ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

COVID-19: Γιατί τα παιδιά δεν νοσούν βαριά – Η διαφορά με τους ενήλικες

Υγεία
Gustavo Fring on Pexels
Οι διαφορές στην ανοσολογική αντίδραση στην COVID-19 στα παιδιά και στους ενήλικες και η εμφάνιση του πολύ-συστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου σε ανήλικους ασθενείς.
Τετάρτη, 23/09/2020 - 11:06
— Photo: Gustavo Fring on Pexels
News4Health Team News4Health Team

Οι λόγοι για τους οποίους η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα στα παιδιά έναντι των ενηλίκων είναι ουσιαστικά άγνωστοι. Αν και έχουν γίνει πολλές υποθέσεις, οι διαφορετικές ανταποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να αποτελούν τη βασική διαφορά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Μια μελέτη που συνέκρινε τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ενηλίκων και των παιδιών με COVID-19 εντόπισε βασικές διαφορές που μπορεί να συμβάλουν στην κατανόηση του γιατί τα παιδιά συνήθως εμφανίζουν ηπιότερη νόσο από τους ενήλικες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κακή έκβαση σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19 σε σύγκριση με τα παιδιά μπορεί να μην οφείλεται σε αποτυχία δημιουργίας προσαρμοστικών ανοσολογικών αντιδράσεων. Τα ευρήματα, δημοσιεύονται στο περιοδικό Science Translational Medicine. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ, https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.

Η μελέτη, διεξήχθη από ερευνητές στο Albert Einstein College of Medicine, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Montefiore (CHAM) και το Πανεπιστήμιο Yale, και αφορούσε 60 ενήλικες ασθενείς με COVID-19 και 65 παιδιατρικούς/νεαρού ενήλικες ασθενείς με COVID-19 (ηλικίας κάτω των 24 ετών) που νοσηλεύτηκαν μεταξύ 13 Μαρτίου και 17 Μαΐου.

Είκοσι από τους παιδιατρικούς ασθενείς είχαν εμφανίσει πολύ-συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Τα παιδιά/νεαροί ενήλικές με COVID-19 είχαν πολύ καλύτερη έκβαση, είχαν μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο , λιγότερο συχνά χρειάστηκαν διασωλήνωση και είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τους ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, 22 ενήλικες (37%) χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό σε σύγκριση με μόνο πέντε (8%) παιδιατρικούς ασθενείς ενώ, 17 ενήλικες (28%) πέθαναν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με δύο (3%) παιδιατρικούς ασθενείς ενώ δεν σημειώθηκαν θάνατοι σε παιδιατρικούς ασθενείς που είχαν εμφανίσει πολύ-συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Οι λόγοι για τις διαφορές στις κλινικές εκδηλώσεις υποδηλώνουν ότι παράγοντες που εξαρτώνται από την ηλικία μπορούν να ρυθμίσουν την ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος των ασθενών για την παρουσία διαφόρων τύπων ανοσοκυττάρων, αποκρίσεων αντισωμάτων και κυτταροκινών, και συνέκριναν τις χυμικές (δηλαδή κυτταροκίνες, χημειοκίνες, φλεγμονώδεις παράγοντες κα) ικαι κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις των ασθενών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα παιδιά με COVID-19 έχουν καλύτερη έκβαση από τους ενήλικες, επειδή η ισχυρότερη έμφυτη (φυσική ή εγγενής) ανοσία τους τα προστατεύει από τον SARS-CoV-2.

Σε σύγκριση με ενήλικες ασθενείς, οι παιδιατρικοί ασθενείς με COVID-19 στη μελέτη είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ορισμένων κυτταροκινών που σχετίζονται με την έμφυτη ανοσολογική απόκριση. Αυτό υποδηλώνει ότι η πιο ισχυρή έμφυτη απόκριση των νέων τους προστατεύει από την ανάπτυξη του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) – που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των σοβαρών και συχνά θανατηφόρων περιπτώσεων COVID-19.

Μία κυτταροκίνη συγκεκριμένα, η ιντερλευκίνη-17Α (IL-17A), βρέθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε παιδιατρικούς ασθενείς από ότι στους ενήλικες και αυτά τα υψηλά επίπεδα της IL-17A μπορεί να είναι σημαντικά για την προστασία τους από την εξέλιξη του COVID-19. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι συγκεντρώσεις της IL-17A και της ιντερφερόνης-γ (IFN-γ) στον ορό, αλλά όχι του TNF-α ή της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), είχαν αντίστροφη σχέση με την ηλικία. Οι ενήλικες εμφάνισαν μια πιο ισχυρή απόκριση μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού σε σύγκριση με παιδιατρικούς ασθενείς. Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι παιδιατρικοί όσο και οι ενήλικες ασθενείς με COVID-19 παράγουν αντισώματα κατά της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα. Αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα εμποδίζουν τον κορονοϊό να μολύνει κύτταρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με COVID-19 που πέθαναν ή χρειάζονταν διασωλήνωση ήταν υψηλότερα από αυτών που ανέκαμψαν, και σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που εντοπίστηκαν σε παιδιατρικούς ασθενείς. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πιο σοβαρή νόσος COVID-19 που παρατηρείται σε ενήλικες δεν προκαλείται από την αποτυχία της προσαρμοστικής ανοσίας να προκαλέσει αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων ή να παράγει αντισώματα. Αντίθετα, οι ενήλικες ασθενείς ανταποκρίνονται σε λοίμωξη από κορονοϊό με μια υπερβολικά έντονη προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση που μπορεί να προάγει τη φλεγμονή που σχετίζεται με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν και σημαντικές πληροφορίες για θεραπείες και εμβόλια έναντι της COVID-19. Καθώς οι ενήλικες ασθενείς με COVID-19 που είχαν κακή έκβαση είχαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, το πλάσμα από αναρρώσαντες ασθενείς το οποίο είναι πλούσιο σε εξουδετερωτικά αντισώματα, μπορεί να μην βοηθά τους ενήλικες που έχουν ήδη αναπτύξει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Αντιθέτως, οι θεραπείες που ενισχύουν την έμφυτη ανοσοαπόκριση, στις αρχικές φάσεις της νόσου, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές. Τα περισσότερα υποψήφια εμβόλια για προστασία έναντι της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 στοχεύουν στην ενίσχυση της άμυνας μέσω των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Με βάση τα δεδομένα από αυτή την μελέτη μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιολόγησης εμβολίων που προάγουν την ανοσία με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με την ενίσχυση της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης.

  • COVID 19
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ
  • ΥΠΕΡΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
  • ΝΟΣΗΛΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΜΕΘ COVID-19: Τα νοσοκομεία που προστίθενται νέες κλίνες
ΜΕΘ COVID-19: Τα νοσοκομεία που προστίθενται νέες κλίνες 22 Σεπτεμβρίου 2020
Ανακάλυψη -τομή των επιστημόνων για τον κορονοϊό - Βρέθηκε η αχίλλειος πτέρνα του 23 Σεπτεμβρίου 2020
Ανακάλυψη -τομή των επιστημόνων για τον κορονοϊό - Βρέθηκε η αχίλλειος πτέρνα του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 11:57

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο

ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας
Υγεία
11/05/2026 - 20:03

ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας

Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων
Ψυχική Υγεία
09/05/2026 - 07:12

Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερβολικής παθητικής χρήσης των οθονών στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
06/05/2026 - 07:52

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερβολικής παθητικής χρήσης των οθονών στην ψυχική υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών στην Αγγλία
Υγεία
13/05/2026 - 18:17
Γώγος: «Ο χανταϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές»
Health Talk
13/05/2026 - 17:02
Το άγχος και η έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί
Υγεία
13/05/2026 - 16:11
Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο λόγω πιθανής επιδημίας γαστρεντερίτιδας - ένας θάνατος
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 15:43
Με 16 νέες μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Πολιτική Υγείας
13/05/2026 - 15:21
Nέο πρόγραμμα πιστοποίησης για την ψυχική υγεία και την ευεξία στην εργασία
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 14:38
Το γραφείο του 2050: AI, νευροεμφυτεύματα και εικονική πραγματικότητα αλλάζουν την εργασία
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 14:21
Φαρμασέρβ-Λίλλυ: Επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ο Διονύσης Φιλιώτης
Pharma News
13/05/2026 - 13:56
ΕΛΕΑΝΑ: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες που πάσχουν από ινομυαλγία είναι αδιάγνωστοι
Patient Talk
13/05/2026 - 13:38
Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΕΣ για τον Καρκίνο του Μαστού σε Σέρρες, Έδεσσα και Δράμα
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 13:24
Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση
Health Talk
13/05/2026 - 13:09
AstraZeneca, ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και ΓΝ Παπαγεωργίου ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Κλινική Έρευνα
Digital Health
13/05/2026 - 12:42
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 11:57
Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24
Ικανοποίηση στον ΕΜΑ για τη συμφωνία σχετικά με τα Κρίσιμα Φάρμακα
Pharma Policy
13/05/2026 - 10:33
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41
Προληπτικά μέτρα κατά του χανταϊού λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:14
Webinar της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο των ωοθηκών: «Eνημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές»
Patient Talk
13/05/2026 - 08:09
ΚΚΕ: «Αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές επαναφορά 13ου 14ου μισθού και ένταξη στα ΒΑΕ»
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 03:44
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32
Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14
ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56
Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18
Τεστ ούρων μπορεί να διαγνώσει ανορεξία, ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή
Υγεία
12/05/2026 - 15:00
Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo