ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς: Μπορεί να φταίει η παχυσαρκία;

Υγεία
Καρκίνος θυρεοειδούς: Μπορεί να φταίει η παχυσαρκία;
Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς είναι το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία.
Τρίτη, 25/10/2022 - 15:43
News4Health Team News4Health Team

Τελευταίες μελέτες που αξιολόγησαν τη συσχέτιση της μεταβολικής υγείας και της παχυσαρκίας με τον κίνδυνο ανάπτυξής του, κατέληξαν ότι και τα δύο αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κακοήθειας στον αδένα. Μία εξ αυτών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με κεντρική παχυσαρκία και μεταβολική διαταραχή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα κι όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι υψηλός. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων θα πρέπει να ενταχθεί στις ομάδες-στόχους που ελέγχονται πιο επισταμένως για τον εν λόγω καρκίνο.

«Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι o έβδομος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η διάγνωσή του στις μέρες μας είναι πιο συχνή. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες διαγνωστικές τεχνικές (όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία), οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες επιτρέποντας την ανίχνευση μικρότερων όγκων του θυρεοειδούς, που πραγματοποιούνται συνήθως για λόγους διαφορετικούς από τον έλεγχο του θυρεοειδή.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς φέτος θα πλησιάσουν τις 44.000, με την πλειονότητα αυτών να εμφανίζεται στις γυναίκες (περίπου 12.000 σε άνδρες και 32.000 σε γυναίκες).

Τα καλά νέα είναι ότι παρά τη διάγνωση μεγαλύτερου αριθμού περιστατικών ανά έτος, η θνησιμότητα από καρκίνο του θυρεοειδούς φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια μετά την αύξηση που είχε παρατηρηθεί από το 2009 έως το 2018», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

«Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία του και αναλόγως του τύπου και του σταδίου σχεδιάζεται το περαιτέρω θεραπευτικό πλάνο που μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και σπανιότερα ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία», συμπληρώνει.

Παρότι είναι από τους λιγότερο θανατηφόρους καρκίνους, οι δυσμενείς σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις είναι σημαντικές και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενή, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο καρκίνο. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του θυρεοειδούς με την αντιμετώπιση του αυξανόμενου επιπολασμού των αιτιολογικών παραγόντων κινδύνου, που σε αυτούς περιλαμβάνεται και το περιττό σωματικό βάρος.

Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία βρίσκεται σε σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, επισύροντας προβλήματα στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Η δε σχέση που έχει η παχυσαρκία με τον καρκίνο δεν θα μπορούσε να αφήνει ανεπηρέαστο τον θυρεοειδή.

Μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 173.343 άτομα (ηλικίας ≥40 ετών) και δημοσιεύθηκε φέτος στο Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, έδειξε ότι οι μεταβολικά μη υγιείς γυναίκες, δηλαδή όσες δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα τριών από τους ακόλουθους δείκτες: τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL-χοληστερόλη), περίμετρος μέσης και επίπεδα γλυκόζης νηστείας, είτε είχαν φυσιολογικό βάρος είτε ήταν παχύσαρκες είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς, συγκριτικά με τις μη παχύσαρκες γυναίκες χωρίς μεταβολικές ανωμαλίες.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς ήταν υψηλότερος στις μη παχύσαρκες γυναίκες με μεγάλη περιφέρεια μέσης από ό,τι στις μη παχύσαρκες γυναίκες με μικρή περιφέρεια μέσης και στις παχύσαρκες γυναίκες με χαμηλή HDL-χοληστερόλη σε σύγκριση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες με υψηλή HDL-χοληστερόλη.

Οι συνέπειες δεν ίσχυαν για τους άνδρες συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα ευρήματα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο ή οι γυναίκες με πλεονάζον βάρος που εντοπίζεται στο κέντρο του σώματος (στομάχι, κοιλιά, μέση) μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς ακόμα κι αν δεν έχουν μεγάλο ΔΜΣ.

Οι μελέτες που καταδεικνύουν και ότι η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι πολλές. Πρόσφατα μια μελέτη από την Αυστραλία που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, έδειξε ότι αιτία για έναν στους πέντε καρκίνους που θα διαγνωστεί στις γυναίκες μελλοντικά θα είναι το υπερβολικό βάρος που έχουν σήμερα. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν, επίσης, ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στους άνδρες με τον αριθμό να αυξάνεται σε δύο στους πέντε για αυτούς.

Οι ερευνητές διατείνονται ότι παλαιότερα μόλις το 2% έως 16% των καρκίνων του θυρεοειδούς αποδίδονταν στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε παλαιότερα στοιχεία, τότε που τα άτομα με υπερβολικό βάρος και οι παχύσαρκοι ήταν λιγότεροι. Δεδομένης της αύξησης του αριθμού τους τα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς που θα μπορούσαν να αποδοθούν στα παραπανίσια κιλά υποεκτιμάται και σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές ανέρχεται στην Αυστραλία στο 19%.

Είναι, επομένως, επείγουσα η ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η τρέχουσα παγκόσμια τάση αύξησης του σωματικού βάρους, που προκαλεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων και μεταβολικό σύνδρομο. Το σωματικό βάρος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου και η επιτυχής απώλεια βάρους θα μπορούσε να αποτελέσει προληπτικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς. Η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε σχεδίου για τη θεραπεία ατόμων με παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τους στόχους απώλειας βάρους.

«Ο βασικός πυλώνας της θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η θυρεοειδεκτομή. Η χειρουργική αυτή επέμβαση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς του θυρεοειδούς ώστε να είναι ελάχιστες οι επιπλοκές», σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών των Ενδοκρινών Αδένων Καθηγητή, Δημήτρη Λινό.

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευχάριστα νέα για πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις αγκώνα
Ευχάριστα νέα για πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις αγκώνα 25 Οκτωβρίου 2022
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 284 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - 30 οι θάνατοι 25 Οκτωβρίου 2022
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 284 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - 30 οι θάνατοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας
Διατροφή
18/02/2026 - 17:24

Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας

Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57

Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη

Η παχυσαρκία εκτοξεύει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου εξαιτίας φλεγμονής
Υγεία
10/02/2026 - 10:00

Η παχυσαρκία εκτοξεύει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου εξαιτίας φλεγμονής

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Health Talk
05/02/2026 - 08:24

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου

CoDIET: Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά στα μεταβολικά νοσήματα
Υγεία
02/02/2026 - 21:23

CoDIET: Μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά στα μεταβολικά νοσήματα

Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
02/02/2026 - 12:56

Συγκλονιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα: Νέες υπηρεσίες και εξετάσεις για νεφρική δυσλειτουργία στο «Προλαμβάνω»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Ατόμων με ALS: Παγκοσμίου φήμης ειδικός θα μιλήσει στην ομάδα στήριξης των Ελλήνων ασθενών
Patient Talk
18/02/2026 - 18:33
Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 17:59
Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας
Διατροφή
18/02/2026 - 17:24
Ενσυνειδητότητα και χρόνιος πόνος: Τι δείχνει νέα μελέτη για το ειδικό πρόγραμμα MBPM
Ψυχική Υγεία
18/02/2026 - 16:57
Στο μικροσκόπιο μεγάλης μελέτης οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια στην Ελλάδα
Υγεία
18/02/2026 - 16:32
Η αστυνομία ξήλωσε κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων - Κατασχέθηκαν περισσότερα από 9.600 δισκία
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 16:04
Εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη από μαθητές που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν για την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 15:46
Δέκα βήματα για υγιή και ευτυχισμένη γήρανση - Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής με μεγάλο αντίκτυπο
Υγεία
18/02/2026 - 15:24
ΟΦΕΤ: Μοναδικός ελληνικός όμιλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην έκθεση WHX Dubai
Pharma News
18/02/2026 - 14:49
Καρκίνος πνεύμονα: Ενημερωτική πρωτοβουλία της FairLife LCC για τον κρίσιμο βιοδείκτη ALK
Patient Talk
18/02/2026 - 14:23
Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33
ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 13:17
Tο «Μέλλον της Υγείας», αντικείμενο διάλεξης του Δρος Αποστολόπουλου στο Πανεπιστήμιο Cambridge
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 13:01
Η GE HealthCare πλατινένιος υποστηρικτής της ESR στο ECR 2026
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 12:39
Πειραματικό φάρμακο που σχεδιάστηκε για ασθενείς με καρκίνο προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές αντιντόπινγκ
Fitness
18/02/2026 - 12:02
Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη
Υγεία
18/02/2026 - 10:58
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/02/2026 - 09:44
Στένωση καρωτίδων: Το «σιωπηλό» αίτιο του εγκεφαλικού επεισοδίου
Health Talk
18/02/2026 - 08:22
ΕΕΠΑΟ: Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση από τον καρκίνο
Health Talk
18/02/2026 - 03:42
Επίσημη έναρξη της συγκρότησης και λειτουργίας του Δικτύου Κέντρων Μαστού
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 00:06
Καμπανάκι από τους ΩΡΛ προς τους γονείς: Επικίνδυνο το ροχαλητό για την υγεία των παιδιών
Health Talk
17/02/2026 - 22:12
Τι είναι οι μυκοτοξίνες, τι προκαλούν στα τρόφιμα και ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία ανθρώπων και ζώων
Διατροφή
17/02/2026 - 21:27
Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 20:44
Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο ασθενούς έπειτα από επίσκεψη σε Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 19:57
Νυχτερινή νηστεία και ύπνος: Η απλή αλλαγή που ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία
Health Talk
17/02/2026 - 19:21
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις 510 θέσεις σε νοσοκομεία της προκήρυξης 1Κ/2026 του ΑΣΕΠ
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 18:59
Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;
Υγεία
17/02/2026 - 18:44
«Ελπίδα»: Χαμόγελα και δύναμη στους μικρούς αγωνιστές για την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου
Patient Talk
17/02/2026 - 18:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΥΚ: Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 08:59
Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 12:00
Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37
Η διαλειμματική νηστεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από τις άλλες δίαιτες
Διατροφή
16/02/2026 - 13:00
Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή
16/02/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo