ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτική μελέτη: Παγκόσμια αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην κεντρική Παιδική Παχυσαρκία

Υγεία
ΙΝΤΙΜΕ
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της Κεντρικής Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Τετάρτη, 06/07/2022 - 12:52
— Photo: ΙΝΤΙΜΕ
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Σε μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εθνικής έρευνας για τη διατροφή & φυσική άσκηση προσδιορίστηκε ο επιπολασμός, αλλά και η σχέση των Διατροφικών Συνηθειών και της Φυσικής Δραστηριότητας με την Κεντρική Παιδική Παχυσαρκία. Η συγκεκριμένη μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής το διατροφολόγο κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Λάμπρου Συντώση και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό European Journal of Nutrition, τον Αύγουστο του 2015 (Grigorakis DA, Georgoulis M, Psarra G, Tambalis KD, Panagiotakos DB, Sidossis LS (2015). Prevalence and lifestyle determinants of central obesity in children. Eur J Nutr, Aug 2).

Ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία στα παιδιά ορίζεται η συγκέντρωση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία λόγω της φλεγμονώδους φύσης του κοιλιακού λίπους μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία.

Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι η κεντρική παιδική παχυσαρκία αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου – σε σχέση με τη «γενική» παιδική παχυσαρκία – κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε παιδιά.

Σε ένα μεγάλο πανελλαδικό δείγμα 124.133 μαθητών (49,2% κορίτσια), τα οποία φοιτούσαν στην 3η (49.2%) και 5η τάξη (50.8%) των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας (~91% των συνολικών μαθητών) με μέση ηλικία 9,9±1,1 έτη, προσδιορίστηκαν ο επιπολασμός της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας και οι συνήθειες του τρόπου ζωής (διατροφική συμπεριφορά και φυσική δραστηριότητα) που σχετίζονται με την κεντρική παιδική παχυσαρκία.

Η κεντρική παιδική παχυσαρκία αξιολογήθηκε με τον δείκτη WHtR (λόγος της Περιμέτρου Μέσης / ύψος) και βρέθηκε ότι το ποσοστό των παιδιών που πληρούν το κριτήριο για κεντρικού τύπου παχυσαρκία αυξάνεται με την αύξηση στην κατηγορία του ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος).

Σύμφωνα με την κατωφλικές τιμές που προτείνει ο IOTF για τις διάφορες κατηγορίες του ΔΜΣ και τον προσδιορισμό της τιμής του WHtR>0,5 (διεθνές κατωφλικό σημείο κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας), ο συνολικός επιπολασμός της κεντρικής παχυσαρκίας ήταν 33,4% επί του συνολικού δείγματος των μαθητών της μελέτης και ήταν σημαντικά υψηλότερος στα αγόρια παρά στα κορίτσια: 36% και 30,7%, αντίστοιχα p 0,001 (Πίνακας 1).

Επιπλέον, η κεντρική παχυσαρκία ήταν παρούσα στη συντριπτική πλειοψηφία των παχύσαρκων παιδιών (δηλαδή 95%), σε περισσότερα από τα 2/3 των υπέρβαρων παιδιά (δηλαδή 69.5%) και σε 12,0% αυτών με φυσιολογικό βάρος. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός (Σχήμα 2) ότι το 75% των υπέρβαρων αγοριών πληροί το κριτήριο για κεντρικού τύπου παχυσαρκία σε σύγκριση με το 64% των υπέρβαρων κοριτσιών (p0,001). Τ

α αγόρια εξακολουθούσαν να κατέχουν την πρώτη θέση και στην κατηγορία των παχύσαρκων, η διαφορά όμως δεν ήταν τόσο εμφανής (96,3% έναντι 93,5%, p=0,01). Και στα δύο φύλα, ο WHtR συσχετίζεται ισχυρά με το σωματικό βάρος (αγόρια: r=0,62, τα κορίτσια: r = 0,52, και τα δύο p0,001) και τον ΔΜΣ (αγόρια: r=0.76, τα κορίτσια: r=0,72, και τα δύο p 0,001).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες ερευνητικές πληροφορίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό των παιδιών με κεντρική παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι πέντε πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη είναι: Ελλάδα με 33,4% (Grigorakis et al. 2015), Η.Π.Α. με 32,9% (Xi et al. 2014, ), Πορτογαλία με 23,8% (Albuquerque et al. 2012), Ισπανία με 21,3% (Schroder et al. 2014), Αυστραλία με 18,3% (Garnett et al. 2011).

Στη συνέχεια ακολούθησε η χρωματική απεικόνιση των περιοχών της Ελλάδας σύμφωνα με τα ποσοστά συγκέντρωσης της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας και τα αποτελέσματα περιγράφονται στον ακόλουθο χάρτη.

Στο χάρτη απεικονίζονται τα ποσοστά κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας, στην Ελλάδα ανά νομό. Εμφανώς, η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Χίος, και οι νομοί Κιλκίς Χανίων και Ρεθύμνου (κόκκινες περιοχές) αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα συγκέντρωσης κεντρικά παχύσαρκων παιδιών (>45%). Ακολουθούν και άλλοι νομοί με αυξημένο πρόβλημα (πορτοκαλί περιοχές), όπως Ηρακλείου, Ροδόπης, Φλώρινας και Λευκάδας συγκεντρώνοντας ποσοστά 42-45% κεντρικά παχύσαρκων παιδιών.

Διατροφικές συνήθειες και Κεντρική Παιδική Παχυσαρκία

Στα πλαίσια της παρούσας έρευνας στη συνέχεια αξιολογήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής του συνόλου των μαθητών 3ης και 5ης τάξης, στρωματοποιημένων από την παρουσία της κεντρικής παχυσαρκίας.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον Πίνακα 2. Τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα με μη-κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν φτωχότερες διατροφικές συνήθειες, κυρίως όσον αφορά τη μείωση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού γεύματος, τη λιγότερο συχνή κατανάλωση μικρογευματιδίων και τη μειωμένη συνολική συχνότητα γευμάτων (όλα τα p0,001).

Διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων -αν και όχι τόσο ισχυρές- παρατηρήθηκαν επίσης σε άλλες διατροφικές συνήθειες, όπως η ποιότητα του πρωινού, των μικρογευμάτων και η κατανάλωση φρούτων – λαχανικών.

Σωματική δραστηριότητα και κεντρική παιδική παχυσαρκία

O συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών σε σχέση με τη σωματική τους δραστηριότητα, στρωματοποιημένων από την παρουσία της κεντρικής παχυσαρκίας, παρουσιάζονται στον Πίνακα 3.

Τα παιδιά με κεντρική παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα με μη-κεντρική παχυσαρκία ανέφεραν μικρότερη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, χαμηλότερη συχνότητα συμμετοχής σε ενεργά παιχνίδια και κυρίως υψηλή συμμετοχή σε καθιστικές δραστηριότητες (όλα τα p0,001).

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της παρούσας μελέτης συγκαταλέγεται το υψηλό δείγμα των παιδιών που χρησιμοποιήθηκε και το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν μελετηθεί στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη μελέτη επίσης είναι μία από τiς πρώτες στον ελλαδικό χώρο που ερευνά διεξοδικά τη σχέση των διατροφικών συνηθειών, της φυσικής δραστηριότητας με την κεντρική παιδική κεντρική παχυσαρκία.

Αντίθετα, ως επιδημιολογική μελέτη διέπεται από τους περιορισμούς των μελετών παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας αιτιολογικών σχέσεων και της δυνατότητας γενίκευσης των αποτελεσμάτων.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας δείχνουν ότι σε συνέχεια των υψηλών ποστοστών της «γενικής» παχυσαρκίας στα παιδιά που παρουσιάζει η χώρα μας, ο επιπολασμός της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ υψηλός μεταξύ των ελλήνων μαθητών.

Σε ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών όπως είναι η συχνότητα λήψης πρωινού γεύματος και κατανάλωσης μικρογευματιδίων, μαζί με το βαθμό συμμετοχής σε καθιστικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δοθεί απαραίτητη προσοχή ώστε να αποτελέσουν συστατικά στρατηγικών παρεμβάσεων της πολιτείας με στόχο την πρόληψη της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

#25 λόγοι που το κολύμπι μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου
#25 λόγοι που το κολύμπι μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου 06 Ιουλίου 2022
Νέα εκστρατεία της ΕΛΛΟΚ: «Στον ήλιο με ασφάλεια!» 06 Ιουλίου 2022
Νέα εκστρατεία της ΕΛΛΟΚ: «Στον ήλιο με ασφάλεια!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάχος - φάντασμα: Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να νιώθουν υπέρβαροι μετά τη μεγάλη απώλεια βάρους
Ψυχική Υγεία
24/06/2026 - 13:00

Πάχος - φάντασμα: Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να νιώθουν υπέρβαροι μετά τη μεγάλη απώλεια βάρους

Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 16:56

Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2026 - 15:49

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια

Τα παιδιά που πίνουν ζαχαρούχα ροφήματα κινδυνεύουν με υπέρταση ως ενήλικες
Διατροφή
22/06/2026 - 18:11

Τα παιδιά που πίνουν ζαχαρούχα ροφήματα κινδυνεύουν με υπέρταση ως ενήλικες

Πώς το ΑΙ έδωσε απάντηση για πολύ σπάνιες ασθένειες 18 παιδιών ενώ οι γιατροί ήταν σε αδιέξοδο
Digital Health
22/06/2026 - 13:00

Πώς το ΑΙ έδωσε απάντηση για πολύ σπάνιες ασθένειες 18 παιδιών ενώ οι γιατροί ήταν σε αδιέξοδο

Όταν τα μόνιμα δόντια των παιδιών βγαίνουν με κίτρινες κηλίδες: Η συχνή πάθηση που πολλοί γονείς αγνοούν
Υγεία
17/06/2026 - 14:00

Όταν τα μόνιμα δόντια των παιδιών βγαίνουν με κίτρινες κηλίδες: Η συχνή πάθηση που πολλοί γονείς αγνοούν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 14:16
«Μενού ντοπαμίνης»: Η τεχνική που βοηθά άτομα με ΔΕΠΥ να ενισχύσουν τη συγκέντρωση τους
Υγεία
24/06/2026 - 14:00
Πάχος - φάντασμα: Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να νιώθουν υπέρβαροι μετά τη μεγάλη απώλεια βάρους
Ψυχική Υγεία
24/06/2026 - 13:00
Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία - Τι αποκαλύπτουν τα γαλλικά μέσα
Υγεία
24/06/2026 - 12:45
Καρδιαγγειακή υγεία: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί εντατικοποίηση της πρόληψης
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 12:40
Πειραματική αποκατάσταση νωτιαίου μυελού σε χοίρους ανοίγει νέους δρόμους για θεραπεία της παράλυσης
Υγεία
24/06/2026 - 12:00
Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 11:00
Eli Lilly: Η τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ θα επηρεάσει την κυκλοφορία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη
Pharma Policy
24/06/2026 - 11:00
Επίσημη έναρξη της συνεργασίας KALTEQ και ZEISS: "Πρωτοποριακές λύσεις για τους Έλληνες ιατρούς και ασθενείς"
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 10:38
Εξωσωματική: Οι περισσότερες «πρόσθετες» θεραπείες δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Υγεία
24/06/2026 - 10:00
Έμπολα: Οι ΗΠΑ στέλνουν πειραματικές θεραπείες στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 09:00
Πιστοποίηση ISO 9001:2015 για επτά υπηρεσίες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Υγεία
24/06/2026 - 07:24
Ενημερωτική δράση στον Εύοσμο για τη δωρεά μυελού των οστών την Πέμπτη 25 Ιουνίου
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 03:44
«Καφέ Αμάν της Πόλης και της Σμύρνης» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης
Patient Talk
24/06/2026 - 00:08
Εκλογές και νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 23:52
Κοινό μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ και Υale στις επιστήμες περιβάλλοντος και την παγκόσμια δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 23:27
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ-Μαρκόπουλου για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη
Patient Talk
23/06/2026 - 23:03
Γεωργιάδης από Πάτρα: «Άμεση λύση στο πρόβλημα με τους ακτινολόγους στο Καραμανδάνειο»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 22:46
Tο ΕΔΙΤ επεκτείνεται με 305 νέους σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης
Digital Health
23/06/2026 - 22:19
ΕΟΠΕ: Ημερίδα για τη φαρμακοοικονομία του καρκίνου, την καινοτομία, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα
Pharma Policy
23/06/2026 - 21:57
Νέα έρευνα: Ο ρόλος των κοινωνικών παραγόντων στην πρόγνωση ασθενειών και η σύγκρισή τους με τους γενετικούς
Υγεία
23/06/2026 - 21:23
Οι κρυφές επιπτώσεις του HPV: Πώς τα κονδυλώματα επηρεάζουν τη στύση
Health Talk
23/06/2026 - 20:51
Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 20:18
ΠΣΦ: Απαραίτητη η σαφής πρόβλεψη για τη συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στην ανακουφιστική φροντίδα
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 19:42
Νέα προειδοποίηση για τη χρήση και τις σκοτεινές πτυχές των AI chatbots σε θέματα υγείας
Digital Health
23/06/2026 - 18:51
Ιστορική μείωση 22% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 18:17
Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα
Patient Talk
23/06/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 16:56
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Καινοτόμος μέθοδος για τον «απογαλακτισμό» από τον μηχανικό αερισμό
Υγεία
23/06/2026 - 16:29
Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ
Διατροφή
23/06/2026 - 16:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της
Pharma News
22/06/2026 - 07:04
Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 07:20
Γυναικοκτονίες και κακοποιημένα παιδιά: Σήμα κινδύνου από την ΠΟΕΔΗΝ για την ενδοοικογενειακή βία
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 13:58
Κατεψυγμένα φρούτα και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά: Είναι πιο φθηνά, αλλά είναι υγιεινά;
Διατροφή
22/06/2026 - 15:00
Αλτσχάιμερ: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πρώτο τεστ αίματος με συμβολή στον αποκλεισμό της νόσου
Υπηρεσίες Υγείας
22/06/2026 - 16:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo