ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Deloitte: Μετασχηματισμός του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα

Υγεία
DELOITTE
Στην ετήσια εκδήλωση της Deloitte με τίτλο «Navigating the Future of Healthcare Ecosystem: Global Perspectives Through Local Lens» παρουσιάστηκαν οι παγκόσμιες τάσεις στον κλάδο της υγείας και αναλύθηκε η εφαρμογή τους στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα.
Τετάρτη, 02/10/2024 - 09:34
— Photo: DELOITTE
News4Health Team News4Health Team

Με επιτυχία και σημαντικούς ομιλητές πραγματοποιήθηκε από την Deloitte, για 2η συνεχή χρονιά, η εκδήλωση «Navigating the Future of Healthcare Ecosystem: Global Perspectives Through Local Lens», η οποία προσέφερε μια δημιουργική πλατφόρμα διαλόγου για τις νέες τάσεις, προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που αφορούν το μέλλον των συστημάτων υγείας, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.

Όπως συζητήθηκε, η ανάγκη για στρατηγικές προσεγγίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι επιτακτική, καθώς οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις μεταμορφώνουν ριζικά τον χώρο της υγείας. Παράλληλα, τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, η ανάγκη ενδυνάμωσης των ασθενών και οι ανισότητες πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας στην ομιλία του με θέμα τον μετασχηματισμό της Υγείας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης ενός σύγχρονου και βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για εμάς στο Υπουργείο Υγείας, αποτελεί υψίστης σημασίας όχι μόνο το να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε αλλά και να διαφυλάξουμε ότι στο μέλλον θα εξακολουθούμε να προσφέρουμε με αξιοπρέπεια και συνέπεια ακόμα καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και διαπερνούν οριζόντια όλο το ΕΣΥ, καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια για να αμβλύνουμε τα όποια προβλήματα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατόν υπηρεσίες προς τους συνανθρώπους μας. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μία περίοδο που πραγματικά προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ που θα είναι δίπλα στον πολίτη αλλά και ένα ΕΣΥ που μας αξίζει και που είμαστε περήφανοι για αυτό».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία της με άξονα την καινοτομία στις βιοεπιστήμες υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την καινοτομία στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας πως: «Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας και στην ιατρική. Από το σύνολο των έργων που χρηματοδοτούμε, άλλα έχουν ολοκληρωθεί και ενσωματώνονται πλέον στην ιατρική και άλλα είναι σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν. Έργα που δημιουργούν αλυσίδες αξίας για τη χώρα μας και σίγουρα μετασχηματίζουν, βελτιώνουν και ενισχύουν το σύστημα υγείας μας. Με κάθε έργο που υλοποιείται, φέρνουμε την επιστήμη πιο κοντά στον Άνθρωπο, προσφέροντας λύσεις για ένα πιο υγιές μέλλον για όλους».

Ο κ. Γιώργος Φράγκος, Consulting Partner και Ηuman Capital Leader της Deloitte δήλωσε: Η Deloitte συνεχίζει σταθερά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, αναπτύσσοντας λύσεις και προτάσεις που στοχεύουν σε ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για όλους αλλά και οικοδομώντας έναν ανοικτό, διαδραστικό και κυρίως εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στους εμπλεκόμενους – κάτι που προσδοκούμε ακόμη πιο έντονα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης ετήσιας εκδήλωσής μας για το μέλλον του οικοσυστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν μια σειρά από θεματικές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, και να αξιοποιήσουν περαιτέρω την καινοτομία με στόχο τον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης:

  • Συζητήθηκε το πώς ο τομέας της υγείας θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένες υπηρεσίες, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή και στην παροχή ποιοτικής φροντίδας.
  • Αναφέρθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Βιομηχανία και το πώς μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
  • Παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής τεχνολογίας και της κλινικής έρευνας.
  • Αναλύθηκαν οι εκτιμώμενες επιπτώσεις της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) στις επιστήμες υγείας.
  • Μελετήθηκε το ζήτημα της υγειονομικής ισότητας στην Ελλάδα, εξετάζοντας τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η πρόσβαση και η φροντίδα για όλους τους πολίτες με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μια σειρά από σημαντικούς ομιλητές: Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γενικός Διευθυντής, Boehringer Ingelheim, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, CEO, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, CEO, Elevate Greece, Ευαγγελία Κοράκη, CEO, HACRO, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Pharma Innovation Forum, Dr. Joran Lokkerbol, Program Director EAISI Academy, Technical University Eindhoven, Γεώργιος Λούντος, CEO, BioEmission Technology Solutions, Μαρία Μακριδάκη, Business Development, Innovation Manager, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Όλγα Μπαλαούρα, Διοικήτρια, 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Παναγιώτης Μπαράς, Διευθύνων Σύμβουλος, Philips Hellas S.A, Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Government Affairs Officer, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής, ΣΦΕΕ.

Παρουσιάστηκε επίσης το πλαίσιο της Deloitte για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, δίνοντας έμφαση στις στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας με βάση την ωριμότητα κάθε χώρας.

Όπως αναφέρθηκε, ενώ οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μία σειρά από προκλήσεις, όπως αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, ενδυνάμωση των πολιτών/ασθενών που αλλάζει τα χαρακτηριστικά της ζήτησης, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ανισότητες και αυξανόμενο κόστος της καινοτομίας που δεν μπορεί να καλυφθεί με τα παραδοσιακά συστήματα χρηματοδότησης.

Οι πέντε κατευθύνσεις

Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συστημάτων, απαιτείται ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός, μία πορεία προς αυτό που ορίζεται ως Future of Health. Σύμφωνα με την Deloitte, η αλλαγή κινείται προς 5 βασικές κατευθύνσεις:

  • Έμφαση στην πρόληψη και την ευημερία
  • Ενίσχυση της εμπειρίας του πολίτη με αξιοποίηση δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών
  • Έλεγχος του κόστους με έμφαση στην προληπτική φροντίδα και σε ευέλικτα μοντέλα παροχής υπηρεσιών
  • Υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών μέσων
  • Προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία

Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας που είναι συνάρτηση ιστορικών, πολιτισμικών και οικονομικών παραγόντων.

To πλαίσιο που έχει αναπτύξει η Deloitte προκρίνει στρατηγικές κατευθύνσεις ανάλογα με την ωριμότητα της κάθε χώρας στην πορεία προς το Future of Health. Σύμφωνα με αυτό, χώρες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας θα πρέπει να προτεραιοποιήσουν την ενίσχυση της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων, την ανάπτυξη νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας (αποκεντρωμένα και ψηφιακά δίκτυα) και να δώσουν έμφαση σε συνεργατικές λύσεις ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις πολλαπλασιαστικές δυνάμεις του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όλες οι ομάδες ενδιαφερομένων (πολιτεία, πολίτες/ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, φαρμακοβιομηχανία, εταιρείες healthtech/medtech, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κ.α.) καλούνται να συνεργαστούν στενά στη βάση της αναγνώρισης προτεραιοτήτων (γρήγορες νίκες αλλά και δομικές αλλαγές), της κατάθεσης ρεαλιστικών προτάσεων και της αναγνώρισης καινοτόμων λύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/10/2024 - 12:11
  • DELOITTE
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O led φωτισμός σε πολλά παιχνίδια εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδικά μάτια
O led φωτισμός σε πολλά παιχνίδια εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδικά μάτια 01 Οκτωβρίου 2024
Ερευνα του ΠΟΥ για τη σύνδεση της χρήσης κινητών με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου 02 Οκτωβρίου 2024
Ερευνα του ΠΟΥ για τη σύνδεση της χρήσης κινητών με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το smartwatch μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας του εγκεφάλου
Digital Health
11/03/2026 - 12:00

Πώς το smartwatch μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας του εγκεφάλου

Period scooping: Πώς τα trends στα social media δείχνουν το κενό ενημέρωσης σε θέματα περιόδου
Υγεία
11/03/2026 - 10:00

Period scooping: Πώς τα trends στα social media δείχνουν το κενό ενημέρωσης σε θέματα περιόδου

Τι μπορεί να αποκαλύψει ο ομφάλιος λώρος για την υγεία του νεογνού
Υγεία
09/03/2026 - 08:00

Τι μπορεί να αποκαλύψει ο ομφάλιος λώρος για την υγεία του νεογνού

Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30

Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε

Ζεστό νερό: Βοηθάει τελικά στην πέψη και την υγεία;
Υγεία
25/02/2026 - 15:00

Ζεστό νερό: Βοηθάει τελικά στην πέψη και την υγεία;

Τι δείχνουν οι συνήθειες σας στην τουαλέτα για την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
24/02/2026 - 10:00

Τι δείχνουν οι συνήθειες σας στην τουαλέτα για την υγεία της καρδιάς σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς το smartwatch μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας του εγκεφάλου
Digital Health
11/03/2026 - 12:00
Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00
Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική
Pharma News
11/03/2026 - 10:42
Period scooping: Πώς τα trends στα social media δείχνουν το κενό ενημέρωσης σε θέματα περιόδου
Υγεία
11/03/2026 - 10:00
Νόσος κινητικού νευρώνα: Οι στατίνες δείχνουν να επιμηκύνουν την επιβίωση των ασθενών
Υγεία
11/03/2026 - 09:00
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στο 33ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 07:27
Συνάντηση Τσίμαρη ΠαΣΟΝοΠ για τα αιτήματα του κλάδου των νοσηλευτών
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 03:46
Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 00:04
Τα κέντρα πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων Ευρώπης και Αφρικής υπέγραψαν το πρώτο τους Μνημόνιο Συνεργασίας
Πολιτική Υγείας
10/03/2026 - 23:19
BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου
Pharma News
10/03/2026 - 22:47
ΗΠΑ: Ο FDA άναψε «κόκκινο» σε θεραπεία για τον αυτισμό που είχε την... ευλογία του Τραμπ
Pharma Policy
10/03/2026 - 22:03
Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Όταν η θεραπεία γίνεται αλλαγή τρόπου ζωής
Health Talk
10/03/2026 - 21:19
Η σωματική αδράνεια ευθύνεται για πέντε εκατ. θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο
Υγεία
10/03/2026 - 20:11
ΠΟΥ: Καμπανάκι για τους υγειονομικούς κινδύνους από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν
Επικαιρότητα
10/03/2026 - 19:42
Γονικό άγχος: Επιστήμονες του Yale το τοποθετούν στην εξίσωση της παιδικής παχυσαρκίας
Ψυχική Υγεία
10/03/2026 - 18:54
Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: «Ασπίδα» η πρόληψη απέναντι στον «σιωπηλό κλέφτη» της όρασης
Health Talk
10/03/2026 - 18:36
Νέα σειρά προϊόντων μη ενέσιμης αναγέννησης του δέρματος με την τεχνολογία των εξωσωμάτων
Ομορφιά
10/03/2026 - 17:42
Η LEO Pharma έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μονοκλωνικού αντισώματος για τη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση
Pharma News
10/03/2026 - 17:14
Θεσσαλονίκη: Νέα λογισμικά για τη λογοθεραπεία παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Digital Health
10/03/2026 - 16:33
Ανάρτηση Θεμιστοκλέους: «80 ΤΕΠ, 156 κέντρα υγείας και κλινικές νοσοκομείων εκσυγχρονίζονται»
Πολιτική Υγείας
10/03/2026 - 16:17
Όσοι κάνουν χρήση αδυνατιστικών ενέσεων καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα
Διατροφή
10/03/2026 - 16:00
Έρευνα ανοίγει το δρόμο για έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας
Υγεία
10/03/2026 - 15:00
Θρόμβωση και κιρσοί: Νέες τεχνικές χωρίς νυστέρι και καινοτόμες παρεμβάσεις που σώζουν ζωές
Health Talk
10/03/2026 - 14:00
Φάρμακα GLP-1 και κατά των εθισμών; Τι έδειξε έρευνα σε 600.000 ανθρώπους
Υγεία
10/03/2026 - 13:00
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε επτά αντικείμενα στην τουαλέτα σας
Υγεία
10/03/2026 - 12:00
Η κατηγορία «Με γέρασες πριν την ώρα μου!» επιβεβαιώνεται και επιστημονικά
Υγεία
10/03/2026 - 11:00
Μπορεί τα όνειρα μας να προειδοποιούν για προβλήματα υγείας;
Υγεία
10/03/2026 - 10:00
Πολυβιταμίνες: Η καθημερινή λήψη επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
10/03/2026 - 09:00
Ο ρόλος της τιβολόνης στη σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
Pharma News
10/03/2026 - 07:19
Δυσφορία της ΠΟΝ για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Αίγινας
Patient Talk
10/03/2026 - 03:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Το σύστημα Da Vinci φέρνει νέα εποχή στη ρομποτική χειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
09/03/2026 - 01:34
Παραιτήθηκε το επιστημονικό ΔΣ του ΕΟΔΥ: Σε επεισόδιο μεταξύ προέδρου και υπαλλήλου αναφέρθηκε ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 09:06
Νοσοκομείο Νίκαιας: Αντιδράσεις των εργαζομένων για τα παιδιά που νοσηλεύονται με εισαγγελική εντολή
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 12:30
Bayer Ελλάς και We4All «φυτεύουν» 700 νέα δέντρα για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας
Pharma News
09/03/2026 - 14:33
Νέο καινοτόμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες διαθέσιμο στην Ελλάδα
Pharma News
09/03/2026 - 15:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo