ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλοκαιρινές διακοπές και σπορ παρέα με το διαβήτη στην εποχή του κορoνοϊού

Υγεία
Καλοκαιρινές διακοπές και σπορ παρέα με το διαβήτη στην εποχή του κορoνοϊού
Ο κ. Aντώνης Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος δίνει πρακτικές οδηγίες για ασφαλή και ευχάριστη συμβίωση στις διακοπές, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά με κανόνες στην εποχή του κορονοϊού.
Τετάρτη, 15/07/2020 - 12:43
News4Health Team News4Health Team

Διακοπές με άσκηση, σπορ ή αθλοπαιδιές δίνουν χαρά και είναι ιδανικός τρόπος για να ξεκουραστούμε φροντίζοντας το σώμα μας. Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα άσκησης ή σπορ, ακόμα και σε επίπεδα υψηλού ανταγωνισμού ή και πρωταθλητισμού. Καλύτερα να αποφεύγουμε ωστόσο τα ακραία και ριψοκίνδυνα σπορ. Η συστηματική, μέτριας έντασης άσκηση, ασκεί άμεση αλλά και μακροχρόνια ευνοϊκή επίδραση στη γλυκόζη του αίματος καθώς και στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.

Η συστηματική αερόβια άσκηση μειώνει το σπλαχνικό λίπος και τα κιλά, βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, και συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου, πιέσεως και υπερλιπιδαιμίας. Τα σπορ είναι, με μέτρο, ένας πολύ ευχάριστος και αποδοτικός τρόπος άσκησης και διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης. Η καλή φυσική κατάσταση (fitness), φαίνεται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την δραστική μείωση σε όλα σχεδόν τα προβλήματα που δημιουργεί ο Διαβήτης.

Τα οφέλη της είναι πιο σημαντικά ακόμα και από την απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους με διαβήτη. Ο κ. Aντώνης Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος δίνει πρακτικές οδηγίες για ασφαλή και ευχάριστη συμβίωση στις διακοπές, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά με κανόνες.

Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και COVID-19: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν και πώς να προσέχουν;

Ορισμένοι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο του κορoνοϊού (COVID-19). Ωστόσο όλα τα άτομα με Διαβήτη δεν κινδυνεύουν το ίδιο και η καλή ρύθμιση του Διαβήτη αλλά και η καλή φυσική τους κατάσταση φαίνεται ότι είναι καθοριστικοί παράγοντες για να αποφύγουν τις επιπλοκές. Είναι απαραίτητη επομένως η άσκηση όχι μόνο για την καλή φυσική κατάσταση (fitness), που είναι βασικό συστατικό μακροζωίας, αλλά και διότι συμβάλλει δραστικά στην καλύτερη ρύθμιση του Διαβήτη.

Τα καλοκαιρινά σπορ είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος άσκησης βοηθώντας με πολλούς τρόπους τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη να έχουν σωματική και ψυχική ευεξία και μέχρι τώρα αποτελούν την καλύτερη μη φαρμακευτική θεραπεία για την COVID-19. Φυσικά πρέπει να γίνονται με μέτρο λαμβάνοντας υπόψιν τις εξατομικευμένες οδηγίες που δίνουν οι θεραπευτές για τις προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθούν για τον Διαβήτη τους.

Καλοκαίρι και σπορ. Τι χρειάζεται να γνωρίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;

Χρειάζεται πολύ καλή εκπαίδευση για τον τύπο 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος).

Ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι υπαρκτός και σοβαρός. Ιδανικές τιμές σακχάρου πριν και κατά την διάρκεια της άσκησης από 100 ως 180mg/dl. Καλό είναι να αποφεύγονται παρατεταμένης διάρκειας σπορ και ασκήσεις αντοχής ακόμη και μέτριας έντασης, περισσότερο της 1 ώρας, ή τουλάχιστον να συνδυάζονται με τακτικές μετρήσεις του σακχάρου (ανά 30’ ως 60’ ανάλογα με τις τιμές στις μετρήσεις). Προσοχή, αποφυγή σπορ ή άσκησης σε τιμές σακχάρου μικρότερες του 100mg/dl ή μεγαλύτερες του 250-300mg/dl.

Για τον τύπο 2 οποιαδήποτε μορφής άσκηση αποτελεί απαραίτητο συστατικό της θεραπείας. Προτιμάμε τακτικές αερόβιες ασκήσεις χαμηλής προς μέτριας έντασης, (τζόκινγκ, τένις, κολύμπι, ρακέτες ποδήλατο, κλπ.), τις οποίες καλό θα είναι να συνεχίζουμε συστηματικά σε όλες τις ηλικίες και για όλη μας τη ζωή.

Τι πρέπει να προσέχω όταν έχω Διαβήτη και θέλω να κάνω άσκηση ή σπορ;

• Προσοχή μεγάλη στις ακραίες θερμοκρασίες (πολλή ζέστη ή κρύο), καλό είναι να αποφεύγουμε την άσκηση.

• Καπέλο και γυαλιά ηλίου και φυσικά αντηλιακό απαραίτητα στη θάλασσα και γενικά σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

• Ποτέ με γυμνά πόδια. Προσοχή όχι ανοικτού τύπου υποδήματα, (πχ. σαγιονάρες, σανδάλια, παντόφλες πλαστικές, κλπ.), ιδίως αν συνυπάρχει περιφερική νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια (διαβητικό πόδι), κίνδυνος τραυματισμών από ξένα σώματα.

• Προσοχή στην αφυδάτωση! Ένα καλό γενικό πρόγραμμα ενυδάτωσης περιλαμβάνει 2 ποτήρια νερό 2 ώρες πριν την άσκηση, 1 ως 2 ποτήρια νερό 30΄ πριν και ½ ποτήρι νερό κάθε 15΄ περίπου κατά την άσκηση.

• Καλό είναι να τρώμε ελαφρά 2-3 ώρες, πριν και μετά, την άσκηση.

Οι χυμοί φρούτων ακόμα και οι φυσικοί είναι χρήσιμοι, αλλά προσοχή διότι μπορεί να ανεβάσουν πολύ τις τιμές του σακχάρου, ιδίως στους ινσουλινοθεραπευόμενους.

Επηρεάζεται ο μετρητής ή οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα μου από την πολλή ζέστη ή το πολύ κρύο;

Η απάντηση είναι ναι μπορεί να επηρεάζεται. Ακραίες θερμοκρασίες (κάτω από 8° C και πάνω από 34° C) μπορούν να επηρεάσουν το μετρητή ή τις ταινίες σακχάρου.

Φροντίστε μετρητής και ταινίες να μην είναι κάτω από τον ήλιο αλλά ούτε και εκτεθειμένα στο κρύο. Γνωρίζετε ότι ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες σακχάρου είναι από 18 ως 28°C .

Τι χρειάζεται να έχω επιπλέον στην παραλία μαζί μου;

Αντισηπτικό και γάζες σε περίπτωση τραυματισμού, κορτιζονούχο αλοιφή για τσιμπήματα.

Ηλίαση: Ποια τα συμπτώματα; Τι πρέπει να κάνω;

Καλύτερο είναι να προσέξουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο (όχι περισσότερο από 30’ ως 60’), ιδίως τις θερμές ώρες, ώστε να μη συμβεί. Τα συμπτώματα είναι έντονη ζάλη συχνά κεφαλαλγία, αίσθημα αδυναμίας μαζί με αίσθημα έντονης θερμότητας, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, δύσπνοια και αδυναμία, ξηρότητα και ερυθρότητα δέρματος, δυσφορία και μεγάλη καταβολή δυνάμεων. Συχνά η πίεση είναι χαμηλή, συνυπάρχει ταχυσφυγμία και σε πιο σοβαρές καταστάσεις μείωση ή απώλεια του επιπέδου συνείδησης. Για τα άτομα με διαβήτη είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση ιδίως για όσους θεραπεύονται με ινσουλίνη. Χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό, ενυδάτωση με πολλά υγρά (όχι μόνο νερό αλλά και χυμούς ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη), άμεση ψύξη (π.χ. κρύο ντους/μπάνιο ή βρεγμένη πετσέτα) και μεταφορά σε μέρος σκιερό και δροσερό.

Οι διακοπές, η χαρά των σπορ και η άσκηση που προσφέρουν στο σώμα μας, είναι ουσιαστική φροντίδα για την υγεία μας (ψυχική και σωματική). Ο διαβήτης δεν θέτει απαγορεύσεις, αρκεί να υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση. Ακρογωνιαίος λίθος, για να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, είναι η σωστή χρήση της αυτο-μέτρησης, και οι τακτικές μετρήσεις σακχάρων αίματος, ιδίως όσων χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Σεβασμός στο σώμα μας και τα όρια του, σημαίνει αποφυγή υπερβολικής καταπόνησης του σώματός μας, αποφυγή ˝extreme˝ σπορ, ανάπαυση όταν νοιώθουμε αδιαθεσία ή έχουμε πυρετό, τακτική επικοινωνία με τον ιατρό μας.

Σπορ ή αεροβικές ασκήσεις χαμηλής ως μέτριας εντάσεως, διάρκειας μέχρι 1 ώρα, προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για τον διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο).

Όσο για την COVID-19, τα θετικά συναισθήματα που γεννά η χαρά των σπορ βοηθούν, ιδίως αν παράλληλα φροντίζουμε τον Διαβήτη μας να είναι καλά ρυθμισμένος και φυσικά να ακολουθούμε τις επίσημες οδηγίες προφύλαξης. Δεν ωφελεί ο πανικός, γνωρίζοντας πως αυτοί που κινδυνεύουν πραγματικά είναι οι ηλικιωμένοι (3η – 4η ηλικία), ιδίως όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις με συννοσηρότητες

(παχυσαρκία, καρδιακή- αναπνευστική-νεφρική ανεπάρκεια), και για τον Σακχαρώδη Διαβήτη κυρίως όσοι είναι μακροχρόνια κακά ρυθμισμένοι.

Ωφελούν αποτελεσματικά όλους μας τα σπορ και η άσκηση αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή τη στιγμή η μοναδική θεραπεία για την COVID-19 είναι η πρόληψη μολύνσεως, συνεπώς η ελαχιστοποίηση στενών επαφών με ανθρώπους και κυρίως σε κλειστούς χώρους. Φυσικά η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μπορεί να είναι σωτήρια, ενώ η χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βάλει σε σοβαρές περιπέτειες.

Καλοκαίρι και Σακχαρώδης Διαβήτης λοιπόν, ταιριάζουν αρμονικά και ευχάριστα, αρκεί να σεβόμαστε το μέτρο και τις οδηγίες των θεραπευτών μας, καταλήγει ο κ. Αντώνης Λέπουρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2020 - 12:54
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι
Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι 15 Ιουλίου 2020
Σημαντική στροφή των Ελλήνων προς τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας 15 Ιουλίου 2020
Σημαντική στροφή των Ελλήνων προς τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορoνοϊός: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία – Στο επίκεντρο η νέα παραλλαγή XFG
Υγεία
07/10/2026 - 12:00

Κορoνοϊός: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία – Στο επίκεντρο η νέα παραλλαγή XFG

Η μεγάλη παγίδα της επιστροφής από τις διακοπές είναι το έντερό μας
Health Talk
30/09/2026 - 08:27

Η μεγάλη παγίδα της επιστροφής από τις διακοπές είναι το έντερό μας

Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες
Υγεία
31/08/2026 - 16:00

Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες

Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο
Health Talk
27/08/2026 - 16:00

Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο

Διαβήτης τύπου 2: Δεν είναι ίδιος σε αδύνατους και υπέρβαρους ασθενείς
Υγεία
24/08/2026 - 14:16

Διαβήτης τύπου 2: Δεν είναι ίδιος σε αδύνατους και υπέρβαρους ασθενείς

Πώς να γυρίσετε από τις διακοπές πραγματικά ανανεωμένοι – 4 προτάσεις των ειδικών
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 11:30

Πώς να γυρίσετε από τις διακοπές πραγματικά ανανεωμένοι – 4 προτάσεις των ειδικών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες προσφέρουν περισσότερες επιλογές
Health Talk
13/10/2026 - 10:00
Ξεκινάει και πάλι από σήμερα το πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για δωρεάν μαστογραφίες
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 09:00
Ο ΕΕΣ ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής στήριξης
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 07:24
Lavipharm: Σταθερά στο διεθνές προσκήνιο της φαρμακευτικής αγοράς με την 8η συμμετοχή της στη CPHI Europe
Pharma News
13/10/2026 - 03:43
Περισσότεροι από 1.000 πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη έκαναν δωρεάν ηπατολογικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 00:08
Απλοί τρόποι για την προετοιμασία και την ασφαλή αποθήκευση των φαγητών που μαγειρεύετε
Διατροφή
12/10/2026 - 21:38
Τα διαγνωστικά κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ και η GE HealthCare παρουσίασαν νέο μαγνητικό τομογράφο προηγμένης τεχνολογίας
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 20:49
Αντισύλληψη, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης στις γυναίκες;
Health Talk
12/10/2026 - 20:23
Στην ΗΔΥΚΑ το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών - Προς υπογραφή και οι αποφάσεις για το ενιαίο ψηφιακό σύστημα
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 19:49
Σε διαρκή επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ οι αναπνευστικοί ιοί - Τα βασικά μέτρα προστασίας
Υγεία
12/10/2026 - 19:12
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Συνεργασία με την Athens LifeTech Park για την κλινική και βιοϊατρική έρευνα
Επικαιρότητα
12/10/2026 - 18:21
Αντιγήρανση και μακροζωία: Συστήθηκε η επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 17:36
Τρεις διακρίσεις για τη Win Medica στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
12/10/2026 - 17:27
Προς έγκριση τρεις νέες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα και των ωοθηκών
Υγεία
12/10/2026 - 17:04
Σαρκοπενία: O ρόλος της γήρανσης και των νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία
Health Talk
12/10/2026 - 16:38
Ενημερωτική εκστρατεία της MSD Ελλάδος για την υγεία των παιδιών και των εφήβων
Pharma News
12/10/2026 - 16:21
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» για έξι ασθενείς με τα όργανα 29χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 16:04
Πώς η θετική ανατροφή βοηθά τα παιδιά να βιώνουν τη χαρά και ενισχύει την ψυχική τους υγεία
Ψυχική Υγεία
12/10/2026 - 15:52
Η νέα πενταετής στρατηγική του ΠΟΥ για τις πανδημίες: Εντοπισμός νέων επιδημικών εξάρσεων σε ένα 24ωρο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 15:26
Πέντε λάθη στη βραδινή περιποίηση που μπορεί να επιβαρύνουν την επιδερμίδα
Ομορφιά
12/10/2026 - 14:48
Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα του "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 14:23
Επαναπρογραμματισμός κυττάρων «γυρίζει πίσω» το βιολογικό ρολόι: Από τα 80 χρόνια στα 20!
Υγεία
12/10/2026 - 13:30
Πώς θα εφαρμοστεί ο "κόφτης" στα social media για τα παιδιά: Είκοσι οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 12:26
Οστεοπόρωση: Τι αλλάζει στην αξιολόγηση της υγείας των οστών
Υγεία
12/10/2026 - 12:19
"Κόφτης" στα social media για τους ανήλικους: 1η Ιανουαρίου η εφαρμογή του - Πώς θα λειτουργεί
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 11:50
Παγκόσμια Ημέρα Αστεγίας: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον 170.000 ηλικιωμένοι κοιμούνται στους δρόμους
Επικαιρότητα
12/10/2026 - 11:30
Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά γερνούν πιο γρήγορα
Pet
12/10/2026 - 10:30
Τι είναι τα οζίδια πνεύμονα με τα οποία διαγνώστηκε ο Πάπας
Υγεία
12/10/2026 - 09:23
Γρίπη: Σε ποια παιδιά δεν πρέπει να χορηγείται το ρινικό εμβόλιο
Υγεία
12/10/2026 - 08:30
Αναζητώντας το πρόσωπο της γυναίκας που έριξε φως στη λειτουργία του νωτιαίου μυελού
Υγεία
10/10/2026 - 10:20

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

"Κόφτης" στα social media για τους ανήλικους: 1η Ιανουαρίου η εφαρμογή του - Πώς θα λειτουργεί
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 11:50
Πώς θα εφαρμοστεί ο "κόφτης" στα social media για τα παιδιά: Είκοσι οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 12:26
Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα του "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 14:23
Η νέα πενταετής στρατηγική του ΠΟΥ για τις πανδημίες: Εντοπισμός νέων επιδημικών εξάρσεων σε ένα 24ωρο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 15:26
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» για έξι ασθενείς με τα όργανα 29χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 16:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo