ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας: Τι δείχνει η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης και ποιες γυναίκες αφορά

Υγεία
FREEPIK
Η υπογεννητικότητα αποτελεί μια «σύγχρονη απειλή», με ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Σάββατο, 14/09/2024 - 13:29
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας βασίζεται στην πρόγνωση και προς αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία αποφάσισε να παρέμβει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και μεταξύ αυτών, είναι ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας (εξέταση της ΑΜΗ-αντιμυλλέριος ορμόνη), σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών καθώς και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ικανοποίηση στην επιστημονική κοινότητα

Την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση των μέτρων εξέφρασε η επιστημονική κοινότητα και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τονίζοντας την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους.

Τη δωρεάν μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH), είχε αναδείξει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, εστιάζοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος. Η Εταιρεία τονίζει ότι πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση η οποία αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη του αποθέματος ωαρίων. Η ΑΜΗ εκκρίνεται από τα κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων και τα επίπεδά της στο αίμα σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος του ωοθηκικού αποθέματος.

Το ωοθηκικό απόθεμα αναφέρεται στο συνολικό αριθμό ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής και μειώνεται με την ηλικία. Η μέτρηση της ΑΜΗ προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τα περιθώρια που τους δίνει η ίδια η φύση.

Τα επόμενα βήματα

«Έχουμε πλέον στην ιατρική φαρέτρα και μία νέα εξέταση, την Αντιμυλλέριο Ορμόνη, μια αξιόπιστη εξέταση η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας, ώστε να μπορούν να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ανέφερε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της στη διαδικασία αποζημίωσης.

Η σημασία του ωοθηκικού αποθέματος

«Η μείωση του ωοθηκικού αποθέματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα, ειδικά μετά τα 35 χρόνια. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, λόγω της υποβάθμισης του ωοθηκικού αποθέματος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος και προσθέτει ότι «υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό, ενώ στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το υπάρχον απόθεμα. Η Ελλάδα έχει χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και οι γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά. Είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης σχετικά με τη γονιμότητα. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν την τεκνοποίηση».

Κλειδί η σωστή ενημέρωση

Όπως αναφέρει ο κ. Πάντος, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης, όπως αυτά που οργανώνονται από τους δήμους, οι πολίτες θα αποκτήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας.

«Η συνεργασία των φορέων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των στρατηγικών. Η δωρεάν συνταγογράφηση της ΑΜΗ είναι κομβικής σημασίας για την αναχαίτηση της υπογονιμότητας και χαιρόμαστε που η προσπάθεια που κάναμε για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ απέδωσε. Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ποσοστών γονιμότητας. Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής προγραμματίζει να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, στηρίζοντας τις γυναίκες και τις οικογένειες στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων τονίζει την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με ενημερωτικές ομιλίες για τη σημαντικότητα της προληπτικής μέτρησης του δείκτη γονιμότητας. Η δράση ξεκίνησε από τους Δήμους Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής, Λοκρών και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

«Η υπογονιμότητα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και απαιτείται εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Σαν Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Πρωτοβουλία μέχρι την... Αυστραλία

Ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες που στοχεύει στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας τους, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος με τον πρόεδρο του ελληνικού ιατρικού συλλόγου της Αυστραλίας, καθηγητή ορθοπεδικής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στην Αυστραλία για τις σωστές ιατρικές πρακτικές, Μαρίνο Πιρπιρή.

Ο κ. Πιρπιρής, εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με την κυβέρνηση της Αυστραλίας την πρακτική της Ελλάδας για την υλοποίηση προγραμμάτων ελέγχου γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, αυτός ο έλεγχος δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να ενημερωθούν εγκαίρως για την κατάσταση της αναπαραγωγικής τους υγείας, επιτρέποντάς τους να πάρουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΟΣ ΟΡΜΟΝΗ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να «ταιριάζει» και στην παιδική παχυσαρκία
Φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να «ταιριάζει» και στην παιδική παχυσαρκία 13 Σεπτεμβρίου 2024
Τρία χρόνια λειτουργίας και δεκάδες ζωές σωσμένες από το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 14 Σεπτεμβρίου 2024
Τρία χρόνια λειτουργίας και δεκάδες ζωές σωσμένες από το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκες και εμμηνόπαυση ανά τους αιώνες: Από τη σιωπή στη δύναμη της γνώσης
Health Talk
12/03/2026 - 07:22

Γυναίκες και εμμηνόπαυση ανά τους αιώνες: Από τη σιωπή στη δύναμη της γνώσης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Ο ρόλος της τιβολόνης στη σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
Pharma News
10/03/2026 - 07:19

Ο ρόλος της τιβολόνης στη σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Γυναίκες και ημικρανία: Επτά στις δέκα χωρίς εξατομικευμένη φροντίδα - Τι (δεν) γνωρίζουν οι Ελληνίδες
Patient Talk
09/03/2026 - 17:14

Γυναίκες και ημικρανία: Επτά στις δέκα χωρίς εξατομικευμένη φροντίδα - Τι (δεν) γνωρίζουν οι Ελληνίδες

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα για την υγεία του πυελικού εδάφους της γυναίκας
Health Talk
09/03/2026 - 14:51

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα για την υγεία του πυελικού εδάφους της γυναίκας

Εορταστική εκδήλωση του ΕΕΣ αφιερωμένη σε «Γυναίκες που εμπνέουν...» - Τα τιμώμενα πρόσωπα
Επικαιρότητα
09/03/2026 - 13:42

Εορταστική εκδήλωση του ΕΕΣ αφιερωμένη σε «Γυναίκες που εμπνέουν...» - Τα τιμώμενα πρόσωπα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27
Πως η προσπάθεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας επηρεάζει αρνητικά ασθενείς με άνοια
Υγεία
12/03/2026 - 20:54
Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 20:18
ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
12/03/2026 - 20:02
Δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενδυνάμωση των ασθενών παρουσίασε η ΕΝΑΣΕΛ
Patient Talk
12/03/2026 - 19:19
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Pharma Policy
12/03/2026 - 18:47
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για 12.000 επαγγελματίες υγείας - Αιτήσεις έως και 21 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 18:19
«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ
Digital Health
12/03/2026 - 17:37
Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
12/03/2026 - 17:09
AstraZeneca: Συμμετοχή σε 89 κλινικές μελέτες και 270 εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια
Pharma News
12/03/2026 - 16:44
«Σιωπηλή» απειλή η χρόνια νεφρική νόσος - Δυσοίωνες προβλέψεις του ΠΟΥ για την εξέλιξή της έως το 2040
Υγεία
12/03/2026 - 16:08
Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών
Υγεία
12/03/2026 - 16:00
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ σε 150 μαθητές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους από τις εξαρτήσεις
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 15:32
Η έκθεση της λεχώνας σε μικρόβια μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του βρέφους
Υγεία
12/03/2026 - 15:14
Θεμιστοκλέους: «Άμεσα η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών στα νοσοκομεία - Στο επόμενο νομοσχέδιο ο νοσηλευτικός κλάδος»
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 14:48
«Ανύπαρκτη» ιατρική εξειδίκευση θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι Ακτινολόγοι
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 14:10
To multitasking δεν δικαιώνεται: Έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί τελικά να κάνει σωστά δυο πράγματα μαζί
Υγεία
12/03/2026 - 14:00
Οι ομαδικοί χοροί βελτιώνουν την κινητικότητα σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας - Τι έδειξε έρευνα
Υγεία
12/03/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη για Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για προληπτικό έλεγχο σε 1,8 εκατ.πολίτες
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 12:57
Όταν οι δημοσιογράφοι των newsrooms αναπτύσσουν ψυχικό τραύμα λόγω επικαιρότητας
Ψυχική Υγεία
12/03/2026 - 12:00
O Άτλαντας οργάνων του ανθρώπινου σώματος διαθέσιμος στο διαδίκτυο
Digital Health
12/03/2026 - 11:22
Φορετές συσκευές και υγεία: Καμπανάκι της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας
Υγεία
12/03/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Πώς η πράσινη νεφρολογία συνδέεται με την αυτοφροντίδα
Health Talk
12/03/2026 - 10:30
Η βαριά νόσηση από Covid, γρίπη ή πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
12/03/2026 - 10:00
Πώς να αντιμετωπίσετε την κοιλιά της εμμηνόπαυσης
Υγεία
12/03/2026 - 09:00
Γυναίκες και εμμηνόπαυση ανά τους αιώνες: Από τη σιωπή στη δύναμη της γνώσης
Health Talk
12/03/2026 - 07:22
Νέες συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 03:48
Η ΟΛΜΕ ζητεί ενίσχυση των σχολείων με μόνιμη παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 00:12
Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ στην 69η Σύνοδο της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 23:34
Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατ. ευρώ στον Λίβανο από την ΕΕ
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 22:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο ρόλος της τιβολόνης στη σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
Pharma News
10/03/2026 - 07:19
Όσοι κάνουν χρήση αδυνατιστικών ενέσεων καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα
Διατροφή
10/03/2026 - 16:00
Ανάρτηση Θεμιστοκλέους: «80 ΤΕΠ, 156 κέντρα υγείας και κλινικές νοσοκομείων εκσυγχρονίζονται»
Πολιτική Υγείας
10/03/2026 - 16:17
Η LEO Pharma έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μονοκλωνικού αντισώματος για τη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση
Pharma News
10/03/2026 - 17:14
BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου
Pharma News
10/03/2026 - 22:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo