ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο τεστ προβλέπει ποιοι ασθενείς με ΙΦΝΕ κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του εντέρου

Υγεία
FREEPIK
Σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, το νέο διαγνωστικό τεστ που ανέπτυξαν μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε άτομα με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου με ακρίβεια 90%.
Τετάρτη, 05/02/2025 - 16:49
— Photo: FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Προηγηθείσα έρευνα είχε ήδη δείξει ότι όσοι έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) -συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn- διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Εκτιμάται από τους ειδικούς ότι η χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, ευνοεί την ανάπτυξη δυσπλαστικών κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προ-καρκινικών πολυπόδων στην εντερική οδό.

Μέχρι στιγμής το βασικό διαγνωστικό εργαλείο για πρόληψη του καρκίνου του εντέρου σε ασθενείς τέτοιας κατηγορίας, ήταν η διενέργεια κολονοσκόπησης συνήθως κάθε ένα ή τρία χρόνια, αναλόγως την περίπτωση. Ακόμα και τότε όμως ο εντοπισμός προ-καρκινικών κυττάρων όταν αυτά βρίσκονται σε πρώιμη φάση, είναι προβληματικός σύμφωνα με τους γιατρούς.

Το νέο τεστ το οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες από το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο φαίνεται να περιορίζει αυτό το διαγνωστικό κενό αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας τους όπως δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Gut, μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε άτομα με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%.

Γιατί έχει σημασία η εκτίμηση του κινδύνου

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Trevor Graham, PhD, Καθηγητή Γενετικής και διευθυντή στο The Institute of Cancer Research στο Λονδίνο , αν και τα άτομα με ΙΦΝΕ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, δεν υπάρχει εντελώς αξιόπιστος τρόπος αυτό να προβλεφθεί.

«Για άτομα που πιστεύεται ότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή του συνόλου του παχέος εντέρου», εξηγεί ο Δρ.Graham και συμπληρώνει πως «αυτή η επέμβαση μπορεί να είναι σωτήρια. Αλλά επειδή δεν μπορούμε, επί του παρόντος, να είμαστε σίγουροι αν κάποιος την χρειάζεται πραγματικά, ασθενείς μπορεί να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση που δεν είναι απαραίτητη με συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή τους».

Όπως προσθέτει, την ίδια στιγμή επηρεάζονται και ασθενείς για τους οποίους η εκτίμηση κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου είναι χαμηλή και δεν χειρουργούνται. «Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν άγχος λόγω της αβεβαιότητας στην εκτίμηση του κινδύνου», επισημαίνει.

Πώς συνδέονται ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και αλλαγές στο DNA

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου σε δείγματα ιστών των οποίων εντοπίστηκαν προ-καρκινικά κύτταρα με ανωμαλίες στον αριθμό αντιγράφων του DNA, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου.

Με βάση αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν αλγόριθμο για τον υπολογισμό του μελλοντικού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου χρησιμοποιώντας το ακριβές μοτίβο του αλλαγμένου DNA στα προ-καρκινικά κύτταρα.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα άτομα με ΙΦΝΕ κάνουν τακτικές κολονοσκοπήσεις προς διερεύνηση πρώιμων ενδείξεων καρκίνου», τονίζει ο Δρ.Graham και προσθέτει πως «εάν κάτι ασυνήθιστο εντοπιστεί, διενεργείται βιοψία – με συλλογή ενός μικρού δείγματος ιστού».

«Το τεστ που αναπτύξαμε είναι γενετικής φύσεως και πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της βιοψίας. Συγκρίνοντας τις γενετικές ενδείξεις ανθρώπων που ανέπτυξαν καρκίνο σε σχέση με όσους δεν παρουσίασαν, δημιουργήσαμε ένα τεστ πρόβλεψης του κινδύνου βάση των γενετικών ενδείξεων που προκύπτουν κατά την βιοψία του», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης.

Το υψηλό ποσοστό επιτυχίας του τεστ

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Δρ. Graham και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι αυτός ο νέος τρόπος διαγνωστικού ελέγχου τους επέτρεπε να προβλέψουν με ακρίβεια μεγαλύτερη του 90% ποιοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη οι οποίοι είχαν ήδη αναπτύξει προ-καρκινικά κύτταρα, θα ανέπτυσσαν τελικά και καρκίνο του παχέος εντέρου μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν θα αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου. Το νέο τεστ προβλέπει ποιος πραγματικά κινδυνεύει, έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται ατομικά με τον καλύτερο τρόπο. Τα επόμενα βήματά μας είναι να πραγματοποιήσουμε κλινικές δοκιμές για να αποδείξουμε ότι οι προβλέψεις μας ισχύουν σε πραγματικές συνθήκες. Τότε ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε το τεστ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο Δρ. Graham.

«Αυτό θα επιτρέψει την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής προσέγγισης, προσθέτει, καθώς όσοι ασθενείς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ώστε οι πιθανότητες να απομακρυνθούν. Για εκείνους όμως που ο κίνδυνος είναι χαμηλός, το χειρουργείο μπορεί να αποφευχθεί ως περιττό», καταλήγει ο ίδιος.

Ένα λιγότερο επεμβατικό προγνωστικό τεστ

«Ένα τεστ που έχει ακρίβεια πρόβλεψης καρκίνου 90% ως προς τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κάνει τη δική μου δουλειά πολύ πιο εύκολη όσον αφορά σε μια στοχευμένη θεραπεία όπου οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε επεμβατικές διαδικασίες τόσο συχνά όσο τώρα» σχολιάζει ο Rudolph Bedford, MD, γαστρεντερολόγος στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα.

Και ο Δρ. Nilesh Vora, MD, αιματολόγος-ογκολόγος και ιατρικός Διευθυντής του Memorial Care Todd Cancer Institute θεωρεί ότι η μελέτη ανοίγει ένα νέο δρόμο για ακριβέστερη πρόβλεψη του ποιος ασθενής ενδεχομένως διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν αυτό το τεστ μπορεί να εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως εργαλείο πρόβλεψης για ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο. Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στο ποιος ασθενής με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου χρειάζεται κολονοσκόπηση κάθε χρόνο και ποιος κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια» υποστηρίζει.

Πηγές: gut.bmj.com, medicalnewstoday.com

  • ΤΕΣΤ
  • ΙΦΝΕ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστήμονες κατάφεραν να παγώσουν την ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο παιδιών
Επιστήμονες κατάφεραν να παγώσουν την ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο παιδιών 05 Φεβρουαρίου 2025
Όταν το smart watch προειδοποιεί για άνοια 06 Φεβρουαρίου 2025
Όταν το smart watch προειδοποιεί για άνοια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου
Υγεία
17/08/2026 - 13:30

Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου

Hot dog: Οι κίνδυνοι για την υγεία, τι περιέχουν και πόσο συχνά μπορούν να καταναλώνονται
Διατροφή
02/07/2026 - 14:00

Hot dog: Οι κίνδυνοι για την υγεία, τι περιέχουν και πόσο συχνά μπορούν να καταναλώνονται

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης
Health Talk
25/06/2026 - 20:53

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης

Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα
Patient Talk
23/06/2026 - 17:44

Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα

IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14

IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου

Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
09/06/2026 - 19:21

Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
Καύσωνας και τεστοστερόνη: Πώς η βιταμίνη D «σώζει» τους άνδρες
Health Talk
25/08/2026 - 16:44
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Πέθανε σε ηλικία 57 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 15:52
Ανισότητες και κενά στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ελλάδα
Patient Talk
25/08/2026 - 15:24
Λεμφικό περπάτημα: Η νέα τάση που υπόσχεται αποτοξίνωση – Τι ισχύει πραγματικά
Fitness
25/08/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Περισσότερο προσωπικό, νέες υποδομές και ψηφιακές υπηρεσίες αλλάζουν το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 14:08
Πυροσβέστες: Τι αποκαλύπτουν το αίμα και τα ούρα τους μόλις 24 ώρες μετά τη μάχη με τη φωτιά
Υγεία
25/08/2026 - 14:00
Γυμνισμός: Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εικόνα για το σώμα μας; Τι δείχνουν οι έρευνες
Ψυχική Υγεία
25/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Στη ΜΕΘ το πρώτο κρούσμα που καταγράφτηκε στην Κρήτη
Υγεία
25/08/2026 - 12:50
Οι "μεταλλάδες" αντέχουν περισσότερο τον πόνο
Υγεία
25/08/2026 - 12:00
ΕΕΣ: Ενημερωτική δράση παροχής Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους στη Θεσσαλονίκη
Pet
25/08/2026 - 11:00
Μακροζωία: Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε – Οι "σωτήριες" ώρες πρωινού και δείπνου
Διατροφή
25/08/2026 - 10:00
Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία το δωρεάν τεστ HPV στο σπίτι – Ποιες γυναίκες αφορά
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 09:00
Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 08:17
Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών
Health Talk
24/08/2026 - 20:51
Καιρός: «Καύσωνας δύο ταχυτήτων» - Που θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 19:42
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
«Πράσινο» και από τον FDA σε εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
24/08/2026 - 18:38
Πόσο καλά γερνάτε; Κάντε το τεστ της ισορροπίας στο ένα πόδι!
Υγεία
24/08/2026 - 18:04
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Τέσσερα δώρα ζωής από 18χρονο που «έσβησε» στη ΜΕΘ
Υγεία
24/08/2026 - 17:16
Φορητό rapid test για τον ιό του Δυτικού Νείλου ερευνά το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υγεία
24/08/2026 - 16:24
Νέα δεδομένα αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού
Υγεία
24/08/2026 - 15:57
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Θεσσαλονίκη: Σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 51χρονης ΑΜΕΑ - Εμπλέκεται αστυνομικός
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 14:38
Διαβήτης τύπου 2: Δεν είναι ίδιος σε αδύνατους και υπέρβαρους ασθενείς
Υγεία
24/08/2026 - 14:16
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Αυξάνει ο καύσωνας τον κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;
Health Talk
24/08/2026 - 13:33
Νυχτερινή βάρδια ετοιμότητας: Πώς επηρεάζει τον ύπνο ακόμη κι όταν το τηλέφωνο δεν χτυπήσει
Υγεία
24/08/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo