ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόσιαλος: «Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής»

Υγεία
SFEE SUMMIT
Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα “Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία”.
Τρίτη, 18/06/2024 - 12:54
— Photo: SFEE SUMMIT
News4Health Team News4Health Team

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων του Star Channel, Γιώργος Ευγενίδης, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής» λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά». Για το λόγο αυτό ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «χρειάζονται μεγαλύτερες συμπράξεις δημόσιου -ιδιωτικού τομέα», αλλά και μία «σοβαρή επιδημιολογική παρακολούθηση σε παγκόσμιο επίπεδο» με επενδύσεις σε παγκόσμια κέντρα που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στις οικογένειες των μικροβίων. Ανέφερε επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ώστε αν υπάρξει νέα πανδημία να έχουμε εμβόλιο πολύ πιο σύντομα. Επίσης τόνισε ότι «Η λύση για την επόμενη πανδημία είναι οι συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα με την προϋπόθεση ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Τεχνητή νοημοσύνη: χρήση και δυνατότητες

Αναφερόμενος στην χρήση και στις δυνατότητες που δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της υγείας, ο κ. Μόσιαλος είπε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει έρθει. Στην Ελλάδα έχει συσταθεί μία συγκεκριμένη επιτροπή για το θέμα αυτό, ωστόσο σε αυτή την Επιτροπή δεν μετέχει κανένας εκπρόσωπος από τον τομέα της υγείας, παρότι το 30% των συνολικών δεδομένων στην ΤΝ προέρχεται από τον χώρο της υγείας».

Εξέφρασε επίσης στη συνέχεια, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και να βρίσκεται στην πρωτοπορία των επενδύσεων», καθώς διαθέτει ένα ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο (τον ΕΟΠΥΥ) και έναν κοινό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που συγκεντρώνουν τα ιατρικά δεδομένα από το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ελλάδα χρειάζεται παράλληλα και μία εθνική βιοτράπεζα. Σε συνεργασία με ένα ερευνητικό κέντρο που θα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα, με ιδιωτικούς φορείς και με τις εφαρμογές υγείας των πολιτών, τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν μία πολύτιμη δεξαμενή που θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, καθώς «οι εταιρείες θέλουν να έχουν δεδομένα».

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη, η Ελλάδα να αξιοποιήσει το σημαντικό μέρος του ιατρικού προσωπικού που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, αναπτύσσοντας συνέργειες με τους επιστήμονες και τα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού όπου απασχολούνται. Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της υγείας τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στην αυξημένη πιθανότητα να υπάρχουν συννοσηρότητες ή πολλαπλά νοσήματα όχι μόνο στις μεγάλες ηλικίες, αλλά κυρίως στον εργαζόμενο πληθυσμό. Όπως τόνισε, «Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε στην πολιτική ηγεσία» συμπληρώνοντας ότι «Η υγεία μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να φροντίσουμε να προβλέψουμε την ανάπτυξη συννοσηρότητας στις νεότερες ηλικίας με προγράμματα προληπτικής ιατρικής που πρέπει να επεκταθούν πέρα από τους καρκίνους σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα της νεφρικής νόσου.»

Κλιματική κρίση και μεταναστευτικό

Μεγάλες προκλήσεις για την υγεία συνιστούν επίσης η κλιματική κρίση, αλλά και η μεταναστευτική κρίση η οποία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μεγαλουπόλεων, χωρίς σωστούς υγειονομικούς σχεδιασμούς. «Δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις με συνύπαρξη πολλών ανθρώπων σε μικρούς χώρους και συνύπαρξη με ζώα» προειδοποίησε ο κ. Μόσιαλος συμπληρώνοντας ότι «οι πιθανότητες για μία νέα πανδημία πολλαπλασιάζονται».

Ο κ. Μόσιαλος παρατήρησε τέλος, ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία «πολιτική κόπωση» σε ό,τι αφορά στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας μετά την πανδημία. Παρόλα αυτά, τον Ιανουάριο του 2025 ξεκινά στην Ευρώπη η «κοινή κλινική αξιολόγηση καινοτόμων θεραπειών», με την αρχή να γίνεται με προϊόντα που έχουν σχέση με τον καρκίνο. «Η χώρα μας θα πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της διαδικασίας» τόνισε ο Η. Μόσιαλος, συμπληρώνοντας ότι «Πρέπει να αναβαθμιστούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα σε επίπεδο δεξιοτήτων με παράλληλη αξιοποίηση των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό ώστε να μην είμαστε ο φτωχός συγγενής και να συμμετέχουμε και οι ίδιοι στη διαδικασία των αξιολογήσεων».

Παπαδημητρίου: Να στηριχθεί η καινοτομία στο φάρμακο

Την ανάγκη για τη στήριξη της καινοτομίας στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής τόνισε στη συνέχεια ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κηρύσσοντας την έναρξη του 1st SFEE Summit.

SFEE MESA

«Απουσιάζει από την φαρμακευτική πολιτική της χώρας η αναγνώριση της καινοτομίας κατά τη λήψη αποφάσεων» τόνισε ο Ο. Παπαδημητρίου σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε από κοινού με την πολιτεία ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον». «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές» παραδέχθηκε στη συνέχεια, ενώ παρουσίασε παράλληλα το σημαντικό ρόλο του φαρμακευτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 60 εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ καλύπτουν το 90% της αγοράς φαρμάκου και προσφέρουν 108 χιλιάδες θέσεις εργασίας, παράγοντας το 3,4% του εθνικού ΑΕΠ παράγοντας ετησίως 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Συνεχίζουμε την έρευνα και ανάπτυξη νέων και καθιερωμένων φαρμάκων ώστε η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα να είναι όλο και καλύτερη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ο. Παπαδημητρίου. Αναφερόμενος στους στόχους του 1st SFEE Summit εξήγησε ότι αποτελεί «μία προσπάθεια του ΣΦΕΕ να αποκτήσει τη δική του πλατφόρμα θεσμικού διαλόγου με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για συναίνεση στις μεγάλες προτεραιότητες όπως η ανάπτυξη της καινοτομίας. Σήμερα θα επιδιώξουμε να επαναπροσδιορίσουμε την αξία του κλάδου» ανέφερε.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΣΦΕΕ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες
Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες 17 Ιουνίου 2024
Νέα εποχή ελπίδας με τις επαναστατικές θεραπείες για το λέμφωμα Hodgkin 18 Ιουνίου 2024
Νέα εποχή ελπίδας με τις επαναστατικές θεραπείες για το λέμφωμα Hodgkin

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης

Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά
Υγεία
21/07/2026 - 19:53

Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»

ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:04

ΣΦΕΕ-EFPIA: Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις νοσηλείες στην Ελλάδα με εξοικονόμηση 127 εκατ. ευρώ

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία
Υγεία
08/07/2026 - 14:00

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας
Υγεία
07/07/2026 - 15:26

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι μακροχρόνιες οικονομικές δυσκολίες γερνούν πιο γρήγορα τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/07/2026 - 09:30
Συναγερμός στην Καστοριά για κρούσματα σαλμονέλας σε νεαρά άτομα και παιδιά
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 08:30
ΕΕΣ και Δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργανώνουν δράση ενημέρωσης στην παραλία Εδέμ για την ασφάλεια στο νερό
Επικαιρότητα
24/07/2026 - 07:34
Συνάντηση Αγαπηδάκη με εργαζομένους στην ΠΦΥ για στελέχωση, προσλήψεις και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
24/07/2026 - 03:46
ΕΣΚ Τυφλών: «Καμία δέσμευση, καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό στα μεγάλα προβλήματά μας»
Patient Talk
24/07/2026 - 00:13
Σύρος: Συνελήφθη ζευγάρι για τη θανάσιμη μαχαιριά στην 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 23:34
Με... προσωρινό μέτρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Ψυχική Υγεία
23/07/2026 - 23:19
Συγκλονιστικές στιγμές στην τελετή μνήμης για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 22:12
ΕΛΔΕ: Κίνδυνοι, πρόληψη και σύγχρονες λύσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας - Η εικόνα στην Ελλάδα
Health Talk
23/07/2026 - 21:08
Πένθος στο ΕΚΑΒ Αττικής: Νεκρή διασώστρια από μαχαίρωμα στη Σύρο
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 20:52
Νέος CEO της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου στη θέση της Έλενας Χουλιάρα ο Σταύρος Ντογιάκος
Pharma News
23/07/2026 - 20:17
Ναυαγοσώστης έσωσε από τον θάνατο κοριτσάκι δυόμιση ετών με ΚΑΡΠΑ
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 19:51
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 19:34
Περιεμμηνόπαυση και καρδιά: Πότε τα συμπτώματα από το στήθος χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση
Υγεία
23/07/2026 - 19:07
ΠΦΣ: Με κρατική χρηματοδότηση θα συνεχιστεί το πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας
Pharma Policy
23/07/2026 - 17:38
Μνημόσυνο στο Κόκκινο Λιμανάκι για τους 104 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 16:52
Hashimoto: Η «αόρατη» πάθηση πίσω από την κόπωση και την έλλειψη ενέργειας
Health Talk
23/07/2026 - 16:33
Γεωργιάδης: «Μεγάλο στοίχημα η συνολική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 16:16
Κλιματιστικό: Οι 5 τρόποι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας – Τι συμβουλεύουν οι γιατροί
Υγεία
23/07/2026 - 16:00
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος στον όμιλο FAMAR ο Bruce Vielle - Η επαγγελματική διαδρομή του
Pharma News
23/07/2026 - 15:36
Ιωάννινα: Δώρα ζωής από 32χρονο θύμα τροχαίου
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 15:13
Νέα συσκευή ανιχνεύει από την αναπνοή πότε ο οργανισμός καίει λίπος
Digital Health
23/07/2026 - 15:01
Επιστημονικό καμπανάκι για την ξηρασία στην Ευρώπη και τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 14:21
Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00
Πρώτη στην Ιατρική Αθηνών η Μαρία – Μιχαέλα Χαιρέτη:«Η αξία του καθενός δεν μετριέται μόνο με τα μόρια»
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 13:12
«Δίαιτα με διάρροια»: Η επικίνδυνη τάση του Τik Tok που ανησυχεί τους ειδικούς
Υγεία
23/07/2026 - 13:00
«Αγία Σοφία»: Το 85,3% των παιδιών φτάνει στα επείγοντα χωρίς παραπομπή γιατρού
Υγεία
23/07/2026 - 12:00
ΕΟΔΥ: 21 συνολικά κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 1.000 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό - Η παραπληροφόρηση "σκοτώνει" τον πληθυσμό
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 10:00
Ιπποκράτειο: Αρνήθηκαν να δώσουν αναπηρικό αμαξίδιο σε 87χρονο – Συγγνώμη από τον Άδωνι Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 09:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Pfizer: Κορυφαία διάκριση για τις καλύτερες πρακτικές συμπερίληψης στον φαρμακευτικό κλάδο
Pharma News
21/07/2026 - 10:47
Σρι Λάνκα: Η χειρότερη έξαρση δάγκειου πυρετού της δεκαετίας – Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:00
Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:56
ΠΟΥ: 1,16 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο από τροχαία – Μειώθηκαν οι θάνατοι, παραμένουν οι προκλήσεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:00
Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo