ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«...To σώμα σου πονάει, το σώμα σού μιλάει…»

Υγεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας η 12η Οκτωβρίου - Το 26% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από κάποια ρευματική – μυοσκελετική πάθηση.
Τετάρτη, 11/10/2023 - 18:33
— Photo: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
News4Health Team News4Health Team

«…έχεις πρήξιμο και πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή πόνο και πρωινή δυσκαμψία στη μέση και οι ενοχλήσεις διαρκούν για μέρες; Έχεις εξάνθημα, ξηροστομία, ξηροφθαλμία και άλλα “παράξενα” συμπτώματα; Τα καμπανάκια δεν τα ακούς; To σώμα σου πονάει, το σώμα σού μιλάει… Επισκέψου τον Ρευματολόγο και ενημερώσου! Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τις ρευματικές παθήσεις αποτελεσματικά!» Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ), για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας.

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με τη διάδοση του μηνύματος για τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης, καθώς και της συστηματικής παρακολούθησης από τον Ρευματολόγο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων. Ο Ρευματολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που θα μπορέσει να κάνει έγκαιρα τη διάγνωση και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες ώστε να βελτιωθεί η κλινική συμπτωματολογία και να αποκατασταθεί η ιδιαίτερα επιβαρυμένη ποιότητα ζωής των ασθενών με Ρευματικά νοσήματα.

Τα μηνύματα της εκστρατείας θα διαδοθούν μέσω ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού spot που θα μεταδοθεί και θα προβληθεί αντίστοιχα, πανελλαδικά, μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Παράλληλα, θα υπάρξει εκτεταμένη προβολή στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα της Περιφέρειας (με αρθρογραφία και συνεντεύξεις), αλλά και στα SoMe της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, καθώς και στοχευμένη προβολή του spot σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών (αλφαβητικά) : ΒΙΑΝΕΞ, Φαρμασέρβ Lilly, AbbVie, Aenorasis, Amgen, Boehringer Ingelheim, Novartis, Pfizer και UCB.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Ρευματολόγου και τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης για την αποτελεσματική θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, ο Πρόεδρος της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ Δρ. Δημήτρης Καρόκης εξηγεί: «Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για τον Ρευματολόγο είναι η πρώιμη διάγνωση του ρευματικού νοσήματος και η εφαρμογή της σωστής θεραπευτικής αγωγής, με σκοπό την αποφυγή της εγκατάστασης μόνιμης βλάβης στις αρθρώσεις, όπως και σε άλλα όργανα του σώματος, και συνακόλουθα αποφυγή της μόνιμης αναπηρίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς στον Ρευματολόγο, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε μέσω παραπομπής από ιατρό άλλης ειδικότητας (γενικό ιατρό, παθολόγο, ορθοπαιδικό, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γαστρεντερολόγο κ.λπ.). Παρά το γεγονός ότι το ”ταξίδι του ασθενούς“ έχει βελτιωθεί σημαντικά, η πορεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Πολλές διεθνείς αλλά και ελληνικές μελέτες αναγνωρίζουν το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης στην παραπομπή του ασθενούς στον ειδικό ιατρό ή/και της λάθος διάγνωσης. Χαρακτηριστικά, η καθυστέρηση της παραπομπής στον Ρευματολόγο μπορεί να φθάσει από αρκετούς μήνες έως και μερικά χρόνια…»

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και πλέον η ιατρική κοινότητα έχει στη διάθεσή της αρκετές θεραπευτικές επιλογές, που βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα, ενώ προλαμβάνουν τις δομικές βλάβες και συμβάλλουν στη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ τονίζει τη σημασία της σχέσης ιατρού – ασθενούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων. «Είναι σημαντικός παράγοντας ο ασθενής και ο Ρευματολόγος να δημιουργήσουν μία σταθερή σχέση εμπιστοσύνης, να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, να αξιολογούν την πρόοδο της θεραπείας και έγκαιρα να επαναξιολογούν τους θεραπευτικούς στόχους, εφόσον κρίνεται αναγκαίο».

Η συχνότερη ρευματική μυοσκελετική πάθηση

Η αρθρίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των αρθρώσεων, εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο, θερμότητα και χαρακτηριστική παρατεταμένη πρωινή δυσκαμψία μιας ή περισσότερων αρθρώσεων, συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες. Η αρθρίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες εκδηλώσεις των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων. Οι ρευματικές παθήσεις είναι περισσότερες από 200 και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Εκτιμάται ότι θα προσβάλει το 1/4 του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Μόνο στην Ευρώπη, πάσχουν από ρευματικά νοσήματα 120 εκατομμύρια άνθρωποι και πολλοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική – μυοσκελετική πάθηση.

Στις ρευματικές παθήσεις περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα), τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, Σύνδρομο Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κ.λπ.) και οι μεταβολικές αρθρίτιδες (από κρυστάλλους ουρικού οξέος κ.λπ).

Εκτός όμως από τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, πυρετό, εξανθήματα στο δέρμα, εξελκώσεις στο στόμα, ξηροστομία, ξηροφθαλμία κ.ά. Οι ρευματικές παθήσεις είναι συστηματικά νοσήματα και προσβάλλουν και άλλα όργανα του σώματος, όπως οι νεφροί, οι πνεύμονες, η καρδιά, ακόμη και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Είναι χρόνιες παθήσεις, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία γενικότερα. Επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους, δηλαδή την καθημερινότητά τους, την οικογενειακή, την επαγγελματική και κατ’ επέκταση και την κοινωνική τους ζωή. Η ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ τονίζει ότι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχή αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση και σωστή αντιμετώπισή τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/10/2023 - 00:23
  • ΕΡΕ
  • ΕΠΕΡΕ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΡευΜΑζήν: Δίνει και φέτος... φωτεινό παρών στην Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας
ΡευΜΑζήν: Δίνει και φέτος... φωτεινό παρών στην Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας 11 Οκτωβρίου 2023
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πώς αντιμετωπίζεται ένας μεγάλος εχθρός του ύπνου μας 12 Οκτωβρίου 2023
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πώς αντιμετωπίζεται ένας μεγάλος εχθρός του ύπνου μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
26/06/2026 - 21:52

«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες

«Καφέ Αμάν της Πόλης και της Σμύρνης» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης
Patient Talk
24/06/2026 - 00:08

«Καφέ Αμάν της Πόλης και της Σμύρνης» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της
Pharma News
22/06/2026 - 07:04

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2026: Εορτασμός με δύο δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης
Επικαιρότητα
08/06/2026 - 09:54

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2026: Εορτασμός με δύο δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Pharma Policy
15/07/2026 - 13:49
Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΑΕ απαντούν για το κλείσιμο του Ξενώνα «My Athens»: «Κανείς δεν έμεινε χωρίς φροντίδα»
Ψυχική Υγεία
15/07/2026 - 12:53
Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19
Νέα πειραματική ανοσοθεραπεία έσωσε τέσσερα παιδιά με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο
Υγεία
15/07/2026 - 11:27
ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.: «Καμία νομοθέτηση για το ΝΠΔΔ Ψυχολόγων χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 10:41
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Μάρω Κοντού
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 10:09
Η διαχείριση της κόπωσης σε ακραίες συνθήκες: Χρήσιμα διδάγματα από το φετινό Μουντιάλ
Fitness
15/07/2026 - 09:52
Υπεριδρωσία σε χέρια και πέλματα: Λειτουργικό και ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται...
Υγεία
15/07/2026 - 09:26
Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44
Πόνοι στη μέση: Μη χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
15/07/2026 - 08:11
Η AstraZeneca Ελλάδας πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work
Pharma News
15/07/2026 - 07:22
Η Choose αναβαθμίζει την εμπειρία εξυπηρέτησης του 1566 με βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης
Digital Health
15/07/2026 - 03:43
Ίδρυμα «Θεοτόκος»: Επόμενος στόχος η δημιουργία οικισμού υποστηριζόμενης διαβίωσης
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 00:12
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΕΣ και Υπουργείου Τουρισμού για την εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 21:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 21:01
Το επενδυτικό Ταμείο SMERC δημιουργεί το πανελλαδικό δίκτυο κτηνιατρικών κλινικών στην Ελλάδα
Pet
14/07/2026 - 20:42
Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου, ποια η συμβολή του στην υγεία και πως επηρεάζεται από τη διατροφή
Health Talk
14/07/2026 - 19:33
Λαμία: Εκτόνωση στα κρούσματα σαλμονέλας - Συνεχίζονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι για την προέλευση της μόλυνσης
Υγεία
14/07/2026 - 19:01
Σημαντικές οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων καταγγέλλουν ασθενείς και αγορά
Digital Health
14/07/2026 - 18:36
Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες
Υγεία
14/07/2026 - 17:47
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι οκτώ κατηγορούμενοι για τους τραυματισμούς 21χρονου σε δομή ΑΜΕΑ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 17:12
Η Αθήνα αποκτά το πρώτο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 60 ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 16:41
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για το μέγεθος της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό: «Ξεπερνά κατά πολύ τις επίσημες εκτιμήσεις
Υγεία
14/07/2026 - 16:14
Καμπανάκι ειδικού εντομολόγου: «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα κουνούπια»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 15:58
Ο ΕΕΣ απέστειλε επτά νοσηλευτές στις σεισμόπληκτες περιοχές της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 15:36
Ποια ρούχα μάς κρατούν πραγματικά δροσερούς – Τι λένε οι ειδικοί για χρώμα, ύφασμα και εφαρμογή
Υγεία
14/07/2026 - 15:13
Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo