ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δερματικές παθήσεις: Το 98% των παιδιών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα εξηγεί δερματολόγος

Υγεία
Δερματικές παθήσεις: Το 98% των παιδιών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα εξηγεί δερματολόγος
Αρνητικό αντίκτυπο έχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις στον μαθητικό πληθυσμό, με συνέπεια να επηρεάζονται ιδιαίτερα η σχολική πρόοδος, η κοινωνικοποίηση, αλλά και η αυτοεκτίμηση.
Δευτέρα, 28/11/2022 - 11:51
News4Health Team News4Health Team
Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση των παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία, η οποία είναι μια περίοδος της ζωής που χαρακτηρίζεται από αυτοαμφισβήτηση και ανησυχία για την εξωτερική εμφάνιση που προσδιορίζει πολλές φορές και τη θέση των εφήβων στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Πολλές φορές νόσοι όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η λεύκη, αλλά και σπανιότερες όπως η μολυσματική τέρμινθος ή η ιχθύαση, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.
«Μια μελέτη που ενέκυψε στο θέμα έδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι σχεδόν το σύνολο των παιδιών καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθηματικά προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες παθήσεις και μάλιστα χωρίς βοήθεια.
Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι το 98% αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα και μόλις το 18% αυτών υποστηρίζεται από κάποιον ειδικό.
Σκληρότερη είναι η κατάσταση κατά την εφηβεία, μια περίοδο που κάποιες δερματικές παθήσεις έχουν την τιμητική τους λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται, οι οποίες αλλάζουν παράλληλα και την ψυχοσύνθεση και τον τρόπο αντίδρασης του νεαρού ασθενή», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
«Παρά την εκτεταμένη έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις αλλά και τις γνωστικές δυσκολίες που βαραίνουν τα παιδιά, ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει απόλυτα τη σχέση μεταξύ δερματικών παθήσεων και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος.
Και γι’ αυτό, δεδομένου μάλιστα του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού τους, θα πρέπει να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για την ταχύτερη ίασή τους ή ύφεση των συμπτωμάτων που προκαλούν, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση», συνεχίζει ο ιατρός.
Μεταξύ των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνεται και μια που διερευνά συγκεκριμένα το έκζεμα και την ιχθύαση, δύο παθήσεις που έχουν βαθιές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των μικρών ασθενών.
Συγκεκριμένα:

Ατοπική δερματίτιδα (Έκζεμα)

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που έχει κατ’ εκτίμηση επιπολασμό 15,5% - 20% στα παιδιά και 8% στους ενήλικες. Εμφανίζεται συνηθέστερα στην πρώιμη παιδική ηλικία, ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 2 ετών.
Προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που εξαρτώνται από την ηλικία, καθώς και κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και υπόκεινται σε υφέσεις και εξάρσεις.
Χαρακτηριστικό του είναι οι κνησμώδεις βλάβες που συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα, με συνέπεια τα παιδιά να αναπτύσσουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους κακή ποιότητα ύπνου, η οποία έχει επιπτώσεις στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά με έκζεμα έχουν επίσης άγχος, κατάθλιψη, καθυστέρηση ανάπτυξης, γνωστικές δυσλειτουργίες και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Η τελευταία είναι πιθανότερο κατά 40-50% να εμφανιστεί στους συγκεκριμένους ασθενείς, συγκριτικά με τα υγιή παιδιά. Μελέτες έχουν βρει επίσης ότι διατρέχουν σχετικό κίνδυνο 1,4% να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες.

Ιχθύαση

Η ιχθύαση είναι μια ομάδα παθήσεων που το σύνολο του δέρματος γίνεται ξηρό και φολιδωτό. Η απολέπιση είναι συνεχής, εφ’ όρου ζωής και ο ασθενής δεν διανύει περιόδους υφέσεων και εξάρσεων.
Τα συμπτώματα, ωστόσο, γίνονται ηπιότερα με την πάροδο του χρόνου. Η κληρονομικότητα είναι μία αιτία εμφάνισής της (γενετική) και ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Θεραπεία δεν υπάρχει. Είναι σπανιότερη από την επίκτητη ιχθύαση, η οποία εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία λόγω άλλων παθήσεων, όπως η νεφροπάθεια.
Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με συνομηλίκους τους, ιδίως κατά την έναρξη της μαθητικής τους πορείας, αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις τους και συχνά χρειάζονται βοήθεια για να το ξεπεράσουν. Ίδια στάση μπορεί να τηρήσουν αργότερα και οι έφηβοι συμμαθητές.
Τόσο η εμφάνιση του δέρματος όσο και οι χρονοβόρες θεραπείες επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του ασθενή, είτε είναι ενήλικας είτε παιδί.
Φυσικά δεν είναι οι μοναδικές παθήσεις που αφήνουν το σημάδι τους στην ψυχή των παιδιών. Επιπλέον του εκζέματος και της ιχθύασης κυριότερες είναι:

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που εμφανίζεται στο 0,7% των παιδιών και επηρεάζει τόσο τα ίδια όσο και τις οικογένειές τους, αφού ένα ποσοστό 36% των γονέων υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Για τα παιδιά, τα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει τον ψυχικό τους κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι η επιληψία ή ο διαβήτης!

Ακμή

Είναι η πιο συχνή δερματοπάθεια των εφήβων και πιστεύεται ότι είναι εκείνη που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από κάθε άλλη στην ποιότητα ζωής τους. Προκαλεί ανασφάλεια, αίσθημα κατωτερότητας, ακόμα και αυτοκτονικό ιδεασμό. Έχει επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική και μετέπειτα στην επαγγελματική ζωή.

Λεύκη

Η πάθηση αυτή προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος σε εμφανή σημεία, όπως στο πρόσωπο, με συνέπεια την έντονη ψυχολογική δυσλειτουργία των ασθενών, η οποία χειροτερεύει όσο πλησιάζουν στην εφηβεία. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι επηρεάζει το 45% των παιδιών ηλικίας 0-6 ετών, το 50% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το 96% σχεδόν των παιδιών 15-17 ετών.

Μολυσματική τέρμινθος

Είναι μια δερματική πάθηση ιογενούς αιτιολογίας που προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά και είναι μεταδοτική. Προκαλείται από έναν DNA ιό, τον MCV (Moluscum Contagiosum Virus) και τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι ερύθημα και κνησμός, αν και στους περισσότερους είναι ασυμπτωματική. Αυτοϊάται, αλλά ο μέσος χρόνος υποχώρησης των συμπτωμάτων μπορεί να φτάσει τους 13 μήνες.
Ψυχολογικές επιπτώσεις εμφανίζει το 10% των ασθενών που αναπτύσσουν έκζεμα γύρω από τη βλάβη και όσοι έχουν δευτερογενή λοίμωξη.
«Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν bullying και να επιφέρουν κοινωνικό στιγματισμό, οπότε τα παιδιά χρειάζονται άμεση θεραπεία και μεγάλη υποστήριξη από τους δερματολόγους, την οικογένεια και το στενό περιβάλλον προκειμένου να θωρακιστούν, να αποκτήσουν τη δύναμη να αντισταθούν στις αντιδράσεις των άλλων και να βγουν τελικά νικητές», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Δείτε επίσης: Ψωρίαση: Το καινοτόμο φάρμακο που την βελτιώνει σε 4 μόλις εβδομάδες

Τελευταία τροποποίηση στις 28/11/2022 - 11:53
  • ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  • ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ
  • ΕΚΖΕΜΑ
  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΛΕΥΚΗ
  • ΑΚΜΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα «βήμα» πριν τον θάνατο: Πως βιώνουν οι άνθρωποι μια επιθανάτια εμπειρία
Ένα «βήμα» πριν τον θάνατο: Πως βιώνουν οι άνθρωποι μια επιθανάτια εμπειρία 28 Νοεμβρίου 2022
CDC: 6.465 νέοι ασθενείς με γρίπη στις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα 28 Νοεμβρίου 2022
CDC: 6.465 νέοι ασθενείς με γρίπη στις ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Health Talk
14/09/2026 - 13:48

Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!
Υγεία
11/09/2026 - 08:00

Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!

Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00

Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης

Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00

Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας

Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30

Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»

Επιστροφή στο σχολείο: Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών
Health Talk
07/09/2026 - 09:00

Επιστροφή στο σχολείο: Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κολπική μαρμαρυγή "φαίνεται" στα μάτια
Υγεία
15/09/2026 - 09:00
«10 πράγματα που αξίζει να θυμάσαι»: Μια νέα προσέγγιση στην ψυχική υγεία των μαθητών
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 07:24
ΙΑΣΩ: Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα της πρωτοποριακής μεθόδου MFA για τα ινομυώματα μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
15/09/2026 - 03:49
«Προμηθέας»: Η ψυχική υγεία και η καθημερινότητα στο επίκεντρο του 3ου webinar του MyPBCVoice
Patient Talk
15/09/2026 - 00:12
Τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για την εφαρμογή των μέτρων επιβεβαίωσης ηλικίας στα προϊόντα νικοτίνης
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 23:33
ΙΣΘ: Χάσματα, ελλείψεις και παραλείψεις στην ψηφιακή εποχή της Υγείας - Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης
Υγεία
14/09/2026 - 22:54
Στα 50 δεν τελειώνει τίποτα: Η αλήθεια για την εμμηνόπαυση και τη γήρανση
Health Talk
14/09/2026 - 22:24
Παγκόσμια διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόγραμμα προληπτικών δράσεων στοματικής υγείας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 21:57
Δωρεάν η είσοδος σε μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για την ειρήνη, την ελπίδα και τον ανθρωπισμό
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 21:33
Η ΕΕΠΑΟ για τον Χρυσό Σεπτέμβρη: «Κατάκτηση το ότι 8 στα 10 παιδιά μπορούν να θεραπευθούν από καρκίνο»
Υγεία
14/09/2026 - 21:16
Διαμαρτυρία ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο για την υπομετάγγιση και τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
14/09/2026 - 20:48
Τα ευρήματα νέας μελέτης της διαΝΕΟσις για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 20:26
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζουν οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη!
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:53
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Κρήτη: Στη Μονάδα Νεογνών του «Βενιζέλειου», βρέφος 17ημερών με κρανιογεκεφαλικές κακώσεις
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 17:22
Γιατί το «αργό τζόκινγκ» μοιάζει ιδανική μορφή άσκησης για όσους θέλουν να σηκωθούν... από τον καναπέ
Fitness
14/09/2026 - 17:03
ΕΟΟ: Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις παραπλανητικές διαφημίσεις οδοντιατρικών θεραπειών
Υγεία
14/09/2026 - 16:28
«Ελληνισμός Εν Δράσει» και SAPJH σε στρατηγική συνεργασία για τη νέα γενιά Ελλήνων στη Γαλλία
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 16:17
O "λογαριασμός" της νέας πολιτικής Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων θα περάσει τον Ατλαντικό
Pharma Policy
14/09/2026 - 16:04
Europa Uomo Hellas: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας δρόμου για τον καρκίνο του προστάτη
Patient Talk
14/09/2026 - 15:38
Νέα στοχευμένη θεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
14/09/2026 - 15:16
Η συγγνώμη του Γεωργιάδη προς την οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη: «Το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 14:51
Υψηλές επιδόσεις για το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη δωρεά οργάνων το 2025
Υγεία
14/09/2026 - 14:33
Burnout: Πώς εκδηλώνεται και τέσσερα βήματα για να το αντιμετωπίσετε
Ψυχική Υγεία
14/09/2026 - 14:14
Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Health Talk
14/09/2026 - 13:48
Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Πρώτες Βοήθειες για την αντιμετώπιση πνιγμονής σε βρέφος
Υγεία
14/09/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo