ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γλαύκωμα: Πώς προκαλείται - Τα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

Υγεία
Γλαύκωμα: Πώς προκαλείται - Τα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης
«Η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι περίπλοκη στους ασθενείς με γλαύκωμα, οι οποίοι πρέπει πάντοτε να ενημερώνουν τους άλλους ιατρούς για την οφθαλμοπάθειά τους», γράφει μεταξύ άλλων ο Χειρουργός - Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος.
Τρίτη, 07/02/2023 - 11:31
— Photo: pexels
News4Health Team News4Health Team

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι με τα φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς με γλαύκωμα, καθώς πολλά από εκείνα που χορηγούνται για άλλες παθήσεις μπορεί να το επιδεινώσουν.

Στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται πολλά συνταγογραφούμενα σκευάσματα, αλλά και προϊόντα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, αντισταμινικά και πολλά άλλα.

Τι είναι το γλαύκωμα - Πώς προκαλείται

Με τον όρο γλαύκωμα περιγράφεται μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική, μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου. Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί αυτή τη βλάβη είναι η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση).

Την ενδοφθάλμια πίεση προσδιορίζει το υδατοειδές υγρό, που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού. Το υγρό αυτό παράγεται ακατάπαυστα εντός του ματιού και αποβάλλεται με τον ίδιο ρυθμό από το αποχετευτικό δίκτυο του οφθαλμού. Έτσι διατηρείται σε ισορροπία και το μάτι έχει καλή πίεση. Αν, όμως, για κάποιο λόγο διαταραχθεί η παραγωγή ή η αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού, η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται.

«Η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι περίπλοκη στους ασθενείς με γλαύκωμα, οι οποίοι πρέπει πάντοτε να ενημερώνουν τους άλλους ιατρούς για την οφθαλμοπάθειά τους», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Το ιδανικό θα ήταν να λαμβάνουν ακόμα και το πιο απλό φάρμακο μετά από συνεννόηση με τον ιατρό τους. Καλό είναι επίσης να διαβάζουν το φύλλο οδηγιών χρήσεως των φαρμάκων, για να ελέγχουν αν αναγράφεται "γλαύκωμα" ή "αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης" στις αντενδείξεις ή στις ανεπιθύμητες ενέργειές τους».

Ποια φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για γλαύκωμα

«Τα πιο γνωστά φάρμακα που αυξάνουν την ενδοφθάλμια πίεση είναι τα κορτικοστεροειδή, δηλαδή η κορτιζόνη», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

«Η χρήση της είναι μακράν η πιο σοβαρή, γιατί πολύ συχνά χορηγείται σε μορφή που οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει γλαύκωμα. Στην πραγματικότητα, οι

ασθενείς μπορεί να μην αντιληφθούν για χρόνια ότι παίρνουν κορτιζόνη, με κίνδυνο να υποστούν μόνιμη τύφλωση».

Τον κίνδυνο αυτό ενέχουν, π.χ., τα κορτιζονούχα ρινικά σπρέι και τα εισπνεόμενα για παθήσεις των πνευμόνων.

«Συχνά η εμπορική ονομασία τους δεν δημιουργεί την υπόνοια ότι περιέχουν κορτιζόνη», εξηγεί ο καθηγητής.

«Είναι όμως γνωστό στην οφθαλμολογική κοινότητα ότι μετά από μόλις ένα μήνα χρήσης, ο ένας στους 20 ανθρώπους που χρησιμοποιεί σκευάσματα κορτιζόνης σε μορφή κολλύριου, ρινικού σπρέι ή εισπνεόμενου, θα παρουσιάσει αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσής του από κάτω των 20 mmHg, που είναι το φυσιολογικό, σε πάνω από 40 mmHg! Και αυτό, χωρίς να εκδηλώσει κανένα απολύτως σύμπτωμα».

Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να προκαλέσουν γλαύκωμα ακόμα σε άτομα χωρίς κληρονομική προδιάθεση. Πόσο μάλλον, λοιπόν, όταν τα παίρνουν ασθενείς που ήδη πάσχουν από τη νόσο. Αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μπορεί να παρατηρηθεί και με άλλες μορφές κορτικοστεροειδών, όπως με εκείνες που εγχέονται μέσα ή γύρω από τα μάτια, με τα χάπια που λαμβάνονται από το στόμα, τις εγχύσεις για τις αρθρώσεις ή ακόμα και τις κορτιζονούχες κρέμες που αλείφονται στο δέρμα.

«Δυστυχώς πολλοί ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι μια κρέμα, λ.χ., που τους χορήγησε ο δερματολόγος περιέχει κορτιζόνη. Αν, όμως, δεν τον έχουν ενημερώσει ότι πάσχουν από γλαύκωμα, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα», εξηγεί ο καθηγητής.

«Απαραίτητο είναι επίσης να ενημερώνεται ο οφθαλμίατρος, εάν ένας ασθενής του που έχει γλαύκωμα πρέπει να λάβει κορτικοστεροειδή για άλλες παθήσεις, όπως αλλεργίες, αρθροπάθειες, άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ.».

Άλλα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την ενδοφθάλμια πίεση είναι ορισμένα αντικαρκινικά (π.χ. ορισμένες χημειοθεραπείες), καθώς και ορισμένα αναισθητικά.

Υπάρχουν επίσης πολλά φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση. Αυτή η μορφή γλαυκώματος προκαλείται όταν αποφράσσεται πλήρως το αποχετευτικό δίκτυο του οφθαλμού, με συνέπεια να μην μπορεί να αποβληθεί η περίσσεια του υδατοειδούς υγρού.

«Οι πιθανότητες να εκδηλωθεί φαρμακογενές, οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας δεν είναι πολλές. Είναι όμως επείγον περιστατικό και αν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως, μπορεί να κοστίσει την όραση», διευκρινίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Επομένως, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ο κίνδυνος αυτός».

Στα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας συμπεριλαμβάνονται ορισμένα που χορηγούνται για το ίδιο το γλαύκωμα (π.χ. τοπικά χολινεργικά) ή για παθήσεις στο πρόσωπο (π.χ. εγχύσεις αλλαντοτοξίνης για μυϊκό σπασμό).

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας και με ορισμένα αντιβιοτικά (π.χ. σουλφοναμίδες, γενταμικίνη), καθώς και με φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντισπασμωδικά, αγχολυτικά (βενζοδιαζεπίνες) και ορισμένα φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον.

Άλλα φάρμακα που ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο είναι ορισμένα αντιχολινεργικά που χορηγούνται για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), ορισμένα αντιθρομβωτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιαρρυθμικά (για τις καρδιακές αρρυθμίες) και φάρμακα για το πεπτικό (Η2-ανταγωνιστές της ισταμίνης). Ακόμα και ορισμένα αδρενεργικά φάρμακα που περιέχονται σε αντιβηχικά και σε φάρμακα για το κρυολόγημα μπορεί να έχουν αυτή την σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Τέλος, υπάρχουν μερικά φάρμακα τα οποία μπορεί να μειώσουν την ενδοφθάλμια πίεση, δημιουργώντας προβλήματα στη διάγνωση του γλαυκώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί λ.χ. με ορισμένους β-αναστολείς (ή βήτα-αποκλειστές) που χορηγούνται ευρέως για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, οι καρδιακές αρρυθμίες κ.λπ.

«Υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα και τα περισσότερα είναι ασφαλή για τους ασθενείς με γλαύκωμα. Ορισμένα, όμως, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Αν ένας ασθενής έχει γλαύκωμα και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για άλλες παθήσεις, είναι σημαντικό να ενημερώσει όλους τους θεράποντες ιατρούς για την οφθαλμοπάθειά του. Καλό είναι επίσης να συμβουλεύεται και τον οφθαλμίατρό του. Και αν εκδηλώσει τυχόν συμπτώματα, όπως πόνο στο μάτι, θολή όραση, άλω (πρόσθετος φωτεινός δακτύλιος γύρω από τα φώτα) με ναυτία ή έμετο μετά τη λήψη φαρμάκων, πρέπει να καλέσει αμέσως τον οφθαλμίατρό του», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Διαβάστε επίσης=> Γλαύκωμα: Ο «σιωπηλός κλέφτης» της όρασης αναμένεται να πληξει 111 εκατ. ως το 2040

Τελευταία τροποποίηση στις 08/02/2023 - 22:14
  • ΓΛΑΥΚΩΜΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΝΟΣΟΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΑ
  • ΟΡΑΣΗ
  • ΟΦΘΑΛΜΟΣ
  • ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Μόλις 3.600 καταχωρήσεις δοτών - Στην τελική ευθεία η μονάδα στο Αττικόν
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Μόλις 3.600 καταχωρήσεις δοτών - Στην τελική ευθεία η μονάδα στο Αττικόν 06 Φεβρουαρίου 2023
Χολολιθίαση: Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης - Η οριστική αντιμετώπιση της 08 Φεβρουαρίου 2023
Χολολιθίαση: Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης - Η οριστική αντιμετώπιση της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»
Pharma News
21/07/2026 - 18:19

Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»

Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία
Health Talk
20/07/2026 - 15:00

Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία

Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21

Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο

Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση
Patient Talk
14/07/2026 - 00:07

Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση

Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος
Υγεία
10/07/2026 - 16:52

Απάντηση ΠΣΟΟ στην ΕΟΕ: Η οπτομετρία είναι διεθνώς αναγνωρισμένος επιστημονικός κλάδος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού που καταδικάστηκε για μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς λόγο
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 20:39
Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά
Υγεία
21/07/2026 - 19:53
ΙΣΑ: Πρόσκληση σε διάλογο για το ζήτημα της άσκησης εξειδικευμένων πράξεων αισθητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 19:06
Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»
Pharma News
21/07/2026 - 18:19
People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;
Ψυχική Υγεία
21/07/2026 - 17:36
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ κατακτά τη δεύτερη θέση στην εμπιστοσύνη των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 17:14
Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές εν μέσω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:51
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση προς τιμή των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη συμβολή τους στο κοινωνικό οδοντιατρείο
Υγεία
21/07/2026 - 16:34
Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18
ΠΟΥ: 1,16 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο από τροχαία – Μειώθηκαν οι θάνατοι, παραμένουν οι προκλήσεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:00
Αλέξης Σταμάτης: Τι τον οδήγησε στο αλκοόλ και πως κέρδισε τη δύσκολη μάχη με την εξάρτηση
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 15:36
Πάρκινσον: Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
Υγεία
21/07/2026 - 15:00
Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:56
Καύσωνας: Αύξηση της θνητότητας από καρδιολογικά προβλήματα - 8 πρακτικά tips προστασίας
Health Talk
21/07/2026 - 13:30
Σρι Λάνκα: Η χειρότερη έξαρση δάγκειου πυρετού της δεκαετίας – Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:00
Πυρ ομαδόν κατά της τροπολογίας για τη διοίκηση του ΠΙΣ – Παρέμβαση και από την ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 12:30
Μπαράζ καταγγελιών για αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τις ελληνικές παραλίες
Patient Talk
21/07/2026 - 11:53
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματικό εμβόλιο εμποδίσει την ανάπτυξη του σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/07/2026 - 11:00
Pfizer: Κορυφαία διάκριση για τις καλύτερες πρακτικές συμπερίληψης στον φαρμακευτικό κλάδο
Pharma News
21/07/2026 - 10:47
Πρωτεΐνη του εγκεφάλου ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ
Υγεία
21/07/2026 - 10:00
Ο Άρης Αγγελής αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής HTA και ρόλο συμβούλου του Υπουργού Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 09:46
Δόντια φτιαγμένα στο εργαστήριο μπορεί να φέρουν σύντομα τέλος σε σφραγίσματα και μασέλες
Υγεία
21/07/2026 - 09:00
Καύσωνας: Τα βασικά μέτρα προστασίας που προτείνουν οι πνευμονολόγοι
Health Talk
21/07/2026 - 08:13
Eκτακτες δράσεις υποστήριξης των πολιτών λόγω καύσωνα από τον ΕΕΣ σε Εδέμ, Θησείο και Ακρόπολη
Υγεία
21/07/2026 - 07:29
ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Παγκόσμια πρωτοτυπία η απαίτηση για clawback χωρίς υπέρβαση του πλαφόν»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 03:48
Δήμος Αθηναίων: Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες του λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 00:07
Πρωτοποριακή ρομποτική γυναικολογική επέμβαση από Έλληνες γιατρούς
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 23:14
Ασφαλής και για την καρδιά η κατανάλωση έως και πέντε φλιτζανιών καφέ ημερησίως
Υγεία
20/07/2026 - 22:33
Νέος διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ο Θεόκλης Ζαούτης
Υγεία
20/07/2026 - 19:53
Σχοινάς: «Σε απόλυτη προτεραιότητα οι προσλήψεις 40 στελεχών στον ΕΦΕΤ - Άμεσα στη μάχη των ελέγχων»
Επικαιρότητα
20/07/2026 - 19:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo