ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλοκαιρινές διακοπές και σπορ παρέα με το διαβήτη στην εποχή του κορoνοϊού

Υγεία
Καλοκαιρινές διακοπές και σπορ παρέα με το διαβήτη στην εποχή του κορoνοϊού
Ο κ. Aντώνης Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος δίνει πρακτικές οδηγίες για ασφαλή και ευχάριστη συμβίωση στις διακοπές, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά με κανόνες στην εποχή του κορονοϊού.
Τετάρτη, 15/07/2020 - 12:43
News4Health Team News4Health Team

Διακοπές με άσκηση, σπορ ή αθλοπαιδιές δίνουν χαρά και είναι ιδανικός τρόπος για να ξεκουραστούμε φροντίζοντας το σώμα μας. Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα άσκησης ή σπορ, ακόμα και σε επίπεδα υψηλού ανταγωνισμού ή και πρωταθλητισμού. Καλύτερα να αποφεύγουμε ωστόσο τα ακραία και ριψοκίνδυνα σπορ. Η συστηματική, μέτριας έντασης άσκηση, ασκεί άμεση αλλά και μακροχρόνια ευνοϊκή επίδραση στη γλυκόζη του αίματος καθώς και στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.

Η συστηματική αερόβια άσκηση μειώνει το σπλαχνικό λίπος και τα κιλά, βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, και συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου, πιέσεως και υπερλιπιδαιμίας. Τα σπορ είναι, με μέτρο, ένας πολύ ευχάριστος και αποδοτικός τρόπος άσκησης και διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης. Η καλή φυσική κατάσταση (fitness), φαίνεται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την δραστική μείωση σε όλα σχεδόν τα προβλήματα που δημιουργεί ο Διαβήτης.

Τα οφέλη της είναι πιο σημαντικά ακόμα και από την απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους με διαβήτη. Ο κ. Aντώνης Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος δίνει πρακτικές οδηγίες για ασφαλή και ευχάριστη συμβίωση στις διακοπές, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά με κανόνες.

Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και COVID-19: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν και πώς να προσέχουν;

Ορισμένοι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο του κορoνοϊού (COVID-19). Ωστόσο όλα τα άτομα με Διαβήτη δεν κινδυνεύουν το ίδιο και η καλή ρύθμιση του Διαβήτη αλλά και η καλή φυσική τους κατάσταση φαίνεται ότι είναι καθοριστικοί παράγοντες για να αποφύγουν τις επιπλοκές. Είναι απαραίτητη επομένως η άσκηση όχι μόνο για την καλή φυσική κατάσταση (fitness), που είναι βασικό συστατικό μακροζωίας, αλλά και διότι συμβάλλει δραστικά στην καλύτερη ρύθμιση του Διαβήτη.

Τα καλοκαιρινά σπορ είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος άσκησης βοηθώντας με πολλούς τρόπους τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη να έχουν σωματική και ψυχική ευεξία και μέχρι τώρα αποτελούν την καλύτερη μη φαρμακευτική θεραπεία για την COVID-19. Φυσικά πρέπει να γίνονται με μέτρο λαμβάνοντας υπόψιν τις εξατομικευμένες οδηγίες που δίνουν οι θεραπευτές για τις προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθούν για τον Διαβήτη τους.

Καλοκαίρι και σπορ. Τι χρειάζεται να γνωρίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;

Χρειάζεται πολύ καλή εκπαίδευση για τον τύπο 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος).

Ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι υπαρκτός και σοβαρός. Ιδανικές τιμές σακχάρου πριν και κατά την διάρκεια της άσκησης από 100 ως 180mg/dl. Καλό είναι να αποφεύγονται παρατεταμένης διάρκειας σπορ και ασκήσεις αντοχής ακόμη και μέτριας έντασης, περισσότερο της 1 ώρας, ή τουλάχιστον να συνδυάζονται με τακτικές μετρήσεις του σακχάρου (ανά 30’ ως 60’ ανάλογα με τις τιμές στις μετρήσεις). Προσοχή, αποφυγή σπορ ή άσκησης σε τιμές σακχάρου μικρότερες του 100mg/dl ή μεγαλύτερες του 250-300mg/dl.

Για τον τύπο 2 οποιαδήποτε μορφής άσκηση αποτελεί απαραίτητο συστατικό της θεραπείας. Προτιμάμε τακτικές αερόβιες ασκήσεις χαμηλής προς μέτριας έντασης, (τζόκινγκ, τένις, κολύμπι, ρακέτες ποδήλατο, κλπ.), τις οποίες καλό θα είναι να συνεχίζουμε συστηματικά σε όλες τις ηλικίες και για όλη μας τη ζωή.

Τι πρέπει να προσέχω όταν έχω Διαβήτη και θέλω να κάνω άσκηση ή σπορ;

• Προσοχή μεγάλη στις ακραίες θερμοκρασίες (πολλή ζέστη ή κρύο), καλό είναι να αποφεύγουμε την άσκηση.

• Καπέλο και γυαλιά ηλίου και φυσικά αντηλιακό απαραίτητα στη θάλασσα και γενικά σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

• Ποτέ με γυμνά πόδια. Προσοχή όχι ανοικτού τύπου υποδήματα, (πχ. σαγιονάρες, σανδάλια, παντόφλες πλαστικές, κλπ.), ιδίως αν συνυπάρχει περιφερική νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια (διαβητικό πόδι), κίνδυνος τραυματισμών από ξένα σώματα.

• Προσοχή στην αφυδάτωση! Ένα καλό γενικό πρόγραμμα ενυδάτωσης περιλαμβάνει 2 ποτήρια νερό 2 ώρες πριν την άσκηση, 1 ως 2 ποτήρια νερό 30΄ πριν και ½ ποτήρι νερό κάθε 15΄ περίπου κατά την άσκηση.

• Καλό είναι να τρώμε ελαφρά 2-3 ώρες, πριν και μετά, την άσκηση.

Οι χυμοί φρούτων ακόμα και οι φυσικοί είναι χρήσιμοι, αλλά προσοχή διότι μπορεί να ανεβάσουν πολύ τις τιμές του σακχάρου, ιδίως στους ινσουλινοθεραπευόμενους.

Επηρεάζεται ο μετρητής ή οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα μου από την πολλή ζέστη ή το πολύ κρύο;

Η απάντηση είναι ναι μπορεί να επηρεάζεται. Ακραίες θερμοκρασίες (κάτω από 8° C και πάνω από 34° C) μπορούν να επηρεάσουν το μετρητή ή τις ταινίες σακχάρου.

Φροντίστε μετρητής και ταινίες να μην είναι κάτω από τον ήλιο αλλά ούτε και εκτεθειμένα στο κρύο. Γνωρίζετε ότι ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες σακχάρου είναι από 18 ως 28°C .

Τι χρειάζεται να έχω επιπλέον στην παραλία μαζί μου;

Αντισηπτικό και γάζες σε περίπτωση τραυματισμού, κορτιζονούχο αλοιφή για τσιμπήματα.

Ηλίαση: Ποια τα συμπτώματα; Τι πρέπει να κάνω;

Καλύτερο είναι να προσέξουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο (όχι περισσότερο από 30’ ως 60’), ιδίως τις θερμές ώρες, ώστε να μη συμβεί. Τα συμπτώματα είναι έντονη ζάλη συχνά κεφαλαλγία, αίσθημα αδυναμίας μαζί με αίσθημα έντονης θερμότητας, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, δύσπνοια και αδυναμία, ξηρότητα και ερυθρότητα δέρματος, δυσφορία και μεγάλη καταβολή δυνάμεων. Συχνά η πίεση είναι χαμηλή, συνυπάρχει ταχυσφυγμία και σε πιο σοβαρές καταστάσεις μείωση ή απώλεια του επιπέδου συνείδησης. Για τα άτομα με διαβήτη είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση ιδίως για όσους θεραπεύονται με ινσουλίνη. Χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό, ενυδάτωση με πολλά υγρά (όχι μόνο νερό αλλά και χυμούς ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη), άμεση ψύξη (π.χ. κρύο ντους/μπάνιο ή βρεγμένη πετσέτα) και μεταφορά σε μέρος σκιερό και δροσερό.

Οι διακοπές, η χαρά των σπορ και η άσκηση που προσφέρουν στο σώμα μας, είναι ουσιαστική φροντίδα για την υγεία μας (ψυχική και σωματική). Ο διαβήτης δεν θέτει απαγορεύσεις, αρκεί να υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση. Ακρογωνιαίος λίθος, για να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, είναι η σωστή χρήση της αυτο-μέτρησης, και οι τακτικές μετρήσεις σακχάρων αίματος, ιδίως όσων χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Σεβασμός στο σώμα μας και τα όρια του, σημαίνει αποφυγή υπερβολικής καταπόνησης του σώματός μας, αποφυγή ˝extreme˝ σπορ, ανάπαυση όταν νοιώθουμε αδιαθεσία ή έχουμε πυρετό, τακτική επικοινωνία με τον ιατρό μας.

Σπορ ή αεροβικές ασκήσεις χαμηλής ως μέτριας εντάσεως, διάρκειας μέχρι 1 ώρα, προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για τον διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο).

Όσο για την COVID-19, τα θετικά συναισθήματα που γεννά η χαρά των σπορ βοηθούν, ιδίως αν παράλληλα φροντίζουμε τον Διαβήτη μας να είναι καλά ρυθμισμένος και φυσικά να ακολουθούμε τις επίσημες οδηγίες προφύλαξης. Δεν ωφελεί ο πανικός, γνωρίζοντας πως αυτοί που κινδυνεύουν πραγματικά είναι οι ηλικιωμένοι (3η – 4η ηλικία), ιδίως όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις με συννοσηρότητες

(παχυσαρκία, καρδιακή- αναπνευστική-νεφρική ανεπάρκεια), και για τον Σακχαρώδη Διαβήτη κυρίως όσοι είναι μακροχρόνια κακά ρυθμισμένοι.

Ωφελούν αποτελεσματικά όλους μας τα σπορ και η άσκηση αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή τη στιγμή η μοναδική θεραπεία για την COVID-19 είναι η πρόληψη μολύνσεως, συνεπώς η ελαχιστοποίηση στενών επαφών με ανθρώπους και κυρίως σε κλειστούς χώρους. Φυσικά η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μπορεί να είναι σωτήρια, ενώ η χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βάλει σε σοβαρές περιπέτειες.

Καλοκαίρι και Σακχαρώδης Διαβήτης λοιπόν, ταιριάζουν αρμονικά και ευχάριστα, αρκεί να σεβόμαστε το μέτρο και τις οδηγίες των θεραπευτών μας, καταλήγει ο κ. Αντώνης Λέπουρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2020 - 12:54
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι
Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι 15 Ιουλίου 2020
Σημαντική στροφή των Ελλήνων προς τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας 15 Ιουλίου 2020
Σημαντική στροφή των Ελλήνων προς τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

«Coolcations»: Η νέα τάση για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τους καύσωνες
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 20:24

«Coolcations»: Η νέα τάση για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τους καύσωνες

Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη
Υγεία
24/04/2026 - 09:00

Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Γιατί η πασχαλινή απόδραση μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά σας
Υγεία
10/04/2026 - 08:13

Γιατί η πασχαλινή απόδραση μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απλές συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τον ήλιο και αυτό το καλοκαίρι
Υγεία
28/05/2026 - 18:34
Μιχαηλίδου: «Συνεργασία με την Κύπρο για το παιδί, την αναπηρία και την κοινωνική προστασία»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 17:52
Αγαπηδάκη: «Παγιδευμένοι» στην οθόνη τρεις στους τέσσερις νέους κάνουν doomscrolling»
Ψυχική Υγεία
28/05/2026 - 17:28
Allwyn Hellas: Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε εθελοντική δράση για την αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 17:02
Ερυθρό δέρμα: Ευαισθησία ή ροδόχρους ακμή; Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
28/05/2026 - 16:44
Πανελλήνιες: Πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για να στηρίξουν τα παιδιά τους
Health Talk
28/05/2026 - 16:04
Γεωργιάδης: «Τα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Μεταξά" θα παρέχουν αξιοπρέπεια στους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 15:32
Έρευνα της ActionAid: Κάτοικοι του Ιτούρι, στο Κονγκό, πιστεύουν ότι ο Έμπολα δεν υπάρχει
Υγεία
28/05/2026 - 15:14
FDA: Έγκριση νέου φαρμάκου για σπάνιο και επιθετικό καρκίνο του αίματος
Pharma News
28/05/2026 - 15:00
ΕΚΕ: Ενημερωτικός οδηγός με πρακτικές συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
28/05/2026 - 14:37
Η Γαλλία η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα αποζημιώνει τα φάρμακα απώλειας βάρους
Pharma Policy
28/05/2026 - 13:45
GLP-1 φάρμακα: Γιατί γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετική ανταπόκριση σε επίπεδο απώλειας βάρους
Υγεία
28/05/2026 - 13:00
Κρίση πανικού: Πώς να βοηθήσετε κάποιον την ώρα που την βιώνει
Ψυχική Υγεία
28/05/2026 - 12:00
Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε προσωπικό και ασθενείς - Τι απαντά το νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 10:50
Ο πραγματικός αριθμός ασθενών με μακροχρόνιο Covid ενδέχεται να είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις
Υγεία
28/05/2026 - 10:00
Έμπολα: Κλείνει σύνορα η Ουγκάντα - Αναζητούν κέντρο καραντίνας στην Αφρική για τους πολίτες τους οι ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 09:00
H Vican γιόρτασε μια πορεία 50 ετών εξέλιξης, καινοτομίας και εμπιστοσύνης
Pharma News
28/05/2026 - 07:26
FutuReady Greece: Πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για τη νέα γενιά με αφορμή τα 95 χρόνια της εταιρείας
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 03:42
MyPBCVoice: Διαδικτυακό σεμινάριο της οργάνωσης Promitheas για τη ζωή με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Patient Talk
28/05/2026 - 00:09
MSD Ελλάδος: Ημέρα Εθελοντισμού με περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε 11 περιβαλλοντικές δράσεις
Pharma News
27/05/2026 - 23:31
Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12
Καρδιοπαθείς καταγγέλλουν σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια υλικών μέτρησης INR
Patient Talk
27/05/2026 - 22:18
Νέα μελέτη συνδέει την υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης με απώλεια βάρους έως και 27,7%
Pharma News
27/05/2026 - 21:43
ABBVIE: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για συνδυαστική θεραπεία οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα C
Pharma News
27/05/2026 - 21:07
Νέα εποχή για τη συμμετοχή των ασθενών στην Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας με τον οδηγό της ΕΝΑΣΕΛ
Patient Talk
27/05/2026 - 20:46
Περισσότεροι από 12.500 πολίτες συμμετείχαν σε δράσεις του ΑΠΘ για την παιδική παχυσαρκία στη Βόρεια Ελλάδα
Υγεία
27/05/2026 - 20:12
Έμπολα: Η Ουγκάντα κλείνει προσωρινά τα σύνορά της με το Κονγκό
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 19:59
Τηλεϊατρική παντού ανά την Ελλάδα με 305 σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον φροντίδας
Digital Health
27/05/2026 - 19:41
Επιστρέφει στις 24 Ιουνίου το πρόγραμμα Organmeetings για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις
Υγεία
27/05/2026 - 19:24
Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στο Δημαρχείο Ηρακλείου Αττικής από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 19:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέντε μύθοι για τους υδατάνθρακες, μια βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό
Διατροφή
25/05/2026 - 20:21
CSL: Στο πλευρό των ασθενών με Κληρονομικό Αγγειοοίδημα με την καμπάνια «Ταυτίζεσαι;»
Pharma News
25/05/2026 - 20:56
ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) των νησιών
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 19:49
Έμπολα: Η επιδημία «θα χειροτερέψει» προτού η κατάσταση «καλυτερέψει» προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 09:00
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Υπό έγκριση νέο θεραπευτικό σχήμα δίνει ελπίδα στους ασθενείς
Pharma News
26/05/2026 - 12:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo