ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αξία του ανθεκτικού αμύλου για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Υγεία
Η αξία του ανθεκτικού αμύλου για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
Την αξία του ανθεκτικού αμύλου για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη εξηγεί ο Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.
Δευτέρα, 02/08/2021 - 13:05
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Tο άμυλο των τροφών που καταναλώνουμε, είναι ένας πολυσακχαρίτης. Όταν καταναλωθεί στη διατροφή μας, διασπάται από τα ένζυμα της πέψης που λέγονται αμυλάσες. Έτσι, από ένα μεγάλο διατροφικό μόριο υδατάνθρακα (πολυσακχαρίτης) προκύπτουν μικρότερα τα οποία μπορούν να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι το είδος του αμύλου (όπως είπαμε πολυσακχαρίτης-υδατάνθρακας) που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ (όπως θα έπρεπε) από τις αμυλάσες (πεπτικά ένζυμα) ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ από το λεπτό έντερο. Περνάει στο παχύ έντερο και εκεί υφίσταται ζύμωση από τα βακτηρίδια του εντέρου μας. Έχει λοιπόν ιδιότητες παρόμοιες των φυτικών ινών προάγοντας τον κορεσμό και βοηθώντας τις προσπάθειες για αδυνάτισμα. Επιπλέον, βοηθώντας για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μας, ευνοεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Εκτός όμως από αυτά, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς βοηθάει στην καλή γλυκαιμική ρύθμιση, επειδή μόνο ένα μέρος αυτού αποδίδει γλυκόζη και με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζει καλύτερα μεταγευματικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Ποιες τροφές έχουν ανθεκτικό άμυλο;

Οι τροφές που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο είναι τα όσπρια, το πλιγούρι, η βρώμη, το πολύσπορο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το κριθαράκι, οι πατάτες, τα οποία αφού μαγειρευτούν και κρυώσουν, τα τοποθετούμε στο ψυγείο και τα τρώμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να τα ζεστάνουμε, οι αγουρωπές μπανάνες, τα κάσιους.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα «είδος» διαλυτής φυτικής ίνας, ένας υδατάνθρακας, που περνάει χωρίς να υποστεί πέψη από το λεπτό έντερο και καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου λειτουργεί ως πρεβιοτικό (δηλαδή τροφή) του μικροβιώματος (το σύνολο των καλών μικροβίων) του παχέος εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε χορτάτοι (ίνες = κορεσμός) ευνοώντας τις δίαιτες για απώλεια βάρους.

Εδώ επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η επιβάρυνση σε θερμίδες είναι μικρότερη από έναν τυπικό υδατάνθρακα, δηλαδή 1γρ ανθεκτικού αμύλου προσφέρει μόνο 2,2 θερμίδες, ενώ 1γρ υδατάνθρακα αποδίδει 4,1 θερμίδες.

Παράλληλα, σταθεροποιεί τη ρύθμιση του διαβήτη καθώς δεν αυξάνει με γρήγορο ρυθμό γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μεταγευματικά όπως συμβαίνει με τους άλλους υδατάνθρακες, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε λιγότερη εξωγενώς χορηγούμενη ινσουλίνη με ανάλογα οφέλη, βελτιώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας μέσω της προστασίας μας από τα «καλά μας» μικρόβια του εντέρου (μικροβίωμα – παλιά το λέγαμε και φυσιολογική χλωρίδα).

Οδηγίες

Για να εκμεταλλευτούμε τις σημαντικές αυτές ιδιότητες του ανθεκτικού αμύλου, τρώμε μαγειρεμένα φαγητά όπως ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι, πατάτες, τα οποία αφού κρυώσουν φυσικά, τα τοποθετούμε στο ψυγείο και έτσι ένα μέρος του αμύλου που έχουν (μπορεί και το 40-50%) μετατρέπεται σε ανθεκτικό άμυλο. Στη συνέχεια, τα τρώμε ή κρύα από το ψυγείο ή χωρίς ζέσταμα, αφού τα βγάλουμε από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου. Τα όσπρια και ο κατεψυγμένος αρακάς ακόμα και ζεστά μαγειρεμένα έχουν ένα καλό ποσοστό ανθεκτικού αμύλου, αλλά και αυτά αν τα βάλουμε στο ψυγείο, το ποσοστό του ανθεκτικού αμύλου αυξάνει και μειώνουμε τις θερμίδες τους και τις καλές ιδιότητες που είδαμε παραπάνω. Τρώμε μπανάνες αγουρωπές πρασινούτσικες, ακατέργαστο ρύζι και βρώμη και πίνουμε αρκετό νερό για καλύτερα αποτελέσματα. Λίγη προσοχή ας έχουν τα άτομα με ευερέθιστο έντερο γιατί η ζύμωση του ανθεκτικού αμύλου στο παχύ έντερο δημιουργεί αρκετά αέρια που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/08/2021 - 13:13
  • ΑΜΥΛΟ
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Οι ασθενείς με επιληψία έχουν εφταπλάσιο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου
Κορονοϊός: Οι ασθενείς με επιληψία έχουν εφταπλάσιο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου 02 Αυγούστου 2021
Τα λύματα δίνουν απαντήσεις για τη χρήση ναρκωτικών στο πρώτο lockdown 02 Αυγούστου 2021
Τα λύματα δίνουν απαντήσεις για τη χρήση ναρκωτικών στο πρώτο lockdown

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Προσεγγίζοντας τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Καρδιοπαθή»: Συνέδριο-πόλος έλξης για την ιατρική κοινότητα
Υγεία
04/11/2025 - 20:17

«Προσεγγίζοντας τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Καρδιοπαθή»: Συνέδριο-πόλος έλξης για την ιατρική κοινότητα

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Πάρτε πίσω την απόφαση για την αποζημίωση των ταινιών μέτρησης γλυκόζης»
Patient Talk
03/11/2025 - 15:38

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Πάρτε πίσω την απόφαση για την αποζημίωση των ταινιών μέτρησης γλυκόζης»

Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ΠΦΣ - Σκληροί χαρακτηρισμοί από την ομοσπονδία
Patient Talk
24/10/2025 - 14:23

Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ΠΦΣ - Σκληροί χαρακτηρισμοί από την ομοσπονδία

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητεί συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των συμβατικών αντλιών ινσουλίνης
Patient Talk
26/09/2025 - 15:46

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητεί συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των συμβατικών αντλιών ινσουλίνης

Τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη
Διατροφή
04/08/2025 - 19:11

Τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη

Ο δωδεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές για όσους πάσχουν από διαβήτη
Health Talk
26/07/2025 - 06:18

Ο δωδεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές για όσους πάσχουν από διαβήτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι προσφέρει η αισθητική φλεβολογία στις φλεβικές παθήσεις
Health Talk
06/11/2025 - 22:02
Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18
O Γεωργιάδης κέρασε γλυκά τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ για τα γενέθλιά του!
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 20:51
Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη
Υγεία
06/11/2025 - 20:28
ΕΚΑΒ: Πλήρης υγειονομική κάλυψη του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 20:07
Καρκίνος προστάτη: Σχεδόν το 40% των ανδρών αδιαφορεί για την έγκαιρη διάγνωσή του
Υγεία
06/11/2025 - 19:21
Με ποιους τρόπους η επαφή με τη φύση μάς προστατεύει από ψυχικές διαταραχές
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 18:43
ΕΔΟΕΑΠ: Υπερψηφίστηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης στη σημερινή Γ.Σ.
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 18:07
Και ο ΙΣΘ στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών για την κατάργηση του clawback
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 17:44
Ενημερωτικό φυλλάδιο του EMA για την ασφάλεια των φαρμάκων
Pharma Policy
06/11/2025 - 17:17
Πώς σχετίζεται η περιοδοντίτιδα με συστηματικά νοσήματα και άνοια;
Health Talk
06/11/2025 - 16:52
Πως μαγειρεύουμε τα όσπρια για να αποφύγουμε πρήξιμο και αέρια
Διατροφή
06/11/2025 - 16:24
Γλαύκωμα: Οι δύο ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την τύφλωση
Υγεία
06/11/2025 - 16:06
Βιλδιρίδη: «Με το HEALTH‑IQ οι αποφάσεις θα στηρίζονται σε πραγματικά και αξιόπιστα δεδομένα»
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 15:44
Το ΕΚΠΑ διοργανώνει το 1ο εθνικό συμπόσιο για την ακτινοθεραπεία με πρωτόνια
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 15:18
Το E. coli εξαπλώνεται εξίσου γρήγορα με τη γρίπη των χοίρων
Υγεία
06/11/2025 - 15:00
Ο ΠΟΥ ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού 44.000 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 14:38
Η νανοτεχνολογία καθιστά τα φάρμακα κατά του καρκίνου 20.000 φορές πιο ισχυρά, χωρίς παρενέργειες
Υγεία
06/11/2025 - 14:00
Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πρόωρα και πιο σοβαρά εγκεφαλικά
Υγεία
06/11/2025 - 12:00
Οι κατσαρίδες, ειδικά οι θηλυκές, μολύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού
Υγεία
06/11/2025 - 11:00
Η υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία προδικάζει τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία
Υγεία
06/11/2025 - 10:00
Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων για μάσκες προσώπου LED που υπόσχονται θεραπεία της ακμής
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 09:00
Πανελλαδική 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών -Κλειστά αύριο τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 08:17
Γερμανία: Ισόβια σε νοσηλευτή που ευθύνεται για τη δολοφονία 10 ασθενών
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 07:17
Θεσσαλονίκη: Πέντε ενημερωτικές δράσεις από την 3η ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 03:34
«Πλούτος» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Ομάδα της Εταιρείας Alzheimer «Άγιος Ιωάννης»
Patient Talk
06/11/2025 - 00:08
Αγορά απινιδωτή και εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες από το Επιμελητήριο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 23:33
Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους
Pharma News
05/11/2025 - 22:14
Πρώτο «πράσινο φως» στη χρηματοδότηση ταξιδιών που σχετίζονται με τις αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 21:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γυμναστική: Γιατί πρέπει να φερόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας και όχι βάσει των τσιτάτων των social media
Fitness
04/11/2025 - 10:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παρούσα στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 16:11
Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 21:33
Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00
Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo