ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρίπη και εμβολιασμός: Το βόρειο ημισφαίριο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αυστραλία

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Φθινόπωρο ήρθε, ο Χειμώνας έπεται και ήρθε πάλι η ώρα να δώσουμε τη δέουσα προσοχή τον ιό της γρίπης που μόνο εύκολος αντίπαλος δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Τρίτη, 12/09/2023 - 18:59
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο παρακολουθούν στενά φέτος τις τάσεις της γρίπης στην Αυστραλία, καθώς αυτό βοηθά στην πρόβλεψη του πώς μπορεί να εξελιχθεί η χειμερινή περίοδος γρίπης. Οι ιοί της γρίπης παρακολουθούνται προκειμένου να καταγραφεί τι είδους ιοί κυκλοφορούν, ποιές ηλικιακές ομάδες επηρεάζονται περισσότερο και πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν τα εμβόλια.

Το 2020 και το 2021, στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID, τα ποσοστά της γρίπης μειώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην πρωτοφανή αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, με την κοινωνική αποστασιοποίηση, την υγιεινή των χεριών, τη χρήση μάσκας και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Αυτό άλλαξε το 2022, με την Αυστραλία να διάγει περίοδο γρίπης νωρίτερα από το συνηθισμένο, η οποία κορυφώθηκε τον Ιούνιο αντί για τον Αύγουστο όπως γινόταν παλιότερα.

Με βάση την εμπειρία τους, οι χώρες του βόρειου ημισφαιρίου ανέμεναν και φέτος κάτι παρόμοιο. Η περίοδος γρίπης 2022-23 πράγματι κορυφώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο τον Δεκέμβριο του 2022, δύο μήνες νωρίτερα από τη συνήθη κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης προ πανδημίας.

Φέτος, η Αυστραλία παρουσίασε κορύφωση της γρίπης στα τέλη Ιουνίου, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα από πέρυσι. Το πότε θα κορυφωθεί η περίοδος της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο, ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί και δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα από αυτό που συνέβη στην Αυστραλία. Οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και η συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του πόσοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο εξάπλωσης της γρίπης.

Η κλίμακα της αυστραλιανής περιόδου γρίπης, μέχρι στιγμής, μοιάζει παρόμοια με την περσινή, αν και τα κρούσματα μειώνονται πιο αργά. Δείκτες όπως τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι θάνατοι είναι απολύτως ενδεικτικοί της σοβαρότητας της κατάστασης. Μέχρι τον Αύγουστο του 2023, τα δεδομένα έμοιαζαν παρόμοια με αυτά του 2022. Μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύτηκαν μέχρι σήμερα περίπου το 7% εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός των θανάτων μέχρι στιγμής είναι λίγο κάτω από 0,1% σε σύγκριση με το 0,14% το 2022. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η σοβαρότητα της γρίπης φαίνεται συνολικά να είναι ήπιας μορφής, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Οι εκθέσεις επιτήρησης της γρίπης στην Αυστραλία δείχνουν επίσης ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα ετών, ακολουθούμενα από μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά.

Μεταξύ των νοσηλευόμενων, τα άτομα κάτω των 16 ετών ήταν η μεγαλύτερη ομάδα (72%) με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία από τα βασικά νοσοκομεία της μακρινής ηπείρου. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό δεδομένη εάν η τάση αυτή συνεχιστεί το 2023-24. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλικιακή κατανομή των εισαγωγών στα νοσοκομεία στο σύστημα επιτήρησης της Αυστραλίας ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει την ηλικιακή κατανομή όλων των εισαγωγών ασθενών με γρίπη σε εθνικό επίπεδο.

Αδήριτη ανάγκη ο εμβολιασμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό πριν από κάθε περίοδο γρίπης για ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των παιδιών και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της γρίπης, για τη μείωση της νοσηλείας ή των απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, όπως η πνευμονία.

Μια δυσκολία, είναι ότι τα συστατικά του εμβολίου πρέπει να ενημερώνονται ώστε να ταιριάζουν καλά με τα στελέχη που προκαλούν ασθένειες σε ένα δεδομένο έτος. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η παρακολούθηση των ιών κρίνεται επιτακτική

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιτήρησης, το 59% των κυκλοφορούντων στελεχών στη Αυστραλία είναι τύπου Α και περίπου το 39% είναι τύπου Β. Οι ιοί της γρίπης Α χωρίζονται περαιτέρω σε υποτύπους με βάση δύο πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους: την αιμοσυγκολλητίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν). Αυτές οι πρωτεΐνες αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση. Υπάρχουν διάφοροι υπότυποι H και N, αλλά οι A(H1N1) και A(H3N2) ευθύνονται συχνότερα για την εποχική γρίπη στον άνθρωπο.

Η γρίπη Β χωρίζεται σε γενεαλογικές γραμμές, με δύο να είναι οι συνηθέστγερες: η B-Victoria και η B-Yamagata.

Οι κυκλοφορούντες ιοί της γρίπης αλλάζουν τακτικά, επειδή με την πάροδο του χρόνου συμβαίνουν μεταλλάξεις στα γονίδια του ιού. Αυτές καθιστούν τις πρωτεΐνες Η και Ν εξαιρετικά μεταβαλλόμενες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική μας απόκριση στον ιό. Αυτές οι αλλαγές ή η «αντιγονική παρέκκλιση» είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται νέα εμβόλια κάθε χρόνο.

Για να παράγει ο οργανισμός τα κατάλληλα αντισώματα για την προστασία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, τα εμβόλια πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες Η και Ν (αντιγόνα) που ταιριάζουν καλά με τον κυκλοφορούντα ιό.

Η προετοιμασία των εμβολίων

Χρειάζονται αρκετοί μήνες για την παραγωγή εμβολίων στις ποσότητες που απαιτούνται για την παγκόσμια διανομή. Αυτό σημαίνει ότι τα κυκλοφορούντα στελέχη αναμένονται με βάση τις τάσεις της προηγούμενης περιόδου. Για τις χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, ο ΠΟΥ ξεκίνησε διαβουλεύσεις τον Φεβρουάριο για να συστήσει τους ιούς που θα συμπεριληφθούν στα εμβόλια γρίπης για την περίοδο 2023-24.

Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά τη διάρκεια των περιόδων γρίπης μπορεί να δείξει αν οι συστάσεις για μια δεδομένη περιοχή ήταν σωστές. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποδείχθηκε αρκετά χαμηλή (15%) το 2017-18, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια περίοδο γρίπης με υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα μόλυνσης.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η αντιστοιχία και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, στην Αυστραλία από τα 2.678 δείγματα του ιού της γρίπης που έχουν σταλεί στον ΠΟΥ μέχρι σήμερα, το 98% των απομονωμένων ατόμων γρίπης A(H1N1) (δείγματα που ελήφθησαν από ένα άτομο), το 84% των απομονωμένων ατόμων γρίπης A(H3N2) και το 99% των απομονωμένων ατόμων γρίπης B/Victoria είχαν παρόμοια αντιγόνα με τα αντίστοιχα συστατικά του εμβολίου.

Εκτός από τον εμβολιασμό, οι καλές συνήθειες και τα όσα διδαχθήκαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τη γρίπη και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν ενέργειες όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή ατόμων που έχουν συμπτώματα.

Πηγή: Theconversation

Τελευταία τροποποίηση στις 12/09/2023 - 19:32
  • ΓΡΙΠΗ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνδέεται η καρδιαγγειακή νόσος με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου;
Συνδέεται η καρδιαγγειακή νόσος με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου; 12 Σεπτεμβρίου 2023
Αύξηση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου, στους 15 οι νεκροί 12 Σεπτεμβρίου 2023
Αύξηση κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου, στους 15 οι νεκροί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 20:26

Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής
Υγεία
20/11/2025 - 20:03

ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής

Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09

Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»

Λουκίδης: Αναμονή για έξαρση ιώσεων τον Δεκέμβριο - Τι ξέρουμε για το νέο επικίνδυνο στέλεχος γρίπης
Υγεία
19/11/2025 - 12:00

Λουκίδης: Αναμονή για έξαρση ιώσεων τον Δεκέμβριο - Τι ξέρουμε για το νέο επικίνδυνο στέλεχος γρίπης

Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30

Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση

ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53

ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21
Η δίαιτα DASH για την υπέρταση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη
Διατροφή
21/11/2025 - 15:57
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Europol: Το οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί ανηλίκους μέσω των video games
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 14:21
Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00
Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Χάπι που λαμβάνεται ημερησίως βοηθά στην απώλεια του 10% του βάρους σε 18 μήνες
Υγεία
21/11/2025 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών για Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 11:00
Η νυχτερινή χρήση του κινητού αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων την επόμενη μέρα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 10:00
Τα κόκκινα μαλλιά είναι δείκτης αργής επούλωσης πληγών και τραυμάτων
Υγεία
21/11/2025 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Patient Talk
19/11/2025 - 17:21
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo