ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδ.Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους αντιεμβολιαστές, στόχος εμβολιασμοί Covid και στα φαρμακεία

Υγεία
Vas.Ang.
"Κλάδο ελαίας" στους συμπολίτες μας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, με τη διαγραφή των προστίμων που τους επιβλήθησαν, τείνει ο Υπ. Υγείας.
Τετάρτη, 10/01/2024 - 11:36
— Photo: Vas.Ang.
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την πρόθεση να βρεθεί τρόπος υλοποίησης των εμβολιασμών και στα φαρμακεία εξέφρασε στην πρώτου συνέντευξη τύπου ο νέος Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας την τεράστια σημασία εμβολιασμού κατά της γρίπης και του Covid-19.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ Βαλτά για να συζητήσουν πως μπορεί να υλοποιηθεί, διευκρινίζοντας πως θα ζητηθεί και οδηγίες από τους γιατρούς πως θα μπορεί να προχωρήσει.

"Θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να φθάσει σε όλους και ιδιαίτερα όσους κινδυνεύουν περισσότερο το εμβόλιο", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως η Covid-19 ηρθε για να μείνει και δεν προβλέπεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να ζήσουμε χωρίς τον ιό. Άρα, ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως η γρίπη, θα πρέπει να γίνει μια ρουτίνα.", εξήγησε.

Για αυτό και επιδίωξη είναι αξιοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στη γρίπη, δηλαδή μεταξύ αυτών και τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, των οποίων το ωράριο διευρύνεται. "Παρακολουθούμε την πορεία και όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση προσθέτουμε περισσότερες γραμμες, ενώ γίνονται και εμβολιασμών κατ’οίκον από τις ΚΟΜΥ, που θα ενισχυθούν", ανέφερε.

Ανεμβολίαστα σχεδόν όλα τα θύματα

"Για το Υπ. Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων", υπογράμμισε η Αγαπηδάκη. Ωστόσο, όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη σχεδόν το σύνολο όσων έχασαν τη ζωή τους ή νοσηλευθηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποημένο, το ετήσιο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου από τους 378 διασωληνωμένους, από το Σεπτέμβρη μόλις 2 ήταν εμβολιασμένοι φέτος, ενώ στους 1.028 θανάτους που καταγράφηκαν από το Σεπτέμβρη, αντίστοιχα μόλις 2 είχαν λάβει το εμβόλιο.

Αντίστοιχα και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αν. Κοτανίδου ανέφερε ότι από τους 90 ασθενείς σε ΜΕΘ αυτή την περίοδο, μόνο 2 είχαν κάνει το πρόσφατο εμβόλιο.

Μόλις 210 χιλιάδες εμβολιασμοί κατά της Covid-19 έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παρατηρείται διπλασιασμό στις τελευταίες ημερες.

Στις 60 χιλιάδες ανέρχονται τα προγραμματισμένα ραντεβου. "Άρα, θα ξεπεράσουμε τις 300 χιλιάδες, που δείχνει μια δυναμική", πρόσθεσε.

"Δεν καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε", ξεκαθάρισε η Αναπληρώτρια Υπ.Υγείας. Υπαρχουν δύο παράγοντες που σχετίζονται με την απόφαση να εμβολιαστούμε. Ο ένας σχετίζεται με το αν νοσήσουμε εμείς ή κάποιος δικό μας, που τότε κινητοποιούμαστε. Ο δεύτερος είναι η σύσταση του γιατρού, που θεωρείται και σημαντικότερος. Εκεί εστιάσαμε , να ενημερώσουμε τους γιατρούς", σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.

Σημείωσε, δε, ότι ο Covid δεν έχει εποχικότητα, ενώ αν κάποιος νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει και άρα είναι σημαντικό να εμβολιαστούν. "Τη χαμηλότερη ανοσία έχουν όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν ποτέ", πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Κατά τον Υπ. Υγείας πάντως αναμένεται κορύφωση του κύματος της Covid-19 εντός Ιανουαρίου, προσθέτοντας πως είναι υπό επεξεργασία μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ.

Είμαστε σε τάση σταθεροποίησης, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παρελθόν τα πρόστιμα σε αντιεμβολιαστές

"Η εποχή της ιδεολογικής, πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως το εμβόλιο κατά της Covid είναι ένα ακόμη εμβόλιο, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από την παιδική μας ηλικία. "Έίναι ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί κατά ένα τρόπο που κανένα άλλο", πρόσθεσε αναφερόμενος στους αριθμούς των ανθρώπων που το έχουν λάβει.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως "είναι σίγουρο ότι βοηθάει αφού όσοι χάθηκαν ήταν σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι".

"Αλλα επειδή το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Πρέπει να γίνεται γιατί έχει όφελος για την υγεία μας και των άλλων", σημείωσε προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και της λήξης της σύγκρουσης, μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και καταθέτουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγραφούν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που επιβλήθησαν κατά τα χρόνια της πανδημίας.

Γρίπη, RSV και πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη καταγράφεται και ένα υψηλό κύμα γρίπης. Ωστόσο, ήδη 60% πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Περίπου 2.900.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, εναντι 3.400.000 περσι. Εξ αυτών 1.476.276 πραγαγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία χωρίς συνταγή, ενώ τα υπολοιπα είχαν συνταγογραφηθεί.

Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου η πιεση στα νοσοκομεία είναι μικρή, κυρίως σε επίπεδο απλών κλινών και όχι τόση στις ΜΕΘ, σε ό,τι αφορά την Covid-19. Μάλιστα, χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές, ανέφερε, προσθέτοντας πως σταδιακά φαίνεται και μια αποκλιμάκωση καθώς οι αιτήσεις για αντιικά μειώνονται εδώ και 2-3 μέρες.

"Η πιεση στο ΕΣΥ εχει να κάνει και με τις άλλες αναπνευστικές νόσους", διευκρίνισε, προσθέτοντας πως και γρίπη καγράφει αύξηση, όπως και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, RSV, καθώς ένας εντεροϊός.

Για πτωτική τάση έκανε λόγο και ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Χθες είχαμε 209 εισαγωγές, ενώ από 18 Δεκεμβρίου έως και χθες είχαμε 96 διασωληνωσεις, από 174 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα και επίπεδο θανάτων φέτος καταγράφουμε την ίδια περίοδο "Πέρσι είχαμε 508 θανάτους, ενώ εφέτος ο αριθμός είναι 267", σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την γρίπη, το στέλεχος που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η ΑΗ1Ν1, που αυτή την περίοδο δίνει συμπτώματα πιο βαρια. Αλλα και στην περίπτωση της γρίπης ένας στους δώδεκα που έχασαν τη ζωή τους από γρίπη ήταν εμβολιασμένοι, ενώ από τους 49 που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, αντίστοιχ μόνο οι 2 εμβολιασμένοι, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, καταγράφεται μια μικρή αυξηση μικρή στις διασωληνώσεις.

Αντίστοιχα, αύξηση καταγράφεται και στα κρούσματα RSV. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν καθώς φέτος αναπτύχθηκε οργανωμένο σύστημα καταγραφής του ιού. Αναμένεται όμως μια θετικότητα 15 με 20%. Πρόκειται για θετικότητα που υπολογίστηκε σε ασθενείς με συμπτώματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/01/2024 - 12:52
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID 19
  • ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειμώνας και κρύο: Πώς θα μείνουμε ασφαλείς όταν ο καιρός «δείχνει τα δόντια του»
Χειμώνας και κρύο: Πώς θα μείνουμε ασφαλείς όταν ο καιρός «δείχνει τα δόντια του» 10 Ιανουαρίου 2024
Κορονοϊός: Αυξάνεται ο επιπολασμός της JN.1, «καλπάζει» παγκοσμίως η COVID-19 10 Ιανουαρίου 2024
Κορονοϊός: Αυξάνεται ο επιπολασμός της JN.1, «καλπάζει» παγκοσμίως η COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλια και νέα φάρμακα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ
Pharma Policy
01/07/2026 - 15:49

Εμβόλια και νέα φάρμακα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ

Όσοι κάνουν συχνά χρήση chatbot τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν αντιεμβολιαστικές απόψεις
Υγεία
01/07/2026 - 15:07

Όσοι κάνουν συχνά χρήση chatbot τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν αντιεμβολιαστικές απόψεις

Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04

Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη

Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35

Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά

Δέσμευση Γεωργιάδη για θεσμικό διάλογο σχετικά με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 22:46

Δέσμευση Γεωργιάδη για θεσμικό διάλογο σχετικά με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα για τις ανθεκτικές κοινότητες στην Κύπρο
Επικαιρότητα
02/07/2026 - 00:06
MyPBCVoice: Webinar για την πρωτοπαθή χολική χολαγγειΐτιδα και τα εμπόδια πρόσβασης στη φροντίδα υγείας
Health Talk
01/07/2026 - 23:29
Σουδάν: Νέα επιδημία χολέρας, με τουλάχιστον 120 νεκρούς το τελευταίο δίμηνο
Υγεία
01/07/2026 - 22:12
Οικονόμου: «Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς σε αβεβαιότητα με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 21:21
Θεσσαλονίκη: Πέθανε στο Ιπποκράτειο η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 20:44
Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12
ΠΣΟΟ: Σήμα κινδύνου για την όραση από τη χρήση γυαλιών ηλίου από μη οπτικά καταστήματα
Υγεία
01/07/2026 - 19:16
Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου
Pharma News
01/07/2026 - 18:32
SOS από τους Γιατρούς του Κόσμου για τους σεισμόπληκτους και τις δομές υγείας της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 18:09
Αλτσχάιμερ: Η ελπίδα από τα νέα φάρμακα και η σημασία της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με άνοια
Υγεία
01/07/2026 - 17:42
Ρήξη μηνίσκου: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
01/07/2026 - 16:54
Κρεατίνη και κατάθλιψη: Μπορεί ένα συμπλήρωμα να βοηθήσει και την ψυχική υγεία;
Ψυχική Υγεία
01/07/2026 - 16:16
Εμβόλια και νέα φάρμακα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ
Pharma Policy
01/07/2026 - 15:49
Όσοι κάνουν συχνά χρήση chatbot τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν αντιεμβολιαστικές απόψεις
Υγεία
01/07/2026 - 15:07
Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου η μητέρα πολιτεύτριας της ΝΔ έπειτα από εμπρηστική επίθεση
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 14:44
Η έντονη ζέστη του καλοκαιριού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/07/2026 - 14:00
Άνοια: Πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να προβλέπει τον κίνδυνο έως και 20 χρόνια πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
01/07/2026 - 13:00
«Προλαμβάνω: Μετέωρη η συνέχιση της θεραπείας για τους δικαιούχους του προγράμματος για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 12:29
Μελέτη δείχνει ότι η μελατονίνη μπορεί να ανακουφίσει από τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο
Υγεία
01/07/2026 - 12:00
Οι δυνατοί μύες στο στήθος και την πλάτη συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος
Υγεία
01/07/2026 - 11:00
The Lancet: Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και ανοίγουν νέους δρόμους στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών
Υγεία
01/07/2026 - 10:00
FDA: Έγκριση νέας κυτταρικής θεραπείας του καρκίνου του αίματος που μειώνει και τις επιπλοκές της μεταμόσχευσης
Pharma News
01/07/2026 - 09:00
Κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών για την απόλυση εργαζόμενης με αναπηρία
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 07:18
Απάντηση Κομισιόν σε Αρβανίτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 03:48
Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12
Ποιες καλοκαιρινές συνήθειες και γιατί αυξάνουν τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2026 - 23:11
ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών
Pharma News
30/06/2026 - 22:38
Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για την ίδρυση υπογραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 22:11
Εντυπωσιακή η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:52
Προειδοποίηση ΠΟΥ για πιθανό ξέσπασμα επιδημιών στη Βενεζουέλα έπειτα από τους δύο σεισμούς
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo