ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των ακτινοθεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία

Υγεία
Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των ακτινοθεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία
Σε σημαντική μείωση της αναμονής για ακτινοθεραπείες ασθενών με καρκίνο στα δημόσια νοσοκομεία ευελπιστεί πως οδηγήσουν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας νοσοκομείων, που εισάγονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Τετάρτη, 24/06/2020 - 21:54
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε ΚΥΑ που υπογράφουν οι Υφυπουργοί Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης με την οποία δημιουργείται ένα κοινό πλαίσιο αμοιβών επαγγελματιών υγείας που σχετίζονται κυρίως με απεικονιστικές εξετάσεις και ακτινοθεραπείες.

H KYA, η οποία αποτελεί τροποποίηση της απόφασης του 2010 για την «Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων», εκτιμάται ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, για τη διεύρυνση της λειτουργίας πολλών νοσοκομείων του ΕΣΥ, πέραν της μίας βάρδιας στα συγκεκριμένα πεδία. Υπολογίζεται ότι η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία για ριζικές ακτινοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο ξεπερνάει τους τρεις μήνες!

Στην πράξη, λοιπόν, ξεκαθαρίζεται το τοπίο των αμοιβών Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων, που αποτελούσε μια γκρίζα περιοχή, στην οποία κάθε νοσοκομείο προσέφερε ό,τι ήθελε συχνά ιδιαιτέρως χαμηλού ύψους, αποτελώντας ένα αντικίνητρο για τους επιστήμονες να δεχθούν να αυξήσουν τα ωράρια λειτουργία τους.

«Η ΚΥΑ για την ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων που είναι προς δημοσίευση είναι το δεύτερο σοβαρό βήμα για τον μεγάλο όραμα της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να μπορεί κάθε ασθενής να κάνει την ακτινοθεραπεία του σε μηχανήματα εξαιρετικής τεχνολογίας και στον σωστό χρόνο χωρίς καθυστερήσεις», αναφέρει στο News4Health o Γ. Πισσάκας, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και συντονιστή διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Όπως εξηγεί, το πρώτο βήμα έγινε όταν, χάρη στα ΕΣΠΑ και τις δωρεές που έγιναν την τελευταία 5ετία (με κυρίαρχη την δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) ο Δημόσιος Τομέας βρέθηκε με τα 2/3 του εξοπλισμού του να είναι τελευταίας τεχνολογίας.

«Στην πλήρη εφαρμογή της πάντως η ολοήμερη λειτουργία όλων των ακτινοθεραπευτικών θα μειώσει τις αναμονές στην Αθήνα κατά ένα τουλάχιστον μήνα», πρόσθεσε ο κ. Πισσάκας.

Τι αλλάζει η ΚΥΑ

Η αλλαγή της ΚΥΑ καθορίζει αμοιβές, αλλά και τα έσοδα καθώς και τις αντίστοιχες κατανομές τους κατά την Ολοήμερη Λειτουργία των Νοσοκομείων. Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, θεσμοθετείται μια αύξηση των εσόδων της ολοήμερης λειτουργίας που θα οδηγήσει και σε αύξηση τους. Επιπλέον, θεσμοθετείται η αμοιβή όσων, Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων ειδικότερα, συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση εξετάσεων και ακτινοθεραπειών. Στη πράξη εκτιμάται ότι με την ΚΥΑ λύνεται ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο λειτουργούσε ως εμπόδιο για την πραγματοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας. Όπως σημειώνουν και στελέχη του Υπουργείου Υγείας, οι αμοιβές των Ιατρών ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων, που οδηγούσε τους τελευταίους να αποφεύγουν να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τη ένταξη και δεύτερης βάρδιας.

Διαβάστε επίσης: Οι καταχρηστικές χρεώσεις για ακτινοθεραπείες στα ιδιωτικά κέντρα υγείας, οι αιτίες και η απάντηση του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, το 80% των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική δεν αξιοποιούν την απογευματινή βάρδια.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, με την τροποποποίηση της ΚΥΑ:

  1. Αυξάνεται το ποσοστό από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας που αποδίδεται στο Νοσοκομείο, οδηγώντας στην πράξη σε αύξηση τους.
  2. Καθορίζονται με ενιαίο τρόπο για όλα τα Νοσοκομεία τα ποσοστά των αμοιβών όσων συμμετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση των ιατρικών πράξεων στα Εργαστήρια: Απεικόνισης, Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής
  3. Η συμμετοχή Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων καθορίζεται ευδιάκριτα με συγκεκριμένα ποσοστά και με κριτήριο την καθοριστική τους συμμετοχή και συμβολή στην πραγματοποίηση της ιατρικής εξέτασης.
  4. Η αμοιβή τόσο των Ακτινοφυσικών όσο και των Τεχνολόγων που συμμετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση ιατρικής εξέτασης αυξάνεται σημαντικά.
  5. Με τη νέα ΚΥΑ αμείβονται όσοι συμμετέχουν ενεργά και έχουν ρόλο στην πραγματοποίηση των ιατρικών εξετάσεων.
  6. Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξορθολογισμός των αμοιβών των ιατρών που μετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση των ιατρικών πράξεων, όπως και των συνεργαζόμενων με αυτούς ιατρών άλλων ειδικοτήτων.
  7. Αυξάνεται από τα 8 στα 10 ευρώ, η ωριαία αμοιβή του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που μετέχει υποστηρικτικά στην ολοήμερη λειτουργία.
  8. Ρυθμίζεται το θέμα των διαφορών στις αμοιβές μεταξύ Ιατρών, Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων.

Η ΚΥΑ στην πράξη επιτρέπει την παράταση της λειτουργίας των μηχανημάτων στον δημόσιο τομέα. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ολοήμερη λειτουργία σημαίνει μηδενική οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Είναι ακριβώς οι ίδιες συνθήκες με την πρωινή λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών απλώς το νοσοκομείο αποζημιώνει την υπερωριακή εργασία του προσωπικού», αναφέρει ο κ. Πισσάκας.

Όπως εξηγεί, η ακτινοθεραπεία για την εφαρμογή της χρειάζεται τη άριστη συνεργασία γιατρού, φυσικού ιατρικής, τεχνολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού. «Πιστεύω ότι αν σε μία ομάδα κάποιοι νοιώθουν ότι αδικούνται και ακόμη χειρότερα ότι κάποιοι κερδίζουν από την δική τους δουλειά είναι αδύνατον να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Όλοι πρέπει να νοιώθουν ότι εκτιμάται αυτό που προσφέρουν και αποζημιώνονται δίκαια. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολύ καιρό όταν δεν είναι δίκαιο. Και η απόφαση αυτή πιστεύω ότι είναι σε αυτό το πνεύμα», προσθέτει. Ξεκαθαρίζει, βέβαια , πως για την πλήρη αξιοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας θα χρειαστούν και προσλήψεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/06/2020 - 09:19
  • ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΚΥΑ
  • ΑΜΟΙΒΗ
  • ΕΣΥ
  • ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Μονοψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων
Κορονοϊός Ελλάδα: Μονοψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων 24 Ιουνίου 2020
Ρινοπλαστική και κάπνισμα: Οι σοβαρές επιπτώσεις 25 Ιουνίου 2020
Ρινοπλαστική και κάπνισμα: Οι σοβαρές επιπτώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα
Υγεία
18/03/2026 - 21:03

Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:38

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ

Παχυσαρκία και καρκίνος: Μια σχέση που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα
Υγεία
17/03/2026 - 19:48

Παχυσαρκία και καρκίνος: Μια σχέση που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 16:59

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης σε μειονοτικά σχολεία Ροδόπης
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 00:12
Ασκηση διάσωσης και επιβίωσης στον Όλυμπο από τον ΕΕΣ με ρεαλιστικό σενάριο
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 23:17
Γιατί μας ταλαιπωρούν οι αιμορροΐδες και πώς θεραπεύονται - Πότε απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση
Health Talk
18/03/2026 - 22:49
ECDC: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την επιδημία μηνιγγίτιδας στην Αγγλία
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 22:02
Ενημερωτική καμπάνια από την ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας
Υγεία
18/03/2026 - 21:26
Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα
Υγεία
18/03/2026 - 21:03
Νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων προτεραιότητας παρουσίασε ο EMA
Pharma Policy
18/03/2026 - 20:19
Σκληροθεραπεία: Μια αξιόπιστη λύση για την εξάλειψη των ευρυαγγειών
Health Talk
18/03/2026 - 19:44
«Ηλικία» και πηγή προέλευσης του νερού σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από Πάρκινσον
Υγεία
18/03/2026 - 19:27
Ποδηλατοδρομία ευαισθητοποίησης για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαρτίου.
Patient Talk
18/03/2026 - 19:02
Office Eye Syndrome: Συμβουλές για προστασία των ματιών από τις οθόνες
Health Talk
18/03/2026 - 19:00
Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:38
Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον αφθώδη πυρετό - Οι επιπτώσεις της στην κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:01
Νέο αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία ανηλίκων από καπνό και αλκοόλ - Οι πέντε πυλώνες του σχεδίου
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 17:28
Αυξημένες οι συγκεντρώσεις κοκαΐνης και κεταμίνης στα λύματα στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 16:46
Εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο οδικής ασφάλειας από το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική!
Υπηρεσίες Υγείας
18/03/2026 - 16:19
Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01
Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς
Health Talk
18/03/2026 - 15:44
Φάρμακα για την οστεοπόρωση μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 16%
Υγεία
18/03/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: Χαμηλή η συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 15:00
Οι κίνδυνοι των εξτένσιονς βλεφαρίδας για τα μάτια αλλά και το δέρμα
Ομορφιά
18/03/2026 - 14:00
Βρετανία: 20 συνολικά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας - Οι υγειονομικές αρχές ετοιμάζονται για τα... χειρότερα!
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 13:16
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος της ανάλυσης των λυμάτων στην έγκαιρη κινητοποίηση των τοπικών αρχών
Υγεία
18/03/2026 - 13:00
Ο εμβολιασμός κατά του HPV μειώνει τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
18/03/2026 - 12:46
Μία ένεση RNA θα μπορούσε να βοηθήσει την καρδιά να επιδιορθωθεί μόνη της μετά από έμφραγμα
Υγεία
18/03/2026 - 12:00
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
18/03/2026 - 11:13
Κορύφωση της μεταφοράς σκόνης σήμερα και αύριο - Τα μέτρα προστασίας
Υγεία
18/03/2026 - 11:00
Γιατί το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ είναι ένας κακός οιωνός για όσα θα ακολουθήσουν
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 10:00
Σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως πριν κλείσουν τα πέντε τους έτη - Οι λόγοι
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 09:00
ΕΟΠΑΕ: Οι παρεμβάσεις Θεοχάρη στην 69η σύνοδο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 07:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo