ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ανοσοθεραπεία άλλαξε ριζικά το τοπίο στον μεταστατικό καρκίνο του ενδομητρίου

Υγεία
UNSPLASH
Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί την έκτη πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες και ευθύνεται για 97.700 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τόσο η επίπτωση όσο και η θνητότητα αυξάνονται τα τελευταία έτη.
Τρίτη, 16/07/2024 - 18:37
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η τοπική νόσος είναι ιάσιμη με χειρουργική επέμβαση με το 96% των ασθενών να είναι εν ζωή στη πενταετία. Ωστόσο στη μεταστατική νόσο το ποσοστό αυτό της πενταετούς επιβίωσης πέφτει μόλις στο 20%. Έως τώρα η καθιερωμένη θεραπεία πρώτης γραμμής για το μεταστατικό καρκίνωμα του ενδομητρίου είναι η χημειοθεραπεία με το συνδυασμό καρβοπλατίνας και πακλιταξέλης.

Αύξηση του ποσοστού επιβίωσης

Ωστόσο πρόσφατα η ανοσοθεραπεία άλλαξε ριζικά το θεραπευτικό τοπίο στο μεταστατικό καρκίνωμα του ενδομητρίου αυξάνοντας το ποσοστό επιβίωσης. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος - Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) αναφέρουν ότι αρχικά γίνεται έλεγχος για δείκτες που συμπεριλαμβάνουν την έκφραση του HER2 υποδοχέα (ιδιαίτερα στον ορώδη ιστολογικό τύπο) και την μικροδορυφορική αστάθεια (MSI).

Η ύπαρξη μικροδορυφορικής αστάθειας (dMMR) αφορά το 30% των καρκίνων του ενδομητρίου ενώ η θετικότητα του HER2 συναντάται έως και στο 30% των ορωδών καρκινωμάτων του ενδομητρίου. Η ανοσοθεραπεία έχει ενταχθεί πλέον στην 1η γραμμή θεραπείας σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα. Συγκεκριμένα, η ανοσοθεραπεία με ντοσταρλιμάμπη μείωσε τον κίνδυνο για υποτροπή κατά 72% και την πιθανότητα θανάτου κατά 68% όταν συνδυάζεται με την ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου με μικροδορυφορική αστάθεια (dMMR) σύμφωνα με τη μελέτη RUBY. Ακόμη και στο συνολικό πληθυσμό η ανοσοθεραπεία με ντοσταρλιμάμπη προσέφερε 31% μείωση του κινδύνου θανάτου και αύξησε σημαντικά τη μέση συνολική επιβίωση. Αντίστοιχα και η ανοσοθεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη έχει δείξει όφελος σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως παρουσίας μικροδορυφορικής αστάθειας καθώς μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής κατά 70% στους dMMR ασθενείς και κατά 46% στους ασθενείς χωρίς μικροδορυφορική αστάθεια (pMMR).

Ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία

Δεδομένα και για τη συνολική επιβίωση έχουμε πλέον που ανακοινώθηκαν στο Society of Gynecologic Oncology (SGO) 2024 Annual Meeting φέτος. Με βάση αυτά η προσθήκη της πεμπρολιζουμάμπης στη χημειοθεραπεία έχει δείξει όφελος και ως προς τη συνολική επιβίωση. Ως εκ τούτου, η ανοσοθεραπεία με πεμπρολιζουμαμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2024 από τον FDA στον συνολικό πληθυσμό ανεξαρτήτως μικροδορυφορικής αστάθειας. Πολλές είναι οι εξελίξεις και για το ορώδες καρκίνωμα του ενδομητρίου το οποίο σε ένα μεγάλο ποσοστό (30%) υπερεκφράζει τον υποδοχέα HER2. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας η προσθήκη του μονοκλωνικού αντισώματος τραστουζουμάμπη στην καθιερωμένη χημειοθεραπεία με πακλιταξέλη και καρβοπλατίνη διπλασίασε το διάστημα χωρίς υποτροπή της νόσου και μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου κατά 40% στους ασθενείς με προχωρημένα στάδια νόσου III/IV που λαμβάνουν πρώτη γραμμή θεραπείας. Επίσης, οι ασθενείς αυτοί διαθέτουν πλέον και μία ακόμη πολύ αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή στην υποτροπή τους.

Συζευκτικό θεραπευτικό σχήμα

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που υποτροπιάζουν με καρκίνο του ενδομητρίου που εκφράζει τον υποδοχέα HER2, δηλαδή παρουσιάζει έκφραση στην ανοσοϊστοχημεία του HER2 υποδοχέα 2+ ή 3+ έχουν όφελος από την θεραπεία με το σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου τραστουζουμάμπη δερουξτεκάνη. Στην μελέτη DESTINY-PanTumor02 to 85% των ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου και έκφραση του HER2 υποδοχέα 3+ ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με τραστουζουμάμπη δερουξτεκάνη ακόμη και αν ήταν βαριά προθεραπευμένοι. Ακόμη και από τους ασθενείς με HER2 2+ έκφραση σχεδόν οι μισοί (47%) ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Συνεπώς παρατηρούμε πως ο έλεγχος για το μοριακό προφίλ των όγκων αυτών μπορεί να μας δώσει πολλές θεραπευτικές επιλογές. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται και από μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Αμερικάνικο Συνέδριο Ογκολογίας στο Σικάγο των ΗΠΑ (ASCO) 2024. Στο συνέδριο ανακοινώθηκε μία μελέτη φάσης ΙΙ σε ασθενείς με καρκίνο ενδομητρίου με θετική έκφραση ορμονικών υποδοχέων. Γνωρίζουμε ότι στη μεταστατική νόσο των ασθενών αυτών έχει θέση η ορμονοθεραπεία. Ο συνδυασμός του ανταγωνιστή οιστρογονικών υποδοχέων φουλβεστράντη με τον αναστολέα κυκλινοεξαρτώμενων κινασών (CDK) 4 και 6 αμπεμασικλίμπη έδειξε ανταπόκριση στο 44% των ασθενών με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και μία μέση διάρκεια ανταπόκρισης άνω του έτους παρόλο που μεγάλο ποσοστό των ασθενών αυτών είχε ήδη λάβει ορμονοθεραπεία (33%). Μία άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη εν εξελίξει είναι αυτή σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνωμα του ενδομητρίου και μετάλλαξη στο γονίδιο PIK3CA.

Ο συνδυασμός του PI3K αναστολέα αλπελισίμπη και της φουλβεστράντης μελετάται σε ασθενείς με προχωρημένο (σταδίου III/IV) καρκίνο του ενδομητρίου που εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς και φέρει PIK3CA μετάλλαξη. Εκτός από την ύπαρξη ορμονικών υποδοχέων ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με καρκίνωμα του ενδομητρίου φέρουν σωματικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2 (~4%). Στο ASCO 2024 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης DUO-E βάσει της ύπαρξης ή απουσίας BRCA μετάλλαξης.

Ο αναστολέας των PARP πρωτεϊνών

Στην μελέτη DUO-E/GOG-3041/ENGOT-EN10 εξετάσθηκε το όφελος από την προσθήκη του αναστολέα των PARP πρωτεϊνών ολαπαρίμπη σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία με ντουρβαλουμάμπη ως θεραπεία συντήρησης σε ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζον καρκίνωμα του ενδομητρίου μετά από χημειοθεραπεία με καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη. Ο συνδυασμός της ολαπαρίμπης με ντουρβαλουμάμπη ως θεραπεία συντήρησης μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής κατά 45%. Όπως παρουσιάστηκε στο ASCO 2024 όφελος ως προς το διάστημα χωρίς υποτροπή είχαν όλες οι υποκατηγορίες ασθενών ανεξαρτήτως BRCA μετάλλαξης καθώς ακόμη και στους ασθενείς που δεν έφεραν BRCA μετάλλαξη η προσθήκη της ολαπαρίμπης στην ανοσοθεραπεία με ντουρβαλουμάμπη μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής κατά 43%.

Η θεραπεία συντήρησης

Τέλος, μία ακόμα πολλά υποσχόμενη πρόσφατη θεραπευτική επιλογή είναι αυτή της θεραπείας συντήρησης με τον αναστολέα της πυρηνικής πρωτεΐνης XPO1 σελινεξόρη, η οποία έχει ως ρόλο να εξάγει πρωτεΐνες από τον πυρήνα των κυττάρων στο κυτταρόπλασμα. Το νέο αυτό αντικαρκινικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στο πολλαπλούν μυέλωμα, χορηγήθηκε ως θεραπεία συντήρησης σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνωμα του ενδομητρίου σταδίου IV που είχαν λάβει χημειοθεραπεία με ταξάνη και πλατίνα και είχαν ανταποκριθεί στη θεραπεία στη μελέτη φάσης III ENGOT-EN5/GOG-3055/SIENDO. Αν και η θεραπεία δεν έδειξε όφελος στο συνολικό πληθυσμό, στους ασθενείς που δεν είχαν TP53 μετάλλαξη η θεραπεία συντήρησης με σελινεξόρη πενταπλασίασε το διάστημα ελεύθερο υποτροπής νόσου και μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής κατά 59%. Ειδικά οι ασθενείς χωρίς μετάλλαξη του γονιδίου TP53 και με απουσία μικροδορυφορικής αστάθειας (pMMR) είναι οι ασθενείς αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από τη θεραπεία.

Συμπερασματικά, η θεραπευτική του μεταστατικό καρκίνου του ενδομητρίου έχει γίνει πλέον πιο εξατομικευμένη. Απαιτείται ένας εκτενής μοριακός έλεγχος για παρουσία μικροδορυφορικής αστάθειας (dMMR), μετάλλαξη στο TP53, έκφραση του HER2 υποδοχέα και ορμονικών υποδοχέων αλλά και άλλους προγνωστικούς και προβλεπτικούς δείκτες που θα μας κατευθύνουν στη βέλτιστη επιλογή θεραπείας.

  • ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ
  • ΕΚΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες 16 Ιουλίου 2024
Στατιστικά μοντέλα και προσεγγίσεις για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων στο 45ο Συνέδριο Κλινικής Βιοστατιστικής 17 Ιουλίου 2024
Στατιστικά μοντέλα και προσεγγίσεις για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων στο 45ο Συνέδριο Κλινικής Βιοστατιστικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00

Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση

Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
08/01/2026 - 16:00

Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2

Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03

Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο

Μήνυμα Σιάσου για το 2026: «Επένδυση στην άριστη εκπαίδευση, την καινοτόμο έρευνα και τη διαρκή εξωστρέφεια»
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:39

Μήνυμα Σιάσου για το 2026: «Επένδυση στην άριστη εκπαίδευση, την καινοτόμο έρευνα και τη διαρκή εξωστρέφεια»

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου
Υγεία
02/01/2026 - 11:00

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου

Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μετασταστικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
30/12/2025 - 17:39

Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μετασταστικό καρκίνο του προστάτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46
Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27
Κρήτη: «Στο Βενιζέλειο» η νέα φάση της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος Health-IQ
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 20:59
ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26
Τρεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και ένα χρόνο
Υγεία
15/01/2026 - 19:43
Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12
Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04
Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39
Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08
Νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ενίσχυση της επανένταξης στην Αττική
Ψυχική Υγεία
15/01/2026 - 16:41
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26
Τραμπ: Το πλήρες γάλα επιστρέφει στα σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 16:00
Γεωργιάδης: «Όταν τελειώσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε ένα καινούριο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 15:23
ΕΜΑ: 104 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2025 – Τα 38 περιείχαν νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
15/01/2026 - 15:00
Νέα ζάχαρη έχει την ίδια γεύση με την πραγματική χωρίς τα συνήθη μειονεκτήματα
Διατροφή
15/01/2026 - 14:19
Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 13:56
Οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι μεθούν χωρίς να πίνουν αλκοόλ
Υγεία
15/01/2026 - 13:00
Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 12:00
Γιατί οι στατίνες προκαλούν μυϊκούς πόνους
Υγεία
15/01/2026 - 11:00
Έρευνα: Οι άνδρες στα 60 έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία με τους άνδρες στα 20
Υγεία
15/01/2026 - 10:00
Οι πάσχοντες από μακροχρόνια Covid έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας για εργαζόμενους στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 07:48
Η Lavipharm ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work
Pharma News
15/01/2026 - 03:21
RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους - Νέο εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες
Υγεία
14/01/2026 - 23:44
Πρωτότυπα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την αναπνευστική λειτουργία, με Ελληνική σφραγίδα
Pharma News
14/01/2026 - 22:38
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
«Άλμα Ζωής»: Νέο ψηφιακό πρόγραμμα για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού
Patient Talk
14/01/2026 - 21:42
Πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου στον Περιφερειακό Υμηττού από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 21:17
Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο
Health Talk
14/01/2026 - 20:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
Όταν η υπέρταση δεν οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή το βάρος σας
Υγεία
14/01/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo