ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Οι ρευματοπαθείς βιώνουν χωρίς ασφάλεια την υγειονομική κρίση

Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Οι ρευματοπαθείς βιώνουν χωρίς ασφάλεια την υγειονομική κρίση
Οι ρευματοπαθείς βιώνουν χωρίς ασφάλεια την υγειονομική κρίση είναι το βασικό μήνυμα της Συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ & Φαρμασέρβ Lilly. Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου.
Τετάρτη, 07/10/2020 - 14:57
News4Health Team News4Health Team

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια από την European League Against Rheumatism/EULAR, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, όσον αφορά στους ασθενείς.

«Από την έναρξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, οι ρευματοπαθείς, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αφού έχουν ήδη αντιμετωπίσει εξαιρετικές αντιξοότητες (μη αναγνώριση από το υπουργείο ως ομάδα υψηλού κινδύνου, για παροχή άδειας ειδικού σκοπού, τεράστια δυσκολία εύρεσης φαρμάκων, κ.α.), τώρα καλούνται να ανταπεξέλθουν στον φόβο της διασποράς του COVID -19. Δύο στους τρεις ασθενείς με ρευματικά νοσήματα διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός έπληξε σημαντικά την ψυχολογία τους. Ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν», τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

«Το αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η ψυχραιμία, η αυτοσυγκράτηση και η συνεχής επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι μερικές από τις συμβουλές που έδωσε για τους ασθενείς στην περίοδο του COVID-19 o κος Δημήτρης Μπόγδανος, Καθηγητής Παθολογίας & Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Παν. Θεσσαλίας, Δ/ντής Πανεπιστημιακής Κλινικής Ρευματολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας Π.Γ.Ν. Λάρισας. «Η απομόνωση δεν είναι η λύση. Αποφεύγουμε την επαφή με τον ιό και τα μολυσμένα άτομα, ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας που συστήνονται για τις ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε την θεραπεία μας πάντοτε με την συμβολή του γιατρού μας» επεσήμανε ο Καθηγητής.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που, εκ νέου, αναδύεται, είναι η έγχυση φαρμάκων σε χρόνιους ασθενείς και η αναγκαιότητα να λαμβάνουν χώρα, σε οργανωμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας, καθώς η διαδικασία είναι κοστοβόρα και επιβαρύνει το σύστημα υγείας και τον ασθενή λόγω των μετακινήσεων. H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει εκφράσει πολλές φορές μέσω επιστολών προς το Υπουργείο Υγείας, την σοβαρότητα του θέματος, ανέφερε η κα Παππά.

«Τα Κέντρα Υγείας είναι εξοπλισμένα και έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, ενώ πρακτικώς διαχειρίζονται τα χρόνια περιστατικά προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευση των χρονίως πασχόντων στα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Σημαντικό ρόλο, όμως, και ανασταλτικό παράγοντα για τις εγχύσεις στα Κέντρα Υγείας» , συνέχισε η κα Παππά, «διαδραματίζει η έλλειψη εμπειρίας του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στις ιδιαιτερότητες των βιολογικών φαρμάκων, γενικά και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των άμεσων ανεπιθύμητων δράσεων των βιολογικών παραγόντων. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με τη συνδρομή της Επιστημονικής Επιτροπής της, τη συνεργασία της με Καθηγητές Πανεπιστημίων ειδικούς στην Κλινική Φαρμακολογία, καθώς και τις επιστημονικές εταιρείες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχει ήδη να εμπλακεί ενεργά στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας».

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι το σημείο πρώτης επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας και περιλαμβάνει τη δυνατότητα άμεσης ανάληψης υπεύθυνης δράσης σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζει ο ασθενής, είτε ως μέρος μιας υπάρχουσας σχέσης ιατρού-ασθενή είτε όχι. Αντιμετωπίζοντας τον ασθενή, ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να κάνει την κατάλληλη παραπομπή σε άλλους ιατρούς, επαγγελματίες υγείας και κοινοτικές υπηρεσίες. Η οικογενειακή ιατρική αποτελεί το σημείο της πρώτης επαφής των πολιτών, με το σύστημα υγείας και περιλαμβάνει τη συνεχή φροντίδα καθ’ όλη τη ζωή των ανθρώπων, τόσο κατά την νόσο όσο και για την προάσπιση της υγείας και αποτελεί εξαιρετικά προσωποποιημένο τύπο φροντίδας» κατέληξε η Πρόεδρος του Συλλόγου.

«Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην κατανόηση της ενδεδειγμένης χρήσης των εμβολιασμών σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα» επεσήμανε ο κος Δημήτρης Μπόγδανος. «Η επιστημονική κοινότητα των ρευματολόγων έχει απόλυτα σαφείς και κατανοητές οδηγίες για τους εμβολιασμούς προσαρμοσμένες στην έκθεση σε μικρόβια και ιούς με βάση την γεωεπιδημιολόγια των εκτεθειμένων σε αυτά ατόμων. Ωστόσο, οι συχνές ερωτήσεις των ασθενών για τα εμβόλια είναι εύλογες, οι απαντήσεις που πρέπει να δίνονται από τους θεράποντες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την ασφάλεια των ασθενών και για την κατανόηση της σημαντικότητάς του τόσο σοβαρού αυτού θέματος που επανέρχεται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».

«Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα αίτια της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των ρευματοπαθών και να αντιμετωπιστούν συστηματικά και μεθοδευμένα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας», τόνισε η κα Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων, Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., ξεκινά πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των φοιτητών του από το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο. Ειδικότερα, με την επιστημονική εποπτεία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας θα συλλεχθούν στοιχεία που θα επιτρέψουν να εκτιμηθούν οι ανάγκες των ρευματοπαθών, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τους ίδιους, θα τεθούν τεκμηριωμένα προτεραιότητες και θα σχεδιαστούν ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας με στόχο τη διαχεἰριση των προβλημάτων και την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των ρευματοπαθών.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/10/2020 - 15:03
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
  • ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  • ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αναθεωρημένες οδηγίες από το CDC των ΗΠΑ για την μετάδοση του κορονοϊού
Οι αναθεωρημένες οδηγίες από το CDC των ΗΠΑ για την μετάδοση του κορονοϊού 07 Οκτωβρίου 2020
Κορονοϊος Ελλάδα: Ξεπέρασαν και πάλι τα 400 τα νέα κρούσματα 07 Οκτωβρίου 2020
Κορονοϊος Ελλάδα: Ξεπέρασαν και πάλι τα 400 τα νέα κρούσματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Υγεία
27/10/2026 - 19:38

Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Υγεία
19/10/2026 - 18:28

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
Υγεία
19/10/2026 - 12:00

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις

Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 07:27

Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
13/10/2026 - 16:32

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες προσφέρουν περισσότερες επιλογές
Health Talk
13/10/2026 - 10:00

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες προσφέρουν περισσότερες επιλογές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική εξέλιξη την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Η αλήθεια πίσω από το διάταγμα MFN για τις τιμές των φαρμάκων - Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη
Pharma Policy
30/10/2026 - 09:38
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48
Τα αποτελέσματα διεθνούς συνάντησης για την ασφαλή διακίνηση φυτικών προϊόντων
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 16:22
Αγαπηδάκη: «Έως οκτώ δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 16:04
«Δώσε ζωή, γίνε μέρος της ελπίδας», το μήνυμα της ΠΟΝ για την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων
Patient Talk
29/10/2026 - 15:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Τα ηλικιακά όρια και τα μεγάλα διλήμματα της βιοηθικής
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:00
Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ζητεί την θεσμική κατοχύρωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
28/10/2026 - 03:48
ΣΕΙΒ: 40 χρόνια υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην υπηρεσία του συστήματος υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 17:13
Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36
Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα Χανιά με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 21:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo