ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γώγος για ιώσεις: Αναμένεται πιθανή ύφεση τον Φεβρουάριο

Υγεία
Γώγος για ιώσεις: Αναμένεται πιθανή ύφεση τον Φεβρουάριο
Η έξαρση των ιώσεων αναμένεται να κορυφωθεί «σιγά σιγά μέσα στο Γενάρη» και τον Φλεβάρη να «να έχουμε μια ύφεση» σύμφωνα με τα λεγόμενα του παθολόγου – λοιμωξιολόγου, Χαράλαμπου Γώγου.
Τετάρτη, 11/01/2023 - 11:50
— Photo: Photo by Martha Dominguez de Gouveia on Unsplash
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Ο κ. Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ τόνισε για ακόμη μια φορά την κρισιμότητα της κατάστασης λέγοντας πως «υπάρχει μεγάλη έξαρση ιώσων».

«Θα έλεγα ότι κορυφώνεται πια σιγά σιγά μέσα στο Γενάρη. Ελπίζω ο Γενάρης να είναι η κορύφωση και το Φεβρουάριο να έχουμε μια ύφεση» πρόσθεσε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος.

Όπως ο ίδιος εξήγησε «ξεκίνησαν κάπως νωρίτερα από ό,τι συνήθως, αλλά αυτή τη στιγμή πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά όχι μόνο στον COVID, στα νοσοκομεία, αλλά δυστυχώς και στις υπόλοιπες ιώσεις, τη γρίπη και τον RSV.

Για την βασική τριάδα θυμάμαι το συζητάγαμε και από το τέλος του καλοκαιριού Αύγουστο – Σεπτέμβρη, όταν στην Αμερική ήδη είχε σημάνει συναγερμός για την περίφημη αυτή τριπλή επιδημία».

Όσον αφορά τον RSV o κ. Γώγος τόνισε ότι αυτός ο ιός «υπήρχε πάντα στα μικρά παιδιά, και προ πανδημίας, απλά δεν γινόταν τόσο ντόρος. Ήταν ένας από τους ιούς που επικρατούσε στα παιδιά απλά φέτος προσέβαλε πολύ τους ηλικιωμένους».

Τα συμπτώματα των ιώσεων

Ο κ. Γώγος κάνοντας λόγο για τις ιώσεις ανέφερε τα χαρακτηριστικά τους: «Συνήθως οι ιώσεις, οι απλές, οι πιο ανώδυνες, είναι αυτές που προκαλούν προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό, πονόλαιμο, τρέχει μύτη, λίγο μπούκωμα.

Καμιά φορά κάνει και λίγο βρογχίτιδα. Όταν κατεβαίνει λίγο προς τα κάτω, δηλαδή αρχίζει, κάνει βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα ή κυρίως πνευμονία τα πράγματα σκουραίνουν και τότε χρειάζεται παρέμβαση πιο ειδική, πιο ίσως συγκροτημένη, ίσως και νοσοκομειακής στα νοσοκομεία».

Εν συνεχεία, ο ίδιος επεσήμανε πως το «να πηγαίνει ένα γονιός το παιδί του στο νοσοκομείο με ένα απλό κρυολόγημα «δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία γιατί “πήζουν” τον κόσμο, αλλά και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται επί ώρες σε ένα εξωτερικό ιατρείο μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές προκλήσεις και πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης και άλλων πιο δύσκολων νόσων στο παιδί».

Για αυτό το λόγο, εξηγεί, υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση δηλαδή η εξέταση του παιδιού από παιδίατρο.

Την ίδια στιγμή ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων τονίζοντας πως «οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, οι ελλείψεις στα αντιβιοτικά δεν είναι σημαντικές».

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο «μας ανησυχεί».

«Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει εύκολη διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα, ιδιαίτερα σε εποχές επιδημίας, γιατί αυτό δημιουργεί ένα κύμα προβλημάτων που φτάνει και στο νοσοκομείο. Αν δεν μπορεί να βρει η οικογένεια το εισπνεόμενο ή το αντιπυρετικό, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αυτά που λέμε για τα γενόσημα. Επομένως, οι φαρμακοποιοί μπορούν σιγά σιγά να ενημερώνουν τον κόσμο. Υπάρχουν επαρκέστατα γενόσημα αυτή τη στιγμή που μπορούν να υποκαταστήσουν τα αρχικά φάρμακα και έτσι να έχουμε μια βελτίωση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Θα πρέπει να λυθεί σιγά σιγά, αλλά μάλλον γρήγορα και ουσιαστικά γιατί η επιδημία τρέχει. Να σημειώσω βέβαια εδώ ότι οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά δεν είναι σημαντικές» και τόνισε ότι «οι ιογενείς λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, με αντιμικροβιακά. Και αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας και οι γονείς και οι συνάδελφοι φυσικά που χορηγούν τα φάρμακα».

Μετάλλαξη Κράκεν: «Μεταδοτική η νέα μετάλλαξη αλλά με ηπιότερη νόσηση»

Σχετικά με τη μετάλλαξη που συζητείται τον τελευταίο καιρό, την λεγόμενη Κράκεν, είπε ότι «είναι μια παραλλαγή η οποία μεταδίδεται ευκολότερα δηλαδή έχει περίπου 1,6 φορές παραπάνω δυνατότητα μετάδοσης από ό,τι είχε η προηγούμενη παραλλαγή και έχει και κάποιες κάποια χαρακτηριστικά, δηλαδή προσκολλάται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα νόσηση.

Η νόσηση όμως που κάνει δεν φαίνεται να είναι μέχρι τώρα τουλάχιστον τα δεδομένα που έχουμε δεν φαίνεται να είναι περισσότερο ισχυρή, σοβαρή, τοξική από την προηγούμενη. Άρα έχουμε μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, η οποία όμως κάνει μια πιο ήπια νόσο».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ακόμα ότι κάθε φορά που έχουμε καινούργια μετάλλαξη, έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μια μικρή ανοσολογική διαφυγή.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι σε όλες τις μεταλλάξεις αυτές που δημιουργήθηκαν μετά τα αρχικά στελέχη, δηλαδή, την Άλφα και τη Δέλτα, φαίνεται ότι η ανοσοποίηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, από τη νόσηση και το εμβόλιο, προστατεύει από τη βαριά νόσο και παρατηρείται μικρό φορτίο στα νοσοκομεία μας. Από τη στιγμή τα νοσοκομεία έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τη γρίπη, με τον RSV και λιγότερο από το κορονοϊό.

Όσο για το αν θα την δούμε στην Ελλάδα, είπε ότι «από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο τέτοιο στοιχείο, αλλά νομίζω ότι τώρα ο ΕΟΔΥ κάνει και μια αναδρομική εξέταση των δειγμάτων που έχουμε μαζέψει για να δούμε αν υπάρχει και κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα βέβαια μεγάλης εισαγωγής κρουσμάτων Κράκεν στην Ελλάδα».

«Η επιδημία έχει αλλάξει μορφή, αισθανόμαστε 100% πιο ασφαλείς»

Τέλος ο κ. Γώγος ανέφερε πως «η επιδημία έχει αλλάξει μορφή και αισθανόμαστε 100% πιο ασφαλείς. «Να προσθέσω ότι υπάρχουν και εργαλεία τώρα θεραπευτικά, όπως είναι τα αντιικά φάρμακα για τους πάσχοντες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία προστατεύουν σε βαθμό πολύ μεγάλο από 50 – 85% από σοβαρή νόσο. Είναι πολύ σημαντικά εργαλεία αυτά»

Δείτε επίσης ⇒ Ανησυχητική πρόβλεψη της Λινού: «Τέλη Φεβρουαρίου κορύφωση της γρίπης, έως και 200.000 κρούσματα την ημέρα»

Τελευταία τροποποίηση στις 11/01/2023 - 17:12
  • ΙΩΣΕΙΣ
  • RSV
  • ΓΡΙΠΗ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΓΩΓΟΣ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • ΚΡΑΚΕΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Έτσι θα τον «αποφύγετε» - Τι έδειξε νέα μελέτη
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Έτσι θα τον «αποφύγετε» - Τι έδειξε νέα μελέτη 11 Ιανουαρίου 2023
Αφόρητος πονόδοντος; Tips για να απαλύνετε τον πόνο μέχρι το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο 12 Ιανουαρίου 2023
Αφόρητος πονόδοντος; Tips για να απαλύνετε τον πόνο μέχρι το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη γρίπη Α(Η5)
Υγεία
29/07/2025 - 14:58

Τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη γρίπη Α(Η5)

Μηχανικοί μετέτρεψαν το οδοντικό νήμα σε εμβόλιο χωρίς βελόνα
Υγεία
23/07/2025 - 14:01

Μηχανικοί μετέτρεψαν το οδοντικό νήμα σε εμβόλιο χωρίς βελόνα

Επιστήμονες βρήκαν την άκρη του νήματος για σπάνια ασθένεια που προκαλεί παράλυση μετά από γρίπη
Υγεία
17/07/2025 - 09:12

Επιστήμονες βρήκαν την άκρη του νήματος για σπάνια ασθένεια που προκαλεί παράλυση μετά από γρίπη

Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43

Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»
Υγεία
02/07/2025 - 20:09

Τζανάκης: «Νέα παραλλαγή του κορονοϊού, προκαλεί πολύ επώδυνη φαρυγγίτιδα»

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Σε χαμηλά επίπεδα και η θετικότητα
Υγεία
22/05/2025 - 17:51

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Σε χαμηλά επίπεδα και η θετικότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η οξύτητα είναι ένας ακόμα λόγος για να λέμε «όχι» στην Coca Cola - Τι κάνει στο σμάλτο των δοντιών
Διατροφή
31/07/2025 - 18:43
Στα εγκαίνια των νέων ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λαμίας ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 17:39
Η NN Hellas στηρίζει για πέμπτη χρονιά το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 17:07
Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32
Θεμιστοκλέους από Ελευσίνα: «Περισσότερες από 10.000 αεροδιακομιδές έκανε το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 15:37
Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19
Hellenic Healthcare Group: Ασημένια διάκριση από τον EcoVadis για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 14:44
Συνάντηση Βαρδακαστάνη- Κικίλια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην ακτοπλοΐα και τη νησιωτική πολιτική
Patient Talk
31/07/2025 - 14:19
Ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 13:54
Τσιμπούρια: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων;
Υγεία
31/07/2025 - 13:37
ΠΟΝ: «Δέσμευση Θεμιστοκλέους για προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του "Ευαγγελισμού"»
Patient Talk
31/07/2025 - 12:53
Πιστοποίηση ποιότητας με υπογραφή για τα πολυϊατρεία Medifirst
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 12:34
Νέα μελέτη συνδέει το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου με 172 διαφορετικές ασθένειες
Υγεία
31/07/2025 - 12:17
Κρεατίνη και β-αλανίνη: Μπορεί ο συνδυασμός τους να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης;
Διατροφή
31/07/2025 - 12:02
Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
Μπήκε στο χειρουργείο ο 15χρονος Δημήτρης – Βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 11:42
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Πέντε καλοί λόγοι για να έχετε τα σύκα στο πιάτο σας
Διατροφή
29/07/2025 - 12:12
Χωρίς χειρουργικό και διαγνωστικό τομέα το νοσοκομείο της Άρτας
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 12:44
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo