ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Candida Auris: Ο «φονικός» μύκητας που εισβάλλει στα νοσοκομεία - Οι παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης

Υγεία
Candida Auris: Ο «φονικός» μύκητας που εισβάλλει στα νοσοκομεία - Οι παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης
«Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έναντι αυτού του ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα» αναφέρει η δρ. Rebecca A. Drummond, αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Πέμπτη, 30/03/2023 - 12:52
— Photo: (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η έξαρση των μολύνσεων από τον – ανθεκτικό στα φάρμακα- μύκητα Candida auris έχει χαρακτηριστεί δικαιολογημένα από τα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως «επείγουσα απειλή», καθώς έχει μολύνει πάνω από τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, εκτός από τις ΗΠΑ, την εμφάνιση του έκανε και στην Ελλάδα σπέρνοντας τον «τρόμο» και την ανησυχία τόσο στους πολίτες όσο και στους εργαζομένους στην υγεία.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η πρώτη απομόνωση του μύκητα ήταν το 2019, και έκτοτε απομονώνονται με αυξανόμενη συχνότητα στελέχη C. auris από διεισδυτικές λοιμώξεις (καντινταιμίες), σε βαρέως πάσχοντες με μακροχρόνιες νοσηλείες και παρουσία ενδαγγειακών καθετήρων.

Επίσης ο μύκητας έχει απομονωθεί από δείγματα αποικισμού ασθενών και προσωπικού, καθώς και από περιβαλλοντικά δείγματα από επιφάνειες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο οποίο αποστέλλονται δείγματα από νοσοκομεία όλης της χώρας για έλεγχο ταυτοποίησης και ευαισθησίας.

Τι είναι ο μύκητας Candida auris και πώς μεταδίδεται;

Πρόκειται για έναν ζυμομύκητα, ο οποίος απομονώθηκε πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς (auris = αυτί στα λατινικά). Έχει βρεθεί σε περισσότερες από 30 χώρες , συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, ο μύκητας Candida auris θεωρείται αναδυόμενος παθογόνος παράγοντας για τρεις κύριους λόγους:

1. Εμφανίζει συχνά αντοχή σε αντιμυκητικά φάρμακα, όπως οι αζόλες, ή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών, όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διεισδυτικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.

2. Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει δυσκολίες με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους.

Η εσφαλμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.

3. Επειδή ο μύκητας Candida auris προκαλεί όλο και συχνότερα επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, η έγκαιρη ανίχνευσή του είναι σημαντική, ώστε να ληφθούν ειδικά μέτρα για την πρόληψη της διασποράς.

Ακόμη, μπορεί να αναπτυχθεί ή να «αποικίσει» στο ανθρώπινο δέρμα. Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη Candida που τους αρέσει να αναπτύσσονται στα έντερά μας ως μέρος του μικροβιώματος, ο μύκητας Candida auris δεν αναπτύσσεται σε αυτό το περιβάλλον και φαίνεται να προτιμά το δέρμα.

Είναι ασυνήθιστο για μια μυκητιασική λοίμωξη να μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά έτσι φαίνεται να εξαπλώνονται οι λοιμώξεις από Candida auris.

Ο μύκητας μπορεί να ζήσει σε επιφάνειες για αρκετές εβδομάδες και η απαλλαγή από αυτόν μπορεί να είναι δύσκολη. Απαιτείται ενισχυμένος καθαρισμός και πλύσιμο των χεριών για να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του μύκητα και την έκθεση σε ασθενείς που νοσούν από αυτόν.

Ο μύκητας Candida auris προκαλεί λοιμώξεις καθώς εισέρχεται σε χειρουργικά τραύματα ή στο αίμα. Μόλις εισέλθει στο σώμα, μπορεί να μολύνει τα όργανα και το αίμα προκαλώντας μια πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον μύκητα είναι μεταξύ 30 και 60%. Αλλά ένα ακριβές ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι συχνά βαριά άρρωστοι με άλλες καταστάσεις.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τον Εθνικό οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για διηθητική λοίμωξη είναι γενικά κοινοί για την C. auris και τα συνήθη στελέχη Candida.

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η συν-νοσηλεία με άλλους ασθενείς με λοίμωξη από C. auris. Κοινός παράγοντας κινδύνου είναι και η παρατεταμένη νοσηλεία με επεμβατικούς χειρισμούς, όπως διασωλήνωση και τοποθέτηση κεντρικών ενδαγγειακών καθετήρων, καθώς το παθογόνο προσβάλλει συνήθως βαρέως πάσχοντες με μακρά νοσηλεία.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλο λόγο και εμφανίζουν αποικισμό ή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της (μακράς) νοσηλείας τους.

Για την Ελλάδα, τα κρούσματα δεν συνδέονται εν γένει με ταξίδι και νοσηλεία σε άλλη χώρα, αλλά οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση, συνδεόμενη με χώρο παροχής φροντίδας.

Από την διεθνή βιβλιογραφία, η θνητότητα μπορεί να φτάσει έως 70% σε περιστατικά μυκηταιμίας από C. auris, που συνήθως αφορούν σε ασθενείς ήδη πολύ επιβαρυμένους με επιπλεγμένα υποκείμενα νοσήματα.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από C. auris αντιμετωπίζονται με χορήγηση εχινοκανδινών. Ωστόσο, αναφέρονται στελέχη C. auris ανθεκτικά και στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να απαιτηθεί συνδυασμός αντιμυκητικών φαρμάκων σε υψηλές δόσεις.

Τονίζεται, τέλος, ότι δεν συνιστάται η χορήγηση αντιμυκητικής αγωγής σε ασθενείς αποικισμένους με C auris, χωρίς διηθητική μυκητική λοίμωξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Candida auris;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας λοίμωξης από Candida auris περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη που δεν υποχωρούν μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Η διάγνωση όμως είναι δύσκολη, καθώς πολλές άλλες κοινές ασθένειες μοιράζονται αυτά τα συμπτώματα.

Για το λόγο αυτό, η λανθασμένη διάγνωση οδηγεί συχνά σε λανθασμένη θεραπεία. Η σωστή διάγνωση συχνά απαιτεί την αποστολή δείγματος αίματος ή δείγματος από το σημείο της λοίμωξης σε εξειδικευμένο εργαστήριο για να επιβεβαιωθεί οριστικά η παρουσία του μύκητα

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί νέες δοκιμές που βοηθούν στην ακριβή αναγνώριση αυτού του μύκητα σύμφωνα με την Rebecca A. Drummond, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Υποκινούμενοι από τον Covid 19

Ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων από Candida auris θεωρείτε από την επιστήμονα Rebecca A. Drummond, πως συνδέεται εν μέρει με την πανδημία του Covid 19. Τα άτομα που αρρωσταίνουν λόγω Covid 19 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία και μακροχρόνια παραμονή στη ΜΕΘ, που είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για μόλυνση από Candida auris.

«Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έναντι αυτού του ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα. Χωρίς στενή παρακολούθηση και ενισχυμένη επίγνωση αυτής της λοίμωξης, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα ξεσπάσματα και σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με Candida auris στο μέλλον» τόνισε η επιστήμονας του Μπέρμιγχαμ.

Ποια μέτρα συστήνει ο ΕΟΔΥ

  • Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα, όταν τίθεται υποψία ότι ο ασθενής φέρει Candida Auris, εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων της τυποποίησης του μύκητα, είτε πρόκειται για λοίμωξη είτε για αποικισμό.

  • Η απομόνωση του ασθενούς συστήνεται είτε πρόκειται για λοίμωξη είτε για αποικισμό, ενώ η χορήγηση αντιμυκητικής θεραπείας συστήνεται μόνο όταν πρόκειται για λοίμωξη και όχι για τον αποικισμό.

  • Όπου είναι εφικτό, χρησιμοποιείται αποκλειστικός εξοπλισμός, διαφορετικά ο κοινόχρηστος εξοπλισμός (π.χ. μηχανήματα παροχής οξυγόνου, εξοπλισμός φυσικοθεραπείας) απολυμαίνεται σχολαστικά πριν τη χρήση σε άλλο ασθενή.

  • Απαιτείται σχολαστικός καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση του δωματίου του ασθενή, καθώς και των χώρων, όπου μεταφέρεται ο ασθενής, όπως είναι τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα ή οι χώροι φυσιοθεραπείας κ.ά.

  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον τελικό καθαρισμό του θαλάμου, δηλαδή στον καθαρισμό μετά την αποχώρηση του ασθενή.

Πηγή: the conversation, ΕΟΔΥ

Διαβάστε επίσης=> Candida auris: Τι γνωρίζουμε για τη νέα απειλή για την δημόσια υγεία

Τελευταία τροποποίηση στις 30/03/2023 - 17:02
  • CANDIDA AURIS
  • ΜΥΚΗΤΑΣ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΜΕΘ
  • ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  • ΕΟΔΥ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
  • COVID 19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στυτική δυσλειτουργία: Σε τι βαθμό συνδέεται με την κατάθλιψη; Ειδικός εξηγεί
Στυτική δυσλειτουργία: Σε τι βαθμό συνδέεται με την κατάθλιψη; Ειδικός εξηγεί 30 Μαρτίου 2023
Καρκίνος του πνεύμονα: Η θεραπευτική χειρουργική επέμβαση που ενδείκνυται - Τα πλεονεκτήματα της 31 Μαρτίου 2023
Καρκίνος του πνεύμονα: Η θεραπευτική χειρουργική επέμβαση που ενδείκνυται - Τα πλεονεκτήματα της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15

Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας

Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57

Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς

Έκθεση: Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 09:00

Έκθεση: Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το κάπνισμα βασικός παράγοντας κινδύνου - Τα συμπτώματα
Υγεία
18/05/2026 - 16:00

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το κάπνισμα βασικός παράγοντας κινδύνου - Τα συμπτώματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο πειραματικό φάρμακο οδηγεί σε απώλεια του 30% του σωματικού βάρους
Pharma News
22/05/2026 - 11:00
Διπλασιασμός της εμφάνισης ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως από το 1990 ως σήμερα- Αύξηση και στην Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 10:00
Έμπολα: Αυξάνονται τα κρούσματα – Εικόνες χάους στη ΛΔ του Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 09:00
Κέντρο ημέρας ολικής φροντίδας και υποστήριξης ατόμων με άνοια από την ΑΜΚΕ ΜΙΤΟΣ
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 07:58
Η Haleon Platinum Χορηγός στο Dental Run 2026 για την προώθηση της στοματικής υγείας
Pharma News
22/05/2026 - 03:42
Η Affidea αναλαμβάνει την πρόληψη και τη φροντίδα των εργαζομένων που δίνουν ζωή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Υπηρεσίες Υγείας
22/05/2026 - 00:11
Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθου από τον ΕΟΦ
Pharma Policy
21/05/2026 - 23:57
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των θυμάτων εγκλήματος με νέα εργαλεία
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 23:34
Νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο των ωοθηκών με ουσιαστικό όφελος στη συνολική επιβίωση
Υγεία
21/05/2026 - 23:08
Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα
Διατροφή
21/05/2026 - 22:23
Siemens Healthineers: Νέα σειρά επεμβατικών συστημάτων με τεχνολογία Optiq AI
Digital Health
21/05/2026 - 21:59
ΕΛΕΑΝΑ: Aύξηση 20% των διαγνώσεων αυτοάνοσης και αυτοφλεγμονώδους αρθρίτιδας στην Ελλάδα
Patient Talk
21/05/2026 - 21:34
MSD Ελλάδος: Οι κρίσιμες προτεραιότητες για τη βελτίωση και το μέλλον της υγείας των γυναικών
Pharma News
21/05/2026 - 21:07
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
21/05/2026 - 20:41
Εκδήλωση της FairLife LCC στα Ιωάννινα για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
21/05/2026 - 20:16
Πολλαπλούν Μυέλωμα: Οι νέες θεραπείες έχουν αλλάξει ριζικά την πρόγνωση της νόσου
Υγεία
21/05/2026 - 19:49
Ο ΙΣΑ παρέδωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό για ανθρωπιστική αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 19:33
Εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας για παιδιά από τον ΕΕΣ
Ψυχική Υγεία
21/05/2026 - 19:07
Επτά απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις θολούρες του μυαλού
Υγεία
21/05/2026 - 18:49
Περιοδεία Γεωργιάδη σε δομές υγείας σε Ημαθία και Πέλλα και επικοινωνία με αγρότισα που δώρισε νέο ασθενοφόρο
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 18:04
Η Boehringer Ingelheim Hellas στηρίζει με χρυσή χορηγία την 11η εκστρατεία «Με Οδηγό τον Διαβήτη»
Pharma News
21/05/2026 - 17:37
MyPBCVoice: Πακέτο νέων δράσεων για τα άτομα με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
21/05/2026 - 17:23
ΠΑΝΔΗΚΙ: Σημαντική θεσμική εξέλιξη η ακύρωση των αρχαιρεσιών του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 17:04
Συναγερμός στην Ηλεία με μαθητή ειδικού σχολείου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 16:42
Μητσοτάκης: «Σημείο αναφοράς για την Πελοπόννησο το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ»
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 16:19
Οι καρδιοπάθειες φαίνεται ότι μπορεί να ξεκινούν από την ενδομήτρια ζωή
Υγεία
21/05/2026 - 16:00
Δήμος Αθηναίων: Δεν κλείνει ο ξενώνας εξαρτημένων «My Athens»
Ψυχική Υγεία
21/05/2026 - 15:42
Έμπολα: Νέο κρούσμα σε περιοχή της ΛΔ του Κονγκό μακριά από την αρχική εστία
Υγεία
21/05/2026 - 15:25
To 80% για τα προβλήματα υγείας στην τρίτη ηλικία είναι θέμα προσωπικής ευθύνης!
Υγεία
21/05/2026 - 15:00
Φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι της κατάθλιψης
Υγεία
21/05/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συμφωνία FAMAR με την GE HealthCare για την παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
19/05/2026 - 16:18
Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24
Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo