ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός - μελέτη: Μειωμένα αντισώματα σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία

Υγεία
Κορονοϊός - μελέτη: Μειωμένα αντισώματα σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία
H Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκίνησε μία μελέτη γύρω απο την ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, συμπαγείς νεοπλασίες αλλά και σε υγιείς εθελοντές.
Παρασκευή, 28/05/2021 - 08:30
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές τα αντισώματα σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία είναι μειωμένα.

Σύμφωνα με μελέτες από διάφορες χώρες του κόσμου οι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν υψηλότερη νοσηρότητα αλλά και θνησιμότητα από τη νόσο COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός αποτελεί επί του παρόντος το πιο αποτελεσματικό μέτρο έναντι του SARS-CoV-2. Οι διεθνείς και εθνικοί επιστημονικοί οργανισμοί έχουν αποφασίσει τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο κατά προτεραιότητα.

Η απόφαση αυτή όμως δεν βασίζεται στα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των διαθέσιμων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμβολίων καθώς οι ογκολογικοί ασθενείς δεν είχαν συμπεριληφθεί στις πολυκεντρικές εγκριτικές τους μελέτες. Συνεπώς τα δεδομένα που υπάρχουν για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο στη διεθνή βιβλιογραφία είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκίνησε μια προοπτική μελέτη καταγραφής της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, συμπαγείς νεοπλασίες αλλά και σε υγιείς εθελοντές. Πρόκειται για τη μελέτη NCT04743388 (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04743388) με Συντονιστές τους Ευάγγελο Τέρπο (Καθηγητή Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), Ιωάννη Τρουγκάκο (Καθηγητή Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη του ΕΚΠΑ).

Από τη μελέτη αυτή έχουν ήδη δημοσιευθεί σημαντικά συμπεράσματα για την ανοσία που καταλείπει ο εμβολιασμός για την COVID-19 σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ομάδες ασθενών με συμπαγή νεοπλάσματα που δεν λαμβάνουν χημειοθεραπεία αλλά αντιμετωπίζονται με νεότερες στοχευμένες θεραπείες ή ανοσοθεραπεία. Τέτοιες θεραπείες θεωρείται ότι προκαλούν μικρότερη ανοσοκαταστολή και επομένως θα μπορούσαν να επηρεάζουν λιγότερο την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 από τον εμβολιασμό.

Ειδικά για την ανοσοθεραπεία, πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα τα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα έναντι νεοαντιγόνων που εκφράζονται από τα καρκινικά κύτταρα. Με την ανοσοθεραπεία επομένως το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται έναντι των καρκινικών κυττάρων και τα καταστρέφει. Ενδεικτικά, τέτοια φάρμακα είναι οι αντι-PD1 παράγοντες πεμπρολιζουμάμπη και νιβολουμάμπη, οι αντι-PD-L1 παράγοντες ατεζολιζουμάμπη, αβελουμάμπη και ντουρβαλουμάμπη και το αντι-CTLA4 αντίσωμα ιπιλιμουμάμπη.

Προσφάτως έγινε δεκτή προς δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Journal of Hematology and Oncology, η ανάλυση των αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 σε 59 ασθενείς με καρκίνο που λάμβαναν ανοσοθεραπεία και είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου με συγγραφείς του Ιατρούς της Θεραπευτικής κλινικής Ευάγγελο Τέρπο, Φλώρα Ζαγουρή, Μιχάλη Λιόντο, Κωνσταντίνο Κουτσούκο, Χρήστο Μάρκελλο, Αλέξανδρο Μπριασούλη, τα μέλη του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ Αιμιλία Σκληρού, Έλενα-Δήμητρα Παπανάγνου και Ιωάννη Τρουγκάκο και τον Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο.

Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, προ της χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου (ημέρα 1) και τρεις εβδομάδες μετά (ημέρα 22), μετρήθηκαν στους ασθενείς και σε 283 υγιείς εθελοντές που εμβολιάσθηκαν την ίδια περίοδο. Χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το είδος του εμβολίου ήταν αντίστοιχα στους δύο πληθυσμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη έπασχαν από καρκίνο πνεύμονα, ουροδόχου κύστης ή νεφρού και σε ποσοστό 83% λάμβαναν αντι-PD1 αντισώματα ενώ το υπόλοιπο 17% αφορούσε αντι-PD-L1 παράγοντες ή συνδυασμούς ανοσοθεραπευτικών παραγόντων.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, η ανοσιακή απόκριση των ασθενών που λάμβαναν ανοσοθεραπεία ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Κλινικά σημαντικούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων είχαν αναπτύξει μόλις το 10.7% των ασθενών έναντι του 32.9% των ατόμων της ομάδας ελέγχου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό ήταν ήπιες και στο πλαίσιο των διεθνών βιβλιογραφικών αναφορών. Καθώς, ο μηχανισμός δράσης της ανοσοθεραπείας είναι η ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού, έχει σημασία ότι δεν διαπιστώθηκαν μη αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα αυτά κατά την περίοδο παρακολούθησης των ασθενών μετά τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη παγκοσμίως που διερεύνησε την ανοσιακή απόκριση σε αυτή την ομάδα ασθενών και με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία έχουν χαμηλότερα αντισώματα μετά την 1η δόση του εμβολιασμού.

Η μελέτη μεγαλύτερου αριθμού ασθενών θα καθορίσει αν το εύρημα αυτό σχετίζεται άμεσα με την αρνητική επίδραση της ανοσοθεραπείας ή με άλλους παράγοντες που προκαλούν ανοσοκαταστολή όπως είναι η ίδια η νόσος αλλά και προηγούμενη χημειοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση των ασθενών της μελέτης συνεχίζεται για να εξεταστεί η ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 μετά τη 2η δόση του εμβολίου αλλά και το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα 1.905 τα κρούσματα, στους οι 39 νεκροί, 540 οι διασωληνωμένοι
Στα 1.905 τα κρούσματα, στους οι 39 νεκροί, 540 οι διασωληνωμένοι 27 Μαϊος 2021
Στα 154 νέα περιστατικά της μετάλλαξης B.1.1.318 ,στο 68,82% η βρετανική 28 Μαϊος 2021
Στα 154 νέα περιστατικά της μετάλλαξης B.1.1.318 ,στο 68,82% η βρετανική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων
Υγεία
16/04/2026 - 13:00

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων

Η έκθεση της λεχώνας σε μικρόβια μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του βρέφους
Υγεία
12/03/2026 - 15:14

Η έκθεση της λεχώνας σε μικρόβια μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του βρέφους

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις
Ψυχική Υγεία
02/03/2026 - 18:18

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV
Υγεία
19/02/2026 - 17:32

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV

Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό
Υγεία
20/01/2026 - 09:00

Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Wearables συσκευές: Όταν η ένδειξη της οθόνης προκαλεί αχρείαστο άγχος για την υγεία
Ψυχική Υγεία
01/06/2026 - 12:12
Πώς επηρεάζουν την βλεφαρίτιδα οι αλλεργίες της Άνοιξης
Health Talk
01/06/2026 - 11:43
Το αναπηρικό κίνημα λέει «όχι» στα ιδρύματα κλειστού τύπου οποιασδήποτε μορφής!
Patient Talk
01/06/2026 - 11:32
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Προτεραιότητα δημόσιας υγείας η προστασία των επόμενων γενεών
Υγεία
01/06/2026 - 11:09
Όζος στον θυρεοειδή: Πότε είναι καρκίνος και ποιες εξετάσεις χρειάζονται
Health Talk
31/05/2026 - 08:51
Αγαπηδάκη: «Η τέχνη είναι από τα πιο σπουδαία εργαλεία για την ψυχική υγεία και τη ζωή»
Ψυχική Υγεία
31/05/2026 - 08:27
Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως
Υγεία
31/05/2026 - 08:09
Σε επαναλειτουργία από μεθαύριο, Τρίτη, το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
31/05/2026 - 07:39
Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
Σε επαναλειτουργία από μεθαύριο, Τρίτη, το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
31/05/2026 - 07:39
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo