ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δερματικές παθήσεις: Το 98% των παιδιών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα εξηγεί δερματολόγος

Υγεία
Δερματικές παθήσεις: Το 98% των παιδιών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα εξηγεί δερματολόγος
Αρνητικό αντίκτυπο έχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις στον μαθητικό πληθυσμό, με συνέπεια να επηρεάζονται ιδιαίτερα η σχολική πρόοδος, η κοινωνικοποίηση, αλλά και η αυτοεκτίμηση.
Δευτέρα, 28/11/2022 - 11:51
News4Health Team News4Health Team
Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση των παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία, η οποία είναι μια περίοδος της ζωής που χαρακτηρίζεται από αυτοαμφισβήτηση και ανησυχία για την εξωτερική εμφάνιση που προσδιορίζει πολλές φορές και τη θέση των εφήβων στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Πολλές φορές νόσοι όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η λεύκη, αλλά και σπανιότερες όπως η μολυσματική τέρμινθος ή η ιχθύαση, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.
«Μια μελέτη που ενέκυψε στο θέμα έδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι σχεδόν το σύνολο των παιδιών καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθηματικά προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες παθήσεις και μάλιστα χωρίς βοήθεια.
Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι το 98% αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα και μόλις το 18% αυτών υποστηρίζεται από κάποιον ειδικό.
Σκληρότερη είναι η κατάσταση κατά την εφηβεία, μια περίοδο που κάποιες δερματικές παθήσεις έχουν την τιμητική τους λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται, οι οποίες αλλάζουν παράλληλα και την ψυχοσύνθεση και τον τρόπο αντίδρασης του νεαρού ασθενή», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
«Παρά την εκτεταμένη έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις αλλά και τις γνωστικές δυσκολίες που βαραίνουν τα παιδιά, ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει απόλυτα τη σχέση μεταξύ δερματικών παθήσεων και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος.
Και γι’ αυτό, δεδομένου μάλιστα του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού τους, θα πρέπει να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για την ταχύτερη ίασή τους ή ύφεση των συμπτωμάτων που προκαλούν, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση», συνεχίζει ο ιατρός.
Μεταξύ των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνεται και μια που διερευνά συγκεκριμένα το έκζεμα και την ιχθύαση, δύο παθήσεις που έχουν βαθιές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των μικρών ασθενών.
Συγκεκριμένα:

Ατοπική δερματίτιδα (Έκζεμα)

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που έχει κατ’ εκτίμηση επιπολασμό 15,5% - 20% στα παιδιά και 8% στους ενήλικες. Εμφανίζεται συνηθέστερα στην πρώιμη παιδική ηλικία, ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 2 ετών.
Προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που εξαρτώνται από την ηλικία, καθώς και κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και υπόκεινται σε υφέσεις και εξάρσεις.
Χαρακτηριστικό του είναι οι κνησμώδεις βλάβες που συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα, με συνέπεια τα παιδιά να αναπτύσσουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους κακή ποιότητα ύπνου, η οποία έχει επιπτώσεις στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά με έκζεμα έχουν επίσης άγχος, κατάθλιψη, καθυστέρηση ανάπτυξης, γνωστικές δυσλειτουργίες και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Η τελευταία είναι πιθανότερο κατά 40-50% να εμφανιστεί στους συγκεκριμένους ασθενείς, συγκριτικά με τα υγιή παιδιά. Μελέτες έχουν βρει επίσης ότι διατρέχουν σχετικό κίνδυνο 1,4% να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες.

Ιχθύαση

Η ιχθύαση είναι μια ομάδα παθήσεων που το σύνολο του δέρματος γίνεται ξηρό και φολιδωτό. Η απολέπιση είναι συνεχής, εφ’ όρου ζωής και ο ασθενής δεν διανύει περιόδους υφέσεων και εξάρσεων.
Τα συμπτώματα, ωστόσο, γίνονται ηπιότερα με την πάροδο του χρόνου. Η κληρονομικότητα είναι μία αιτία εμφάνισής της (γενετική) και ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Θεραπεία δεν υπάρχει. Είναι σπανιότερη από την επίκτητη ιχθύαση, η οποία εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία λόγω άλλων παθήσεων, όπως η νεφροπάθεια.
Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με συνομηλίκους τους, ιδίως κατά την έναρξη της μαθητικής τους πορείας, αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις τους και συχνά χρειάζονται βοήθεια για να το ξεπεράσουν. Ίδια στάση μπορεί να τηρήσουν αργότερα και οι έφηβοι συμμαθητές.
Τόσο η εμφάνιση του δέρματος όσο και οι χρονοβόρες θεραπείες επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του ασθενή, είτε είναι ενήλικας είτε παιδί.
Φυσικά δεν είναι οι μοναδικές παθήσεις που αφήνουν το σημάδι τους στην ψυχή των παιδιών. Επιπλέον του εκζέματος και της ιχθύασης κυριότερες είναι:

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που εμφανίζεται στο 0,7% των παιδιών και επηρεάζει τόσο τα ίδια όσο και τις οικογένειές τους, αφού ένα ποσοστό 36% των γονέων υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Για τα παιδιά, τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει τον ψυχικό τους κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι η επιληψία ή ο διαβήτης!

Ακμή

Είναι η πιο συχνή δερματοπάθεια των εφήβων και πιστεύεται ότι είναι εκείνη που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από κάθε άλλη στην ποιότητα ζωής τους. Προκαλεί ανασφάλεια, αίσθημα κατωτερότητας, ακόμα και αυτοκτονικό ιδεασμό. Έχει επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική και μετέπειτα στην επαγγελματική ζωή.

Λεύκη

Η πάθηση αυτή προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος σε εμφανή σημεία, όπως στο πρόσωπο, με συνέπεια την έντονη ψυχολογική δυσλειτουργία των ασθενών, η οποία χειροτερεύει όσο πλησιάζουν στην εφηβεία. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι επηρεάζει το 45% των παιδιών ηλικίας 0-6 ετών, το 50% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το 96% σχεδόν των παιδιών 15-17 ετών.

Μολυσματική τέρμινθος

Είναι μια δερματική πάθηση ιογενούς αιτιολογίας που προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά και είναι μεταδοτική. Προκαλείται από έναν DNA ιό, τον MCV (Moluscum Contagiosum Virus) και τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι ερύθημα και κνησμός, αν και στους περισσότερους είναι ασυμπτωματική. Αυτοϊάται, αλλά ο μέσος χρόνος υποχώρησης των συμπτωμάτων μπορεί να φτάσει τους 13 μήνες.
Ψυχολογικές επιπτώσεις εμφανίζει το 10% των ασθενών που αναπτύσσουν έκζεμα γύρω από τη βλάβη και όσοι έχουν δευτερογενή λοίμωξη.
«Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν bullying και να επιφέρουν κοινωνικό στιγματισμό, οπότε τα παιδιά χρειάζονται άμεση θεραπεία και μεγάλη υποστήριξη από τους δερματολόγους, την οικογένεια και το στενό περιβάλλον προκειμένου να θωρακιστούν, να αποκτήσουν τη δύναμη να αντισταθούν στις αντιδράσεις των άλλων και να βγουν τελικά νικητές», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Δείτε επίσης: Ψωρίαση: Το καινοτόμο φάρμακο που την βελτιώνει σε 4 μόλις εβδομάδες

Τελευταία τροποποίηση στις 28/11/2022 - 11:53
  • ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ
  • ΕΚΖΕΜΑ
  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΛΕΥΚΗ
  • ΑΚΜΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα «βήμα» πριν τον θάνατο: Πως βιώνουν οι άνθρωποι μια επιθανάτια εμπειρία
Ένα «βήμα» πριν τον θάνατο: Πως βιώνουν οι άνθρωποι μια επιθανάτια εμπειρία 28 Νοεμβρίου 2022
CDC: 6.465 νέοι ασθενείς με γρίπη στις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα 28 Νοεμβρίου 2022
CDC: 6.465 νέοι ασθενείς με γρίπη στις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας
Υγεία
28/04/2026 - 11:00

Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44

Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»

Γονιδιακή θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παιδί με σπάνιο γενετικό νόσημα στο δέρμα του
Υγεία
24/04/2026 - 18:22

Γονιδιακή θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παιδί με σπάνιο γενετικό νόσημα στο δέρμα του

Χάπι GLP-1 φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο σε παιδιά και εφήβους
Pharma News
24/04/2026 - 11:00

Χάπι GLP-1 φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο σε παιδιά και εφήβους

Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα εισοδήματα από τα μικρότερα αδέρφια τους
Υγεία
24/04/2026 - 12:00

Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα εισοδήματα από τα μικρότερα αδέρφια τους

Διαδραστικό παιχνίδι για την επιχειρηματικότητα που συμπεριλαμβάνει παιδιά με οπτική αναπηρία σχεδίασε το ΠΑΜΑΚ
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 08:11

Διαδραστικό παιχνίδι για την επιχειρηματικότητα που συμπεριλαμβάνει παιδιά με οπτική αναπηρία σχεδίασε το ΠΑΜΑΚ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καθιστικός τρόπος ζωής: Τι προκαλεί στο σώμα μας
Υγεία
29/04/2026 - 09:00
Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» σε αποστολή προληπτικής ιατρικής στη Λέρο
Patient Talk
29/04/2026 - 07:26
Φόρουμ Δελφών: Πώς η τεχνολογία μπορεί να κλείσει το κενό για την προστασία των νέων
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 03:47
Αντίδραση από την ΕΙΝΑΠ για το ωράριο στους δύο αξονικούς τομογράφους του «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 00:14
Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!
Health Talk
28/04/2026 - 23:59
Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid
Υγεία
28/04/2026 - 23:37
Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16
«Προϊόν της Χρονιάς 2026» οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST
Υπηρεσίες Υγείας
28/04/2026 - 22:52
Ευρωκοινοβούλιο: Ο βιασμός πρέπει να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης σε όλη την ΕΕ
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 22:31
Μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ υπέγραψε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 22:13
Κρίσιμες ώρες για τετράχρονο αγόρι που δέχθηκε άγρια επίθεση από μεγαλόσωμο σκύλο
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 21:52
ΕΔΟΕΑΠ: Στο θεραπευτήριο «ΡΕΑ» περιστατικά λόγω προσωρινής απουσίας των γυναικολόγων στην Αθήνα
Υγεία
28/04/2026 - 21:39
Μητσοτάκης: «Η Ακαδημία Φαρμάκου της Τρίπολης είναι μια εικόνα από το μέλλον...»
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 21:17
Yπερτροφές και μεσογειακή διατροφή λειτουργούν ως η απόλυτη προστασία για τον οργανισμό μας;
Διατροφή
28/04/2026 - 20:51
1ο Εθνικό Forum για τη Νόσο Πάρκινσον: Τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Patient Talk
28/04/2026 - 19:48
ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 19:04
Φόρουμ Δελφών: Ο κρίσιμος ρόλος των δεδομένων υγείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Pharma News
28/04/2026 - 18:16
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία γατών και σκύλων
Pet
28/04/2026 - 17:53
Τέσσερα χρόνια ΕΔΙΜΟ: Το πρωτοπόρο πρόγραμμα έρευνας που αλλάζει την ογκολογία στην Ελλάδα
Υγεία
28/04/2026 - 17:36
Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04
ΕΟΔΥ: Πως θα ενισχυθεί το σύστημα ετοιμότητας και απόκρισης σε υγειονομικές κρίσεις
Υγεία
28/04/2026 - 16:39
Ερυθρός Σταυρός: «Συντηρητικά αντιμετωπίζονται οι πέντε τραυματίες από τις επιθέσεις του 89χρονου»
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 16:18
Υβριδική ρινοπλαστική: Οι σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της ρινικής καμπούρας
Health Talk
28/04/2026 - 16:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00
Εμμηνόπαυση: Τελικά η καρδιά δεν επιβαρύνεται μόνο από την αλλαγή στις ορμόνες
Υγεία
28/04/2026 - 14:00
Πιλοτικό πρόγραμμα του EMA για «καινοτόμα» ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:30
ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας
Υγεία
28/04/2026 - 11:00
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo