ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς: Μπορεί να φταίει η παχυσαρκία;

Υγεία
Καρκίνος θυρεοειδούς: Μπορεί να φταίει η παχυσαρκία;
Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς είναι το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία.
Τρίτη, 25/10/2022 - 15:43
News4Health Team News4Health Team

Τελευταίες μελέτες που αξιολόγησαν τη συσχέτιση της μεταβολικής υγείας και της παχυσαρκίας με τον κίνδυνο ανάπτυξής του, κατέληξαν ότι και τα δύο αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κακοήθειας στον αδένα. Μία εξ αυτών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με κεντρική παχυσαρκία και μεταβολική διαταραχή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα κι όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι υψηλός. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων θα πρέπει να ενταχθεί στις ομάδες-στόχους που ελέγχονται πιο επισταμένως για τον εν λόγω καρκίνο.

«Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι o έβδομος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η διάγνωσή του στις μέρες μας είναι πιο συχνή. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες διαγνωστικές τεχνικές (όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία), οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες επιτρέποντας την ανίχνευση μικρότερων όγκων του θυρεοειδούς, που πραγματοποιούνται συνήθως για λόγους διαφορετικούς από τον έλεγχο του θυρεοειδή.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς φέτος θα πλησιάσουν τις 44.000, με την πλειονότητα αυτών να εμφανίζεται στις γυναίκες (περίπου 12.000 σε άνδρες και 32.000 σε γυναίκες).

Τα καλά νέα είναι ότι παρά τη διάγνωση μεγαλύτερου αριθμού περιστατικών ανά έτος, η θνησιμότητα από καρκίνο του θυρεοειδούς φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια μετά την αύξηση που είχε παρατηρηθεί από το 2009 έως το 2018», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

«Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία του και αναλόγως του τύπου και του σταδίου σχεδιάζεται το περαιτέρω θεραπευτικό πλάνο που μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και σπανιότερα ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία», συμπληρώνει.

Παρότι είναι από τους λιγότερο θανατηφόρους καρκίνους, οι δυσμενείς σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις είναι σημαντικές και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενή, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο καρκίνο. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του θυρεοειδούς με την αντιμετώπιση του αυξανόμενου επιπολασμού των αιτιολογικών παραγόντων κινδύνου, που σε αυτούς περιλαμβάνεται και το περιττό σωματικό βάρος.

Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία βρίσκεται σε σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, επισύροντας προβλήματα στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Η δε σχέση που έχει η παχυσαρκία με τον καρκίνο δεν θα μπορούσε να αφήνει ανεπηρέαστο τον θυρεοειδή.

Μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 173.343 άτομα (ηλικίας ≥40 ετών) και δημοσιεύθηκε φέτος στο Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, έδειξε ότι οι μεταβολικά μη υγιείς γυναίκες, δηλαδή όσες δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα τριών από τους ακόλουθους δείκτες: τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL-χοληστερόλη), περίμετρος μέσης και επίπεδα γλυκόζης νηστείας, είτε είχαν φυσιολογικό βάρος είτε ήταν παχύσαρκες είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς, συγκριτικά με τις μη παχύσαρκες γυναίκες χωρίς μεταβολικές ανωμαλίες.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς ήταν υψηλότερος στις μη παχύσαρκες γυναίκες με μεγάλη περιφέρεια μέσης από ό,τι στις μη παχύσαρκες γυναίκες με μικρή περιφέρεια μέσης και στις παχύσαρκες γυναίκες με χαμηλή HDL-χοληστερόλη σε σύγκριση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες με υψηλή HDL-χοληστερόλη.

Οι συνέπειες δεν ίσχυαν για τους άνδρες συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα ευρήματα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο ή οι γυναίκες με πλεονάζον βάρος που εντοπίζεται στο κέντρο του σώματος (στομάχι, κοιλιά, μέση) μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς ακόμα κι αν δεν έχουν μεγάλο ΔΜΣ.

Οι μελέτες που καταδεικνύουν και ότι η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι πολλές. Πρόσφατα μια μελέτη από την Αυστραλία που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, έδειξε ότι αιτία για έναν στους πέντε καρκίνους που θα διαγνωστεί στις γυναίκες μελλοντικά θα είναι το υπερβολικό βάρος που έχουν σήμερα. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν, επίσης, ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στους άνδρες με τον αριθμό να αυξάνεται σε δύο στους πέντε για αυτούς.

Οι ερευνητές διατείνονται ότι παλαιότερα μόλις το 2% έως 16% των καρκίνων του θυρεοειδούς αποδίδονταν στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε παλαιότερα στοιχεία, τότε που τα άτομα με υπερβολικό βάρος και οι παχύσαρκοι ήταν λιγότεροι. Δεδομένης της αύξησης του αριθμού τους τα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς που θα μπορούσαν να αποδοθούν στα παραπανίσια κιλά υποεκτιμάται και σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές ανέρχεται στην Αυστραλία στο 19%.

Είναι, επομένως, επείγουσα η ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η τρέχουσα παγκόσμια τάση αύξησης του σωματικού βάρους, που προκαλεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων και μεταβολικό σύνδρομο. Το σωματικό βάρος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου και η επιτυχής απώλεια βάρους θα μπορούσε να αποτελέσει προληπτικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς. Η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε σχεδίου για τη θεραπεία ατόμων με παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τους στόχους απώλειας βάρους.

«Ο βασικός πυλώνας της θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η θυρεοειδεκτομή. Η χειρουργική αυτή επέμβαση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς του θυρεοειδούς ώστε να είναι ελάχιστες οι επιπλοκές», σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών των Ενδοκρινών Αδένων Καθηγητή, Δημήτρη Λινό.

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευχάριστα νέα για πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις αγκώνα
Ευχάριστα νέα για πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις αγκώνα 25 Οκτωβρίου 2022
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 284 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - 30 οι θάνατοι 25 Οκτωβρίου 2022
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 284 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - 30 οι θάνατοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς πρέπει τελικά να ορίζεται η παχυσαρκία και γιατί δεν αρκεί ο δείκτης BMI
Υγεία
25/05/2026 - 15:04

Πώς πρέπει τελικά να ορίζεται η παχυσαρκία και γιατί δεν αρκεί ο δείκτης BMI

Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00

Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία

Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 18:49

Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14

Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι

Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18

Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών λόγω παχυσαρκίας
Υγεία
04/05/2026 - 13:00

Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών λόγω παχυσαρκίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ρομποτική χειρουργική Da Vinci για ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, πάγκρεας και ανώτερο πεπτικό
Υπηρεσίες Υγείας
25/05/2026 - 17:28
Προειδοποίηση Τέντρος για τον Έμπολα: «Η επιδημία μάς ξεπερνά σε ρυθμό»
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 17:07
Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία άγγιξε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 16:23
Μυωπία: Η έγκαιρη παρέμβαση στην παιδική ηλικία κρίσιμη για το μέλλον της όρασης
Health Talk
25/05/2026 - 15:58
ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24
Pharma Policy
25/05/2026 - 15:33
Πώς πρέπει τελικά να ορίζεται η παχυσαρκία και γιατί δεν αρκεί ο δείκτης BMI
Υγεία
25/05/2026 - 15:04
Ύπνος με ακουστικά: Οι κίνδυνοι για την υγεία των αυτιών
Υγεία
25/05/2026 - 14:41
Γωγώ Μαστροκώστα: Η μάχη που έδωσε με τον καρκίνο μέσα από τα δικά της λόγια
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 13:50
Νόσος κινητικού νευρώνα (ALS): H ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο τον Π. Άντζα σε ηλικία μόλις 49 ετών
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 13:25
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/05/2026 - 13:00
Χρήστες φαρμάκων GLP-1 αναπτύσσουν εμμονή με τα αρώματα - Ο πιθανός μηχανισμός
Υγεία
25/05/2026 - 12:00
1550: Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
25/05/2026 - 11:54
Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά στην Ευρώπη - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 11:30
Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν
Fitness
25/05/2026 - 11:00
Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;
Ομορφιά
25/05/2026 - 10:00
Επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα
Υγεία
25/05/2026 - 09:00
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo