ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγραψε ιστορία ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο 67χρονος Janusz Racz, θα μείνει στην ιστορία της ιατρικής ως ο πρώτος ασθενής παγκοσμίως που εμβολιάστηκε με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Ήδη, οι πρώτες δοκιμές για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκίνησαν σε επτά χώρες.
Παρασκευή, 23/08/2024 - 16:17
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Ο Janusz Racz ο οποίος ζει στο Λονδίνο έλαβε τη δόση του εμβολίου BNT116 της BioNTech, που έχει σχεδιαστεί για να εξολοθρεύσει την πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα (ΜΜΚΠ, NSCLC) και να βάλει φρένο στην επανεμφάνισή του, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Οι γιατροί ξεκίνησαν τις δοκιμές σε ασθενείς με το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα με mRNA, καθώς οι ειδικοί χαιρέτισαν την «πρωτοποριακή» δυνατότητά του να σώσει χιλιάδες ζωές.

«Μπορεί να με βοηθήσει..»

Ο Janusz Racz διαγνώστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο με καρκίνο του πνεύμονα και αμέσως μετά άρχισε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στη δοκιμή. «Είμαι κι εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης -ειδικά στην ιατρική- έγκειται στο ότι οι άνθρωποι δέχονται να συμμετάσχουν σε τέτοιες έρευνες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα, διότι πρόκειται για μια νέα μεθοδολογία που δεν είναι διαθέσιμη για άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο. Και επίσης, μπορώ να είμαι μέρος της ομάδας που μπορεί να παράσχει απόδειξη της έννοιας αυτής της νέας μεθοδολογίας και όσο πιο γρήγορα θα εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα σωθούν».

Ο Racz έλαβε μέσα σε μισή ώρα έξι διαδοχικές ενέσεις με διαφορά πέντε λεπτών την καθε μιας στο National Institute for Health Research UCLH Clinical Research Facility την Τρίτη.

Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικά σκέλη RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι διαδοχικές εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.

«Ελπίζουμε ότι η προσθήκη αυτής της πρόσθετης θεραπείας θα σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου, διότι πολλές φορές οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία, επανέρχονται», ανέφερε ο Siow Ming Lee σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH), το οποίο ηγείται της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθεσε: «Ασχολούμαι με την έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα εδώ και 40 χρόνια. Όταν ξεκίνησα τη δεκαετία του 1990, κανείς δεν πίστευε ότι η χημειοθεραπεία δούλευε. Τώρα γνωρίζουμε ότι περίπου 20-30% [των ασθενών] μένουν ζωντανοί στο στάδιο 4 με ανοσοθεραπεία και τώρα θέλουμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά επιβίωσης. Έτσι, ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο mRNA, πάνω από την ανοσοθεραπεία, θα μπορούσε να δώσει την επιπλέον ώθηση. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε φάση 2, φάση 3 και στη συνέχεια να ελπίζουμε ότι θα γίνει πρότυπο περίθαλψης παγκοσμίως και θα σώσει πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα».

Ο Guardian αποκάλυψε τον Μάιο ότι χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία επρόκειτο να προωθηθούν γρήγορα σε πρωτοποριακές δοκιμές εμβολίων κατά του καρκίνου στο πλαίσιο ενός επαναστατικού, παγκοσμίως πρώτου προγράμματος «αντιστοίχισης» του NHS για τη διάσωση ζωών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν μια νέα αυγή στη θεραπεία του καρκίνου.

Ο Λόρδος Vallance, υπουργός επιστήμης του Ηνωμένου Βασιλείου, χαιρέτισε την έναρξη της δοκιμής εμβολίων για τον καρκίνο του πνεύμονα. «Η προσέγγιση αυτή έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «υποστηρίζουμε τους ερευνητές μας, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος έργων που παράγουν πρωτοποριακές θεραπείες, όπως αυτή».

Πλέον, ο Racz ελπίζει ότι μόλις τελειώσει η θεραπεία του θα μπορέσει να επιστρέψει στο τρέξιμο και να επιτύχει τη φιλοδοξία της ζωής του: να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο του Λονδίνου.

Κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε όσους πάσχουν από προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα φτωχά.

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο που δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει την επανεμφάνισή τους. Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει έξι κέντρα, τα οποία βρίσκονται στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο έλαβε την αρχική του δόση την Τρίτη (20.08.2024).

Συνολικά, θα εγγραφούν περίπου 130 ασθενείς – από πρώιμο στάδιο πριν από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, έως νόσο σε προχωρημένο στάδιο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο – για να λάβουν το εμβόλιο παράλληλα με την ανοσοθεραπεία. Περίπου 20 θα είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), παρόμοιο με τα εμβόλια Covid-19, και λειτουργεί παρουσιάζοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα καρκινικούς δείκτες από τον NSCLC για να προετοιμάσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ατόμου στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

«Μπαίνουμε τώρα σε αυτή την πολύ συναρπαστική νέα εποχή των κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», σύμφωνα με τον καθηγητή Lee ο οποίος καταλήγοντας επισήμανε τα εξής: «Είναι απλό στην εφαρμογή και μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένα αντιγόνα στο καρκινικό κύτταρο και στη συνέχεια να τα στοχεύσεις. Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση της θεραπείας του καρκίνου».

  • ΑΣΘΕΝΗΣ
  • MRNA ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα βασικά δεδομένα για την αναζωπύρωση της Mpox στην Αφρική
Τα βασικά δεδομένα για την αναζωπύρωση της Mpox στην Αφρική 23 Αυγούστου 2024
Χημικός προειδοποιεί για τα τοξικά μικροσωματίδια στις καμένες περιοχές και τις επιπτώσεις τους στην υγεία 23 Αυγούστου 2024
Χημικός προειδοποιεί για τα τοξικά μικροσωματίδια στις καμένες περιοχές και τις επιπτώσεις τους στην υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσος επαναπατρισμός βαρέως πάσχοντος Έλληνα από την Αττάλεια με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 17:03

Άμεσος επαναπατρισμός βαρέως πάσχοντος Έλληνα από την Αττάλεια με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ

Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:59

Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο

Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας
Υγεία
14/08/2026 - 11:48

Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας

Πρωτοποριακή επέμβαση σε επιβαρυμένο ηλικιωμένο ασθενή στο ΑΧΕΠΑ
Υγεία
11/08/2026 - 14:46

Πρωτοποριακή επέμβαση σε επιβαρυμένο ηλικιωμένο ασθενή στο ΑΧΕΠΑ

Χιλιάδες θάνατοι σε Βρετανία και Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
30/07/2026 - 14:18

Χιλιάδες θάνατοι σε Βρετανία και Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα

Γιόγκα με... συνταγή γιατρού και εμπόδια στην πρόσβαση - Το παράδειγμα της Βρετανίας
Fitness
02/07/2026 - 18:13

Γιόγκα με... συνταγή γιατρού και εμπόδια στην πρόσβαση - Το παράδειγμα της Βρετανίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13
Πως ο εγκέφαλός μας «μαθαίνει» ανάγνωση - Μελέτη εξηγεί γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα με το διάβασμα
Υγεία
26/08/2026 - 18:27
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει σήμερα την τιμητική του
Pet
26/08/2026 - 17:31
ΑΜΚΕ Γαληνός: Ιατρικές αποστολές σε πέντε νησιά των Δωδεκανήσων και με κινητή μονάδα αιμοδοσίας
Υγεία
26/08/2026 - 17:06
Ένας θάνατος στην Ολλανδία από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:39
Πολιτική Προστασία: Αυξημένη ετοιμότητα την Πέμπτη για φωτιές σε Αττική, Κρήτη, Εύβοια και νησιά του Αιγαίου
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:24
Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε ο ΠΣΦ
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 16:02
Παιδικό άσθμα: Πώς συνδέεται με το λίπος στην κοιλιά – Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
26/08/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Απόσυρση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού από την ελληνική αγορά - Καθησυχαστικό το Υπουργείο
Pharma Policy
26/08/2026 - 14:44
Κονσέρβα τόνου: Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε χωρίς να ανησυχούμε για τον υδράργυρο
Διατροφή
26/08/2026 - 14:30
Φρανκφούρτη: Θάνατος εργαζομένου στο αεροδρόμιο από ελονοσία
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 13:47
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος– Τι δείχνει νέα ανασκόπηση
Υγεία
26/08/2026 - 12:30
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15
Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30
Tai chi: Η άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει οστά, ύπνο και ψυχική υγεία
Fitness
26/08/2026 - 10:30
Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα
Ψυχική Υγεία
26/08/2026 - 09:23
Ντόλι Πάρτον: Η σύντομη μάχη με τον καρκίνο και τα προβλήματα υγείας
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 08:30
Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Το «σοκ» του Σεπτεμβρίου: Η βιαστική επιστροφή στο γυμναστήριο και στο γραφείο επηρεάζει τη μέση και τον αυχένα
Health Talk
25/08/2026 - 21:24
Έκκληση του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία - «Χρειαζόμαστε 1.000 με 1.200 μονάδες ημερησίως»
Υγεία
25/08/2026 - 20:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo