ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοροναϊός: Ραγδαία αύξηση των νεκρών μέσα σε μια ημέρα και οι λόγοι

Υγεία
Κοροναϊός: Ραγδαία αύξηση των νεκρών μέσα σε μια ημέρα και οι λόγοι
Πάνω από 15.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, αύξηση-ρεκόρ που οφείλεται στον νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ανακοίνωσαν οι αρχές της Κίνας. Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των αρχών της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Ουχάν, της εστίας της μόλυνσης, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Πέμπτη, 13/02/2020 - 21:06
News4Health Team News4Health Team

Ο ανησυχητικός νέος απολογισμός και τα νέα πειθαρχικά μέτρα τροφοδοτούν τη σεναριολογία κατά την οποία η βαρύτητα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 πιθανόν είναι ακόμα και τώρα υποτιμημένη.

Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 242 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας χθες Τετάρτη. Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες από το ξέσπασμά της τον Δεκέμβριο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν. Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι, και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθιστα μεγάλη καθυστέρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης. Στο εξής, όπως μεταδίδουν AFP-Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά». Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση. Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες.

Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. «Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό είναι πάντα δίλημμα», συνέχισε, κρίνοντας πως είναι «κατανοητοί» οι λόγοι που οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι επιλέγουν πλέον την πρώτη λύση για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο νέος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή υγείας - δηλαδή η διεύθυνση του υπουργείου Υγείας — στην επαρχία Χουμπέι αύξησε τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα σε σχεδόν 60.000 και τον αριθμό των θανάτων σε τουλάχιστον 1.355.
Σύμπτωση ή όχι, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Χουμπέι, ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στελέχους απόλυτα κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Αλλά πέραν του γραμματέα της επαρχιακής οργάνωσης και ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, επίσης καθαιρέθηκε. Οι αποπομπές ενδέχεται να μην έχουν τελειώσει, καθώς η οργή της κοινής γνώμης στην Κίνα είναι απτή. Πολλοί Κινέζοι κατηγορούν τις αρχές ότι άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν μπροστά στο ξέσπασμα της επιδημίας, στα πρώτα της στάδια, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν λίγα.

Η δυσαρέσκεια έγινε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του Λι Γουενλιάνγκ, του 34χρονου οφθαλμίατρου που ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία. Αφού επιπλήχθηκε από την αστυνομία για «διασπορά φημών», μολύνθηκε και ο ίδιος. Κεφάλια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν στις αρχές της εβδομάδας στη Χουμπέι, όταν κορυφαία στελέχη της επαρχιακής επιτροπής υγείας είχαν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

«Πολύ νωρίς»


Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν σήμερα βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με αυτούς που είχαν δημοσιοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα, όταν διαπιστωνόταν ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων του τελευταίου δεκαπενθήμερου. Ένας κινέζος ειδικός προέβλεπε μάλιστα πως η επιδημία θα έφθανε στην «κορύφωσή της» ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος χθες υπογραμμίζοντας τη «θετική εξέλιξη» της κατάστασης.

Αλλά στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) προτίμησε να δείξει περισσότερη επιφύλαξη. Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης υγειονομικών κρίσεων, τόνισε: «νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε (...) το μέσον ή το τέλος αυτής της επιδημίας». Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπερθεμάτισε, προτείνοντας «τη μέγιστη σύνεση», καθώς «αυτή η επιδημία μπορεί να κατευθυνθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Προς το παρόν, το 99,9% των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 παγκοσμίως έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Εκτός της χώρας αυτής, δεν έχει καταγραφεί παρά μόλις ένας θάνατος, αυτός ενός Κινέζου από την Ουχάν στις Φιλιππίνες. Στην Ιαπωνία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, αγκυροβολημένο και σε καραντίνα κοντά στη Γιοκοχάμα: αναφέρθηκαν 44 νέα κρούσματα του COVID-19, κάτι που σημαίνει ότι 218 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τους 710 που έχουν εξεταστεί επί συνόλου 3.700 επιβαινόντων.

Εκατοντάδες τηλεφωνικές γραμμές παροχής ψυχολογικής υποστήριξης Στο μεταξύ, εκατοντάδες 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές παροχής ψυχολογικής υποστήριξης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ανησυχούν ότι θα προσβληθούν από τον covid-19 και προσπαθούν να αποφύγουν τη μόλυνση μένοντας στο σπίτι. Πολλοί γιατροί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός αυτό σε μία χώρα όπου το θέμα της ψυχικής υγείας παραμένει ταμπού, όμως προειδοποίησαν ότι οι ανεπίσημες τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που έχουν εμφανιστεί μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Έρευνα της Κινεζικής Ψυχολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκε στα κινεζικά κρατικά μέσα την προηγούμενη εβδομάδα βρήκε ότι το 42,6% των 18.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν απάντησε ότι νιώθει άγχος εξαιτίας της επιδημίας του covid-19. Από τους 5.000 που ελέγχθηκαν για μετατραυματικό στρες, το 21,5% είχε συμπτώματα. Το hashtag «πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος στο σπίτι» έχει γίνει viral στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περισσότερα από 170 εκατομμύρια views.

Χιλιάδες κλήσεις

Οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης της Κίνας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων των ιατρικών εκτάκτων καταστάσεων, μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τον σεισμό στην επαρχία Σέτσουαν το 2008, από τον οποίο σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 87.150 άνθρωποι. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι σε όλη την Κίνα λειτουργούν περισσότερες από 300 τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας, οι οποίες προσφέρουν συμβουλές ψυχικής υγείας και υποστηρίζονται από τα τμήματα Ψυχολογίας πανεπιστημίων και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν κατακλυστεί από κλήσεις σε μια χώρα όπου αντιστοιχούν μόλις 2,2 ψυχολόγοι για κάθε 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  • ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ
  • ΚΙΝΑ
  • ΚΡΟΥΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

15 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας
15 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας 13 Φεβρουαρίου 2020
Η Ελλάδα στην ομάδα των χωρών με την υψηλότερη δραστηριότητα γρίπης 14 Φεβρουαρίου 2020
Η Ελλάδα στην ομάδα των χωρών με την υψηλότερη δραστηριότητα γρίπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00

Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Υγεία
03/04/2026 - 10:00

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στην Ιταλία: Γιατί οι ιολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν
Υγεία
31/03/2026 - 12:00

Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στην Ιταλία: Γιατί οι ιολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν

Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 15:03

Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών
Υγεία
12/03/2026 - 16:00

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών

Βρεφικό γάλα: Ευρωπαϊκή οδηγία μειώνει στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο της τοξίνης κερεουλίδη
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 11:00

Βρεφικό γάλα: Ευρωπαϊκή οδηγία μειώνει στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο της τοξίνης κερεουλίδη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

UCB: Νέο πρόσωπο στην ειδική διεύθυνση για την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
09/06/2026 - 21:47
Γιατί δεν πρέπει να το φοβόμαστε το Laser μυωπίας το καλοκαίρι
Health Talk
09/06/2026 - 20:52
EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
Pharma Policy
09/06/2026 - 20:04
Γεωργιάδης: «Ανοίγουμε πολλές θέσεις για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 19:38
Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
09/06/2026 - 19:21
Εθελοντές του ΕΕΣ προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε θύμα τροχαίου στην Ποσειδώνος
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 18:44
Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο: Το κρίσιμο καλοκαίρι για τους πρωτοετείς και ο ρόλος των γονέων
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 18:11
ΕΝΑΣΕΛ: Βήματα προόδου έχει κάνει η Ελλάδα στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας
Patient Talk
09/06/2026 - 17:43
Καταδίκη χειρουργού που έκανε προληπτική μαστεκτομή σε ασθενή χωρίς γονιδιακή ένδειξη για καρκίνο
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 17:18
Βραδιά αφιερωμένη στην Ιατρική Αριστεία και βραβεύσεις στο Μαρούσι
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 16:31
Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Pfizer για την αιμορροφιλία σε παιδιά
Pharma News
09/06/2026 - 15:57
Θεμιστοκλέους: «Συνολικά 8.000 μόνιμες και επικουρικές θέσεις στο ΕΣΥ για το 2026»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 15:32
Ετήσια έκθεση της EUDA για τα ναρκωτικά: Τουλάχιστον 7.600 θάνατοι στην ΕΕ από υπερβολική δόση
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 15:14
ASCO 2026: Η ιατρική ακριβείας αλλάζει το τοπίο στην ογκολογία – Νέες θεραπείες για δύσκολους καρκίνους
Υγεία
09/06/2026 - 15:00
Νέα ΚΥΑ: Από την 1η Ιουλίου ισχύουν οι εξαιρέσεις στη χρήση μολύβδου
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 14:33
Νέο ιατρείο διαταραχών μνήμης στο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Υπηρεσίες Υγείας
09/06/2026 - 14:16
ΙΟΒΕ: Το εισόδημα εξακολουθεί να καθορίζει την πρόσβαση στην υγεία και τη φροντίδα στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 14:00
Βότανο της κινεζικής ιατρικής θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της τριχόπτωσης
Υγεία
09/06/2026 - 13:00
Φάρμακο για την ανάπτυξη των μυών φαίνεται να προστατεύει από την απώλεια μυϊκής μάζας κατά τη λήψη GLP-1
Υγεία
09/06/2026 - 12:00
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου που θα μπορούσε να προλαμβάνει τον καρκίνο
Υγεία
09/06/2026 - 11:00
Γεωργιάδης από την Καστοριά: Το υπουργείο Υγείας πέτυχε 100% απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 09:54
Η κακή ποιότητα ύπνου στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 09:00
Καλπάζει ο ιός Εμπόλα στην Κεντρική Αφρική: Ανησυχία για διασυνοριακή μετάδοση
Υγεία
09/06/2026 - 08:20
Μ. Βρετανία: «Τέλος» στα σολάριουμ; – Στο τραπέζι καθολική απαγόρευση
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 22:00
Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!
Υγεία
08/06/2026 - 21:00
Η μικροβιακή αντοχή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσω των ωκεανών
Υγεία
08/06/2026 - 20:00
Τι συμβαίνει στο λίπος όταν χάνουμε κιλά;
Υγεία
08/06/2026 - 19:00
Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Υγεία
08/06/2026 - 18:30
Η νέα εποχή της υγείας: Δεδομένα, πρόληψη και ποιοτική φροντίδα στο επίκεντρο
Pharma Policy
08/06/2026 - 18:00
Παγκόσμιο Κύπελλο εν μέσω Έμπολα και χανταϊού: Στο μικροσκόπιο λύματα και...social media
Υγεία
08/06/2026 - 17:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βραβείο εξωστρέφειας από το ΕΒΕΑ στην ELPEN για την εξαγωγική της δραστηριότητα
Pharma News
08/06/2026 - 12:09
ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 13:52
Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:19
Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σημαντικού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο της Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:59
Θεμιστοκλέους: Στις 3 ώρες και 40 λεπτά ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo