ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόσιαλος: «Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής»

Υγεία
SFEE SUMMIT
Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα “Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία”.
Τρίτη, 18/06/2024 - 12:54
— Photo: SFEE SUMMIT
News4Health Team News4Health Team

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων του Star Channel, Γιώργος Ευγενίδης, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής» λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά». Για το λόγο αυτό ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «χρειάζονται μεγαλύτερες συμπράξεις δημόσιου -ιδιωτικού τομέα», αλλά και μία «σοβαρή επιδημιολογική παρακολούθηση σε παγκόσμιο επίπεδο» με επενδύσεις σε παγκόσμια κέντρα που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στις οικογένειες των μικροβίων. Ανέφερε επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ώστε αν υπάρξει νέα πανδημία να έχουμε εμβόλιο πολύ πιο σύντομα. Επίσης τόνισε ότι «Η λύση για την επόμενη πανδημία είναι οι συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα με την προϋπόθεση ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Τεχνητή νοημοσύνη: χρήση και δυνατότητες

Αναφερόμενος στην χρήση και στις δυνατότητες που δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της υγείας, ο κ. Μόσιαλος είπε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει έρθει. Στην Ελλάδα έχει συσταθεί μία συγκεκριμένη επιτροπή για το θέμα αυτό, ωστόσο σε αυτή την Επιτροπή δεν μετέχει κανένας εκπρόσωπος από τον τομέα της υγείας, παρότι το 30% των συνολικών δεδομένων στην ΤΝ προέρχεται από τον χώρο της υγείας».

Εξέφρασε επίσης στη συνέχεια, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και να βρίσκεται στην πρωτοπορία των επενδύσεων», καθώς διαθέτει ένα ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο (τον ΕΟΠΥΥ) και έναν κοινό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που συγκεντρώνουν τα ιατρικά δεδομένα από το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Ελλάδα χρειάζεται παράλληλα και μία εθνική βιοτράπεζα. Σε συνεργασία με ένα ερευνητικό κέντρο που θα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα, με ιδιωτικούς φορείς και με τις εφαρμογές υγείας των πολιτών, τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν μία πολύτιμη δεξαμενή που θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, καθώς «οι εταιρείες θέλουν να έχουν δεδομένα».

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη, η Ελλάδα να αξιοποιήσει το σημαντικό μέρος του ιατρικού προσωπικού που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, αναπτύσσοντας συνέργειες με τους επιστήμονες και τα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού όπου απασχολούνται. Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της υγείας τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στην αυξημένη πιθανότητα να υπάρχουν συννοσηρότητες ή πολλαπλά νοσήματα όχι μόνο στις μεγάλες ηλικίες, αλλά κυρίως στον εργαζόμενο πληθυσμό. Όπως τόνισε, «Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε στην πολιτική ηγεσία» συμπληρώνοντας ότι «Η υγεία μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να φροντίσουμε να προβλέψουμε την ανάπτυξη συννοσηρότητας στις νεότερες ηλικίας με προγράμματα προληπτικής ιατρικής που πρέπει να επεκταθούν πέρα από τους καρκίνους σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα της νεφρικής νόσου.»

Κλιματική κρίση και μεταναστευτικό

Μεγάλες προκλήσεις για την υγεία συνιστούν επίσης η κλιματική κρίση, αλλά και η μεταναστευτική κρίση η οποία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μεγαλουπόλεων, χωρίς σωστούς υγειονομικούς σχεδιασμούς. «Δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις με συνύπαρξη πολλών ανθρώπων σε μικρούς χώρους και συνύπαρξη με ζώα» προειδοποίησε ο κ. Μόσιαλος συμπληρώνοντας ότι «οι πιθανότητες για μία νέα πανδημία πολλαπλασιάζονται».

Ο κ. Μόσιαλος παρατήρησε τέλος, ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία «πολιτική κόπωση» σε ό,τι αφορά στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας μετά την πανδημία. Παρόλα αυτά, τον Ιανουάριο του 2025 ξεκινά στην Ευρώπη η «κοινή κλινική αξιολόγηση καινοτόμων θεραπειών», με την αρχή να γίνεται με προϊόντα που έχουν σχέση με τον καρκίνο. «Η χώρα μας θα πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της διαδικασίας» τόνισε ο Η. Μόσιαλος, συμπληρώνοντας ότι «Πρέπει να αναβαθμιστούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα σε επίπεδο δεξιοτήτων με παράλληλη αξιοποίηση των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό ώστε να μην είμαστε ο φτωχός συγγενής και να συμμετέχουμε και οι ίδιοι στη διαδικασία των αξιολογήσεων».

Παπαδημητρίου: Να στηριχθεί η καινοτομία στο φάρμακο

Την ανάγκη για τη στήριξη της καινοτομίας στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής τόνισε στη συνέχεια ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κηρύσσοντας την έναρξη του 1st SFEE Summit.

SFEE MESA

«Απουσιάζει από την φαρμακευτική πολιτική της χώρας η αναγνώριση της καινοτομίας κατά τη λήψη αποφάσεων» τόνισε ο Ο. Παπαδημητρίου σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε από κοινού με την πολιτεία ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον». «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές» παραδέχθηκε στη συνέχεια, ενώ παρουσίασε παράλληλα το σημαντικό ρόλο του φαρμακευτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 60 εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ καλύπτουν το 90% της αγοράς φαρμάκου και προσφέρουν 108 χιλιάδες θέσεις εργασίας, παράγοντας το 3,4% του εθνικού ΑΕΠ παράγοντας ετησίως 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Συνεχίζουμε την έρευνα και ανάπτυξη νέων και καθιερωμένων φαρμάκων ώστε η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα να είναι όλο και καλύτερη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ο. Παπαδημητρίου. Αναφερόμενος στους στόχους του 1st SFEE Summit εξήγησε ότι αποτελεί «μία προσπάθεια του ΣΦΕΕ να αποκτήσει τη δική του πλατφόρμα θεσμικού διαλόγου με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για συναίνεση στις μεγάλες προτεραιότητες όπως η ανάπτυξη της καινοτομίας. Σήμερα θα επιδιώξουμε να επαναπροσδιορίσουμε την αξία του κλάδου» ανέφερε.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΣΦΕΕ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες
Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες 17 Ιουνίου 2024
Νέα εποχή ελπίδας με τις επαναστατικές θεραπείες για το λέμφωμα Hodgkin 18 Ιουνίου 2024
Νέα εποχή ελπίδας με τις επαναστατικές θεραπείες για το λέμφωμα Hodgkin

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας
Υγεία
08/10/2026 - 23:33

«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
05/10/2026 - 12:12

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη
Υγεία
05/10/2026 - 10:16

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη

Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού
Υγεία
05/10/2026 - 08:23

Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04

9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όταν οι πρωτεΐνες «διπλώνουν» λάθος: Εκδήλωση στην Αθήνα για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τις νέες θεραπείες
Υγεία
09/10/2026 - 00:14
«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας
Υγεία
08/10/2026 - 23:33
«Καλή Φάση»: Πιστοποιημένη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από την «Μεϊδάνης» και την GEP
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 23:08
Θρίλερ στη Σιβηρία: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για τον θάνατο της ερευνήτριας και την πνευμονική πανώλη
Υγεία
08/10/2026 - 22:44
Συνεργασία Uber και ΕΕΣ για το πρόγραμμα «Νοσηλεία στο Σπίτι»
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 22:19
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρωταγωνίστησε με 31 συμμετοχές στην έκθεση CPHI 2026
Pharma Policy
08/10/2026 - 21:52
Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 21:36
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με επιβράδυνση της εξέλιξης του Πάρκινσον
Fitness
08/10/2026 - 21:19
Νοσοκομειακοί ψυχολόγοι: «Η ανάδειξη των κινδύνων και των ελλείψεων είναι καθήκον»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 20:56
«FairLife»: Μεγάλα κενά στην ενημέρωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για βιοδείκτες και κλινικές μελέτες
Patient Talk
08/10/2026 - 20:32
Καμπανάκι από τον ΙΣΑ για αμφιλεγόμενες συσκευές και αντιεπιστημονικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 20:07
Μήνυση 53χρονης για εγκαύματα δευτέρου βαθμού σε γυναικολογική εξέταση - «Ούρλιαζα από τον πόνο...»
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 19:42
Ιός Δυτικού Νείλου: Έξι θάνατοι και 15 ασθενείς σε ΜΕΘ - Οι δήμοι υψηλού κινδύνου
Υγεία
08/10/2026 - 19:19
Τα μυστικά του Τζόναθαν: Ερευνητές μελέτησαν το γονιδίωμα γιγάντιας χελώνας που μετρά 192 χρόνια ζωής
Υγεία
08/10/2026 - 18:56
Ελληνισμός εν Δράσει: Ο λόγος στη νέα γενιά και τις ανησυχίες της με το BrainExplore
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 18:22
ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56
Περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι ένωσαν τα βήματά τους στο 18ο Greece Race for the Cure
Patient Talk
08/10/2026 - 17:29
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέα μελέτη εντοπίζει πιθανές αλλαγές στο DNA των εμβρύων
Υγεία
08/10/2026 - 16:58
ΕΨΕ: «Να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία ψυχικής νόσου»
Ψυχική Υγεία
08/10/2026 - 16:22
Πρόληψη και αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων - Πως θα αποφύγουμε την υποτροπή
Health Talk
08/10/2026 - 15:57
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Η διάθεση για βοήθεια στον συνάνθρωπο συνδέεται με πιο νεανικό εγκέφαλο
Υγεία
08/10/2026 - 15:00
Η Ρωσία διαψεύδει την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος με υποψία πνευμονικής πανώλης από τη Σιβηρία
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 14:41
Καρκίνος του μαστού: Η μετάλλαξη ESR1 αλλάζει τη θεραπευτική στρατηγική στον μεταστατικό καρκίνο
Υγεία
08/10/2026 - 14:00
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση
Υγεία
08/10/2026 - 12:01
Η ΕΣΑμεΑ αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν, "τη γυναίκα με αναπηρία που ανέδειξε το πανανθρώπινο θέμα της στέγασης"
Patient Talk
08/10/2026 - 11:17
Πλασμαφαίρεση: Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί είναι ασφαλής στα σωστά χέρια
Υγεία
08/10/2026 - 10:59
Πρωτοποριακή εμφύτευση διπλοεστιακού βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα.
Υγεία
08/10/2026 - 10:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεχωριστή βιωματική δράση από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη Λάρισα για την παχυσαρκία
Pharma News
06/10/2026 - 18:19
Η σωστή και ποιοτική διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιή βιολογική γήρανση
Διατροφή
06/10/2026 - 19:21
Σε επιφυλακή το ECDC για το περιστατικό στη Σιβηρία με την υποψία πνευμονικής πανώλης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 20:12
Γεωργιάδης: «Το "μοντέλο της Καλύμνου" θα εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 16:02
ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 13:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo