ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρίπη και εμβολιασμός: Το βόρειο ημισφαίριο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αυστραλία

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Φθινόπωρο ήρθε, ο Χειμώνας έπεται και ήρθε πάλι η ώρα να δώσουμε τη δέουσα προσοχή τον ιό της γρίπης που μόνο εύκολος αντίπαλος δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Τρίτη, 12/09/2023 - 18:59
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο παρακολουθούν στενά φέτος τις τάσεις της γρίπης στην Αυστραλία, καθώς αυτό βοηθά στην πρόβλεψη του πώς μπορεί να εξελιχθεί η χειμερινή περίοδος γρίπης. Οι ιοί της γρίπης παρακολουθούνται προκειμένου να καταγραφεί τι είδους ιοί κυκλοφορούν, ποιές ηλικιακές ομάδες επηρεάζονται περισσότερο και πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν τα εμβόλια.

Το 2020 και το 2021, στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID, τα ποσοστά της γρίπης μειώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην πρωτοφανή αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, με την κοινωνική αποστασιοποίηση, την υγιεινή των χεριών, τη χρήση μάσκας και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Αυτό άλλαξε το 2022, με την Αυστραλία να διάγει περίοδο γρίπης νωρίτερα από το συνηθισμένο, η οποία κορυφώθηκε τον Ιούνιο αντί για τον Αύγουστο όπως γινόταν παλιότερα.

Με βάση την εμπειρία τους, οι χώρες του βόρειου ημισφαιρίου ανέμεναν και φέτος κάτι παρόμοιο. Η περίοδος γρίπης 2022-23 πράγματι κορυφώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο τον Δεκέμβριο του 2022, δύο μήνες νωρίτερα από τη συνήθη κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης προ πανδημίας.

Φέτος, η Αυστραλία παρουσίασε κορύφωση της γρίπης στα τέλη Ιουνίου, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα από πέρυσι. Το πότε θα κορυφωθεί η περίοδος της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο, ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί και δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα από αυτό που συνέβη στην Αυστραλία. Οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και η συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του πόσοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο εξάπλωσης της γρίπης.

Η κλίμακα της αυστραλιανής περιόδου γρίπης, μέχρι στιγμής, μοιάζει παρόμοια με την περσινή, αν και τα κρούσματα μειώνονται πιο αργά. Δείκτες όπως τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι θάνατοι είναι απολύτως ενδεικτικοί της σοβαρότητας της κατάστασης. Μέχρι τον Αύγουστο του 2023, τα δεδομένα έμοιαζαν παρόμοια με αυτά του 2022. Μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύτηκαν μέχρι σήμερα περίπου το 7% εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός των θανάτων μέχρι στιγμής είναι λίγο κάτω από 0,1% σε σύγκριση με το 0,14% το 2022. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η σοβαρότητα της γρίπης φαίνεται συνολικά να είναι ήπιας μορφής, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Οι εκθέσεις επιτήρησης της γρίπης στην Αυστραλία δείχνουν επίσης ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα ετών, ακολουθούμενα από μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά.

Μεταξύ των νοσηλευόμενων, τα άτομα κάτω των 16 ετών ήταν η μεγαλύτερη ομάδα (72%) με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία από τα βασικά νοσοκομεία της μακρινής ηπείρου. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό δεδομένη εάν η τάση αυτή συνεχιστεί το 2023-24. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλικιακή κατανομή των εισαγωγών στα νοσοκομεία στο σύστημα επιτήρησης της Αυστραλίας ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει την ηλικιακή κατανομή όλων των εισαγωγών ασθενών με γρίπη σε εθνικό επίπεδο.

Αδήριτη ανάγκη ο εμβολιασμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό πριν από κάθε περίοδο γρίπης για ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των παιδιών και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της γρίπης, για τη μείωση της νοσηλείας ή των απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, όπως η πνευμονία.

Μια δυσκολία, είναι ότι τα συστατικά του εμβολίου πρέπει να ενημερώνονται ώστε να ταιριάζουν καλά με τα στελέχη που προκαλούν ασθένειες σε ένα δεδομένο έτος. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η παρακολούθηση των ιών κρίνεται επιτακτική

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιτήρησης, το 59% των κυκλοφορούντων στελεχών στη Αυστραλία είναι τύπου Α και περίπου το 39% είναι τύπου Β. Οι ιοί της γρίπης Α χωρίζονται περαιτέρω σε υποτύπους με βάση δύο πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους: την αιμοσυγκολλητίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν). Αυτές οι πρωτεΐνες αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση. Υπάρχουν διάφοροι υπότυποι H και N, αλλά οι A(H1N1) και A(H3N2) ευθύνονται συχνότερα για την εποχική γρίπη στον άνθρωπο.

Η γρίπη Β χωρίζεται σε γενεαλογικές γραμμές, με δύο να είναι οι συνηθέστγερες: η B-Victoria και η B-Yamagata.

Οι κυκλοφορούντες ιοί της γρίπης αλλάζουν τακτικά, επειδή με την πάροδο του χρόνου συμβαίνουν μεταλλάξεις στα γονίδια του ιού. Αυτές καθιστούν τις πρωτεΐνες Η και Ν εξαιρετικά μεταβαλλόμενες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική μας απόκριση στον ιό. Αυτές οι αλλαγές ή η «αντιγονική παρέκκλιση» είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται νέα εμβόλια κάθε χρόνο.

Για να παράγει ο οργανισμός τα κατάλληλα αντισώματα για την προστασία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, τα εμβόλια πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες Η και Ν (αντιγόνα) που ταιριάζουν καλά με τον κυκλοφορούντα ιό.

Η προετοιμασία των εμβολίων

Χρειάζονται αρκετοί μήνες για την παραγωγή εμβολίων στις ποσότητες που απαιτούνται για την παγκόσμια διανομή. Αυτό σημαίνει ότι τα κυκλοφορούντα στελέχη αναμένονται με βάση τις τάσεις της προηγούμενης περιόδου. Για τις χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, ο ΠΟΥ ξεκίνησε διαβουλεύσεις τον Φεβρουάριο για να συστήσει τους ιούς που θα συμπεριληφθούν στα εμβόλια γρίπης για την περίοδο 2023-24.

Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά τη διάρκεια των περιόδων γρίπης μπορεί να δείξει αν οι συστάσεις για μια δεδομένη περιοχή ήταν σωστές. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποδείχθηκε αρκετά χαμηλή (15%) το 2017-18, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια περίοδο γρίπης με υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα μόλυνσης.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η αντιστοιχία και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, στην Αυστραλία από τα 2.678 δείγματα του ιού της γρίπης που έχουν σταλεί στον ΠΟΥ μέχρι σήμερα, το 98% των απομονωμένων ατόμων γρίπης A(H1N1) (δείγματα που ελήφθησαν από ένα άτομο), το 84% των απομονωμένων ατόμων γρίπης A(H3N2) και το 99% των απομονωμένων ατόμων γρίπης B/Victoria είχαν παρόμοια αντιγόνα με τα αντίστοιχα συστατικά του εμβολίου.

Εκτός από τον εμβολιασμό, οι καλές συνήθειες και τα όσα διδαχθήκαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τη γρίπη και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν ενέργειες όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή ατόμων που έχουν συμπτώματα.

Πηγή: Theconversation

Τελευταία τροποποίηση στις 12/09/2023 - 19:32
  • ΓΡΙΠΗ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνδέεται η καρδιαγγειακή νόσος με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου;
Συνδέεται η καρδιαγγειακή νόσος με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου; 12 Σεπτεμβρίου 2023
Αύξηση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου, στους 15 οι νεκροί 12 Σεπτεμβρίου 2023
Αύξηση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου, στους 15 οι νεκροί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39

ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου

ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23

ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας

Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51

Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία

Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες
Pharma Policy
14/05/2026 - 11:52

Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες

ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων
Υγεία
28/04/2026 - 10:00

ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 23:22

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα ψηφιακή εποχή στο Νοσοκομείο «Μεταξά»: Το πρώτο στην Ελλάδα με πληροφοριακό σύστημα σε Cloud υποδομή
Digital Health
02/06/2026 - 16:46
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48
ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα
Ομορφιά
02/06/2026 - 14:43
Imperial Brands Hellas: Σε νέα φάση η πρωτοβουλία «είμαστε μαζί» για την προστασία των ανηλίκων
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 14:22
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 13:44
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
W4O Hellas: Η πρόληψη μιλάει τη γλώσσα των νέων και ανοίγει τη συζήτηση για το άτμισμα
Patient Talk
02/06/2026 - 12:01
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Νέο μοντέλο της OpenAI έχει 78% ποσοστό ακρίβειας στις διαγνώσεις - Ο ρόλος του γιατρού
Health Talk
02/06/2026 - 10:54
Ενωμένοι για την Υγεία: Ο EMA στο Pride Amsterdam 2026
Pharma Policy
02/06/2026 - 10:07
Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής παγκόσμιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Υγεία
02/06/2026 - 09:43
Επίπτωση και επιβίωση από μεταστατικό καρκίνο του μαστού με βάση πρόσφατα δεδομένα
Υγεία
02/06/2026 - 09:16
Στοιχειωμένες σκέψεις, φαντάσματα, παραφυσικά φαινόμενα και εγκέφαλος
Ψυχική Υγεία
02/06/2026 - 08:57
Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Wearables συσκευές: Όταν η ένδειξη της οθόνης προκαλεί αχρείαστο άγχος για την υγεία
Ψυχική Υγεία
01/06/2026 - 12:12
Πώς επηρεάζουν την βλεφαρίτιδα οι αλλεργίες της Άνοιξης
Health Talk
01/06/2026 - 11:43
Το αναπηρικό κίνημα λέει «όχι» στα ιδρύματα κλειστού τύπου οποιασδήποτε μορφής!
Patient Talk
01/06/2026 - 11:32
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Προτεραιότητα δημόσιας υγείας η προστασία των επόμενων γενεών
Υγεία
01/06/2026 - 11:09
Όζος στον θυρεοειδή: Πότε είναι καρκίνος και ποιες εξετάσεις χρειάζονται
Health Talk
31/05/2026 - 08:51
Αγαπηδάκη: «Η τέχνη είναι από τα πιο σπουδαία εργαλεία για την ψυχική υγεία και τη ζωή»
Ψυχική Υγεία
31/05/2026 - 08:27
Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως
Υγεία
31/05/2026 - 08:09
Σε επαναλειτουργία από μεθαύριο, Τρίτη, το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
31/05/2026 - 07:39
Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε επαναλειτουργία από μεθαύριο, Τρίτη, το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
31/05/2026 - 07:39
Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως
Υγεία
31/05/2026 - 08:09
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo