ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΣΘ-10ο ΠΣΕΘ: Τα νέα δωρεάν τεστ πρόληψης και διάγνωσης νόσων που θα διανέμονται από τα φαρμακεία

Υγεία
INTIME
Οι νέες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης σοβαρών νόσων που θα παρέχονται μέσω των φαρμακείων παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
Δευτέρα, 20/05/2024 - 16:53
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Από τον Ιούνιο, με απόφαση του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αρχίσουν να διανέμουν τα φαρμακεία δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών. Τα τεστ αυτά ανιχνεύουν την παρουσία αίματος στα κόπρανα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 80%, γεγονός που υποδηλώνει κακοήθεια.

Στη διάρκεια της ενότητας «Το φαρμακείο καινοτομεί στην ΠΦΥ-Νέες υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων στον πληθυσμό της κοινότητας», ο φαρμακοποιός, εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΦΣ, εξωτερικός συνεργάτης της Επιτροπής Αξιολόγηση Φαρμάκων, Κωνσταντίνος Α. Κάσσανδρος, επισήμανε ότι τα κύρια εργαλεία αυτοελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η ανοσοχημική δοκιμή κοπράνων (FIT) και η εξέταση λανθάνοντος αίματος κοπράνων (gFOBT).

«Τα τεστ FIT είναι πιο σύγχρονα και δεν απαιτούν διατροφικούς περιορισμούς, με 79% ευαισθησία και 94% ειδικότητα. Τα gFOBT απαιτούν διατροφικούς περιορισμούς και έχουν ευαισθησία περίπου 50%-60%. Και τα δύο τεστ ανιχνεύουν κρυμμένο αίμα στα κόπρανα που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, το οποίο μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι από πολύποδες που αιμορραγούν και θα εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου», εξήγησε ο κ. Κάσσανδρος.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία για τη δωρεάν διάθεση τεστ από τα φαρμακεία για άτομα ηλικίας 50 έως 70 ετών αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία. «Τα τεστ που θα διατεθούν είναι ασφαλή και αξιόπιστα, εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ φέρουν το σήμα CE, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η εκπαίδευση των πολιτών από τους φαρμακοποιούς σε ό,τι αφορά τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της καθοδήγησης για τις διαδικασίες της εξέτασης είναι καθοριστικής σημασίας», είπε ο κ. Κάσσανδρος.

Εύκολη και ασφαλής η διαδικασία

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα self tests γίνονται εύκολα με δείγμα κοπράνων, στο ειδικό δοχείο ή την ταινία του τεστ και στη συνέχεια με την τοποθέτησή τους στο αντιδραστήριο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά.

«Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, είναι υποχρεωτικό να γίνεται κολονοσκόπηση ιδανικά σε μία με δύο εβδομάδες για περαιτέρω διερεύνηση για καρκίνο ή άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως αιμορροΐδες, πολύποδες ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου», εξήγησε ο κ. Κάσσανδρος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η εύκολη χρήση των self tests θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Η πρόληψη μέσω τακτικού ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία, μειώνοντας τη θνησιμότητα. Οι ενδοσκοπικές μέθοδοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής λόγω της επεμβατικότητάς τους και της προετοιμασίας που απαιτείται. Τα self tests έχουν υψηλότερη αποδοχή λόγω της προσβασιμότητας και της ευκολίας εφαρμογής τους», είπε ο κ. Κάσσανδρος και πρόσθεσε ότι «τα ποσοστά συμμόρφωσης για κολονοσκόπηση ύστερα από θετικό τεστ κυμαίνονται γύρω στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα μη επεμβατικό τεστ είναι θετικό, οι πολίτες είναι πιο πιθανό να κάνουν κολονοσκόπηση για περαιτέρω διερεύνηση. Η διάθεση των tests από τα φαρμακεία θα διευκολύνει ιδιαίτερα τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών».

KASSANDROS

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Όπως ανέφερε ο κ. Κάσσανδρος, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ήδη ενσωματωμένα στα προγράμματα πρόληψης. Στις ΗΠΑ η εφαρμογή τους έχει αυξήσει τον προληπτικό έλεγχο και έχει μειώσει κατά 9% την θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως και στον Καναδά. Στην Ευρώπη, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα τεστ διανέμονται από τα φαρμακεία, η αποδοχή από τους πολίτες είναι γύρω στο 33% και η μείωση της θνησιμότητας κυμαίνεται από 8%-16% σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν κάνει προσυμπτωματικό έλεγχο.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Στην Ευρώπη είναι ο δεύτερος πιο διαγνωσμένος καρκίνος με πάνω από 500.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο και περίπου 240.000 θανάτους ετησίως. Στην Ελλάδα η νόσος είναι εξίσου διαδεδομένη, με πάνω από 5.000 νέα περιστατικά και 2.500 θανάτους κάθε χρόνο. Οι αριθμοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές, ιδιαίτερα με την προβλεπόμενη αύξηση και σε νεότερες ηλικίες», ανέφερε ο κ. Κάσσανδρος.

Εμβολιασμοί ενηλίκων στα φαρμακεία

Στη διενέργεια εμβολιασμών στα κοινοτικά φαρμακεία αναφέρθηκε ο φαρμακοποιός, σύμβουλος Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU (The Pharmaceutical Group of the European Union), Κωνσταντίνος Λιάρας.

«Επί του παρόντος οι φαρμακοποιοί μπορούν να εμβολιάζουν στα φαρμακεία τους για τη γρίπη ή/και την COVID-19 σε 15 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο). Σε 9 από αυτές τις χώρες, οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να χορηγούν και άλλα εμβόλια, όπως πνευμονιόκοκκου, ταξιδιωτικά εμβόλια, έρπητα ζωστήρα, χολέρας, διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, μηνιγγιτιδόκοκκου, εγκεφαλίτιδας, τυφοειδούς πυρετού, ηπατίτιδας Α, ηπατίτιδας Β, HPV κλπ», τόνισε ο κ. Λιάρας.

«Στην Ελλάδα αντιγριπικοί εμβολιασμοί στα ελληνικά φαρμακεία άρχισαν να διενεργούνται το 2019. Τότε αυξήθηκαν θεαματικά φτάνοντας τους 3,4 εκατομμύρια εμβολιασμούς έναντι 2,2 εκατομμυρίων το 2018, ενώ την περίοδο 2020-2021 ξεπέρασαν τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Έλληνας πολίτης επιλέγει το κοινοτικό φαρμακείο για τον εποχικό αντιγριπικό εμβολιασμό του», επισήμανε ο κ. Λιάρας.

LIARAS

Παράλληλα, ανέφερε ότι «στον κλάδο των φαρμακείων εκτιμάται ότι απασχολούνται περίπου 11.500 φαρμακοποιοί. Από αυτούς, οι 8.085 ήδη έχουν λάβει πιστοποίηση για τη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού και αντιτετανικού ορού και είναι απολύτως ικανοί για τη χορήγηση οποιουδήποτε άλλου εμβολίου. Αυτό το έλαβε υπόψη της και η πολιτεία με την ψήφιση του νόμου 5102/2024 (άρθρο 47), βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να διενεργούν όλα τα εμβόλια ενηλίκων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και το εμβόλιο έναντι της COVID-19, εκτός μερικών πολύ ειδικών εξαιρέσεων».

Η καμπάνια πρόληψης για τον HPV

Στον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ελληνικό κοινοτικό φαρμακείο στην προαγωγή του εμβολιασμού κατά του ιού HPV, σε συνεργασία με τους παιδιάτρους, αναφέρθηκε η φαρμακοποιός, εκλέκτορας του ΠΦΣ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΦΣ, Εύη Κορωνίδου.

«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι, παγκοσμίως, ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες με περισσότερους από 250.000 θανάτους κάθε χρόνο, ενώ είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών. Υπολογίζεται ότι το 80% του σεξουαλικώς ενεργού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Ο εμβολιασμός για τον ιό HPV, σε συνδυασμό με τον προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας, αποτελούν τα δύο βασικά όπλα για την εξάλειψη της νόσου», είπε η κυρία Κορωνίδου.

KORONIDOY

Παράλληλα, τόνισε ότι το εμβόλιο κυκλοφορεί στη χώρα μας από το 2007 με πολλά κορίτσια, αλλά και αγόρια νεαρής ηλικίας να έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Τα 11.000 φαρμακεία στη χώρα μας μπορούν να συμβάλουν δυναμικά στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με την προαγωγή του έγκαιρου και μαζικού εμβολιασμού στους εφήβους, την παραπομπή των γυναικών που χρήζουν διαγνωστικού ελέγχου και τη διάθεση των νέων self tests ανίχνευσης του ιού», τόνισε η κυρία Κορωνίδου.

  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΤΕΣΤ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα αποτελέσματα έρευνας για τον γονιδιακό έλεγχο σπάνιων παθήσεων κατά τη γέννηση
Τα αποτελέσματα έρευνας για τον γονιδιακό έλεγχο σπάνιων παθήσεων κατά τη γέννηση 20 Μαϊος 2024
Οδηγός επτά κρίσιμων ερωταπαντήσεων για τον παρβοϊό Β19 από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων 20 Μαϊος 2024
Οδηγός επτά κρίσιμων ερωταπαντήσεων για τον παρβοϊό Β19 από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγριπικός εμβολιασμός: 300.000 εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου
Υγεία
02/10/2026 - 11:16

Αντιγριπικός εμβολιασμός: 300.000 εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου

ΦΣΑ: «Δεν έχουμε ελεγκτική αρμοδιότητα στα φαρμακεία-μέλη μας»
Pharma Policy
30/09/2026 - 11:27

ΦΣΑ: «Δεν έχουμε ελεγκτική αρμοδιότητα στα φαρμακεία-μέλη μας»

Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου
Pharma Policy
25/09/2026 - 14:47

Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
26/09/2026 - 00:11

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής σήμερα
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 10:13

Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής σήμερα

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16
Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση
Health Talk
02/10/2026 - 15:39
9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04
Σκοτώνει μαζικά στο Κονγκό ο Έμπολα, άνω των 4.000 οι νεκροί - Μεταδίδεται ταχύτατα ο ιός
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 14:37
La Roche-Posay: Στο επίκεντρο η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και η φροντίδα του δέρματος
Pharma News
02/10/2026 - 14:22
Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 13:37
Ελληνίδα ερευνήτρια διακρίθηκε διεθνώς για καινοτόμους τεχνητούς φακούς αποκατάστασης της εστίασης
Υπηρεσίες Υγείας
02/10/2026 - 12:44
Η κόπωση που προκαλεί η long COVID συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
Υγεία
02/10/2026 - 12:19
Νέα δεδομένα για τη στόχευση του αναστολέα RAS στον καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
02/10/2026 - 11:37
Αντιγριπικός εμβολιασμός: 300.000 εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου
Υγεία
02/10/2026 - 11:16
Πρόγραμμα δράσεων για την ενεργό και υγιή γήρανση από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αττική
Υγεία
02/10/2026 - 10:58
Ερώτηση Τσίμαρη στη Βουλή για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία και τη διαφήμιση
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 10:41
«Άλμα Ζωής»: Από το Πεδίο του Άρεως η εκκίνηση του 18ου Greece Race for the Cure
Patient Talk
02/10/2026 - 10:14
Άσκηση και μακροζωία: Και μισή ώρα περπάτημα τη μέρα μπορεί να είναι χρήσιμο
Fitness
02/10/2026 - 09:56
Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29
Επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών η βουβωνοκήλη; - Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
02/10/2026 - 09:03
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άτομα με αναπηρία που εργάζονται πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς... αντίκρυσμα
Patient Talk
02/10/2026 - 08:41
Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17
Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo