ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καινοτόμος εξέταση μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν και πότε θα αναπτυχθεί άνοια

Υγεία
UNSPLASH
Καινοτόμες, μη επεμβατικές εξετάσεις είναι σε θέση να προβλέψουν την έναρξη της άνοιας με ακρίβεια 80% έως και 9 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση της νόσου.
Κυριακή, 23/06/2024 - 13:58
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Nature Mental Health υποδηλώνουν ότι η λειτουργική μαγνητική τομογραφία σε κατάσταση ηρεμίας (rs-fMRI) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό μιας σειράς νευρωνικών δικτύων για τον κίνδυνο άνοιας σε πρώιμο στάδιο της παθολογικής πορείας της νόσου. Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο, όπως και τα τροποποιητικά φάρμακα κατά της νόσου που στοχεύουν στο αμυλοειδή βήτα και είναι πλέον διαθέσιμα.

«Ο εγκέφαλος αλλάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα άνοιας και αν είμαστε πολύ ακριβείς ως προς τον τρόπο που το κάνουμε, μπορούμε να ανιχνεύσουμε κατ' αρχήν αυτές τις αλλαγές, πράγμα που θα μπορούσε να είναι πραγματικά συναρπαστικό», δήλωσε στο Medscape Medical News ο ερευνητής της μελέτης Charles R. Marshall, PhD, καθηγητής κλινικής νευρολογίας, Κέντρο Προληπτικής Νευρολογίας, Ινστιτούτο Wolfson για την Υγεία του Πληθυσμού, Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Λονδίνο, Αγγλία.

Ο ίδιος προσθέτει πως «αυτό θα μπορούσε να γίνει μια πλατφόρμα για τον έλεγχο των ανθρώπων για την κατάσταση κινδύνου στο μέλλον, και θα μπορούσε μια μέρα να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τη δυνατότητα πρόληψης της άνοιας».

Τα ευρήματα

Η rs-fMRI μετρά τις διακυμάνσεις στα σήματα που εξαρτώνται από το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, τα οποία αντικατοπτρίζουν τη λειτουργική συνδεσιμότητα.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που συνήθως εμπλέκονται σε τροποποιημένη λειτουργική συνδεσιμότητα στη νόσο του Alzheimer (AD) βρίσκονται εντός του δικτύου προεπιλεγμένων λειτουργιών. Πρόκειται για την ομάδα των περιοχών που «συνδέονται μεταξύ τους και επικοινωνούν μεταξύ τους όταν κάποιος βρίσκεται σε έναν μαγνητικό τομογράφο και δεν κάνει τίποτα, γι' αυτό και ονομάστηκε δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας», εξήγησε ο Δρ Marshall.

Το DMN περιλαμβάνει τον μεσαίο προμετωπιαίο φλοιό, τον οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου και τους αμφίπλευρους κατώτερους βρεγματικούς φλοιούς, καθώς και συμπληρωματικές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων κροταφικών λοβών και των κροταφικών πόλων.

Το δίκτυο αυτό πιστεύεται ότι είναι επιλεκτικά ευάλωτο στη νευροπαθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ. «Κάτι σε αυτό το δίκτυο αρχίζει να διαταράσσεται στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Δρ Μάρσαλ για να προσθέσει στη συνέχεια πως «ενώ αυτό είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, αυτό που δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε μέχρι τώρα είναι να δημιουργήσουμε ένα αρκετά ακριβές μοντέλο για το πώς συνδέεται το δίκτυο ώστε να μπορούμε να πούμε αν οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες θα πάθαιναν άνοια ή όχι».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την UK Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βάση βιοϊατρικών δεδομένων και ερευνητική πηγή που περιέχει γενετικές πληροφορίες και άλλες πληροφορίες για την υγεία από περίπου μισό εκατομμύριο εθελοντές συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανάλυση περιελάμβανε 103 άτομα με άνοια (22 με επικρατούσα άνοια και 81 με άνοια που διαγνώστηκε αργότερα σε διάστημα 3,7 ετών) και 1030 αντίστοιχους συμμετέχοντες χωρίς άνοια. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία μεταξύ 2006 και 2010.

Το συνολικό δείγμα είχε μέση ηλικία 70,4 έτη κατά τη στιγμή της απόκτησης των δεδομένων μαγνητικής τομογραφίας. Για κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές εξήγαγαν σχετικά δεδομένα από 10 προκαθορισμένες περιοχές ενδιαφέροντος στον εγκέφαλο, οι οποίες μαζί καθόρισαν το DWN τους. Αυτό περιελάμβανε δύο περιοχές της μέσης γραμμής και τέσσερις περιοχές σε κάθε ημισφαίριο.

Η επικοινωνία των περιοχών του εγκεφάλου

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους. «Το μοντέλο ενσωματώνει κατά κάποιον τρόπο αυτά που γνωρίζουμε για το πώς οι αλλαγές που βλέπετε σε μια λειτουργική μαγνητική τομογραφία σχετίζονται με αλλαγές στην πυροδότηση των εγκεφαλικών κυττάρων, με πολύ ακριβή τρόπο», δήλωσε ο Δρ Marshall.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση μηχανικής μάθησης για να αναπτύξουν ένα μοντέλο για την αποτελεσματική συνδεσιμότητα, το οποίο περιγράφει την αιτιώδη επιρροή μιας περιοχής του εγκεφάλου σε μια άλλη. «Εκπαιδεύσαμε ένα εργαλείο μηχανικής μάθησης για να αναγνωρίζει πώς μοιάζει ένα μοτίβο συνδεσιμότητας που μοιάζει με άνοια», επισήμανε ο Marshall.

Οι ερευνητές έλεγξαν τους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η χειροκινητικότητα, η κίνηση του κεφαλιού στον σαρωτή και η γεωγραφική θέση απόκτησης των δεδομένων.

Το μοντέλο μπόρεσε να προσδιορίσει τη διαφορά στα μοτίβα συνδεσιμότητας του εγκεφάλου μεταξύ εκείνων που θα εμφάνιζαν άνοια και εκείνων που δεν θα εμφάνιζαν, με ακρίβεια 82% έως και 9 χρόνια πριν από την επίσημη διάγνωση.

Όταν οι ερευνητές καθοδήγησαν ένα μοντέλο να χρησιμοποιεί τις εγκεφαλικές συνδέσεις για την πρόβλεψη του χρόνου μέχρι τη διάγνωση, ο προβλεπόμενος χρόνος μέχρι τη διάγνωση και ο πραγματικός χρόνος μέχρι τη διάγνωση ήταν εντός περίπου 2 ετών.

Αυτή η αποτελεσματική προσέγγιση της συνδεσιμότητας έχει πολύ μεγαλύτερη προβλεπτική ισχύ από τα αποτελέσματα των δοκιμασιών μνήμης ή τις δομικές μετρήσεις του εγκεφάλου, δήλωσε ο Marshall. «Κοιτάξαμε τους όγκους του εγκεφάλου και είχαν πολύ κακές επιδόσεις...».

Όσον αφορά τους δείκτες αμυλοειδούς βήτα και tau στον εγκέφαλο, αυτοί είναι «πολύ χρήσιμοι διαγνωστικά», αλλά μόνο όταν κάποιος έχει συμπτώματα, δήλωσε ο Marshall και σημείωσε ότι οι άνθρωποι ζουν για χρόνια με αυτές τις πρωτεΐνες χωρίς να αναπτύσσουν συμπτώματα άνοιας.
«Δεν θα θέλαμε απαραίτητα να εκθέσουμε κάποιον που έχει έναν εγκέφαλο γεμάτο αμυλοειδές αλλά δεν πρόκειται να εμφανίσει συμπτώματα για τα επόμενα 20 χρόνια σε μια θεραπεία, αλλά αν γνωρίζαμε ότι το άτομο αυτό ήταν πολύ πιθανό να εμφανίσει συμπτώματα άνοιας στα επόμενα 5 χρόνια, τότε μάλλον θα το κάναμε», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο Δρ Marshall, εν τέλει, πιστεύει ότι η προγνωστική ισχύς όλων αυτών των διαγνωστικών εργαλείων θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν χρησιμοποιούνταν από κοινού.

Δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας

Οι ερευνητές εξέτασαν έναν αριθμό τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου άνοιας, όπως η απώλεια ακοής, η κατάθλιψη, η υπέρταση και η σωματική αδράνεια. Διαπίστωσαν ότι η αυτοαναφερόμενη κοινωνική απομόνωση ήταν η μόνη μεταβλητή που παρουσίασε σημαντική συσχέτιση με την αποτελεσματική συνδεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι είναι κοινωνικά απομονωμένοι ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα «άνοσο-όμοιο» μοτίβο της αποτελεσματικής συνδεσιμότητας του DMN. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η κοινωνική απομόνωση αποτελεί αιτία και όχι συνέπεια της άνοιας.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης συσχετίσεις μεταξύ της αποτελεσματικής συνδεσιμότητας του DMN και της πολυγονιδιακής βαθμολογίας κινδύνου AD, που προέκυψε από μετα-ανάλυση πολλαπλών εξωτερικών πηγών μελετών συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος.

Ένα εργαλείο πρόβλεψης που χρησιμοποιεί rs-fMRI θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επιλογή συμμετεχόντων με υψηλό κίνδυνο για άνοια για τη διερεύνηση πιθανών θεραπειών. «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι αν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα, για παράδειγμα, με θεραπείες κατά της αμυλοειδούς β, είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο Marshall.

Το νέο τεστ θα μπορούσε τελικά να έχει αξία ως εργαλείο προληπτικού ελέγχου, κάτι παρόμοιο με τον έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πρόσθεσε. «Δεν τους στέλνουμε όλους για κολονοσκόπηση- κάνεις ένα είδος προληπτικού τεστ στο σπίτι, και αν αυτό είναι θετικό, τότε καλείσαι για κολονοσκόπηση».

Οι ερευνητές εξέτασαν το σύνολο της άνοιας και όχι μόνο τη νόσο του Αλτσχάιμερ, επειδή οι διαγνώσεις υποτύπων άνοιας στη UK Biobank «δεν είναι καθόλου αξιόπιστες», επισήμανε ο Δρ Marshall.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες της UK Biobank είναι πιο υγιείς και λιγότερο κοινωνικοοικονομικά στερημένοι από τον γενικό πληθυσμό και είναι κυρίως λευκοί. Ένας άλλος περιορισμός της μελέτης ήταν ότι η επισήμανση των περιπτώσεων και των ελέγχων εξαρτιόταν από την κωδικοποίηση των κλινικών ιατρών και όχι από τυποποιημένα διαγνωστικά κριτήρια.

Συγχαρητήρια και προειδοποιήσεις

Σε ανακοίνωση του Science Media Center, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, ο Sebastian Walsh, διδακτορικός συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα Υγείας στην Ιατρική Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι «δυνητικά συναρπαστικά» και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα διεξήγαγε τη μελέτη.

Ωστόσο, σημείωσε ορισμένες επιφυλάξεις, όπως το μικρό μέγεθος του δείγματος, με μόνο περίπου 100 άτομα με άνοια, και το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ της σάρωσης του εγκεφάλου και της διάγνωσης (κατά μέσο όρο 3,7 χρόνια).

Ο Δρ Walsh τόνισε τη σημασία της αναπαραγωγής των ευρημάτων «σε μεγαλύτερα δείγματα με πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση μεταξύ της σάρωσης και της εμφάνισης των γνωστικών συμπτωμάτων».

Σημείωσε επίσης ότι η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 70 έτη, ενώ η μέση ηλικία στην οποία τα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσουν άνοια είναι τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 80, «οπότε πρέπει να δούμε αυτά τα αποτελέσματα να επαναλαμβάνονται για πιο διαφορετικά και μεγαλύτερα δείγματα».

Σημείωσε επίσης ότι οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ακριβές και η προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη χρειάζεται «μια υψηλής ποιότητας σάρωση που απαιτεί από τους ανθρώπους να κρατούν το κεφάλι τους ακίνητο».

Επίσης, ο Andrew Doig, PhD, καθηγητής, Τμήμα Νευροεπιστήμης, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Μάντσεστερ, Αγγλία, δήλωσε ότι η μέθοδος συνδεσιμότητας MRI που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης διαγνωστικής προσέγγισης.

«Η άνοια είναι μια πολύπλοκη κατάσταση και είναι απίθανο να βρούμε ποτέ ένα απλό τεστ που να μπορεί να τη διαγνώσει με ακρίβεια», σημείωσε ο Δρ Doig και συμπλήρωσε: «Μέσα σε λίγα χρόνια, ωστόσο, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι θα εξετάζουμε συστηματικά για την άνοια σε άτομα μέσης ηλικίας, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεθόδων, όπως μια εξέταση αίματος, ακολουθούμενη από απεικόνιση. Η μέθοδος συνδεσιμότητας μαγνητικής τομογραφίας που περιγράφεται εδώ θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος αυτής της διαγνωστικής πλατφόρμας. Τότε θα έχουμε μια εξαιρετική κατανόηση του ποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να ωφεληθούν περισσότερο από τη νέα γενιά φαρμάκων για την άνοια».

Πηγή: Medscape

Τελευταία τροποποίηση στις 23/06/2024 - 14:03
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΠΡΟΒΛΕΨΗ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεξ στη θάλασσα: Γιατί το θέλουμε και ποιους κινδύνους κρύβει για την υγεία μας
Σεξ στη θάλασσα: Γιατί το θέλουμε και ποιους κινδύνους κρύβει για την υγεία μας 23 Ιουνίου 2024
Διπλάσιος ο κίνδυνος νόσησης από Πάρκινσον για τα άτομα με άγχος 25 Ιουνίου 2024
Διπλάσιος ο κίνδυνος νόσησης από Πάρκινσον για τα άτομα με άγχος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαρμασέρβ–Λίλλυ: Πενήντα και πλέον χρόνια καινοτομίας στη νευρολογία και την ψυχική υγεία
Pharma News
31/03/2026 - 19:37

Φαρμασέρβ–Λίλλυ: Πενήντα και πλέον χρόνια καινοτομίας στη νευρολογία και την ψυχική υγεία

Δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ: Τέσσερις τύποι άνοιας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν
Υγεία
27/03/2026 - 13:16

Δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ: Τέσσερις τύποι άνοιας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν

Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
Υγεία
26/03/2026 - 10:00

Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38

Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας

Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00

Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04

«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Innovis Pharma μπαίνει στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής με την απόκτηση της Pharma Center
Pharma News
03/04/2026 - 03:43
Διαμαρτυρία του ΙΣΘ για την απαγόρευση παρακολούθησης ασθενών από προσωπικούς ιατρούς μετά τη λήξη ή τη λύση σύμβασης
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 00:06
Η ΟΛΠ Α.Ε. δώρισε επτά φορητούς απινιδωτές στο Λιμενικό Σώμα
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 23:27
Το αποτύπωμα της MSD στην ελληνική οικονομία το 2024 με αριθμούς
Pharma News
02/04/2026 - 22:09
Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο Μετρό Συντάγματος
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 21:14
O Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μαξίμου μαθητή Ειδικού Σχολείου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 20:52
Κρήτη: Κατά 75 φορές ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 20:18
«Πρώτα οι άλλοι»: Το τίμημα της καταπίεσης στο γυναικείο σώμα
Ψυχική Υγεία
02/04/2026 - 19:52
Τα SOS των διατροφολόγων για το επερχόμενο πασχαλινό τραπέζι
Διατροφή
02/04/2026 - 19:24
Μονίμως φουσκωμένη κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος
Health Talk
02/04/2026 - 18:12
Μητσοτάκης από το «Μεταξά»: «Με τη δωρεά της Allwyn θα έχουμε ένα ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 17:17
«Για μια ανάλαφρη ζωή: Μήνυμα συνειδητοποίησης και υποστήριξης για τη νόσο της παχυσαρκίας από τη Novo Nordisk
Pharma News
02/04/2026 - 16:42
Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
02/04/2026 - 16:00
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων σε πέντε ασθενείς
Υπηρεσίες Υγείας
02/04/2026 - 15:38
Πράσινο φως από τον FDA στο χάπι απώλειας βάρους της Lilly
Pharma Policy
02/04/2026 - 15:14
«Μπορούμε να επικοινωνήσουμε»: To μήνυμα της ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 15:08
Θεμιστοκλέους: «Εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης των νοσοκομείων η αξιολόγηση από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 14:47
ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»
Pharma Policy
02/04/2026 - 14:32
Πώς οι τρίχες των μαλλιών μας μπορούν να καθορίσουν την ιδανική ώρα λήψης ενός φαρμάκου
Υγεία
02/04/2026 - 14:09
Δένδιας: Δράσεις για τα παιδιά στελεχών και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 13:51
Ο EMA προσανατολίζεται στη χρήση «εικονικών πειραματόζωων» στην ανάπτυξη των φαρμάκων
Pharma Policy
02/04/2026 - 13:23
Μελάνωμα: Επίθεμα που ενεργοποιείται με την θερμότητα υπόσχεται θεραπεία χωρίς χειρουργείο
Υγεία
02/04/2026 - 13:00
ΚΕΣΥ: Νέα δεδομένα στη συνεργασία με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 12:42
ΕΦΕΤ: «Καμία εμπλοκή με την παράνομη εκτροφή ζώων στους Αμπελόκηπους»
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 12:17
Ευλογιά των πιθήκων: Συρροή τοπικά μεταδιδόμενων κρουσμάτων επικίνδυνου στελέχους στο Βερολίνο
Υγεία
02/04/2026 - 12:00
Βαρτζόπουλος για εμπλοκή του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποτέ δεν ζήτησα την παράκαμψη οποιουδήποτε νόμου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 10:37
Ένα μικρό μόριο υπόσχεται επιβράδυνση ή και πάγωμα της εξέλιξης του Πάρκινσον
Υγεία
02/04/2026 - 10:00
Το προφίλ του ανθρώπου που θέλει να "χιονίζει" το φαγητό με αλάτι
Υγεία
02/04/2026 - 09:00
Πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 εκατ. ευρώ για την Κούβα ενέκρινε η ΕΕ
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 07:34
Βέλγιο: Πολωνία και Ρουμανία υποχρεούνται να εξοφλήσουν την Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid 19
Pharma Policy
02/04/2026 - 03:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατηγική αυτονομία στις θεραπείες πλάσματος: Ευρωπαϊκές προκλήσεις και το στοίχημα για την Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 12:50
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:01
Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03
ΙΑΣΩ Παίδων: 14η υβριδική επιστημονική ημερίδα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τα εμβόλια
Υπηρεσίες Υγείας
31/03/2026 - 14:17
Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo