ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δερματικές παθήσεις: Το 98% των παιδιών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα εξηγεί δερματολόγος

Υγεία
Δερματικές παθήσεις: Το 98% των παιδιών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα εξηγεί δερματολόγος
Αρνητικό αντίκτυπο έχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις στον μαθητικό πληθυσμό, με συνέπεια να επηρεάζονται ιδιαίτερα η σχολική πρόοδος, η κοινωνικοποίηση, αλλά και η αυτοεκτίμηση.
Δευτέρα, 28/11/2022 - 11:51
News4Health Team News4Health Team
Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση των παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία, η οποία είναι μια περίοδος της ζωής που χαρακτηρίζεται από αυτοαμφισβήτηση και ανησυχία για την εξωτερική εμφάνιση που προσδιορίζει πολλές φορές και τη θέση των εφήβων στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Πολλές φορές νόσοι όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η λεύκη, αλλά και σπανιότερες όπως η μολυσματική τέρμινθος ή η ιχθύαση, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.
«Μια μελέτη που ενέκυψε στο θέμα έδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι σχεδόν το σύνολο των παιδιών καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθηματικά προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες παθήσεις και μάλιστα χωρίς βοήθεια.
Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι το 98% αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα και μόλις το 18% αυτών υποστηρίζεται από κάποιον ειδικό.
Σκληρότερη είναι η κατάσταση κατά την εφηβεία, μια περίοδο που κάποιες δερματικές παθήσεις έχουν την τιμητική τους λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται, οι οποίες αλλάζουν παράλληλα και την ψυχοσύνθεση και τον τρόπο αντίδρασης του νεαρού ασθενή», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
«Παρά την εκτεταμένη έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις αλλά και τις γνωστικές δυσκολίες που βαραίνουν τα παιδιά, ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει απόλυτα τη σχέση μεταξύ δερματικών παθήσεων και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος.
Και γι’ αυτό, δεδομένου μάλιστα του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού τους, θα πρέπει να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για την ταχύτερη ίασή τους ή ύφεση των συμπτωμάτων που προκαλούν, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση», συνεχίζει ο ιατρός.
Μεταξύ των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνεται και μια που διερευνά συγκεκριμένα το έκζεμα και την ιχθύαση, δύο παθήσεις που έχουν βαθιές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των μικρών ασθενών.
Συγκεκριμένα:

Ατοπική δερματίτιδα (Έκζεμα)

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που έχει κατ’ εκτίμηση επιπολασμό 15,5% - 20% στα παιδιά και 8% στους ενήλικες. Εμφανίζεται συνηθέστερα στην πρώιμη παιδική ηλικία, ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 2 ετών.
Προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που εξαρτώνται από την ηλικία, καθώς και κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και υπόκεινται σε υφέσεις και εξάρσεις.
Χαρακτηριστικό του είναι οι κνησμώδεις βλάβες που συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα, με συνέπεια τα παιδιά να αναπτύσσουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους κακή ποιότητα ύπνου, η οποία έχει επιπτώσεις στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά με έκζεμα έχουν επίσης άγχος, κατάθλιψη, καθυστέρηση ανάπτυξης, γνωστικές δυσλειτουργίες και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Η τελευταία είναι πιθανότερο κατά 40-50% να εμφανιστεί στους συγκεκριμένους ασθενείς, συγκριτικά με τα υγιή παιδιά. Μελέτες έχουν βρει επίσης ότι διατρέχουν σχετικό κίνδυνο 1,4% να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες.

Ιχθύαση

Η ιχθύαση είναι μια ομάδα παθήσεων που το σύνολο του δέρματος γίνεται ξηρό και φολιδωτό. Η απολέπιση είναι συνεχής, εφ’ όρου ζωής και ο ασθενής δεν διανύει περιόδους υφέσεων και εξάρσεων.
Τα συμπτώματα, ωστόσο, γίνονται ηπιότερα με την πάροδο του χρόνου. Η κληρονομικότητα είναι μία αιτία εμφάνισής της (γενετική) και ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Θεραπεία δεν υπάρχει. Είναι σπανιότερη από την επίκτητη ιχθύαση, η οποία εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία λόγω άλλων παθήσεων, όπως η νεφροπάθεια.
Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με συνομηλίκους τους, ιδίως κατά την έναρξη της μαθητικής τους πορείας, αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις τους και συχνά χρειάζονται βοήθεια για να το ξεπεράσουν. Ίδια στάση μπορεί να τηρήσουν αργότερα και οι έφηβοι συμμαθητές.
Τόσο η εμφάνιση του δέρματος όσο και οι χρονοβόρες θεραπείες επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του ασθενή, είτε είναι ενήλικας είτε παιδί.
Φυσικά δεν είναι οι μοναδικές παθήσεις που αφήνουν το σημάδι τους στην ψυχή των παιδιών. Επιπλέον του εκζέματος και της ιχθύασης κυριότερες είναι:

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που εμφανίζεται στο 0,7% των παιδιών και επηρεάζει τόσο τα ίδια όσο και τις οικογένειές τους, αφού ένα ποσοστό 36% των γονέων υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Για τα παιδιά, τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει τον ψυχικό τους κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι η επιληψία ή ο διαβήτης!

Ακμή

Είναι η πιο συχνή δερματοπάθεια των εφήβων και πιστεύεται ότι είναι εκείνη που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από κάθε άλλη στην ποιότητα ζωής τους. Προκαλεί ανασφάλεια, αίσθημα κατωτερότητας, ακόμα και αυτοκτονικό ιδεασμό. Έχει επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική και μετέπειτα στην επαγγελματική ζωή.

Λεύκη

Η πάθηση αυτή προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος σε εμφανή σημεία, όπως στο πρόσωπο, με συνέπεια την έντονη ψυχολογική δυσλειτουργία των ασθενών, η οποία χειροτερεύει όσο πλησιάζουν στην εφηβεία. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι επηρεάζει το 45% των παιδιών ηλικίας 0-6 ετών, το 50% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το 96% σχεδόν των παιδιών 15-17 ετών.

Μολυσματική τέρμινθος

Είναι μια δερματική πάθηση ιογενούς αιτιολογίας που προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά και είναι μεταδοτική. Προκαλείται από έναν DNA ιό, τον MCV (Moluscum Contagiosum Virus) και τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι ερύθημα και κνησμός, αν και στους περισσότερους είναι ασυμπτωματική. Αυτοϊάται, αλλά ο μέσος χρόνος υποχώρησης των συμπτωμάτων μπορεί να φτάσει τους 13 μήνες.
Ψυχολογικές επιπτώσεις εμφανίζει το 10% των ασθενών που αναπτύσσουν έκζεμα γύρω από τη βλάβη και όσοι έχουν δευτερογενή λοίμωξη.
«Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν bullying και να επιφέρουν κοινωνικό στιγματισμό, οπότε τα παιδιά χρειάζονται άμεση θεραπεία και μεγάλη υποστήριξη από τους δερματολόγους, την οικογένεια και το στενό περιβάλλον προκειμένου να θωρακιστούν, να αποκτήσουν τη δύναμη να αντισταθούν στις αντιδράσεις των άλλων και να βγουν τελικά νικητές», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Δείτε επίσης: Ψωρίαση: Το καινοτόμο φάρμακο που την βελτιώνει σε 4 μόλις εβδομάδες

Τελευταία τροποποίηση στις 28/11/2022 - 11:53
  • ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ
  • ΕΚΖΕΜΑ
  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΛΕΥΚΗ
  • ΑΚΜΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα «βήμα» πριν τον θάνατο: Πως βιώνουν οι άνθρωποι μια επιθανάτια εμπειρία
Ένα «βήμα» πριν τον θάνατο: Πως βιώνουν οι άνθρωποι μια επιθανάτια εμπειρία 28 Νοεμβρίου 2022
CDC: 6.465 νέοι ασθενείς με γρίπη στις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα 28 Νοεμβρίου 2022
CDC: 6.465 νέοι ασθενείς με γρίπη στις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα

Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι
Υγεία
24/03/2026 - 12:00

Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι

Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56

Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα

«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 15:36

«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»

Νηπιαγωγείο: Τα παιδιά αρρωσταίνουν 15 φορές τον πρώτο χρόνο της φοίτησής τους
Υγεία
19/03/2026 - 11:00

Νηπιαγωγείο: Τα παιδιά αρρωσταίνουν 15 φορές τον πρώτο χρόνο της φοίτησής τους

Γιατί η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι απειλητική και για την όραση τους
Υγεία
19/03/2026 - 09:00

Γιατί η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι απειλητική και για την όραση τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πρώτη πλήρως ρομποτική επέμβαση «Beyond-TME» στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
26/03/2026 - 18:03
Επιστολή ΙΣΑ σε Καρποδίνη για την άμεση αποπληρωμή οφειλών από το πρόγραμμα «Δοξιάδη»
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 17:46
Η χρήση των δεδομένων υγείας στο επίκεντρο της Athens Digital Health Week 2026
Ψυχική Υγεία
26/03/2026 - 17:29
Roche Hellas: Οι καινοτόμες θεραπείες έχουν συμβάλει κατά 35% στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής
Pharma News
26/03/2026 - 16:52
Πράσινο φως από τον FDA δόσης τριπλάσιας της ανώτατης για το GLP-1 φάρμακο της Novo Nordisk
Pharma News
26/03/2026 - 16:19
Προσωπικοί βοηθοί σε 1.500 ΑμεΑ και ανακαινίσεις δομών δημόσιας υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 16:01
Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 15:03
Θεραπεία PRP στον κόλπο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας
Υγεία
26/03/2026 - 15:00
Καρκίνος του μαστού: Τα εμφυτεύματα με πολυουρεθάνη μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών
Υγεία
26/03/2026 - 14:00
Πώς επιδρά η νηστεία στον οργανισμό μας - Τι έδειξε ελληνική έρευνα
Διατροφή
26/03/2026 - 13:34
ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 13:17
Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00
Οι πιο συχνές εκσπερματίσεις φαίνεται να ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα
Υγεία
26/03/2026 - 12:00
Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
26/03/2026 - 11:00
Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
Υγεία
26/03/2026 - 10:00
Επιστολή επαγγελματιών υγείας προς τους ευρωβουλευτές: Αρνούμαστε να γίνουμε όργανα εκτέλεσης απελάσεων
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 08:54
Η αργία που «σπάει» την εβδομάδα: Δώρο ή παγίδα για την ψυχική μας υγεία;
Ψυχική Υγεία
25/03/2026 - 08:58
Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 08:11
Στρατηγική συνεργασία με τη Siemens Healthineers για τον Όμιλο Ιατρόπολις
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 03:46
Στις κάλπες 5.500 οδοντίατροι της Αττικής στις 29 και 30 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/03/2026 - 00:09
Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42
Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 20:49
Προειδοποιήσεις ειδικών για την ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών D και B12 - Γιατί είναι επικίνδυνη
Υγεία
24/03/2026 - 20:24
Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Κομισιόν: Μείωση κατά 22% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:52
Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 17:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo