ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγραψε ιστορία ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο 67χρονος Janusz Racz, θα μείνει στην ιστορία της ιατρικής ως ο πρώτος ασθενής παγκοσμίως που εμβολιάστηκε με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Ήδη, οι πρώτες δοκιμές για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκίνησαν σε επτά χώρες.
Παρασκευή, 23/08/2024 - 16:17
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Ο Janusz Racz ο οποίος ζει στο Λονδίνο έλαβε τη δόση του εμβολίου BNT116 της BioNTech, που έχει σχεδιαστεί για να εξολοθρεύσει την πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα (ΜΜΚΠ, NSCLC) και να βάλει φρένο στην επανεμφάνισή του, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Οι γιατροί ξεκίνησαν τις δοκιμές σε ασθενείς με το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα με mRNA, καθώς οι ειδικοί χαιρέτισαν την «πρωτοποριακή» δυνατότητά του να σώσει χιλιάδες ζωές.

«Μπορεί να με βοηθήσει..»

Ο Janusz Racz διαγνώστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο με καρκίνο του πνεύμονα και αμέσως μετά άρχισε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Ο επιστήμονας, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στη δοκιμή. «Είμαι κι εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης -ειδικά στην ιατρική- έγκειται στο ότι οι άνθρωποι δέχονται να συμμετάσχουν σε τέτοιες έρευνες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα, διότι πρόκειται για μια νέα μεθοδολογία που δεν είναι διαθέσιμη για άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο. Και επίσης, μπορώ να είμαι μέρος της ομάδας που μπορεί να παράσχει απόδειξη της έννοιας αυτής της νέας μεθοδολογίας και όσο πιο γρήγορα θα εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα σωθούν».

Ο Racz έλαβε μέσα σε μισή ώρα έξι διαδοχικές ενέσεις με διαφορά πέντε λεπτών την καθε μιας στο National Institute for Health Research UCLH Clinical Research Facility την Τρίτη.

Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικά σκέλη RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι διαδοχικές εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.

«Ελπίζουμε ότι η προσθήκη αυτής της πρόσθετης θεραπείας θα σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου, διότι πολλές φορές οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία, επανέρχονται», ανέφερε ο Siow Ming Lee σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH), το οποίο ηγείται της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθεσε: «Ασχολούμαι με την έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα εδώ και 40 χρόνια. Όταν ξεκίνησα τη δεκαετία του 1990, κανείς δεν πίστευε ότι η χημειοθεραπεία δούλευε. Τώρα γνωρίζουμε ότι περίπου 20-30% [των ασθενών] μένουν ζωντανοί στο στάδιο 4 με ανοσοθεραπεία και τώρα θέλουμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά επιβίωσης. Έτσι, ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο mRNA, πάνω από την ανοσοθεραπεία, θα μπορούσε να δώσει την επιπλέον ώθηση. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε φάση 2, φάση 3 και στη συνέχεια να ελπίζουμε ότι θα γίνει πρότυπο περίθαλψης παγκοσμίως και θα σώσει πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα».

Ο Guardian αποκάλυψε τον Μάιο ότι χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία επρόκειτο να προωθηθούν γρήγορα σε πρωτοποριακές δοκιμές εμβολίων κατά του καρκίνου στο πλαίσιο ενός επαναστατικού, παγκοσμίως πρώτου προγράμματος «αντιστοίχισης» του NHS για τη διάσωση ζωών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν μια νέα αυγή στη θεραπεία του καρκίνου.

Ο Λόρδος Vallance, υπουργός επιστήμης του Ηνωμένου Βασιλείου, χαιρέτισε την έναρξη της δοκιμής εμβολίων για τον καρκίνο του πνεύμονα. «Η προσέγγιση αυτή έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «υποστηρίζουμε τους ερευνητές μας, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος έργων που παράγουν πρωτοποριακές θεραπείες, όπως αυτή».

Πλέον, ο Racz ελπίζει ότι μόλις τελειώσει η θεραπεία του θα μπορέσει να επιστρέψει στο τρέξιμο και να επιτύχει τη φιλοδοξία της ζωής του: να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο του Λονδίνου.

Κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε όσους πάσχουν από προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα φτωχά.

Τώρα οι ειδικοί δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο που δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει την επανεμφάνισή τους. Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει έξι κέντρα, τα οποία βρίσκονται στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο έλαβε την αρχική του δόση την Τρίτη (20.08.2024).

Συνολικά, θα εγγραφούν περίπου 130 ασθενείς – από πρώιμο στάδιο πριν από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, έως νόσο σε προχωρημένο στάδιο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο – για να λάβουν το εμβόλιο παράλληλα με την ανοσοθεραπεία. Περίπου 20 θα είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), παρόμοιο με τα εμβόλια Covid-19, και λειτουργεί παρουσιάζοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα καρκινικούς δείκτες από τον NSCLC για να προετοιμάσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ατόμου στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

«Μπαίνουμε τώρα σε αυτή την πολύ συναρπαστική νέα εποχή των κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», σύμφωνα με τον καθηγητή Lee ο οποίος καταλήγοντας επισήμανε τα εξής: «Είναι απλό στην εφαρμογή και μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένα αντιγόνα στο καρκινικό κύτταρο και στη συνέχεια να τα στοχεύσεις. Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση της θεραπείας του καρκίνου».

  • ΑΣΘΕΝΗΣ
  • MRNA ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα βασικά δεδομένα για την αναζωπύρωση της Mpox στην Αφρική
Τα βασικά δεδομένα για την αναζωπύρωση της Mpox στην Αφρική 23 Αυγούστου 2024
Χημικός προειδοποιεί για τα τοξικά μικροσωματίδια στις καμένες περιοχές και τις επιπτώσεις τους στην υγεία 23 Αυγούστου 2024
Χημικός προειδοποιεί για τα τοξικά μικροσωματίδια στις καμένες περιοχές και τις επιπτώσεις τους στην υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διευκρινίσεις από τη 2η ΥΠΕ για τον ασθενή που διαγνώστηκε με ίλιγγο ενώ είχε υποστεί εγκεφαλικό
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 17:48

Διευκρινίσεις από τη 2η ΥΠΕ για τον ασθενή που διαγνώστηκε με ίλιγγο ενώ είχε υποστεί εγκεφαλικό

Παγκόσμια πρωτιά: Μεταμοσχεύθηκε πνεύμονας χοίρου σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή
Υγεία
26/08/2025 - 19:17

Παγκόσμια πρωτιά: Μεταμοσχεύθηκε πνεύμονας χοίρου σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή

ΕΚΑΒ: «Το πρωί της Παρασκευής προσγειώθηκε κανονικά στη Φολέγανδρο και παρέλαβε τον ασθενή»
Επικαιρότητα
01/08/2025 - 15:49

ΕΚΑΒ: «Το πρωί της Παρασκευής προσγειώθηκε κανονικά στη Φολέγανδρο και παρέλαβε τον ασθενή»

Οκτώ μωρά που ήρθαν στον κόσμο με εξωσωματική και DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων είναι απολύτως υγιή
Υγεία
17/07/2025 - 07:54

Οκτώ μωρά που ήρθαν στον κόσμο με εξωσωματική και DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων είναι απολύτως υγιή

Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00

Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 19:26

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι κοινές ψυχικές διαταραχές φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά!
Ψυχική Υγεία
02/09/2025 - 14:00
Χάος στο αμερικανικό CDC: Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια υγεία από τη σύγκρουση πολιτικής και επιστήμης
Πολιτική Υγείας
02/09/2025 - 13:00
«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης
Ψυχική Υγεία
02/09/2025 - 12:00
Τεστ διάρκειας τριών μόλις λεπτών βοηθά στον εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
02/09/2025 - 11:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10ήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στην Κρήτη
Health Talk
02/09/2025 - 10:32
Πρωϊνό: Είναι τελικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Τι απαντά η έρευνα
Health Talk
02/09/2025 - 10:00
Περιοδεία Γεωργιάδη στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
02/09/2025 - 08:30
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συμμετοχή στο UNCAN-Connect για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον καρκίνο
Patient Talk
02/09/2025 - 08:00
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Προσφορά Ελέγχου ΣΜΝ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
02/09/2025 - 03:37
Αθηναϊκή Κλινική: Νέος αξονικός τομογράφος RevolutionMaxima -Υψηλή ευκρίνεια, ελαχιστοποιημένη ακτινοβολία
Υπηρεσίες Υγείας
01/09/2025 - 21:01
Τοποθέτηση οπλίτη γιατρού στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Ψαρών
Πολιτική Υγείας
01/09/2025 - 19:30
BAT Hellas: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της προστασίας των ανηλίκων από αλκοολούχα και νικοτίνη
Digital Health
01/09/2025 - 19:00
Τριχόπτωση: Ο ρόλος της ζάχαρης και του αλκοόλ
Ομορφιά
01/09/2025 - 18:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άτομα με αναπηρία στην Γάζα- Μια τραγωδία μέσα στην τραγωδία
Patient Talk
01/09/2025 - 17:00
Το καλοκαίρι προκάλεσε έξαρση της ακμή σας; Αιτίες και θεραπεία
Health Talk
01/09/2025 - 16:00
Πόση ώρα πρέπει να κρατάει ένα φιλί στο στόμα για να αποτρέψει την τερηδόνα;
Υγεία
01/09/2025 - 15:30
Παπαστράτος και Πολιτεία ενώνουν δυνάμεις για την αποτροπή διάθεσης καπνικών προϊόντων σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
01/09/2025 - 15:11
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας ακοής
Υγεία
01/09/2025 - 14:30
Νέο φάρμακο υπόσχεται επιτυχή αντιμετώπιση της επίμονης υπέρτασης
Pharma News
01/09/2025 - 13:36
Τελικά η ασπιρίνη δεν είναι το καλύτερο φάρμακο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων
Pharma News
01/09/2025 - 12:30
Αλλαγή στην ηγεσία της GSK Ελλάδος: Η Lizzie Champion νέα Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Pharma News
01/09/2025 - 11:25
Η δυσμηνόρροια στην εφηβεία προάγγελος χρόνιων πόνων στην ενήλικη ζωή
Υγεία
01/09/2025 - 11:20
Αγαπηδάκη: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων- Συγχαρητήρια από την Κομισιόν
Πολιτική Υγείας
01/09/2025 - 10:10
Δασκαλάκης (CDC) για πολιτική κυβέρνησης Τραμπ: Κατάρρευση του τείχους προστασίας μεταξύ επιστήμης και ιδεολογίας0
Πολιτική Υγείας
01/09/2025 - 09:00
Η Ελλάδα το 2050: Το 33% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 - Η «βόμβα» της δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
01/09/2025 - 08:48
Γεωργιάδης: Τρία ψέματα και μισή αλήθεια για το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
31/08/2025 - 08:32
Ένας μήνας αξιολόγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ - Ποιοι τομείς έχουν υψηλές και ποιοι χαμηλές βαθμολογίες
Πολιτική Υγείας
31/08/2025 - 08:22
Πώς το hair styling με θερμότητα επιβαρύνει τους πνεύμονες όσο η παραμονή στην μποτιλιαρισμένη Κηφισίας
Ομορφιά
30/08/2025 - 08:53
ΗΔΙΚΑ: Προσωρινή διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λόγω αναβάθμισης
Digital Health
30/08/2025 - 08:30
Ο σωστός και ποιοτικός ύπνος «κλειδί» για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Αλτσχάιμερ
Υγεία
29/08/2025 - 21:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόση ώρα πρέπει να κρατάει ένα φιλί στο στόμα για να αποτρέψει την τερηδόνα;
Υγεία
01/09/2025 - 15:30
Η Ελλάδα το 2050: Το 33% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 - Η «βόμβα» της δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
01/09/2025 - 08:48
Ένας μήνας αξιολόγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ - Ποιοι τομείς έχουν υψηλές και ποιοι χαμηλές βαθμολογίες
Πολιτική Υγείας
31/08/2025 - 08:22
Γεωργιάδης: Τρία ψέματα και μισή αλήθεια για το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
31/08/2025 - 08:32
BAT Hellas: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της προστασίας των ανηλίκων από αλκοολούχα και νικοτίνη
Digital Health
01/09/2025 - 19:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo