ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας: Τι δείχνει η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης και ποιες γυναίκες αφορά

Υγεία
FREEPIK
Η υπογεννητικότητα αποτελεί μια «σύγχρονη απειλή», με ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Σάββατο, 14/09/2024 - 13:29
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας βασίζεται στην πρόγνωση και προς αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία αποφάσισε να παρέμβει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και μεταξύ αυτών, είναι ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας (εξέταση της ΑΜΗ-αντιμυλλέριος ορμόνη), σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών καθώς και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ικανοποίηση στην επιστημονική κοινότητα

Την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση των μέτρων εξέφρασε η επιστημονική κοινότητα και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τονίζοντας την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους.

Τη δωρεάν μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH), είχε αναδείξει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, εστιάζοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος. Η Εταιρεία τονίζει ότι πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση η οποία αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη του αποθέματος ωαρίων. Η ΑΜΗ εκκρίνεται από τα κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων και τα επίπεδά της στο αίμα σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος του ωοθηκικού αποθέματος.

Το ωοθηκικό απόθεμα αναφέρεται στο συνολικό αριθμό ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής και μειώνεται με την ηλικία. Η μέτρηση της ΑΜΗ προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τα περιθώρια που τους δίνει η ίδια η φύση.

Τα επόμενα βήματα

«Έχουμε πλέον στην ιατρική φαρέτρα και μία νέα εξέταση, την Αντιμυλλέριο Ορμόνη, μια αξιόπιστη εξέταση η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας, ώστε να μπορούν να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ανέφερε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της στη διαδικασία αποζημίωσης.

Η σημασία του ωοθηκικού αποθέματος

«Η μείωση του ωοθηκικού αποθέματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα, ειδικά μετά τα 35 χρόνια. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, λόγω της υποβάθμισης του ωοθηκικού αποθέματος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος και προσθέτει ότι «υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό, ενώ στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το υπάρχον απόθεμα. Η Ελλάδα έχει χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και οι γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά. Είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης σχετικά με τη γονιμότητα. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν την τεκνοποίηση».

Κλειδί η σωστή ενημέρωση

Όπως αναφέρει ο κ. Πάντος, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης, όπως αυτά που οργανώνονται από τους δήμους, οι πολίτες θα αποκτήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας.

«Η συνεργασία των φορέων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των στρατηγικών. Η δωρεάν συνταγογράφηση της ΑΜΗ είναι κομβικής σημασίας για την αναχαίτηση της υπογονιμότητας και χαιρόμαστε που η προσπάθεια που κάναμε για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ απέδωσε. Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ποσοστών γονιμότητας. Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής προγραμματίζει να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, στηρίζοντας τις γυναίκες και τις οικογένειες στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων τονίζει την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με ενημερωτικές ομιλίες για τη σημαντικότητα της προληπτικής μέτρησης του δείκτη γονιμότητας. Η δράση ξεκίνησε από τους Δήμους Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής, Λοκρών και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

«Η υπογονιμότητα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και απαιτείται εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Σαν Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Πρωτοβουλία μέχρι την... Αυστραλία

Ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες που στοχεύει στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας τους, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος με τον πρόεδρο του ελληνικού ιατρικού συλλόγου της Αυστραλίας, καθηγητή ορθοπεδικής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στην Αυστραλία για τις σωστές ιατρικές πρακτικές, Μαρίνο Πιρπιρή.

Ο κ. Πιρπιρής, εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με την κυβέρνηση της Αυστραλίας την πρακτική της Ελλάδας για την υλοποίηση προγραμμάτων ελέγχου γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, αυτός ο έλεγχος δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να ενημερωθούν εγκαίρως για την κατάσταση της αναπαραγωγικής τους υγείας, επιτρέποντάς τους να πάρουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΟΣ ΟΡΜΟΝΗ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να «ταιριάζει» και στην παιδική παχυσαρκία
Φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να «ταιριάζει» και στην παιδική παχυσαρκία 13 Σεπτεμβρίου 2024
Τρία χρόνια λειτουργίας και δεκάδες ζωές σωσμένες από το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 14 Σεπτεμβρίου 2024
Τρία χρόνια λειτουργίας και δεκάδες ζωές σωσμένες από το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31

Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από αθλητικούς τραυματισμούς
Health Talk
17/03/2026 - 13:31

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από αθλητικούς τραυματισμούς

Πάρκινσον: Τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών
Υγεία
17/03/2026 - 11:00

Πάρκινσον: Τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αϋπνία: Ο συνδυασμός άσκησης και συμβουλευτικής για τον ύπνο εξασφαλίζει όνειρα γλυκά στις γυναίκες
Υγεία
13/03/2026 - 12:00

Αϋπνία: Ο συνδυασμός άσκησης και συμβουλευτικής για τον ύπνο εξασφαλίζει όνειρα γλυκά στις γυναίκες

Γυναίκες και εμμηνόπαυση ανά τους αιώνες: Από τη σιωπή στη δύναμη της γνώσης
Health Talk
12/03/2026 - 07:22

Γυναίκες και εμμηνόπαυση ανά τους αιώνες: Από τη σιωπή στη δύναμη της γνώσης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26
Ημερίδα του ΕΕΣ στη Λαμία για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 08:17
Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
Κάλεσμα του ΕΕΣ για συλλογή τροφίμων υπέρ των ευάλωτων οικογενειών ενόψει Πάσχα
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 18:59
Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12
Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38
Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
ΙΣΑ: Συνάντηση με ΕΑΕΕ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών από το ιδιωτικό τους έργο
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 15:48
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Έξυπνο τσιρότο επιταχύνει την επούλωση και είναι αποτελεσματικό κατά της μικροβιακής αντοχής
Υγεία
20/03/2026 - 15:00
Μηνιγγίτιδα: Νεκρός εργαζόμενος σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη Νορμανδία
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 14:36
Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13
Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53
Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
Εγκαινιάστηκαν οι νέες σύγχρονες χειρουργικές τράπεζες στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», δωρεά της Βουλής
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 19:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo