ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδ.Γεωργιάδης: Διαγράφονται τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους αντιεμβολιαστές, στόχος εμβολιασμοί Covid και στα φαρμακεία

Υγεία
Vas.Ang.
"Κλάδο ελαίας" στους συμπολίτες μας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, με τη διαγραφή των προστίμων που τους επιβλήθησαν, τείνει ο Υπ. Υγείας.
Τετάρτη, 10/01/2024 - 11:36
— Photo: Vas.Ang.
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την πρόθεση να βρεθεί τρόπος υλοποίησης των εμβολιασμών και στα φαρμακεία εξέφρασε στην πρώτου συνέντευξη τύπου ο νέος Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας την τεράστια σημασία εμβολιασμού κατά της γρίπης και του Covid-19.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ Βαλτά για να συζητήσουν πως μπορεί να υλοποιηθεί, διευκρινίζοντας πως θα ζητηθεί και οδηγίες από τους γιατρούς πως θα μπορεί να προχωρήσει.

"Θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να φθάσει σε όλους και ιδιαίτερα όσους κινδυνεύουν περισσότερο το εμβόλιο", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως η Covid-19 ηρθε για να μείνει και δεν προβλέπεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να ζήσουμε χωρίς τον ιό. Άρα, ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως η γρίπη, θα πρέπει να γίνει μια ρουτίνα.", εξήγησε.

Για αυτό και επιδίωξη είναι αξιοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στη γρίπη, δηλαδή μεταξύ αυτών και τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, των οποίων το ωράριο διευρύνεται. "Παρακολουθούμε την πορεία και όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση προσθέτουμε περισσότερες γραμμες, ενώ γίνονται και εμβολιασμών κατ’οίκον από τις ΚΟΜΥ, που θα ενισχυθούν", ανέφερε.

Ανεμβολίαστα σχεδόν όλα τα θύματα

"Για το Υπ. Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων", υπογράμμισε η Αγαπηδάκη. Ωστόσο, όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη σχεδόν το σύνολο όσων έχασαν τη ζωή τους ή νοσηλευθηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποημένο, το ετήσιο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου από τους 378 διασωληνωμένους, από το Σεπτέμβρη μόλις 2 ήταν εμβολιασμένοι φέτος, ενώ στους 1.028 θανάτους που καταγράφηκαν από το Σεπτέμβρη, αντίστοιχα μόλις 2 είχαν λάβει το εμβόλιο.

Αντίστοιχα και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αν. Κοτανίδου ανέφερε ότι από τους 90 ασθενείς σε ΜΕΘ αυτή την περίοδο, μόνο 2 είχαν κάνει το πρόσφατο εμβόλιο.

Μόλις 210 χιλιάδες εμβολιασμοί κατά της Covid-19 έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παρατηρείται διπλασιασμό στις τελευταίες ημερες.

Στις 60 χιλιάδες ανέρχονται τα προγραμματισμένα ραντεβου. "Άρα, θα ξεπεράσουμε τις 300 χιλιάδες, που δείχνει μια δυναμική", πρόσθεσε.

"Δεν καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε", ξεκαθάρισε η Αναπληρώτρια Υπ.Υγείας. Υπαρχουν δύο παράγοντες που σχετίζονται με την απόφαση να εμβολιαστούμε. Ο ένας σχετίζεται με το αν νοσήσουμε εμείς ή κάποιος δικό μας, που τότε κινητοποιούμαστε. Ο δεύτερος είναι η σύσταση του γιατρού, που θεωρείται και σημαντικότερος. Εκεί εστιάσαμε , να ενημερώσουμε τους γιατρούς", σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.

Σημείωσε, δε, ότι ο Covid δεν έχει εποχικότητα, ενώ αν κάποιος νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει και άρα είναι σημαντικό να εμβολιαστούν. "Τη χαμηλότερη ανοσία έχουν όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν ποτέ", πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Κατά τον Υπ. Υγείας πάντως αναμένεται κορύφωση του κύματος της Covid-19 εντός Ιανουαρίου, προσθέτοντας πως είναι υπό επεξεργασία μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ.

Είμαστε σε τάση σταθεροποίησης, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παρελθόν τα πρόστιμα σε αντιεμβολιαστές

"Η εποχή της ιδεολογικής, πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως το εμβόλιο κατά της Covid είναι ένα ακόμη εμβόλιο, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από την παιδική μας ηλικία. "Έίναι ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί κατά ένα τρόπο που κανένα άλλο", πρόσθεσε αναφερόμενος στους αριθμούς των ανθρώπων που το έχουν λάβει.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως "είναι σίγουρο ότι βοηθάει αφού όσοι χάθηκαν ήταν σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι".

"Αλλα επειδή το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Πρέπει να γίνεται γιατί έχει όφελος για την υγεία μας και των άλλων", σημείωσε προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και της λήξης της σύγκρουσης, μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και καταθέτουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγραφούν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που επιβλήθησαν κατά τα χρόνια της πανδημίας.

Γρίπη, RSV και πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη καταγράφεται και ένα υψηλό κύμα γρίπης. Ωστόσο, ήδη 60% πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Περίπου 2.900.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, εναντι 3.400.000 περσι. Εξ αυτών 1.476.276 πραγαγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία χωρίς συνταγή, ενώ τα υπολοιπα είχαν συνταγογραφηθεί.

Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου η πιεση στα νοσοκομεία είναι μικρή, κυρίως σε επίπεδο απλών κλινών και όχι τόση στις ΜΕΘ, σε ό,τι αφορά την Covid-19. Μάλιστα, χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές, ανέφερε, προσθέτοντας πως σταδιακά φαίνεται και μια αποκλιμάκωση καθώς οι αιτήσεις για αντιικά μειώνονται εδώ και 2-3 μέρες.

"Η πιεση στο ΕΣΥ εχει να κάνει και με τις άλλες αναπνευστικές νόσους", διευκρίνισε, προσθέτοντας πως και γρίπη καγράφει αύξηση, όπως και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, RSV, καθώς ένας εντεροϊός.

Για πτωτική τάση έκανε λόγο και ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Χθες είχαμε 209 εισαγωγές, ενώ από 18 Δεκεμβρίου έως και χθες είχαμε 96 διασωληνωσεις, από 174 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα και επίπεδο θανάτων φέτος καταγράφουμε την ίδια περίοδο "Πέρσι είχαμε 508 θανάτους, ενώ εφέτος ο αριθμός είναι 267", σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την γρίπη, το στέλεχος που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η ΑΗ1Ν1, που αυτή την περίοδο δίνει συμπτώματα πιο βαρια. Αλλα και στην περίπτωση της γρίπης ένας στους δώδεκα που έχασαν τη ζωή τους από γρίπη ήταν εμβολιασμένοι, ενώ από τους 49 που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, αντίστοιχ μόνο οι 2 εμβολιασμένοι, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, καταγράφεται μια μικρή αυξηση μικρή στις διασωληνώσεις.

Αντίστοιχα, αύξηση καταγράφεται και στα κρούσματα RSV. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν καθώς φέτος αναπτύχθηκε οργανωμένο σύστημα καταγραφής του ιού. Αναμένεται όμως μια θετικότητα 15 με 20%. Πρόκειται για θετικότητα που υπολογίστηκε σε ασθενείς με συμπτώματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/01/2024 - 12:52
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID 19
  • ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειμώνας και κρύο: Πώς θα μείνουμε ασφαλείς όταν ο καιρός «δείχνει τα δόντια του»
Χειμώνας και κρύο: Πώς θα μείνουμε ασφαλείς όταν ο καιρός «δείχνει τα δόντια του» 10 Ιανουαρίου 2024
Κορονοϊός: Αυξάνεται ο επιπολασμός της JN.1, «καλπάζει» παγκοσμίως η COVID-19 10 Ιανουαρίου 2024
Κορονοϊός: Αυξάνεται ο επιπολασμός της JN.1, «καλπάζει» παγκοσμίως η COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BAT Hellas: Νέα καμπάνια ενημέρωσης και πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 14:15

BAT Hellas: Νέα καμπάνια ενημέρωσης και πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό

Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07

Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος

Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30

Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια

Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 09:38

Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας

Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες
Υγεία
02/09/2026 - 10:00

Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες

Νέα εποχή στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι αλλάζει από σήμερα στο ΕΣΥ
Digital Health
01/09/2026 - 09:55

Νέα εποχή στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: Τι αλλάζει από σήμερα στο ΕΣΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέθοδος AMIS: Αρθροπλαστική ισχίου χωρίς τραυματισμό μυών
Health Talk
07/09/2026 - 18:00
ALS: Αμερικανός με ελληνικές ρίζες θα κάνει prone paddleboard για 7 μέρες στα ελληνικά νησιά
Patient Talk
07/09/2026 - 17:00
Τσούμα- ΗΔΥΚΑ: Το ΑΙ στην υπηρεσία του πολίτη και του γιατρού - Αδιαπραγμάτευτη η προστασία των δεδομένων
Digital Health
07/09/2026 - 16:00
Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες εργαζομένων για ποντίκια και σοβαρά κτηριακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για επανέναρξη του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 14:45
BAT Hellas: Νέα καμπάνια ενημέρωσης και πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 14:15
Γιαούρτι: Τι δείχνουν οι έρευνες για την καρδιά, τη χοληστερόλη και την υγιή γήρανση
Διατροφή
07/09/2026 - 14:00
«Αργός Σεπτέμβριος»: 7 τρόποι να απολαύσουμε περισσότερο την καθημερινότητα
Ψυχική Υγεία
07/09/2026 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης και Εργασίας: Γιατί οι γυναίκες σκέφτονται την έξοδο από τη δουλειά
Υγεία
07/09/2026 - 12:00
ΔΕΘ- Εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 11:07
Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι είχε υπολογιστεί
Υγεία
07/09/2026 - 11:00
Kάλεσμα για συγκέντρωση σχολικών ειδών για ευάλωτες οικογένειες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 10:30
Βιταμίνη Β12: Η επάρκειά της πριν από τη σύλληψη συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών
Υγεία
07/09/2026 - 10:00
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
Επιστροφή στο σχολείο: Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών
Health Talk
07/09/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Η φάση του κύκλου φαίνεται να επηρεάζει πόσο ακριβές αγορές θα κάνει μια γυναίκα
Υγεία
05/09/2026 - 07:41
Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
04/09/2026 - 15:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30
Smartwatch: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις θερμίδες που δείχνει
Fitness
04/09/2026 - 13:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
ΔΕΘ- Εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 11:07
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo