ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Deloitte: Μετασχηματισμός του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα

Υγεία
DELOITTE
Στην ετήσια εκδήλωση της Deloitte με τίτλο «Navigating the Future of Healthcare Ecosystem: Global Perspectives Through Local Lens» παρουσιάστηκαν οι παγκόσμιες τάσεις στον κλάδο της υγείας και αναλύθηκε η εφαρμογή τους στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα.
Τετάρτη, 02/10/2024 - 09:34
— Photo: DELOITTE
News4Health Team News4Health Team

Με επιτυχία και σημαντικούς ομιλητές πραγματοποιήθηκε από την Deloitte, για 2η συνεχή χρονιά, η εκδήλωση «Navigating the Future of Healthcare Ecosystem: Global Perspectives Through Local Lens», η οποία προσέφερε μια δημιουργική πλατφόρμα διαλόγου για τις νέες τάσεις, προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που αφορούν το μέλλον των συστημάτων υγείας, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.

Όπως συζητήθηκε, η ανάγκη για στρατηγικές προσεγγίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι επιτακτική, καθώς οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις μεταμορφώνουν ριζικά τον χώρο της υγείας. Παράλληλα, τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, η ανάγκη ενδυνάμωσης των ασθενών και οι ανισότητες πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας στην ομιλία του με θέμα τον μετασχηματισμό της Υγείας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης ενός σύγχρονου και βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για εμάς στο Υπουργείο Υγείας, αποτελεί υψίστης σημασίας όχι μόνο το να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε αλλά και να διαφυλάξουμε ότι στο μέλλον θα εξακολουθούμε να προσφέρουμε με αξιοπρέπεια και συνέπεια ακόμα καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και διαπερνούν οριζόντια όλο το ΕΣΥ, καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια για να αμβλύνουμε τα όποια προβλήματα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατόν υπηρεσίες προς τους συνανθρώπους μας. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μία περίοδο που πραγματικά προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ που θα είναι δίπλα στον πολίτη αλλά και ένα ΕΣΥ που μας αξίζει και που είμαστε περήφανοι για αυτό».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία της με άξονα την καινοτομία στις βιοεπιστήμες υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την καινοτομία στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας πως: «Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας και στην ιατρική. Από το σύνολο των έργων που χρηματοδοτούμε, άλλα έχουν ολοκληρωθεί και ενσωματώνονται πλέον στην ιατρική και άλλα είναι σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν. Έργα που δημιουργούν αλυσίδες αξίας για τη χώρα μας και σίγουρα μετασχηματίζουν, βελτιώνουν και ενισχύουν το σύστημα υγείας μας. Με κάθε έργο που υλοποιείται, φέρνουμε την επιστήμη πιο κοντά στον Άνθρωπο, προσφέροντας λύσεις για ένα πιο υγιές μέλλον για όλους».

Ο κ. Γιώργος Φράγκος, Consulting Partner και Ηuman Capital Leader της Deloitte δήλωσε: Η Deloitte συνεχίζει σταθερά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, αναπτύσσοντας λύσεις και προτάσεις που στοχεύουν σε ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για όλους αλλά και οικοδομώντας έναν ανοικτό, διαδραστικό και κυρίως εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στους εμπλεκόμενους – κάτι που προσδοκούμε ακόμη πιο έντονα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης ετήσιας εκδήλωσής μας για το μέλλον του οικοσυστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν μια σειρά από θεματικές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, και να αξιοποιήσουν περαιτέρω την καινοτομία με στόχο τον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης:

  • Συζητήθηκε το πώς ο τομέας της υγείας θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένες υπηρεσίες, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή και στην παροχή ποιοτικής φροντίδας.
  • Αναφέρθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Βιομηχανία και το πώς μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
  • Παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής τεχνολογίας και της κλινικής έρευνας.
  • Αναλύθηκαν οι εκτιμώμενες επιπτώσεις της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) στις επιστήμες υγείας.
  • Μελετήθηκε το ζήτημα της υγειονομικής ισότητας στην Ελλάδα, εξετάζοντας τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η πρόσβαση και η φροντίδα για όλους τους πολίτες με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μια σειρά από σημαντικούς ομιλητές: Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γενικός Διευθυντής, Boehringer Ingelheim, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, CEO, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, CEO, Elevate Greece, Ευαγγελία Κοράκη, CEO, HACRO, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Pharma Innovation Forum, Dr. Joran Lokkerbol, Program Director EAISI Academy, Technical University Eindhoven, Γεώργιος Λούντος, CEO, BioEmission Technology Solutions, Μαρία Μακριδάκη, Business Development, Innovation Manager, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Όλγα Μπαλαούρα, Διοικήτρια, 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Παναγιώτης Μπαράς, Διευθύνων Σύμβουλος, Philips Hellas S.A, Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Government Affairs Officer, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής, ΣΦΕΕ.

Παρουσιάστηκε επίσης το πλαίσιο της Deloitte για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, δίνοντας έμφαση στις στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας με βάση την ωριμότητα κάθε χώρας.

Όπως αναφέρθηκε, ενώ οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μία σειρά από προκλήσεις, όπως αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, ενδυνάμωση των πολιτών/ασθενών που αλλάζει τα χαρακτηριστικά της ζήτησης, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ανισότητες και αυξανόμενο κόστος της καινοτομίας που δεν μπορεί να καλυφθεί με τα παραδοσιακά συστήματα χρηματοδότησης.

Οι πέντε κατευθύνσεις

Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συστημάτων, απαιτείται ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός, μία πορεία προς αυτό που ορίζεται ως Future of Health. Σύμφωνα με την Deloitte, η αλλαγή κινείται προς 5 βασικές κατευθύνσεις:

  • Έμφαση στην πρόληψη και την ευημερία
  • Ενίσχυση της εμπειρίας του πολίτη με αξιοποίηση δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών
  • Έλεγχος του κόστους με έμφαση στην προληπτική φροντίδα και σε ευέλικτα μοντέλα παροχής υπηρεσιών
  • Υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών μέσων
  • Προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία

Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας που είναι συνάρτηση ιστορικών, πολιτισμικών και οικονομικών παραγόντων.

To πλαίσιο που έχει αναπτύξει η Deloitte προκρίνει στρατηγικές κατευθύνσεις ανάλογα με την ωριμότητα της κάθε χώρας στην πορεία προς το Future of Health. Σύμφωνα με αυτό, χώρες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας θα πρέπει να προτεραιοποιήσουν την ενίσχυση της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων, την ανάπτυξη νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας (αποκεντρωμένα και ψηφιακά δίκτυα) και να δώσουν έμφαση σε συνεργατικές λύσεις ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις πολλαπλασιαστικές δυνάμεις του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όλες οι ομάδες ενδιαφερομένων (πολιτεία, πολίτες/ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, φαρμακοβιομηχανία, εταιρείες healthtech/medtech, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κ.α.) καλούνται να συνεργαστούν στενά στη βάση της αναγνώρισης προτεραιοτήτων (γρήγορες νίκες αλλά και δομικές αλλαγές), της κατάθεσης ρεαλιστικών προτάσεων και της αναγνώρισης καινοτόμων λύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/10/2024 - 12:11
  • DELOITTE
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O led φωτισμός σε πολλά παιχνίδια εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδικά μάτια
O led φωτισμός σε πολλά παιχνίδια εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδικά μάτια 01 Οκτωβρίου 2024
Ερευνα του ΠΟΥ για τη σύνδεση της χρήσης κινητών με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου 02 Οκτωβρίου 2024
Ερευνα του ΠΟΥ για τη σύνδεση της χρήσης κινητών με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας
Υγεία
15/06/2026 - 20:00

Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00

Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας

ΙΟΒΕ: Το εισόδημα εξακολουθεί να καθορίζει την πρόσβαση στην υγεία και τη φροντίδα στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 14:00

ΙΟΒΕ: Το εισόδημα εξακολουθεί να καθορίζει την πρόσβαση στην υγεία και τη φροντίδα στην Ελλάδα

Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;
Ομορφιά
25/05/2026 - 10:00

Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;

Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43

Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν καλό στην ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών
Ψυχική Υγεία
16/06/2026 - 17:00
Η απόλυτη αποχή από τη ζάχαρη μπορεί τελικά να μην είναι ωφέλιμη - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
16/06/2026 - 16:00
Έμπολα στο ΛΔΚονγκό: Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί ότι η επιδημία ενδέχεται να διαρκέσει έναν χρόνο
Επικαιρότητα
16/06/2026 - 15:00
Σούπερ Ελ Νίνιο: Οι σοβαρές απειλές για την υγεία των πληθυσμών στα σημεία μηδέν του μετεωρολογικού φαινομένου
Υγεία
16/06/2026 - 14:00
Γεωργιάδης από το Λουξεμβούργο: Να αναβληθεί η Οδηγία για τα αστικά λύματα - Ενέχει κινδύνους για τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:34
Γεωργιάδης για τον θάνατο νοσηλεύτριας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:00
8 συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους όταν έχετε ένα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα
Ψυχική Υγεία
16/06/2026 - 12:00
Εξέταση αίματος μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για επεμβατικές προγεννητικές εξετάσεις όπως η αμνιοκέντηση
Υγεία
16/06/2026 - 11:00
Στο νοσοκομείο η Μάρω Κοντού - Νοσηλεύεται στο Αττικό με αναπνευστικό πρόβλημα
Επικαιρότητα
16/06/2026 - 10:48
Εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης: Νέος πρόεδρος ο Νικόλαος Μπάτζιος
Επικαιρότητα
16/06/2026 - 10:30
Οδηγίες για πρώτες βοήθειες μετά από δάγκωμα λαγοκέφαλου
Επικαιρότητα
16/06/2026 - 09:51
UNICEF: Σχεδόν 1 δισ. παιδιά εκτεθειμένα σε κλιματικούς κινδύνους
Υγεία
16/06/2026 - 08:56
Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορραγίας μετά τον τοκετό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 08:00
H DEMO στο Top 3 των πιο ελκυστικών εργοδοτών στην Ελλάδα για το 2026
Pharma News
15/06/2026 - 22:09
Νοσοκομείο Ναυπλίου: Θάνατος 55χρονης νοσηλεύτριας - Δεχόταν ύβρεις από συνοδούς ασθενών
Επικαιρότητα
15/06/2026 - 21:05
Ανεύρυσμα: Ποιοι πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για να το εντοπίσουν εγκαίρως
Health Talk
15/06/2026 - 21:00
Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας
Υγεία
15/06/2026 - 20:00
Έξι τρόποι να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
15/06/2026 - 19:00
Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία
Pharma Policy
15/06/2026 - 18:30
Τα φάρμακα GLP-1 ενδέχεται να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/06/2026 - 18:00
Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος γυναικών στις ΗΠΑ
Υγεία
15/06/2026 - 17:00
«Τεχνοστρές»: Γιατί είναι δίκοπο μαχαίρι για τους ηλικιωμένους η ψηφιακή πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
15/06/2026 - 16:34
Νέα καμπάνια της ΕΑΕ για την προστασία των παιδιών από την εξάρτηση στη νικοτίνη
Υγεία
15/06/2026 - 16:17
Αναζητώντας νέα ισορροπία στο φάρμακο: Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι
Pharma Policy
15/06/2026 - 16:00
Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
15/06/2026 - 15:44
Ο ΟΦΕΤ στο 2ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο Υγείας: Γέφυρες συνεργασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη
Pharma News
15/06/2026 - 15:34
Γιαννάκος: «ΕΚΑΒ χωρίς ανταλλακτικά, εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και απειλούνται με πειθαρχικά»
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 15:16
Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: η «φωτεινή» και η «σκοτεινή» πλευρά μιας τεχνολογικής επανάστασης
Digital Health
15/06/2026 - 15:00
Δίκτυο κέντρων μαστού δημιουργούν από κοινού η 1η ΥΠΕ Αττικής και το «Άλμα Ζωής»
Υγεία
15/06/2026 - 14:47
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα μυστικά της σωστής διατροφής σε περιόδους ζέστης και η απαραίτητη ενυδάτωση
Διατροφή
15/06/2026 - 09:33
ΣΦΕΕ-PIF: «Νέο αρνητικό ρεκόρ με clawback 80,7% στα νοσοκομειακά φάρμακα»
Pharma News
15/06/2026 - 13:17
Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Xαμηλός αλλά υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής Έμπολα στις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 14:30
Γιαννάκος: «ΕΚΑΒ χωρίς ανταλλακτικά, εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους και απειλούνται με πειθαρχικά»
Πολιτική Υγείας
15/06/2026 - 15:16
Ο ΟΦΕΤ στο 2ο Αραβο-Ελληνικό Συνέδριο Υγείας: Γέφυρες συνεργασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη
Pharma News
15/06/2026 - 15:34
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo