ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Deloitte: Μετασχηματισμός του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα

Υγεία
DELOITTE
Στην ετήσια εκδήλωση της Deloitte με τίτλο «Navigating the Future of Healthcare Ecosystem: Global Perspectives Through Local Lens» παρουσιάστηκαν οι παγκόσμιες τάσεις στον κλάδο της υγείας και αναλύθηκε η εφαρμογή τους στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα.
Τετάρτη, 02/10/2024 - 09:34
— Photo: DELOITTE
News4Health Team News4Health Team

Με επιτυχία και σημαντικούς ομιλητές πραγματοποιήθηκε από την Deloitte, για 2η συνεχή χρονιά, η εκδήλωση «Navigating the Future of Healthcare Ecosystem: Global Perspectives Through Local Lens», η οποία προσέφερε μια δημιουργική πλατφόρμα διαλόγου για τις νέες τάσεις, προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που αφορούν το μέλλον των συστημάτων υγείας, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα.

Όπως συζητήθηκε, η ανάγκη για στρατηγικές προσεγγίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι επιτακτική, καθώς οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις μεταμορφώνουν ριζικά τον χώρο της υγείας. Παράλληλα, τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, η ανάγκη ενδυνάμωσης των ασθενών και οι ανισότητες πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας στην ομιλία του με θέμα τον μετασχηματισμό της Υγείας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης ενός σύγχρονου και βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για εμάς στο Υπουργείο Υγείας, αποτελεί υψίστης σημασίας όχι μόνο το να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε αλλά και να διαφυλάξουμε ότι στο μέλλον θα εξακολουθούμε να προσφέρουμε με αξιοπρέπεια και συνέπεια ακόμα καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και διαπερνούν οριζόντια όλο το ΕΣΥ, καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια για να αμβλύνουμε τα όποια προβλήματα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατόν υπηρεσίες προς τους συνανθρώπους μας. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μία περίοδο που πραγματικά προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ. Ένα ΕΣΥ που θα είναι δίπλα στον πολίτη αλλά και ένα ΕΣΥ που μας αξίζει και που είμαστε περήφανοι για αυτό».

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία της με άξονα την καινοτομία στις βιοεπιστήμες υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την καινοτομία στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας πως: «Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας και στην ιατρική. Από το σύνολο των έργων που χρηματοδοτούμε, άλλα έχουν ολοκληρωθεί και ενσωματώνονται πλέον στην ιατρική και άλλα είναι σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν. Έργα που δημιουργούν αλυσίδες αξίας για τη χώρα μας και σίγουρα μετασχηματίζουν, βελτιώνουν και ενισχύουν το σύστημα υγείας μας. Με κάθε έργο που υλοποιείται, φέρνουμε την επιστήμη πιο κοντά στον Άνθρωπο, προσφέροντας λύσεις για ένα πιο υγιές μέλλον για όλους».

Ο κ. Γιώργος Φράγκος, Consulting Partner και Ηuman Capital Leader της Deloitte δήλωσε: Η Deloitte συνεχίζει σταθερά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, αναπτύσσοντας λύσεις και προτάσεις που στοχεύουν σε ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας για όλους αλλά και οικοδομώντας έναν ανοικτό, διαδραστικό και κυρίως εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στους εμπλεκόμενους – κάτι που προσδοκούμε ακόμη πιο έντονα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης ετήσιας εκδήλωσής μας για το μέλλον του οικοσυστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν μια σειρά από θεματικές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, και να αξιοποιήσουν περαιτέρω την καινοτομία με στόχο τον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης:

  • Συζητήθηκε το πώς ο τομέας της υγείας θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένες υπηρεσίες, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή και στην παροχή ποιοτικής φροντίδας.
  • Αναφέρθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Βιομηχανία και το πώς μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
  • Παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής τεχνολογίας και της κλινικής έρευνας.
  • Αναλύθηκαν οι εκτιμώμενες επιπτώσεις της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) στις επιστήμες υγείας.
  • Μελετήθηκε το ζήτημα της υγειονομικής ισότητας στην Ελλάδα, εξετάζοντας τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η πρόσβαση και η φροντίδα για όλους τους πολίτες με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μια σειρά από σημαντικούς ομιλητές: Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γενικός Διευθυντής, Boehringer Ingelheim, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, CEO, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, CEO, Elevate Greece, Ευαγγελία Κοράκη, CEO, HACRO, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Pharma Innovation Forum, Dr. Joran Lokkerbol, Program Director EAISI Academy, Technical University Eindhoven, Γεώργιος Λούντος, CEO, BioEmission Technology Solutions, Μαρία Μακριδάκη, Business Development, Innovation Manager, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Όλγα Μπαλαούρα, Διοικήτρια, 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Παναγιώτης Μπαράς, Διευθύνων Σύμβουλος, Philips Hellas S.A, Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Government Affairs Officer, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής, ΣΦΕΕ.

Παρουσιάστηκε επίσης το πλαίσιο της Deloitte για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, δίνοντας έμφαση στις στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας με βάση την ωριμότητα κάθε χώρας.

Όπως αναφέρθηκε, ενώ οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μία σειρά από προκλήσεις, όπως αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, ενδυνάμωση των πολιτών/ασθενών που αλλάζει τα χαρακτηριστικά της ζήτησης, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ανισότητες και αυξανόμενο κόστος της καινοτομίας που δεν μπορεί να καλυφθεί με τα παραδοσιακά συστήματα χρηματοδότησης.

Οι πέντε κατευθύνσεις

Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συστημάτων, απαιτείται ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός, μία πορεία προς αυτό που ορίζεται ως Future of Health. Σύμφωνα με την Deloitte, η αλλαγή κινείται προς 5 βασικές κατευθύνσεις:

  • Έμφαση στην πρόληψη και την ευημερία
  • Ενίσχυση της εμπειρίας του πολίτη με αξιοποίηση δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών
  • Έλεγχος του κόστους με έμφαση στην προληπτική φροντίδα και σε ευέλικτα μοντέλα παροχής υπηρεσιών
  • Υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών μέσων
  • Προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία

Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας που είναι συνάρτηση ιστορικών, πολιτισμικών και οικονομικών παραγόντων.

To πλαίσιο που έχει αναπτύξει η Deloitte προκρίνει στρατηγικές κατευθύνσεις ανάλογα με την ωριμότητα της κάθε χώρας στην πορεία προς το Future of Health. Σύμφωνα με αυτό, χώρες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας θα πρέπει να προτεραιοποιήσουν την ενίσχυση της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων, την ανάπτυξη νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας (αποκεντρωμένα και ψηφιακά δίκτυα) και να δώσουν έμφαση σε συνεργατικές λύσεις ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις πολλαπλασιαστικές δυνάμεις του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όλες οι ομάδες ενδιαφερομένων (πολιτεία, πολίτες/ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, φαρμακοβιομηχανία, εταιρείες healthtech/medtech, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κ.α.) καλούνται να συνεργαστούν στενά στη βάση της αναγνώρισης προτεραιοτήτων (γρήγορες νίκες αλλά και δομικές αλλαγές), της κατάθεσης ρεαλιστικών προτάσεων και της αναγνώρισης καινοτόμων λύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/10/2024 - 12:11
  • DELOITTE
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O led φωτισμός σε πολλά παιχνίδια εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδικά μάτια
O led φωτισμός σε πολλά παιχνίδια εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδικά μάτια 01 Οκτωβρίου 2024
Ερευνα του ΠΟΥ για τη σύνδεση της χρήσης κινητών με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου 02 Οκτωβρίου 2024
Ερευνα του ΠΟΥ για τη σύνδεση της χρήσης κινητών με την εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04

Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη

O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44

O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!
Ομορφιά
23/12/2025 - 15:57

Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!

Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54

Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»

Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 09:25

Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΚΕΑ: Τα φετινά Χριστούγεννα δίνουμε αίμα και ελπίδα
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 18:27
Μπριζίτ Μπαρντό: Η Γαλλίδα σταρ του σινεμά θα ταφεί δίπλα στη θάλασσα στο Σεν Τροπέ
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 17:51
Το αρχείο του μεγάλου Έλληνα Γεωργίου Παπανικολάου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 17:27
Έξι μύθοι και αλήθειες για την ανδρική υπογονιμότητα
Health Talk
29/12/2025 - 17:02
Τον Φεβρουάριο το τριήμερο επετειακό συνέδριο της ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»
Ψυχική Υγεία
29/12/2025 - 16:39
Η ΔΥΠΑ με τη συνδρομή της ΜΕΜΜΕ στηρίζουν το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 16:16
Γιατί οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Υγεία
29/12/2025 - 15:58
Οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
29/12/2025 - 15:32
Δέσμευση ΗΠΑ για χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει ο ΟΗΕ
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 15:06
Γεωργιάδης: «Κερδίζουμε πόρους από άλλα υπουργεία για ένα καλύτερο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 14:48
Χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ για σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 14:34
Αλτσχάιμερ: Αισιοδοξία στους ειδικούς για επαναστατικά φάρμακα ακόμα και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια
Υγεία
29/12/2025 - 14:07
Θεσσαλονίκη: Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα
Pet
29/12/2025 - 13:44
Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα
Υγεία
29/12/2025 - 13:17
Τέρμα στη μόνιμη καταρροή! Ενέσιμη θεραπεία υπόσχεται λύση στη ρινοκολπίτιδα
Υγεία
29/12/2025 - 13:00
Οδηγός ασφαλούς διαχείρισης των περισσευμάτων των γιορτινών τραπεζιών
Διατροφή
29/12/2025 - 12:00
Πώς μπορεί κανείς να κόψει τα αντικαταθλιπτικά; Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας
Ψυχική Υγεία
29/12/2025 - 11:00
Eξέταση αίματος μπορεί να σώσει ζωές από μια σιωπηρή κληρονομική καρδιακή πάθηση
Υγεία
29/12/2025 - 10:00
Γιατί τα όργανα των χοίρων έχουν την προοπτική να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές
Υγεία
29/12/2025 - 09:00
Θεμιστοκλέους για ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ: Θεμέλια το 2025, επιτάχυνση το 2026
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 08:01
Η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C προκαλεί "θαύματα" στην επιδερμίδα
Ομορφιά
27/12/2025 - 09:00
Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
Μόνος στο Σπίτι: Γιατί οι διαρρήκτες είναι ιατρικά θαύματα
Υγεία
26/12/2025 - 08:55
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C προκαλεί "θαύματα" στην επιδερμίδα
Ομορφιά
27/12/2025 - 09:00
Γιατί τα όργανα των χοίρων έχουν την προοπτική να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές
Υγεία
29/12/2025 - 09:00
Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα
Υγεία
29/12/2025 - 13:17
Eξέταση αίματος μπορεί να σώσει ζωές από μια σιωπηρή κληρονομική καρδιακή πάθηση
Υγεία
29/12/2025 - 10:00
Πώς μπορεί κανείς να κόψει τα αντικαταθλιπτικά; Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας
Ψυχική Υγεία
29/12/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo