ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έτσι θα «ξεκολλήσει» το παιδί σας από το κινητό - 10 «χρυσές» συμβουλές για γονείς

Υγεία
Έτσι θα «ξεκολλήσει» το παιδί σας από το κινητό - 10 «χρυσές» συμβουλές για γονείς
Οι εκπαιδευτικοί και οι παιδοψυχίατροι παρατηρούν ότι πλέον οι μαθητές έχουν μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης από προηγούμενες γενιές.
Πέμπτη, 05/01/2023 - 13:02
— Photo: pexels
News4Health Team News4Health Team

Δυστυχώς, έχει μειωθεί η ηλικία που τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία και την γρήγορη εναλλαγή των εικόνων της και θα αποκτήσουν δική τους ηλεκτρονική συσκευή.

Όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπουν τα παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 3 ετών, οι πιθανότητες εμφάνισης προβλήματος συγκέντρωσης αυξάνονται κατά 10%.

Αντιθέτως, κάθε ώρα διανοητικής διέγερσης του εγκεφάλου από δραστηριότητες όπως θέατρο, ανάγνωση από τους γονείς, επίσκεψη σε μουσεία, μειώνει την πιθανότητα κατά 30%.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Παιδοψυχίατρος - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Φρίντα Κωνσταντοπούλου εξηγώντας ότι «ως διάσπαση προσοχής ορίζεται η δυσκολία του εγκεφάλου να εστιάσει την συγκέντρωσή του σε ένα ερέθισμα, αγνοώντας τα υπόλοιπα ερεθίσματα που μπορεί να συνυπάρξουν, ιεραρχώντας την ανάγκη για συγκέντρωση στο πιο σημαντικό.

Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που εκδηλώνεται πριν τα τρία έτη ζωής και οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες. Ο σύγχρονος όμως ψηφιακός τρόπος ζωής, με ανάγκη για ταυτόχρονη απασχόληση του εγκεφάλου με πολλές δραστηριότητες (multitasking) προκαλεί αναπόφευκτα τη διάσπαση της προσοχής μας».

Ο εγκέφαλος λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής. Έχει την προσωρινή μνήμη για να εκτελεί τις τρέχουσες εργασίες και την βαθύτερη μνήμη, στην οποία περνάνε οι πληροφορίες για να απομνημονευθούν.

Χρειάζονται 18 λεπτά για την πλήρη συγκέντρωση σε μία δραστηριότητα. Οποιοδήποτε ερέθισμα διασπάσει τη λειτουργία της προσωρινής μνήμης – π.χ., έλεγχος ενός email, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των πληροφοριών, πριν την αποθήκευσή τους. Δεδομένου ότι ο μέσος όρος χρήσης του κινητού μας είναι κάθε 15 λεπτά, αντιλαμβανόμαστε τον περιορισμένο όγκο αποθήκευσης των πληροφοριών.

Η συνεχής διάσπαση της προσοχής συντηρεί μια δυσλειτουργική διακύμανση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, με συνέπεια ποικίλα συμπτώματα άγχους.

Επιπλέον, ανατροφοδοτείται η ντοπαμίνη, ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας, όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συνεχώς καινούργια ερεθίσματα στα νευρωνικά κυκλώματα επιβράβευσης του, με αποτέλεσμα να αναζητάει εθιστικά την διάσπαση της προσοχής του, με ανούσια συνήθως ερεθίσματα.

Γι’ αυτό, διεγείρεται η ανάγκη να διαβάσουμε το μήνυμα στα εισερχόμενα, λαμβάνοντας ντοπαμινική ανταμοιβή, διαφορετικά υποφέρουμε από την εκκρεμότητα.

Επίσης, για αυτό νιώθουμε την ανάγκη να ελέγχουμε συνέχεια το κινητό μας. Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η συνεχής έκθεση του εγκεφάλου σε πολλαπλά ταυτόχρονα ερεθίσματα, προκαλεί μείωση του IQ έως και 15 μονάδες, παρόμοια με εκείνη ανθρώπων που αγρυπνούν».

Πότε η χρήση του διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους γίνεται ανησυχητική;

«Για το 36% των οικογενειών, οι καυγάδες είναι καθημερινοί για το συγκεκριμένο θέμα», τονίζει η κ. Κωνσταντοπούλου και προσθέτει πως «προφανώς και μετά τα χρόνια της πανδημίας τα ποσοστά χρήσης τους διαδικτύου σε εφήβους και παιδιά έχουν εκτοξευθεί».

Συνέπειες κατάχρησης

 Πνευματική κόπωση: Αρνητική επίδραση στην εκπλήρωση των μαθησιακών τους καθηκόντων και πτώση των μαθησιακών τους επιδόσεων.

 Μείωση της μνημονικής ικανότητας: Η τεχνολογία έχει κάνει εύκολη την διαδικασία της απομνημόνευσης, με αποτέλεσμα να μην την εξασκούμε.

 Διάσπαση προσοχής - διαταραχές ύπνου: Ό χρόνος που κοιμούνται τα παιδιά στην εποχή μας, τείνει να μειώνεται. Η στέρησή του επιβαρύνει όλα τα συμπτώματα.

 Διαταραχές διατροφής

 Έκθεση σε κινδύνους - εκφοβισμός

 Σεξουαλική εκμετάλλευση

 Αγχώδεις διαταραχές: Εξαιτίας της συνεχούς έκκρισης αδρεναλίνης και κορτιζόλης κατά τη διάρκεια εικονικών δραστηριοτήτων. Οι μακροχρόνιες αγχώδεις διαταραχές, σωματοποιούνται με αποτέλεσμα την εμφάνιση σωματικών ενοχλημάτων όπως κεφαλαλγίες, γαστρεντερικά ενοχλήματα, ορμονικές διαταραχές, αυτοάνοσα, σακχαρώδης διαβήτης.

 Κατάθλιψη: Βασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης στην εφηβική ηλικία είναι η επιθετική συμπεριφορά. Ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα, που επηρεάζεται από την κοινωνία των εφηβικών group είναι οι αυτοτραυματικές συμπεριφορές.

 Κοινωνική και επικοινωνιακή δυσλειτουργία: Διάβρωση του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων και εκμηδένιση του κοινωνικού ιστού.

 Παραμέληση ενασχόλησης με υγιείς και απαραίτητες για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη δραστηριότητες, όπως ενασχόληση με τον αθλητισμό, τις τέχνες, κ.ά.

 Βίαιη συμπεριφορά: Εξοικείωση με τη βία, χωρίς συναίσθηση και ενσυναίσθηση.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς

1. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία απόκτησης κινητού;

Το 2012, η μέση ηλικία απόκτησης κινητού ήταν τα 12 έτη, τώρα είναι στα 10, ενώ η πάροδος του χρόνου, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της τεχνολογίας, ωθεί την ηλικία απόκτησης του κινητού ακόμα χαμηλότερα. Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία, όσο το αργότερο ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, τόσο το καλύτερο. Προφανώς, εξαρτάται από την ωριμότητα του παιδιού και της οικογένειας, από την εκπαίδευση και την παιδεία, για την οποία θα πρέπει να έχουν φροντίσει οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η ψηφιακή εκπαίδευση, αποτελεί σύγχρονη ανάγκη, η εκπαίδευση για την αξία της πληροφορίας και της ιδιωτικότητας. Συνήθως, δεν εξαρτώνται παιδιά που ασχολούνται εποικοδομητικά με τους υπολογιστές, τον προγραμματισμό, τη ρομποτική κ.ά., αλλά όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ.Δίνοντας σε ένα παιδί κινητό με δυνατότητα εφαρμογών στα κοινωνικά δίκτυα, είναι σαν να του δίνεις ένα αυτοκίνητο, χωρίς να ξέρει πως να χρησιμοποιήσει το γκάζι, το φρένο, τη ζώνη ασφαλείας και να το αφήνεις σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, μόνο του.

2. Οφείλουμε στην ομαλή λειτουργία της οικογένειας και στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας, από μικρή ηλικία να θεσπίζουμε κοινά και σαφή όρια και κανόνες.

3. Επικοινωνούμε αληθινά με τα παιδιά μας από μικρή ηλικία και τα παρακολουθούμε διακριτικά, από απόσταση, ανάλογα με την ηλικία τους.

4. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τη σωστή χρήση του διαδικτύου (ψηφιακή παιδεία), χρησιμοποιώντας το οι ίδιοι, με σωστό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

Είμαστε η πρώτη γενιά που μεγαλώνουμε παιδιά στην ψηφιακή εποχή, χωρίς προσωπικές εμπειρίες και με ελάχιστες γνώσεις.

5. Τους μαθαίνουμε την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ενσυναίσθηση.

Η οικογένεια και οι φίλοι αποτελούν σημαντικές αξίες, στις οποίες θα πρέπει να επενδύσουμε. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα sms, τα likes και τα tags, με το χάδι, την αγκαλιά και την επικοινωνία.

6. Διεγείρουμε το μυαλό τους και την σκέψη τους, με υγιή ερεθίσματα.

Προσπαθούμε να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες. «Οι αλυσίδες της συνήθειας είναι πολύ ελαφριές για να γίνουν αισθητές, αλλά πολύ βαριές για να σπάσουν».

7. Χαλαρώνουμε τους ταχείς οικογενειακούς ρυθμούς με τις πολλαπλές δραστηριότητες και απολαμβάνουμε χρόνο μεταξύ μας.

Δημιουργούμε αναμνήσεις για τα παιδιά μας, που θα τις κουβαλάνε μαζί τους και θα τα στηρίξουν στο μέλλον τους.

Για να δημιουργηθούν θα πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή συνειδητά. Μια καλή λύση είναι η συνειδητή αποσύνδεση από την ηλεκτρονική πραγματικότητα, για συγκεκριμένες ώρες ή ημέρες (intermittent internet fasting, διαλειμματική ηλεκτρονική νηστεία).

8. Αντιμετωπίζουμε με υπομονή και θετικό τρόπο τις αρνητικές τους συμπεριφορές.

Η παιδεία πρέπει να αντικαταστήσει την τιμωρία, αν θέλουμε να μεγαλώσουμε ψυχικά υγιείς ενήλικες, που θα γνωρίζουν τον σωστό τρόπο αλληλεπίδρασης μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο.

9. Αναγνωρίζουμε έγκαιρα διαφορές στην συμπεριφορά των παιδιών μας και αναζητάμε βοήθεια από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες, όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά δεν υποτιμούμε και ανησυχητικές συμπεριφορές, οι οποίες ήδη αναφέρθηκαν.

10. Τέλος, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το ρητό του Κλεόβουλου του Λίνδιου, «μέτρον άριστον».

  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΚΙΝΗΤΟ
  • ΓΟΝΕΙΣ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρευνα «καμπανάκι» για τα υποκατάστατα της ζάχαρης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Έρευνα «καμπανάκι» για τα υποκατάστατα της ζάχαρης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου 05 Ιανουαρίου 2023
Ύπνος: Πώς ο κορονοϊός επηρέαζει αυτόν και τα όνειρα σας - 5 + 3 συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα 06 Ιανουαρίου 2023
Ύπνος: Πώς ο κορονοϊός επηρέαζει αυτόν και τα όνειρα σας - 5 + 3 συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19

Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών

Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47

Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων

ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο
Patient Talk
01/10/2026 - 09:34

ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο

Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09

Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια

H κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών
Υγεία
30/09/2026 - 10:28

H κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών

Οκτώ προτάσεις της ΠΟΜΕΠ για ενίσχυση των ελέγχων σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας που απευθύνονται σε παιδιά
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:21

Οκτώ προτάσεις της ΠΟΜΕΠ για ενίσχυση των ελέγχων σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας που απευθύνονται σε παιδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα
Υγεία
01/10/2026 - 10:53
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Καρμανδάνειο της Πάτρας από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»
Patient Talk
01/10/2026 - 10:31
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 09:58
ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο
Patient Talk
01/10/2026 - 09:34
Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09
Η EOO ζητάει σαφείς κανόνες και προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση για τη χρήση botox
Υγεία
30/09/2026 - 18:38
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
ΕΣΘΑ: Στο επίκεντρο οι γονιδιακές θεραπείες για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Υγεία
30/09/2026 - 17:04
ΕΛΛΟΚ: «Η υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει τα όρια του μεμονωμένου περιστατικού»
Patient Talk
30/09/2026 - 16:36
Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για κέντρο «εναλλακτικών θεραπειών»
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 15:54
Στις 11 Οκτωβρίου το Pink Together για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
30/09/2026 - 15:11
Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 14:34
Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ
Υγεία
30/09/2026 - 13:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από τον «κουμπαρά» με τα πρόστιμα η αναβάθμιση μονάδων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 22:46
Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01
Ημέρα Καινοτομίας Pfizer - ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»: Όταν η ψηφιακή καινοτομία συναντά τη βιοϊατρική έρευνα
Pharma News
29/09/2026 - 12:32
Novo Nordisk: Συμφωνία έως 2,6 δισ. δολάρια με κινεζική φαρμακευτική για χάπι κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
29/09/2026 - 14:00
Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo