ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδ.Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους αντιεμβολιαστές, στόχος εμβολιασμοί Covid και στα φαρμακεία

Υγεία
Vas.Ang.
"Κλάδο ελαίας" στους συμπολίτες μας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, με τη διαγραφή των προστίμων που τους επιβλήθησαν, τείνει ο Υπ. Υγείας.
Τετάρτη, 10/01/2024 - 11:36
— Photo: Vas.Ang.
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την πρόθεση να βρεθεί τρόπος υλοποίησης των εμβολιασμών και στα φαρμακεία εξέφρασε στην πρώτου συνέντευξη τύπου ο νέος Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας την τεράστια σημασία εμβολιασμού κατά της γρίπης και του Covid-19.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ Βαλτά για να συζητήσουν πως μπορεί να υλοποιηθεί, διευκρινίζοντας πως θα ζητηθεί και οδηγίες από τους γιατρούς πως θα μπορεί να προχωρήσει.

"Θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να φθάσει σε όλους και ιδιαίτερα όσους κινδυνεύουν περισσότερο το εμβόλιο", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως η Covid-19 ηρθε για να μείνει και δεν προβλέπεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να ζήσουμε χωρίς τον ιό. Άρα, ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως η γρίπη, θα πρέπει να γίνει μια ρουτίνα.", εξήγησε.

Για αυτό και επιδίωξη είναι αξιοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στη γρίπη, δηλαδή μεταξύ αυτών και τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, των οποίων το ωράριο διευρύνεται. "Παρακολουθούμε την πορεία και όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση προσθέτουμε περισσότερες γραμμες, ενώ γίνονται και εμβολιασμών κατ’οίκον από τις ΚΟΜΥ, που θα ενισχυθούν", ανέφερε.

Ανεμβολίαστα σχεδόν όλα τα θύματα

"Για το Υπ. Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων", υπογράμμισε η Αγαπηδάκη. Ωστόσο, όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη σχεδόν το σύνολο όσων έχασαν τη ζωή τους ή νοσηλευθηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποημένο, το ετήσιο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου από τους 378 διασωληνωμένους, από το Σεπτέμβρη μόλις 2 ήταν εμβολιασμένοι φέτος, ενώ στους 1.028 θανάτους που καταγράφηκαν από το Σεπτέμβρη, αντίστοιχα μόλις 2 είχαν λάβει το εμβόλιο.

Αντίστοιχα και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αν. Κοτανίδου ανέφερε ότι από τους 90 ασθενείς σε ΜΕΘ αυτή την περίοδο, μόνο 2 είχαν κάνει το πρόσφατο εμβόλιο.

Μόλις 210 χιλιάδες εμβολιασμοί κατά της Covid-19 έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παρατηρείται διπλασιασμό στις τελευταίες ημερες.

Στις 60 χιλιάδες ανέρχονται τα προγραμματισμένα ραντεβου. "Άρα, θα ξεπεράσουμε τις 300 χιλιάδες, που δείχνει μια δυναμική", πρόσθεσε.

"Δεν καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε", ξεκαθάρισε η Αναπληρώτρια Υπ.Υγείας. Υπαρχουν δύο παράγοντες που σχετίζονται με την απόφαση να εμβολιαστούμε. Ο ένας σχετίζεται με το αν νοσήσουμε εμείς ή κάποιος δικό μας, που τότε κινητοποιούμαστε. Ο δεύτερος είναι η σύσταση του γιατρού, που θεωρείται και σημαντικότερος. Εκεί εστιάσαμε , να ενημερώσουμε τους γιατρούς", σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.

Σημείωσε, δε, ότι ο Covid δεν έχει εποχικότητα, ενώ αν κάποιος νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει και άρα είναι σημαντικό να εμβολιαστούν. "Τη χαμηλότερη ανοσία έχουν όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν ποτέ", πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Κατά τον Υπ. Υγείας πάντως αναμένεται κορύφωση του κύματος της Covid-19 εντός Ιανουαρίου, προσθέτοντας πως είναι υπό επεξεργασία μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ.

Είμαστε σε τάση σταθεροποίησης, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παρελθόν τα πρόστιμα σε αντιεμβολιαστές

"Η εποχή της ιδεολογικής, πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως το εμβόλιο κατά της Covid είναι ένα ακόμη εμβόλιο, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από την παιδική μας ηλικία. "Έίναι ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί κατά ένα τρόπο που κανένα άλλο", πρόσθεσε αναφερόμενος στους αριθμούς των ανθρώπων που το έχουν λάβει.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως "είναι σίγουρο ότι βοηθάει αφού όσοι χάθηκαν ήταν σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι".

"Αλλα επειδή το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Πρέπει να γίνεται γιατί έχει όφελος για την υγεία μας και των άλλων", σημείωσε προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και της λήξης της σύγκρουσης, μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και καταθέτουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγραφούν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που επιβλήθησαν κατά τα χρόνια της πανδημίας.

Γρίπη, RSV και πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη καταγράφεται και ένα υψηλό κύμα γρίπης. Ωστόσο, ήδη 60% πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Περίπου 2.900.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, εναντι 3.400.000 περσι. Εξ αυτών 1.476.276 πραγαγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία χωρίς συνταγή, ενώ τα υπολοιπα είχαν συνταγογραφηθεί.

Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου η πιεση στα νοσοκομεία είναι μικρή, κυρίως σε επίπεδο απλών κλινών και όχι τόση στις ΜΕΘ, σε ό,τι αφορά την Covid-19. Μάλιστα, χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές, ανέφερε, προσθέτοντας πως σταδιακά φαίνεται και μια αποκλιμάκωση καθώς οι αιτήσεις για αντιικά μειώνονται εδώ και 2-3 μέρες.

"Η πιεση στο ΕΣΥ εχει να κάνει και με τις άλλες αναπνευστικές νόσους", διευκρίνισε, προσθέτοντας πως και γρίπη καγράφει αύξηση, όπως και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, RSV, καθώς ένας εντεροϊός.

Για πτωτική τάση έκανε λόγο και ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Χθες είχαμε 209 εισαγωγές, ενώ από 18 Δεκεμβρίου έως και χθες είχαμε 96 διασωληνωσεις, από 174 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα και επίπεδο θανάτων φέτος καταγράφουμε την ίδια περίοδο "Πέρσι είχαμε 508 θανάτους, ενώ εφέτος ο αριθμός είναι 267", σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την γρίπη, το στέλεχος που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η ΑΗ1Ν1, που αυτή την περίοδο δίνει συμπτώματα πιο βαρια. Αλλα και στην περίπτωση της γρίπης ένας στους δώδεκα που έχασαν τη ζωή τους από γρίπη ήταν εμβολιασμένοι, ενώ από τους 49 που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, αντίστοιχ μόνο οι 2 εμβολιασμένοι, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, καταγράφεται μια μικρή αυξηση μικρή στις διασωληνώσεις.

Αντίστοιχα, αύξηση καταγράφεται και στα κρούσματα RSV. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν καθώς φέτος αναπτύχθηκε οργανωμένο σύστημα καταγραφής του ιού. Αναμένεται όμως μια θετικότητα 15 με 20%. Πρόκειται για θετικότητα που υπολογίστηκε σε ασθενείς με συμπτώματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/01/2024 - 12:52
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID 19
  • ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειμώνας και κρύο: Πώς θα μείνουμε ασφαλείς όταν ο καιρός «δείχνει τα δόντια του»
Χειμώνας και κρύο: Πώς θα μείνουμε ασφαλείς όταν ο καιρός «δείχνει τα δόντια του» 10 Ιανουαρίου 2024
Κορονοϊός: Αυξάνεται ο επιπολασμός της JN.1, «καλπάζει» παγκοσμίως η COVID-19 10 Ιανουαρίου 2024
Κορονοϊός: Αυξάνεται ο επιπολασμός της JN.1, «καλπάζει» παγκοσμίως η COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 13:40

Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19

Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48

Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας

Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31

Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»

Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37

Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»

Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»

ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
22/10/2026 - 18:08

ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρωτεΐνη: Πότε η μεγάλη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό
Health Talk
27/10/2026 - 15:00
Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο κίνδυνος του «never-skilling» στην εκπαίδευση των γιατρών
Digital Health
27/10/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 13:40
ΛΔ Κονγκό: Περισσότερα από 10.000 είναι πλέον τα κρούσματα του 'Εμπολα
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 13:00
Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00
Τεχνητή νοημοσύνη και ψύχωση: Πώς τα chatbots μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 11:00
Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία δείχνει να βοηθάει στην αναγέννηση των μυών
Υγεία
27/10/2026 - 10:00
Φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους: Οι διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν ανησυχία
Υγεία
27/10/2026 - 09:00
Άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών από τροχαία ατυχήματα πραγματοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 07:32
Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
Επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει περισσότερους από 1.200 θανάτους στο Μπανγκλαντές
Υγεία
27/10/2026 - 00:08
WWF: Το 85% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 21:03
Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου
Υγεία
26/10/2026 - 20:36
Η ΑΑΔΕ ανακάλεσε παρτίδα αλκοολούχου «αποστάγματος φράουλας» - Εντοπίστηκε αυξημένη μεθανόλη
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 20:11
Οστεοπόρωση: Ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε για μια «σιωπηλή» απειλή
Health Talk
26/10/2026 - 19:34
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στην Ιαπωνία για συνεργασία σε καίριους τομείς της υγείας και του φαρμάκου
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 18:33
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις των fake news γύρω από την κλιματική αλλαγή στη δημόσια υγεία
Υγεία
26/10/2026 - 17:27
Μόλις το 40% των γυναικών αναγνωρίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους
Υγεία
26/10/2026 - 17:02
«Κουμπαράς» 700.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση 23 επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν το Γ.Ν Ρόδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:37
Αποτίμηση των επιτευγμάτων του προγράμματος Health IQ σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:13
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
26/10/2026 - 15:51
Ο ΙΣΠ ζητάει τεχνική ετοιμότητα και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Αποθετήριο Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 15:17
Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Νέος συνδυασμός ανοσοθεραπείας μειώνει κατά 58% τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
26/10/2026 - 14:54
Αγαπηδάκη: «Συνεχίζεται τον Νοέμβριο και το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων»
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 14:21
Διαταραχή Άγχους Υγείας: Όταν ο φόβος μιας σοβαρής ασθένειας επηρεάζει την καθημερινότητα
Ψυχική Υγεία
26/10/2026 - 14:00
Νοσοκομείο Νίκαιας: «Στα όριά της η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική λόγω σοβαρής υποστελέχωσης»
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 13:42
Ανδρόπαυση: Μύθος ή μια αθέατη αλήθεια μετά τα 40;
Health Talk
26/10/2026 - 13:24
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo