ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Οι ρευματοπαθείς βιώνουν χωρίς ασφάλεια την υγειονομική κρίση

Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Οι ρευματοπαθείς βιώνουν χωρίς ασφάλεια την υγειονομική κρίση
Οι ρευματοπαθείς βιώνουν χωρίς ασφάλεια την υγειονομική κρίση είναι το βασικό μήνυμα της Συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ & Φαρμασέρβ Lilly. Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου.
Τετάρτη, 07/10/2020 - 14:57
News4Health Team News4Health Team

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια από την European League Against Rheumatism/EULAR, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, όσον αφορά στους ασθενείς.

«Από την έναρξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, οι ρευματοπαθείς, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αφού έχουν ήδη αντιμετωπίσει εξαιρετικές αντιξοότητες (μη αναγνώριση από το υπουργείο ως ομάδα υψηλού κινδύνου, για παροχή άδειας ειδικού σκοπού, τεράστια δυσκολία εύρεσης φαρμάκων, κ.α.), τώρα καλούνται να ανταπεξέλθουν στον φόβο της διασποράς του COVID -19. Δύο στους τρεις ασθενείς με ρευματικά νοσήματα διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός έπληξε σημαντικά την ψυχολογία τους. Ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν», τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

«Το αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η ψυχραιμία, η αυτοσυγκράτηση και η συνεχής επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι μερικές από τις συμβουλές που έδωσε για τους ασθενείς στην περίοδο του COVID-19 o κος Δημήτρης Μπόγδανος, Καθηγητής Παθολογίας & Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Παν. Θεσσαλίας, Δ/ντής Πανεπιστημιακής Κλινικής Ρευματολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας Π.Γ.Ν. Λάρισας. «Η απομόνωση δεν είναι η λύση. Αποφεύγουμε την επαφή με τον ιό και τα μολυσμένα άτομα, ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας που συστήνονται για τις ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε την θεραπεία μας πάντοτε με την συμβολή του γιατρού μας» επεσήμανε ο Καθηγητής.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που, εκ νέου, αναδύεται, είναι η έγχυση φαρμάκων σε χρόνιους ασθενείς και η αναγκαιότητα να λαμβάνουν χώρα, σε οργανωμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας, καθώς η διαδικασία είναι κοστοβόρα και επιβαρύνει το σύστημα υγείας και τον ασθενή λόγω των μετακινήσεων. H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει εκφράσει πολλές φορές μέσω επιστολών προς το Υπουργείο Υγείας, την σοβαρότητα του θέματος, ανέφερε η κα Παππά.

«Τα Κέντρα Υγείας είναι εξοπλισμένα και έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, ενώ πρακτικώς διαχειρίζονται τα χρόνια περιστατικά προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευση των χρονίως πασχόντων στα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Σημαντικό ρόλο, όμως, και ανασταλτικό παράγοντα για τις εγχύσεις στα Κέντρα Υγείας» , συνέχισε η κα Παππά, «διαδραματίζει η έλλειψη εμπειρίας του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στις ιδιαιτερότητες των βιολογικών φαρμάκων, γενικά και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των άμεσων ανεπιθύμητων δράσεων των βιολογικών παραγόντων. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με τη συνδρομή της Επιστημονικής Επιτροπής της, τη συνεργασία της με Καθηγητές Πανεπιστημίων ειδικούς στην Κλινική Φαρμακολογία, καθώς και τις επιστημονικές εταιρείες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχει ήδη να εμπλακεί ενεργά στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας».

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι το σημείο πρώτης επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας και περιλαμβάνει τη δυνατότητα άμεσης ανάληψης υπεύθυνης δράσης σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζει ο ασθενής, είτε ως μέρος μιας υπάρχουσας σχέσης ιατρού-ασθενή είτε όχι. Αντιμετωπίζοντας τον ασθενή, ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να κάνει την κατάλληλη παραπομπή σε άλλους ιατρούς, επαγγελματίες υγείας και κοινοτικές υπηρεσίες. Η οικογενειακή ιατρική αποτελεί το σημείο της πρώτης επαφής των πολιτών, με το σύστημα υγείας και περιλαμβάνει τη συνεχή φροντίδα καθ’ όλη τη ζωή των ανθρώπων, τόσο κατά την νόσο όσο και για την προάσπιση της υγείας και αποτελεί εξαιρετικά προσωποποιημένο τύπο φροντίδας» κατέληξε η Πρόεδρος του Συλλόγου.

«Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην κατανόηση της ενδεδειγμένης χρήσης των εμβολιασμών σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα» επεσήμανε ο κος Δημήτρης Μπόγδανος. «Η επιστημονική κοινότητα των ρευματολόγων έχει απόλυτα σαφείς και κατανοητές οδηγίες για τους εμβολιασμούς προσαρμοσμένες στην έκθεση σε μικρόβια και ιούς με βάση την γεωεπιδημιολόγια των εκτεθειμένων σε αυτά ατόμων. Ωστόσο, οι συχνές ερωτήσεις των ασθενών για τα εμβόλια είναι εύλογες, οι απαντήσεις που πρέπει να δίνονται από τους θεράποντες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την ασφάλεια των ασθενών και για την κατανόηση της σημαντικότητάς του τόσο σοβαρού αυτού θέματος που επανέρχεται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».

«Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα αίτια της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των ρευματοπαθών και να αντιμετωπιστούν συστηματικά και μεθοδευμένα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας», τόνισε η κα Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων, Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., ξεκινά πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των φοιτητών του από το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο. Ειδικότερα, με την επιστημονική εποπτεία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας θα συλλεχθούν στοιχεία που θα επιτρέψουν να εκτιμηθούν οι ανάγκες των ρευματοπαθών, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τους ίδιους, θα τεθούν τεκμηριωμένα προτεραιότητες και θα σχεδιαστούν ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας με στόχο τη διαχεἰριση των προβλημάτων και την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των ρευματοπαθών.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/10/2020 - 15:03
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  • ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αναθεωρημένες οδηγίες από το CDC των ΗΠΑ για την μετάδοση του κορονοϊού
Οι αναθεωρημένες οδηγίες από το CDC των ΗΠΑ για την μετάδοση του κορονοϊού 07 Οκτωβρίου 2020
Κορονοϊος Ελλάδα: Ξεπέρασαν και πάλι τα 400 τα νέα κρούσματα 07 Οκτωβρίου 2020
Κορονοϊος Ελλάδα: Ξεπέρασαν και πάλι τα 400 τα νέα κρούσματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την προωρότητα
Υγεία
13/11/2025 - 20:17

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την προωρότητα

Σύλλογος ΚΕΦΙ: Επιστημονική ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Patient Talk
12/11/2025 - 22:09

Σύλλογος ΚΕΦΙ: Επιστημονική ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος

Μητσοτάκης: «Σχεδόν 900.000 γυναίκες έλαβαν sms και έκαναν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία»
Πολιτική Υγείας
25/10/2025 - 13:32

Μητσοτάκης: «Σχεδόν 900.000 γυναίκες έλαβαν sms και έκαναν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία»

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ροζ το κτήριο της διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού
Υγεία
24/10/2025 - 20:23

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ροζ το κτήριο της διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

Παγκόσμια ημέρα εργοθεραπείας: Στη Ρόδο οι εκδηλώσεις του ΠΣΕ, στις 27 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 16:16

Παγκόσμια ημέρα εργοθεραπείας: Στη Ρόδο οι εκδηλώσεις του ΠΣΕ, στις 27 Οκτωβρίου

ΕΛΕΤΕΜ: Το «κλειδί» κάθε γυναίκας για υγεία και ευεξία στην εμμηνόπαυση
Υγεία
17/10/2025 - 17:53

ΕΛΕΤΕΜ: Το «κλειδί» κάθε γυναίκας για υγεία και ευεξία στην εμμηνόπαυση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σημασία της ασφαλιστικής θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 03:36
Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 00:11
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές
Ψυχική Υγεία
18/11/2025 - 21:47
ECDC: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναστρέψει την πορεία της μικροβιακής αντοχής
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 21:14
Mediterraneo Hospital: Επιτυχημένη σύνθετη χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης σε ασθενή από την Ιρλανδία
Υπηρεσίες Υγείας
18/11/2025 - 20:46
Παπαθεοδωρίδης: «Αδιάκοπη άνοδος στον αριθμό των δοτών οργάνων»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 20:27
Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων στο σπίτι
Health Talk
18/11/2025 - 19:44
Νεογιλά δόντια: Πώς το άγχος της μητέρας επηρεάζει την οδοντοφυΐα των μωρών
Υγεία
18/11/2025 - 18:58
Elitour: Κοστολογημένος τριετής οδικός χάρτης για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας - Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:39
Metropolitan Hospital: Επιτυχημένο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη παιδιού με σοβαρά τραύματα από γυαλί
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 18:21
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08
ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29
ΧΑΠ: Τα έξι εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς - Οι πρωτοβουλίες της ΕΠΕ
Υγεία
18/11/2025 - 16:56
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή κατά της άσκοπης κατανάλωση αντιβιοτικών
Pharma Policy
18/11/2025 - 16:41
Έλον Μασκ: Το Optimus της Tesla θα έχει υπεράνθρωπες χειρουργικές ικανότητες
Digital Health
18/11/2025 - 15:00
Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 14:39
Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00
ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00
Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51
"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30
Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00
Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Υγεία
18/11/2025 - 09:00
7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo