ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των ακτινοθεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία

Υγεία
Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των ακτινοθεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία
Σε σημαντική μείωση της αναμονής για ακτινοθεραπείες ασθενών με καρκίνο στα δημόσια νοσοκομεία ευελπιστεί πως οδηγήσουν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας νοσοκομείων, που εισάγονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Τετάρτη, 24/06/2020 - 21:54
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε ΚΥΑ που υπογράφουν οι Υφυπουργοί Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης με την οποία δημιουργείται ένα κοινό πλαίσιο αμοιβών επαγγελματιών υγείας που σχετίζονται κυρίως με απεικονιστικές εξετάσεις και ακτινοθεραπείες.

H KYA, η οποία αποτελεί τροποποίηση της απόφασης του 2010 για την «Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων», εκτιμάται ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, για τη διεύρυνση της λειτουργίας πολλών νοσοκομείων του ΕΣΥ, πέραν της μίας βάρδιας στα συγκεκριμένα πεδία. Υπολογίζεται ότι η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία για ριζικές ακτινοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο ξεπερνάει τους τρεις μήνες!

Στην πράξη, λοιπόν, ξεκαθαρίζεται το τοπίο των αμοιβών Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων, που αποτελούσε μια γκρίζα περιοχή, στην οποία κάθε νοσοκομείο προσέφερε ό,τι ήθελε συχνά ιδιαιτέρως χαμηλού ύψους, αποτελώντας ένα αντικίνητρο για τους επιστήμονες να δεχθούν να αυξήσουν τα ωράρια λειτουργία τους.

«Η ΚΥΑ για την ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων που είναι προς δημοσίευση είναι το δεύτερο σοβαρό βήμα για τον μεγάλο όραμα της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να μπορεί κάθε ασθενής να κάνει την ακτινοθεραπεία του σε μηχανήματα εξαιρετικής τεχνολογίας και στον σωστό χρόνο χωρίς καθυστερήσεις», αναφέρει στο News4Health o Γ. Πισσάκας, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και συντονιστή διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Όπως εξηγεί, το πρώτο βήμα έγινε όταν, χάρη στα ΕΣΠΑ και τις δωρεές που έγιναν την τελευταία 5ετία (με κυρίαρχη την δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) ο Δημόσιος Τομέας βρέθηκε με τα 2/3 του εξοπλισμού του να είναι τελευταίας τεχνολογίας.

«Στην πλήρη εφαρμογή της πάντως η ολοήμερη λειτουργία όλων των ακτινοθεραπευτικών θα μειώσει τις αναμονές στην Αθήνα κατά ένα τουλάχιστον μήνα», πρόσθεσε ο κ. Πισσάκας.

Τι αλλάζει η ΚΥΑ

Η αλλαγή της ΚΥΑ καθορίζει αμοιβές, αλλά και τα έσοδα καθώς και τις αντίστοιχες κατανομές τους κατά την Ολοήμερη Λειτουργία των Νοσοκομείων. Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, θεσμοθετείται μια αύξηση των εσόδων της ολοήμερης λειτουργίας που θα οδηγήσει και σε αύξηση τους. Επιπλέον, θεσμοθετείται η αμοιβή όσων, Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων ειδικότερα, συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση εξετάσεων και ακτινοθεραπειών. Στη πράξη εκτιμάται ότι με την ΚΥΑ λύνεται ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο λειτουργούσε ως εμπόδιο για την πραγματοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας. Όπως σημειώνουν και στελέχη του Υπουργείου Υγείας, οι αμοιβές των Ιατρών ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων, που οδηγούσε τους τελευταίους να αποφεύγουν να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τη ένταξη και δεύτερης βάρδιας.

Διαβάστε επίσης: Οι καταχρηστικές χρεώσεις για ακτινοθεραπείες στα ιδιωτικά κέντρα υγείας, οι αιτίες και η απάντηση του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, το 80% των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική δεν αξιοποιούν την απογευματινή βάρδια.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, με την τροποποποίηση της ΚΥΑ:

  1. Αυξάνεται το ποσοστό από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας που αποδίδεται στο Νοσοκομείο, οδηγώντας στην πράξη σε αύξηση τους.
  2. Καθορίζονται με ενιαίο τρόπο για όλα τα Νοσοκομεία τα ποσοστά των αμοιβών όσων συμμετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση των ιατρικών πράξεων στα Εργαστήρια: Απεικόνισης, Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής
  3. Η συμμετοχή Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων καθορίζεται ευδιάκριτα με συγκεκριμένα ποσοστά και με κριτήριο την καθοριστική τους συμμετοχή και συμβολή στην πραγματοποίηση της ιατρικής εξέτασης.
  4. Η αμοιβή τόσο των Ακτινοφυσικών όσο και των Τεχνολόγων που συμμετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση ιατρικής εξέτασης αυξάνεται σημαντικά.
  5. Με τη νέα ΚΥΑ αμείβονται όσοι συμμετέχουν ενεργά και έχουν ρόλο στην πραγματοποίηση των ιατρικών εξετάσεων.
  6. Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξορθολογισμός των αμοιβών των ιατρών που μετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση των ιατρικών πράξεων, όπως και των συνεργαζόμενων με αυτούς ιατρών άλλων ειδικοτήτων.
  7. Αυξάνεται από τα 8 στα 10 ευρώ, η ωριαία αμοιβή του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που μετέχει υποστηρικτικά στην ολοήμερη λειτουργία.
  8. Ρυθμίζεται το θέμα των διαφορών στις αμοιβές μεταξύ Ιατρών, Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων.

Η ΚΥΑ στην πράξη επιτρέπει την παράταση της λειτουργίας των μηχανημάτων στον δημόσιο τομέα. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ολοήμερη λειτουργία σημαίνει μηδενική οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Είναι ακριβώς οι ίδιες συνθήκες με την πρωινή λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών απλώς το νοσοκομείο αποζημιώνει την υπερωριακή εργασία του προσωπικού», αναφέρει ο κ. Πισσάκας.

Όπως εξηγεί, η ακτινοθεραπεία για την εφαρμογή της χρειάζεται τη άριστη συνεργασία γιατρού, φυσικού ιατρικής, τεχνολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού. «Πιστεύω ότι αν σε μία ομάδα κάποιοι νοιώθουν ότι αδικούνται και ακόμη χειρότερα ότι κάποιοι κερδίζουν από την δική τους δουλειά είναι αδύνατον να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Όλοι πρέπει να νοιώθουν ότι εκτιμάται αυτό που προσφέρουν και αποζημιώνονται δίκαια. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολύ καιρό όταν δεν είναι δίκαιο. Και η απόφαση αυτή πιστεύω ότι είναι σε αυτό το πνεύμα», προσθέτει. Ξεκαθαρίζει, βέβαια , πως για την πλήρη αξιοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας θα χρειαστούν και προσλήψεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/06/2020 - 09:19
  • ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΚΥΑ
  • ΑΜΟΙΒΗ
  • ΕΣΥ
  • ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Μονοψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων
Κορονοϊός Ελλάδα: Μονοψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων 24 Ιουνίου 2020
Ρινοπλαστική και κάπνισμα: Οι σοβαρές επιπτώσεις 25 Ιουνίου 2020
Ρινοπλαστική και κάπνισμα: Οι σοβαρές επιπτώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα
Υγεία
18/03/2026 - 21:03

Επιστήμονες έφτιαξαν ενισχυμένα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο απευθείας στο σώμα

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:38

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ

Παχυσαρκία και καρκίνος: Μια σχέση που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα
Υγεία
17/03/2026 - 19:48

Παχυσαρκία και καρκίνος: Μια σχέση που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 16:59

Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18
Συμβουλές διατροφής (και επιλογές) για όσους ξεκινούν... τώρα τη νηστεία της Σαρακοστής
Διατροφή
20/03/2026 - 19:43
Κάλεσμα του ΕΕΣ για συλλογή τροφίμων υπέρ των ευάλωτων οικογενειών ενόψει Πάσχα
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 18:59
Λιποπρωτεΐνη (a): Ο «σιωπηλός» δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
20/03/2026 - 18:12
Ξηροφθαλμία: Διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
Health Talk
20/03/2026 - 17:38
Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος γίνεται κόκκινος την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Patient Talk
20/03/2026 - 16:48
Φάρμακο νέας γενιάς για την παχυσαρκία μειώνει σημαντικά βάρος και τα επίπεδα σακχάρου
Pharma News
20/03/2026 - 16:16
ΙΣΑ: Συνάντηση με ΕΑΕΕ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των γιατρών από το ιδιωτικό τους έργο
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 15:48
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη χρήση των social media από ανήλικους»
Πολιτική Υγείας
20/03/2026 - 15:18
Έξυπνο τσιρότο επιταχύνει την επούλωση και είναι αποτελεσματικό κατά της μικροβιακής αντοχής
Υγεία
20/03/2026 - 15:00
Μηνιγγίτιδα: Νεκρός εργαζόμενος σε πυρηνικό εργοστάσιο, στη Νορμανδία
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 14:36
Το στρες υποχωρεί με 24 λεπτά ειδικά σχεδιασμένης μουσικής
Ψυχική Υγεία
20/03/2026 - 14:13
Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47
Πρωτιά για την AbbVie Ελλάδας στα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
20/03/2026 - 13:31
Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53
Θεσπίζεται για πρώτη φορά έλεγχος μικροσωματιδίων σε diesel οχήματα - Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία
Υγεία
20/03/2026 - 11:55
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01
Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ
Διατροφή
19/03/2026 - 20:14
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως πριν κλείσουν τα πέντε τους έτη - Οι λόγοι
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 09:00
Γιατί το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ είναι ένας κακός οιωνός για όσα θα ακολουθήσουν
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: Χαμηλή η συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01
Εκπαιδευτικό διαδραστικό σεμινάριο οδικής ασφάλειας από το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική!
Υπηρεσίες Υγείας
18/03/2026 - 16:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo