ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξα νέα από το διεθνές συμπόσιο για τον καρκίνο του νεφρού

Υγεία
SHUTTERSTOCK
Τα νεότερα ιατρικά δεδομένα από το «2024 American Society of Clinical Oncology Genitourinary (ASCO GU) Cancers Symposium» για τις νεοπλασίες του ουροποιογεννητικού συστήματος.
Δευτέρα, 29/01/2024 - 15:34
— Photo: SHUTTERSTOCK
News4Health Team News4Health Team

Από τιςι 25 Ιανουαρίου έως και τις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο San Francisco των ΗΠΑ συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στην θεραπευτική αντιμετώπιση των νεοπλασιών του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) Αγγελική Ανδρικοπούλου, Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα δεδομένα που αφορούν στον καρκίνο του νεφρού.

Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί την 14η συχνότερη κακοήθεια παγκοσμίως. Μετά την εισαγωγή της ανοσοθεραπείας και των αναστολέων τυροσινικής κινάσης, η θεραπεία του νοσήματος έχει αλλάξει ριζικά. Μέχρι πριν δύο χρόνια, η θεραπεία της πρώιμης νόσου ήταν η νεφρεκτομή χωρίς την χορήγηση επικουρικής θεραπείας. Ωστόσο, η μελέτη KEYNOTE-564 έδειξε ότι η χορήγηση ανοσοθεραπείας με πεμπρολιζουμάμπη συνδυάστηκε με μεγαλύτερο διάστημα χωρίς υποτροπή της νόσου.

Στο Συνέδριο αυτό ανακοινώθηκαν τα ανανεωμένα αποτελέσματα μετά από παρακολούθηση 57 μηνών όπου η επικουρική θεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη μείωσε κατά 38% τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με διαυγοκυτταρικό καρκίνο νεφρού που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε νεφρεκτομή. Όπως σχολίασε και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Toni Choueiri από το Dana-Farber Cancer Institute που παρουσίασε τα αποτελέσματα: «η μελέτη KEYNOTE-564 είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη από το 1973 που έδειξε όφελος στην συνολική επιβίωση μετά από χορήγηση επικουρικής θεραπείας στον καρκίνο του νεφρού. Οι προηγούμενες 17 τυχαιοποιημένες μελέτες πάνω στην επικουρική θεραπεία στον καρκίνο του νεφρού που συμπεριέλαβαν συνολικά πάνω από 12.000 ασθενείς δεν είχαν δείξει σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης». Με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης ανάλυσης της μελέτης KEYNOTE-564 που έδειξε όφελος ως προς το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου η θεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη έχει λάβει έγκριση από τον Νοέμβριο του 2021 για την επικουρική θεραπεία του καρκίνου νεφρού.

Η συστηματική χορήγηση επικουρικής θεραπείας με πεμπρολιζουμάμπη στον καρκίνο του νεφρού έχει ως αποτέλεσμα την τροποποίηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που υποτροπιάζουν μετά την χορήγηση της πεμπρολιζουμάμπης. Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για την επιλογή θεραπείας είναι ακόμα ανεπαρκή.

Αυτοί οι ασθενείς διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

  • στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι ασθενείς που υποτροπιάζουν είτε κατά τη διάρκεια είτε εντός τριών μηνών από το πέρας της επικουρικής θεραπείας και θεωρούνται «ανθεκτικοί» στην ανοσοθεραπεία.
  • Η δεύτερη κατηγορία ασθενών περιλαμβάνει εκείνους που υποτροπιάζουν από τρεις έως δώδεκα μήνες μετά το τέλος της επικουρικής θεραπείας, δηλαδή παρουσιάζουν μία «πρώιμη υποτροπή». Και στις δύο περιπτώσεις η προτεινόμενη θεραπεία είναι χορήγηση αναστολέα τυροσινικής κινάσης που στοχεύει διαφορετικό μονοπάτι και λειτουργεί με διαφορετικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό.
  • Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται οι ασθενείς που υποτροπιάζουν καθυστερημένα, μετά την πάροδο ενός έτους από το τέλος της επικουρικής θεραπείας. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να ανταποκριθούν εκ νέου στην ανοσοθεραπεία και σε αυτούς υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές συμπεριλαμβανομένου του αναστολέα τυροσινικής κινάσης είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία αλλά και του συνδυασμού ανοσοθεραπείας με νιβολουμάμπη/ιπιλιμουμάμπη.

Ταυτοχρόνως, στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκαν τα ανανεωμένα αποτελέσματα από τις μελέτες CheckMate-9ER και CheckMate-214 στο μεταστατικό καρκίνο νεφρού. Μετά από μία μέση παρακολούθηση 4.5 ετών της μελέτης CheckMate-9ER που συνέκρινε το συνδυασμό νιβολουμάμπης και καμποζατινίβης έναντι του αναστολέα τυροσινικής κινάσης σουνιτινίμπη, η μελέτη συνέχισε να δείχνει όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση από το συνδυασμό νιβολουμάμπης και καμποζατινίβης. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός νιβολουμάμπη/καμποζατινίβη συνέχισε να δείχνει όφελος ως προς το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου (16.4 έναντι 8.4 μήνες), τη συνολική επιβίωση (46.5 έναντι 36.0 μήνες) αλλά και υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης (55.7% vs 27.7%). Αντίστοιχα μετά από μία παρακολούθηση 8 ετών, η μελέτη CheckMate-214 έδειξε συνεχιζόμενο όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση και τη διάρκεια ανταπόκρισης από το συνδυασμό νιβολουμάμπη/ιπιλιμουμάμπη στο μεταστατικό καρκίνο νεφρού. Στα 8 έτη η μέση συνολική επιβίωση ήταν 52.7 μήνες με το συνδυασμό έναντι 37.8 μήνες στο άλλο σκέλος μειώνοντας κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο ο ιατρός Nizar M. Tannir από το University of Texas MD Anderson Cancer Center που παρουσίασε τη μελέτη: «αυτά τα αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν τη μεγαλύτερη συνολική επιβίωση που έχει ανακοινωθεί σε μελέτη φάσης 3 στην πρώτη γραμμή θεραπείας συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη χρήση του συνδυασμού στους ασθενείς ενδιάμεσης και πτωχής πρόγνωσης».

  • ΕΚΠΑ
  • ΣΥΜΠΟΣΙΟ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ
  • ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όσοι παίζουν μουσική κρατούν υγιή τον εγκέφαλό τους και στα γεράματα
Όσοι παίζουν μουσική κρατούν υγιή τον εγκέφαλό τους και στα γεράματα 29 Ιανουαρίου 2024
Προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου η ξαφνική απώλεια βάρους 30 Ιανουαρίου 2024
Προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου η ξαφνική απώλεια βάρους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του προστάτη
Υγεία
30/11/2025 - 10:52

Νέα θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του προστάτη

Healthcare Business Awards 2025: Βραβεύθηκε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 16:43

Healthcare Business Awards 2025: Βραβεύθηκε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 07:13

Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο

Η ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» τιμά τη μνήμη τη δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου
Pharma News
25/11/2025 - 12:42

Η ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» τιμά τη μνήμη τη δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου

«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49

«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα

Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37

Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
Ασημένιο βραβείο για τη Novartis Hellas στα Healthcare Business Awards 2025
Pharma News
02/12/2025 - 12:14
Πρωτοβουλίες και δράσεις του δήμου Αθηναίων στη μάχη κατά του AIDS
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 11:52
Η ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων στο επίκεντρο ημερίδας στο ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 11:34
Θεραπείες για αλαβάστρινη επιδερμίδα μέχρι τα Χριστούγεννα
Ομορφιά
02/12/2025 - 11:16
Έκθεση της ΕΤΕπ: Κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την επισιτιστική ασφάλεια η βιοοικονομία
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 11:07
Κάλεσμα της ΕΣΚ Τυφλών στην παναναπηρική κινητοποίηση της Τετάρτης, στο Σύνταγμα
Patient Talk
02/12/2025 - 10:49
Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις
Υπηρεσίες Υγείας
02/12/2025 - 10:31
Στις 9 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κορυφαίους ειδικούς
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 10:14
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα αποτελέσματα του 1ου Τακτικού Βαρόμετρου Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία
Patient Talk
02/12/2025 - 09:47
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 09:12
Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
Health Talk
01/12/2025 - 19:02
Σε δύο πυλώνες το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 18:38
Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 17:28
Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 16:54
H ΕΣΕΕ στηρίζει τους Εθελοντές Αιμοδότες και την κουλτούρα της κοινωνικής προσφοράς
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 16:21
Η καινοτομία κινητήριος μοχλός στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
01/12/2025 - 15:14
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
Patient Talk
01/12/2025 - 14:51
Μήνυμα Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Αντιμετώπιση του στίγματος, βελτίωση της πρόσβασης»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 14:16
Πρωτοβουλία Νίκου Παπανδρέου για δωρεάν προληπτικό ηπατικό έλεγχο στον Πειραιά!
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 13:38
Πότε το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορεί να… μας στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
01/12/2025 - 12:44
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
ΕΣΑμεΑ: Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα δικαιωμάτων και λογοδοσίας
Patient Talk
01/12/2025 - 11:58
Οι ομάδες streetwork του ΕΟΠΑΕ σε ενημερωτικές δράσεις ανά την Ελλάδα για τον HIV - Ο «χάρτης» με τα σημεία
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 11:32
HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 11:14
Αθρόα συμμετοχή στις εκλογές του ΦΣΘ και νίκη της παράταξης Ευγενίδη με 45,46%
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 11:02
Ανάρτηση Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Να στηρίξουμε όσους ζουν με HIV»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 10:37
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 11:14
Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ
Διατροφή
30/11/2025 - 10:24
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo