ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας: Τι δείχνει η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης και ποιες γυναίκες αφορά

Υγεία
FREEPIK
Η υπογεννητικότητα αποτελεί μια «σύγχρονη απειλή», με ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Σάββατο, 14/09/2024 - 13:29
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας βασίζεται στην πρόγνωση και προς αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία αποφάσισε να παρέμβει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και μεταξύ αυτών, είναι ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας (εξέταση της ΑΜΗ-αντιμυλλέριος ορμόνη), σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών καθώς και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ικανοποίηση στην επιστημονική κοινότητα

Την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση των μέτρων εξέφρασε η επιστημονική κοινότητα και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τονίζοντας την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους.

Τη δωρεάν μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH), είχε αναδείξει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, εστιάζοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος. Η Εταιρεία τονίζει ότι πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση η οποία αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη του αποθέματος ωαρίων. Η ΑΜΗ εκκρίνεται από τα κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων και τα επίπεδά της στο αίμα σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος του ωοθηκικού αποθέματος.

Το ωοθηκικό απόθεμα αναφέρεται στο συνολικό αριθμό ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής και μειώνεται με την ηλικία. Η μέτρηση της ΑΜΗ προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τα περιθώρια που τους δίνει η ίδια η φύση.

Τα επόμενα βήματα

«Έχουμε πλέον στην ιατρική φαρέτρα και μία νέα εξέταση, την Αντιμυλλέριο Ορμόνη, μια αξιόπιστη εξέταση η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας, ώστε να μπορούν να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ανέφερε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της στη διαδικασία αποζημίωσης.

Η σημασία του ωοθηκικού αποθέματος

«Η μείωση του ωοθηκικού αποθέματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα, ειδικά μετά τα 35 χρόνια. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, λόγω της υποβάθμισης του ωοθηκικού αποθέματος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος και προσθέτει ότι «υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό, ενώ στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το υπάρχον απόθεμα. Η Ελλάδα έχει χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και οι γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά. Είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης σχετικά με τη γονιμότητα. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν την τεκνοποίηση».

Κλειδί η σωστή ενημέρωση

Όπως αναφέρει ο κ. Πάντος, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης, όπως αυτά που οργανώνονται από τους δήμους, οι πολίτες θα αποκτήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας.

«Η συνεργασία των φορέων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των στρατηγικών. Η δωρεάν συνταγογράφηση της ΑΜΗ είναι κομβικής σημασίας για την αναχαίτηση της υπογονιμότητας και χαιρόμαστε που η προσπάθεια που κάναμε για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ απέδωσε. Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ποσοστών γονιμότητας. Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής προγραμματίζει να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, στηρίζοντας τις γυναίκες και τις οικογένειες στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Δράσεις ευαισθητοποίησης

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων τονίζει την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με ενημερωτικές ομιλίες για τη σημαντικότητα της προληπτικής μέτρησης του δείκτη γονιμότητας. Η δράση ξεκίνησε από τους Δήμους Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής, Λοκρών και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

«Η υπογονιμότητα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και απαιτείται εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Σαν Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Πρωτοβουλία μέχρι την... Αυστραλία

Ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες που στοχεύει στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας τους, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος με τον πρόεδρο του ελληνικού ιατρικού συλλόγου της Αυστραλίας, καθηγητή ορθοπεδικής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στην Αυστραλία για τις σωστές ιατρικές πρακτικές, Μαρίνο Πιρπιρή.

Ο κ. Πιρπιρής, εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με την κυβέρνηση της Αυστραλίας την πρακτική της Ελλάδας για την υλοποίηση προγραμμάτων ελέγχου γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, αυτός ο έλεγχος δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να ενημερωθούν εγκαίρως για την κατάσταση της αναπαραγωγικής τους υγείας, επιτρέποντάς τους να πάρουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΑΝΤΙΜΥΛΛΕΡΙΟΣ ΟΡΜΟΝΗ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να «ταιριάζει» και στην παιδική παχυσαρκία
Φάρμακο για την απώλεια βάρους φαίνεται να «ταιριάζει» και στην παιδική παχυσαρκία 13 Σεπτεμβρίου 2024
Τρία χρόνια λειτουργίας και δεκάδες ζωές σωσμένες από το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης 14 Σεπτεμβρίου 2024
Τρία χρόνια λειτουργίας και δεκάδες ζωές σωσμένες από το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων
Health Talk
11/05/2026 - 17:37

Οκτώ συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας

Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43

Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης
Fitness
28/04/2026 - 09:00

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις

Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00

Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06
ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28
«Κρίσιμες βελτιώσεις για τους σπάνιους ασθενείς και την πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες»
Patient Talk
15/05/2026 - 19:03
Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξει η οικογενειακή διατροφική κουλτούρα
Διατροφή
15/05/2026 - 18:18
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Στα όρια των δυνατοτήτων της λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ζακύνθου»
Patient Talk
15/05/2026 - 17:51
Εγκαινιάστηκαν νέοι ξενώνες φιλοξενίας για ογκολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 17:19
Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:46
Χάρτες του ΜΕΤΕΟ με τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αύριο, Σάββατο, στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:29
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ενδέχεται να μειώνουν τον πόνο της ημικρανίας και τις κρίσεις του άσθματος,
Υγεία
15/05/2026 - 16:11
ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 15:42
Οι μικρότερες ηλικίες όλο και πιο ευάλωτες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2- Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Υγεία
15/05/2026 - 15:00
Εκλογές Pharma Innovation Forum: Γυναικεία πρωτοκαθεδρία στις ψηφους
Pharma Policy
15/05/2026 - 14:53
Φρουκτόζη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας - Η επίδραση της στο μεταβολισμό
Διατροφή
15/05/2026 - 14:00
Χανταϊός: Μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα για χρόνια - Ο κίνδυνος της σεξουαλικής μετάδοσης
Υγεία
15/05/2026 - 12:49
Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00
ΛΔ Κονγκό: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη χώρα επιβεβαίωσαν οι αρχές
Υγεία
15/05/2026 - 11:26
Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 10:57
Συναγερμός για τα υπερμικρόβια στην Ελλάδα: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 10:02
Δεν προκύπτει ξεκάθαρη σύνδεση αυτισμού -λήψης αντικαταθλιπτικών στην κύηση
Υγεία
15/05/2026 - 10:00
H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51
Κρούσματα μηνιγγίτιδας σε κολλέγιο της νότιας Αγγλίας: Ένας φοιτητής νεκρός, δύο νοσηλεύονται
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:00
Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Pharma News
15/05/2026 - 23:55
ΗΠΑ: Υπό παρακολούθηση από τα CDC 41 άτομα για πιθανή νόσηση από χανταϊό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 03:44
Υπογράφηκε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Στοματική Υγεία
Υγεία
15/05/2026 - 00:16
«Innovation Meets Industry»: Προτεραιότητες και θεσμικές προϋποθέσεις για την καινοτομία στην Υγεία
Pharma Policy
14/05/2026 - 23:37
Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
Pharma News
13/05/2026 - 13:56
Με 16 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Πολιτική Υγείας
13/05/2026 - 15:21
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00
Στάση εργασίας στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα Πέμπτη από τις 12 έως τις 3 μμ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo