ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

COVID-19: Γιατί τα παιδιά δεν νοσούν βαριά – Η διαφορά με τους ενήλικες

Υγεία
Gustavo Fring on Pexels
Οι διαφορές στην ανοσολογική αντίδραση στην COVID-19 στα παιδιά και στους ενήλικες και η εμφάνιση του πολύ-συστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου σε ανήλικους ασθενείς.
Τετάρτη, 23/09/2020 - 11:06
— Photo: Gustavo Fring on Pexels
News4Health Team News4Health Team

Οι λόγοι για τους οποίους η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα στα παιδιά έναντι των ενηλίκων είναι ουσιαστικά άγνωστοι. Αν και έχουν γίνει πολλές υποθέσεις, οι διαφορετικές ανταποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται να αποτελούν τη βασική διαφορά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Μια μελέτη που συνέκρινε τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ενηλίκων και των παιδιών με COVID-19 εντόπισε βασικές διαφορές που μπορεί να συμβάλουν στην κατανόηση του γιατί τα παιδιά συνήθως εμφανίζουν ηπιότερη νόσο από τους ενήλικες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κακή έκβαση σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19 σε σύγκριση με τα παιδιά μπορεί να μην οφείλεται σε αποτυχία δημιουργίας προσαρμοστικών ανοσολογικών αντιδράσεων. Τα ευρήματα, δημοσιεύονται στο περιοδικό Science Translational Medicine. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ, https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.

Η μελέτη, διεξήχθη από ερευνητές στο Albert Einstein College of Medicine, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Montefiore (CHAM) και το Πανεπιστήμιο Yale, και αφορούσε 60 ενήλικες ασθενείς με COVID-19 και 65 παιδιατρικούς/νεαρού ενήλικες ασθενείς με COVID-19 (ηλικίας κάτω των 24 ετών) που νοσηλεύτηκαν μεταξύ 13 Μαρτίου και 17 Μαΐου.

Είκοσι από τους παιδιατρικούς ασθενείς είχαν εμφανίσει πολύ-συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Τα παιδιά/νεαροί ενήλικές με COVID-19 είχαν πολύ καλύτερη έκβαση, είχαν μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο , λιγότερο συχνά χρειάστηκαν διασωλήνωση και είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τους ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, 22 ενήλικες (37%) χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό σε σύγκριση με μόνο πέντε (8%) παιδιατρικούς ασθενείς ενώ, 17 ενήλικες (28%) πέθαναν στο νοσοκομείο σε σύγκριση με δύο (3%) παιδιατρικούς ασθενείς ενώ δεν σημειώθηκαν θάνατοι σε παιδιατρικούς ασθενείς που είχαν εμφανίσει πολύ-συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Οι λόγοι για τις διαφορές στις κλινικές εκδηλώσεις υποδηλώνουν ότι παράγοντες που εξαρτώνται από την ηλικία μπορούν να ρυθμίσουν την ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος των ασθενών για την παρουσία διαφόρων τύπων ανοσοκυττάρων, αποκρίσεων αντισωμάτων και κυτταροκινών, και συνέκριναν τις χυμικές (δηλαδή κυτταροκίνες, χημειοκίνες, φλεγμονώδεις παράγοντες κα) ικαι κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις των ασθενών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα παιδιά με COVID-19 έχουν καλύτερη έκβαση από τους ενήλικες, επειδή η ισχυρότερη έμφυτη (φυσική ή εγγενής) ανοσία τους τα προστατεύει από τον SARS-CoV-2.

Σε σύγκριση με ενήλικες ασθενείς, οι παιδιατρικοί ασθενείς με COVID-19 στη μελέτη είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ορισμένων κυτταροκινών που σχετίζονται με την έμφυτη ανοσολογική απόκριση. Αυτό υποδηλώνει ότι η πιο ισχυρή έμφυτη απόκριση των νέων τους προστατεύει από την ανάπτυξη του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) – που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των σοβαρών και συχνά θανατηφόρων περιπτώσεων COVID-19.

Μία κυτταροκίνη συγκεκριμένα, η ιντερλευκίνη-17Α (IL-17A), βρέθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε παιδιατρικούς ασθενείς από ότι στους ενήλικες και αυτά τα υψηλά επίπεδα της IL-17A μπορεί να είναι σημαντικά για την προστασία τους από την εξέλιξη του COVID-19. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι συγκεντρώσεις της IL-17A και της ιντερφερόνης-γ (IFN-γ) στον ορό, αλλά όχι του TNF-α ή της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), είχαν αντίστροφη σχέση με την ηλικία. Οι ενήλικες εμφάνισαν μια πιο ισχυρή απόκριση μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού σε σύγκριση με παιδιατρικούς ασθενείς. Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι παιδιατρικοί όσο και οι ενήλικες ασθενείς με COVID-19 παράγουν αντισώματα κατά της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα. Αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα εμποδίζουν τον κορονοϊό να μολύνει κύτταρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με COVID-19 που πέθαναν ή χρειάζονταν διασωλήνωση ήταν υψηλότερα από αυτών που ανέκαμψαν, και σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που εντοπίστηκαν σε παιδιατρικούς ασθενείς. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πιο σοβαρή νόσος COVID-19 που παρατηρείται σε ενήλικες δεν προκαλείται από την αποτυχία της προσαρμοστικής ανοσίας να προκαλέσει αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων ή να παράγει αντισώματα. Αντίθετα, οι ενήλικες ασθενείς ανταποκρίνονται σε λοίμωξη από κορονοϊό με μια υπερβολικά έντονη προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση που μπορεί να προάγει τη φλεγμονή που σχετίζεται με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν και σημαντικές πληροφορίες για θεραπείες και εμβόλια έναντι της COVID-19. Καθώς οι ενήλικες ασθενείς με COVID-19 που είχαν κακή έκβαση είχαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, το πλάσμα από αναρρώσαντες ασθενείς το οποίο είναι πλούσιο σε εξουδετερωτικά αντισώματα, μπορεί να μην βοηθά τους ενήλικες που έχουν ήδη αναπτύξει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Αντιθέτως, οι θεραπείες που ενισχύουν την έμφυτη ανοσοαπόκριση, στις αρχικές φάσεις της νόσου, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές. Τα περισσότερα υποψήφια εμβόλια για προστασία έναντι της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 στοχεύουν στην ενίσχυση της άμυνας μέσω των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Με βάση τα δεδομένα από αυτή την μελέτη μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιολόγησης εμβολίων που προάγουν την ανοσία με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με την ενίσχυση της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης.

  • COVID 19
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ
  • ΥΠΕΡΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
  • ΝΟΣΗΛΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΜΕΘ COVID-19: Τα νοσοκομεία που προστίθενται νέες κλίνες
ΜΕΘ COVID-19: Τα νοσοκομεία που προστίθενται νέες κλίνες 22 Σεπτεμβρίου 2020
Ανακάλυψη -τομή των επιστημόνων για τον κορονοϊό - Βρέθηκε η αχίλλειος πτέρνα του 23 Σεπτεμβρίου 2020
Ανακάλυψη -τομή των επιστημόνων για τον κορονοϊό - Βρέθηκε η αχίλλειος πτέρνα του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη
Υγεία
06/11/2025 - 20:28

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη

Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
Υγεία
05/11/2025 - 16:02

Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:38

Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Τελικά πως επιδρά η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο; Τι δείχνει νέα έρευνα
Διατροφή
04/11/2025 - 12:00

Τελικά πως επιδρά η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο; Τι δείχνει νέα έρευνα

ΟΗΕ: Φαύλος κύκλος οικονομικών ανισοτήτων και πανδημιών
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 11:00

ΟΗΕ: Φαύλος κύκλος οικονομικών ανισοτήτων και πανδημιών

Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28

Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι προσφέρει η αισθητική φλεβολογία στις φλεβικές παθήσεις
Health Talk
06/11/2025 - 22:02
Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18
O Γεωργιάδης κέρασε γλυκά τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ για τα γενέθλιά του!
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 20:51
Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη
Υγεία
06/11/2025 - 20:28
ΕΚΑΒ: Πλήρης υγειονομική κάλυψη του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 20:07
Καρκίνος προστάτη: Σχεδόν το 40% των ανδρών αδιαφορεί για την έγκαιρη διάγνωσή του
Υγεία
06/11/2025 - 19:21
Με ποιους τρόπους η επαφή με τη φύση μάς προστατεύει από ψυχικές διαταραχές
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 18:43
ΕΔΟΕΑΠ: Υπερψηφίστηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης στη σημερινή Γ.Σ.
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 18:07
Και ο ΙΣΘ στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών για την κατάργηση του clawback
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 17:44
Ενημερωτικό φυλλάδιο του EMA για την ασφάλεια των φαρμάκων
Pharma Policy
06/11/2025 - 17:17
Πώς σχετίζεται η περιοδοντίτιδα με συστηματικά νοσήματα και άνοια;
Health Talk
06/11/2025 - 16:52
Πως μαγειρεύουμε τα όσπρια για να αποφύγουμε πρήξιμο και αέρια
Διατροφή
06/11/2025 - 16:24
Γλαύκωμα: Οι δύο ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την τύφλωση
Υγεία
06/11/2025 - 16:06
Βιλδιρίδη: «Με το HEALTH‑IQ οι αποφάσεις θα στηρίζονται σε πραγματικά και αξιόπιστα δεδομένα»
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 15:44
Το ΕΚΠΑ διοργανώνει το 1ο εθνικό συμπόσιο για την ακτινοθεραπεία με πρωτόνια
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 15:18
Το E. coli εξαπλώνεται εξίσου γρήγορα με τη γρίπη των χοίρων
Υγεία
06/11/2025 - 15:00
Ο ΠΟΥ ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού 44.000 παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 14:38
Η νανοτεχνολογία καθιστά τα φάρμακα κατά του καρκίνου 20.000 φορές πιο ισχυρά, χωρίς παρενέργειες
Υγεία
06/11/2025 - 14:00
Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πρόωρα και πιο σοβαρά εγκεφαλικά
Υγεία
06/11/2025 - 12:00
Οι κατσαρίδες, ειδικά οι θηλυκές, μολύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού
Υγεία
06/11/2025 - 11:00
Η υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία προδικάζει τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία
Υγεία
06/11/2025 - 10:00
Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων για μάσκες προσώπου LED που υπόσχονται θεραπεία της ακμής
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 09:00
Πανελλαδική 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών -Κλειστά αύριο τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 08:17
Γερμανία: Ισόβια σε νοσηλευτή που ευθύνεται για τη δολοφονία 10 ασθενών
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 07:17
Θεσσαλονίκη: Πέντε ενημερωτικές δράσεις από την 3η ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
06/11/2025 - 03:34
«Πλούτος» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Ομάδα της Εταιρείας Alzheimer «Άγιος Ιωάννης»
Patient Talk
06/11/2025 - 00:08
Αγορά απινιδωτή και εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες από το Επιμελητήριο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 23:33
Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους
Pharma News
05/11/2025 - 22:14
Πρώτο «πράσινο φως» στη χρηματοδότηση ταξιδιών που σχετίζονται με τις αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 21:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γυμναστική: Γιατί πρέπει να φερόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας και όχι βάσει των τσιτάτων των social media
Fitness
04/11/2025 - 10:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παρούσα στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 16:11
Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 21:33
Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00
Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo