ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας: Τι δείχνει η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης και ποιες γυναίκες αφορά

Υγεία
FREEPIK
Η υπογεννητικότητα αποτελεί μια «σύγχρονη απειλή», με ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Σάββατο, 14/09/2024 - 13:29
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας βασίζεται στην πρόγνωση και προς αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία αποφάσισε να παρέμβει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και μεταξύ αυτών, είναι ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας (εξέταση της ΑΜΗ-αντιμυλλέριος ορμόνη), σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών καθώς και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ικανοποίηση στην επιστημονική κοινότητα

Την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση των μέτρων εξέφρασε η επιστημονική κοινότητα και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τονίζοντας την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους.

Τη δωρεάν μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH), είχε αναδείξει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, εστιάζοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος. Η Εταιρεία τονίζει ότι πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση η οποία αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη του αποθέματος ωαρίων. Η ΑΜΗ εκκρίνεται από τα κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων και τα επίπεδά της στο αίμα σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος του ωοθηκικού αποθέματος.

Το ωοθηκικό απόθεμα αναφέρεται στο συνολικό αριθμό ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής και μειώνεται με την ηλικία. Η μέτρηση της ΑΜΗ προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τα περιθώρια που τους δίνει η ίδια η φύση.

Τα επόμενα βήματα

«Έχουμε πλέον στην ιατρική φαρέτρα και μία νέα εξέταση, την Αντιμυλλέριο Ορμόνη, μια αξιόπιστη εξέταση η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας, ώστε να μπορούν να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ανέφερε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της στη διαδικασία αποζημίωσης.

Η σημασία του ωοθηκικού αποθέματος

«Η μείωση του ωοθηκικού αποθέματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα, ειδικά μετά τα 35 χρόνια. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, λόγω της υποβάθμισης του ωοθηκικού αποθέματος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος και προσθέτει ότι «υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό, ενώ στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το υπάρχον απόθεμα. Η Ελλάδα έχει χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και οι γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά. Είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης σχετικά με τη γονιμότητα. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν την τεκνοποίηση».

Κλειδί η σωστή ενημέρωση

Όπως αναφέρει ο κ. Πάντος, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης, όπως αυτά που οργανώνονται από τους δήμους, οι πολίτες θα αποκτήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας.

«Η συνεργασία των φορέων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των στρατηγικών. Η δωρεάν συνταγογράφηση της ΑΜΗ είναι κομβικής σημασίας για την αναχαίτηση της υπογονιμότητας και χαιρόμαστε που η προσπάθεια που κάναμε για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ απέδωσε. Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ποσοστών γονιμότητας. Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής προγραμματίζει να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, στηρίζοντας τις γυναίκες και τις οικογένειες στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων τονίζει την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με ενημερωτικές ομιλίες για τη σημαντικότητα της προληπτικής μέτρησης του δείκτη γονιμότητας. Η δράση ξεκίνησε από τους Δήμους Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής, Λοκρών και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

«Η υπογονιμότητα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και απαιτείται εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Σαν Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Πρωτοβουλία μέχρι την... Αυστραλία

Ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες που στοχεύει στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας τους, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος με τον πρόεδρο του ελληνικού ιατρικού συλλόγου της Αυστραλίας, καθηγητή ορθοπεδικής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στην Αυστραλία για τις σωστές ιατρικές πρακτικές, Μαρίνο Πιρπιρή.

Ο κ. Πιρπιρής, εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με την κυβέρνηση της Αυστραλίας την πρακτική της Ελλάδας για την υλοποίηση προγραμμάτων ελέγχου γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, αυτός ο έλεγχος δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να ενημερωθούν εγκαίρως για την κατάσταση της αναπαραγωγικής τους υγείας, επιτρέποντάς τους να πάρουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΟΣ ΟΡΜΟΝΗ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να «ταιριάζει» και στην παιδική παχυσαρκία
Φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να «ταιριάζει» και στην παιδική παχυσαρκία 13 Σεπτεμβρίου 2024
Τρία χρόνια λειτουργίας και δεκάδες ζωές σωσμένες από το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 14 Σεπτεμβρίου 2024
Τρία χρόνια λειτουργίας και δεκάδες ζωές σωσμένες από το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32

Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific

Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11

Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Λύσεις για μια αθέατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες
Pharma News
11/06/2026 - 22:34

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Λύσεις για μια αθέατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες

Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Υγεία
08/06/2026 - 18:30

Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51

Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες

Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00

Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Διατροφή
11/06/2026 - 13:00
Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 12:29
Δωρεά 120 απινιδωτών και ισάριθμων κιτ πρώτων βοηθειών στο ΕΚΠΑ από τη UNI-PHARMA
Pharma News
11/06/2026 - 16:21
Θεμιστοκλέους: Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τις νέες μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 16:38
Με τη χρυσή διαπίστευση του JCI και την επόμενη τριετία το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2026 - 17:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo