ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξελίξεις στους καρκίνους του ουροποιητικού συστήματος στο πρόσφατο συνέδριο ESMO 2024

Υγεία
UNSPLASH
Το πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO 2024) αποτελεί ετήσιο θεσμό που ανακοινώνονται οι σημαντικότερες εξελίξεις στον χώρο της Ογκολογίας.
Τρίτη, 15/10/2024 - 13:34
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Όπως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα») της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), και στη φετινή διοργάνωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι μελέτες για τα νεοπλάσματα του ουροποιογεννητικού συστήματος (νεφρός, ουροδόχος κύστη, προστάτης), παρέχοντες νέες θεραπευτικές δυνατότητες στους ασθενείς.

Κακοήθεια της ουροδόχου κύστης

Πιο συγκεκριμένα, για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ολομέλειας του συνεδρίου η μελέτη NIAGARA που διερεύνησε τη σημασία της προσθήκης της ανοσοθεραπείας ως περιεγχειρητικής αγωγής στο νεόπλασμα αυτό. Μέχρι σήμερα, η καθιερωμένη αγωγή για τους ασθενείς με μυοδιηθητικό εντοπισμένο στην κύστη καρκίνο είναι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία που ακολουθείται από ριζική κυστεοπροστατεκτομή. Στη μελέτη NIAGARA, η ομάδα αυτή των ασθενών (ομάδα ελέγχου) συγκρίθηκε με όσους έλαβαν επιπλέον ανοσοθεραπεία με τη μορφή του αντι-PD-L1 αντισώματος ντουρβαλουμάμπη τόσο προεγχειρητικά μαζί με τη χημειοθεραπεία όσο και μεταγχειρητικά (περιεγχειρητική αγωγή). Η μελέτη απέδειξε ότι η προσθήκη της ανοσοθεραπείας αυξάνει τόσο τις πλήρεις παθολογοανατομικές ανταποκρίσεις τής νόσο, όσο και το διάστημα ελεύθερο υποτροπής από τη νόσο αλλά κυρίως αυξάνει τη συνολική επιβίωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προσθήκη της ανοσοθεραπείας δεν επηρέασε αρνητικά τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης ούτε αύξησε τη περιεγχειρητική νοσηρότητα αποδεικνύοντας ότι ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής προσέγγιση και μπορεί να αποτελέσει την επόμενη καθιερωμένη αγωγή για τον εντοπισμένο μυοδιηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης.

Η ελληνική μελέτη

Ιδιαίτερο αντίκτυπο στην επιστημονική κοινότητα είχε και η ελληνική μελέτη που διεξήχθηκε από την Ελληνική Ερευνητική Ομάδα Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ) για ασθενείς με εντοπισμένο μυοδιηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης για τους οποίους όμως η χειρουργική εξαίρεση της νόσου δεν είναι επιλογή. Για αυτή την ομάδα ασθενών, η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα της προσθήκης ανοσοθεραπείας με τη μορφή του αντι-PD1 αντισώματος νιβολουμάμπη στην καθιερωμένη αγωγή της ακτινοθεραπείας σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα. Η μελέτη απέδειξε ότι η προσθήκη της ανοσοθεραπείας αυξάνει τόσο το διάστημα ελεύθερο υποτροπής της νόσου όσο και τη συνολική επιβίωση μειώνοντας την πιθανότητα τόσο τοπικής όσο και απομακρυσμένης υποτροπής. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη μελέτης του συγκεκριμένου συνδυασμού στα πλαίσια μεγάλης τυχαιοποιημένης φάσης ΙΙΙ μελέτης.

Ο καρκίνος του προστάτη

Αναφορικά με τον καρκίνο του προστάτη, έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια μεγάλες αλλαγές στην αντιμετώπιση της νόσου με τη χρήση διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών, όπως της ορμονοθεραπείας, της χημειοθεραπείας, των στοχεουσών θεραπειών και των ραδιοφαρμάκων. Ένα τέτοιο ραδιοφάρμακο, το ράδιο-223 είναι εγκεκριμένη αγωγή για τους ασθενείς με ευνουχοάντοχη μεταστατική νόσο που όμως έχουν λάβει ήδη και χημειοθεραπεία και νεότερους ορμονικούς παράγοντες και έχουν μόνο οστικές μεταστάσεις. Στο φετινό ESMO2024, η μελέτη PEACE-3 απέδειξε ότι η συγχορήγηση του ραδίου-223 με την ενζαλουταμίδη ως αρχική θεραπεία στην ευνουχοάντοχη νόσο προσφέρει όφελος επιβίωσης στους ασθενείς αυτούς καταδεικνύοντας ότι η πρωιμότερη χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να επιφέρει πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Η μελέτη επίσης απέδειξε ότι είναι απαραίτητη η λήψη παραγόντων, όπως είναι το αντι-RANKL αντίσωμα δενοσουμάμπη, που προφυλάσσουν από επιπλοκές της μεταστατικής οστικής νόσου για όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με ράδιο-223 ώστε να αποφευχθεί ο αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων.

Στο ESMO2024 ανακοινώθηκαν και τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης CONTACT-2 όπου δοκιμάσθηκε σε ασθενείς με ευνουχοάντοχο καρκίνο προστάτη ο συνδυασμός ατεζολιζουμάμπης και καμποζατινίμπης. Η μελέτη αυτή απέδειξε για πρώτη φορά ότι ένας ανοσοθεραπευτικός παράγοντες και μια στοχεύουσα αντιαγγειογενετική αγωγή μπορεί να είναι αποτελσματικά στον καρκίνο προστάτη επιμηκύνοντας το χρόνο ως την υποτροπή της νόσου. Τα τελικά αποτελέσματα όμως δεν ανέδειξαν αύξηση στη συνολική επιβίωση σε σύγκριση με την χορήγηση ενός δεύτερου νεότερου ορμονικού παράγοντα καταδεικνύοντας ότι μάλλον είναι περιορισμένο το όφελος από τον συνδυασμό ιδιαίτερα στο πλαίσιο του νεότερου θεραπευτικού τοπίου του καρκίνου του προστάτη.

Οι νεοπλασίες του νεφρού

Τέλος για τον καρκίνο του νεφρού, επιβεβαιώθηκε στο φετινό ESMO η δραστικότητα του αναστολέα του παράγοντα της υποξίας μπεζουλτιφάνη ως θεραπεία της μεταστατικής νόσου σε ασθενείς που έχουν υποτροπιάσει μετά ανοσοθεραπεία και αντιαγγειογεντική αγωγή. Στη μελέτη LITESPARK-005, η χορήγηση μπελζουτιφάνης αύξησε το χρόνο ως την υποτροπή της νόσου στον πληθυσμό αυτό έναντι του αναστολέα mTOR εβερόλιμους. Παρ’ ότι από την μελέτη δεν φάνηκε διαφορά στη συνολική επιβίωση, το μακροχρόνιο όφελος που παρέχει η μπελζουτιφάνη σε ποσοστό ασθενών είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Επιπλέον, ο συνδυασμός ανοσοθεραπευτικών παραγόντων νιβολουμάμπης (αντι-PD1 αντίσωμα) και ιπιλιμουμάμπης (αντι-CTLA4 αντίσωμα) που αποτελεί καθιερωμένη αγωγή για τα διαυγοκυτταρικά νεοπλάσματα του νεφρού απέδειξε στη μελέτη SUNNIFORECAST όφελος επιβίωσης και σε μη διαυγοκυτταρικά νεοπλάσματα και πιθανώς θα αποτελέσει νέα θεραπευτική επιλογή και για αυτή την ομάδα ασθενών.

Τα παραπάνω προφανώς καταδεικνύουν την ταχεία πρόοδο που παρατηρείται στη θεραπευτική των νεοπλασμάτων του ουροποιητικού συστήματος. Νέες θεραπευτικές επιλογές αναδύονται για τους ασθενείς με μεταστατική νόσο, ενώ το ερευνητικό ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο στην προσπάθεια ριζικότερης αντιμετώπισης της τοπικής νόσου ώστε να αποτρέπει η περαιτέρω εξέλιξη του καρκίνου.

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • ESMO
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΕΚΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «μανιφέστο» του «The Lancet» για τη μείωση των πρόωρων θανάτων - Στρατηγική προτεραιότητα σε 15 ασθένειες
Το «μανιφέστο» του «The Lancet» για τη μείωση των πρόωρων θανάτων - Στρατηγική προτεραιότητα σε 15 ασθένειες 15 Οκτωβρίου 2024
Ανησυχία στα Χανιά για 43 κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε λίγες ώρες 15 Οκτωβρίου 2024
Ανησυχία στα Χανιά για 43 κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε λίγες ώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22

Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο

Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41

Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες

Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52

Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»

Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12

Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί

Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37

Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο

Ελληνική μελέτη: Διατροφικό συμπλήρωμα μειώνει σημαντικά τις εμβοές
Health Talk
11/12/2025 - 11:53

Ελληνική μελέτη: Διατροφικό συμπλήρωμα μειώνει σημαντικά τις εμβοές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12
Οι παθήσεις του μαστού και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
12/12/2025 - 10:57
ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37
ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48
ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:21
ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57
Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις για το Health-IQ στα Κέντρα Υγείας της Αττικής
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 17:06
Ghosting: Ο σύγχρονος όρος που περιγράφει μια «παλιά» συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 16:44
Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27
Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18
Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo