφή
15/07/2025 - 16:49
Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής
Υγεία
15/07/2025 - 16:30
Το Τεκτονικό Ίδρυμα δώρισε στο «Ελπίδα» νέο υπερσύγχρονο αναισθησιολογικό μηχάνημα
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 16:04
ΕΛΛΟΚ: Αναβαθμίζοντας τη θεσμική παρουσία των ασθενών στον ευρωπαϊκό χάρτη
Patient Talk
15/07/2025 - 15:48
Μία δόση, επτά ημέρες: Το μακράς δράσης τζελ λεβοντόπας καταπολεμά το τρέμουλο του Πάρκινσον
Pharma News
15/07/2025 - 15:30
Έχετε πονοκεφάλους; Μπορεί να φταίει η σεξουαλική ζωή των Νεάτερνταλ!
Υγεία
15/07/2025 - 14:30
Τα αποτελέσματα ολόσωμων απεικονιστικών εξετάσεων σε 100.000 ανθρώπους μπορεί να αλλάξουν τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών
Digital Health
15/07/2025 - 13:30
Πέθανε ο Γεράσιμος Μιχελής, ο κακός με τα μαύρα από το «Πάρα Πέντε» - Πάλεψε δυο χρόνια με τη νόσο ALS
Επικαιρότητα
15/07/2025 - 13:04
Γυμναστική με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας σε λιγότερο από δύο μήνες
Fitness
15/07/2025 - 12:30
Πόσο συχνά θέλουν πλύσιμο τα κλινοσκεπάσματα και το κόλπο για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα στα μαξιλάρια
Υγεία
15/07/2025 - 11:30
Νέο φάρμακο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με εγκεφαλικό
Υγεία
15/07/2025 - 10:30
Γεωργιάδης: Όλες οι γραμμές του 1566 κατειλημμένες από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 09:29
Νέα Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 08:28
Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας και πως αντιμετωπίζεται!
Ψυχική Υγεία
14/07/2025 - 20:11
Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ασφαλή έκθεση στον ήλιο του καλοκαιριού
Health Talk
14/07/2025 - 18:52
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Καμπανάκι για συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης Β6 - Πως μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα
Υγεία
14/07/2025 - 17:44
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
ΠΟΝ: Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης του «Ευαγγελισμού»
Patient Talk
14/07/2025 - 15:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Όμιλος Affidea δίπλα στους πυροσβέστες για τέταρτη συνεχή χρονιά
Υπηρεσίες Υγείας
14/07/2025 - 13:03
Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
1566: Όλη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση για την υγεία σε ένα αριθμό
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 12:16
Πρόληψη και φροντίδα της καρδιάς στο επίκεντρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo