ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Υγεία
Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του δέρματος παρουσιάστηκαν στην διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.) σε συνεργασία με την Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», τη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με θέμα «Καρκίνος Δέρματος η Ορατή Απειλή».
Πέμπτη, 23/06/2022 - 17:47
News4Health Team News4Health Team

Το μελάνωμα αποτελεί έναν από τους πλέον επιθετικούς καρκίνους τους ανθρώπου, ενώ οι μη μελανοκυτταρικοί δερματικοί καρκίνοι, που είναι και οι συχνότεροι, θεραπεύονται εύκολα εάν διαγνωσθούν εγκαίρως, όμως στα προχωρημένα στάδια παρουσιάζουν δυσμενή πρόγνωση και κακή έκβαση. Ωστόσο, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας, τα τελευταία χρόνια, οι θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του δέρματος είναι ελπιδοφόρες με την εφαρμογή των νέων καινοτόμων θεραπειών, στοχευουσών και ανοσοθεραπείας, και έχουν βελτιώσει πολύ την θεραπευτική έκβαση και την πρόγνωση των προχωρημένων μορφών.

Η δερματολόγος της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και Διευθύντρια ΕΣΥ, κα. Ελευθερία Βρυζάκη, μίλησε για τις ακτινικές υπερκερατώσεις, που αποτελούν προκαρκινικές βλάβες και τη σημασία της πρόληψης κα θεραπείας και τους μελανοκυτταρικούς σπίλους, οι οποίοι αποτελούν δείκτη για τον κίνδυνο να εμφανιστεί μελάνωμα, τονίζοντας τη σοβαρή βλάβη του δέρματος από τη χρόνια έκθεση στην ηλιακή και υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως ανέφερε πάνω από το 60% των ανθρώπων άνω των 40ετών αναπτύσσουν ακτινικές υπερκερατώσεις σε ηλιόλουστες χώρες, όπως η δική μας και ο κίνδυνος ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι 6-10% σε διάστημα 10 ετών.

Για τους μελανοκυτταρικούς σπίλους η κα. Βρυζάκη ανέφερε ότι 5-10% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει δυσπλαστικούς σπίλους, ενώ επεσήμανε ότι η αφαίρεσή τους δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος και δεν αποτελεί αιτία διακοπής της παρακολούθησής τους, η οποία είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Τέλος σημείωσε πως η εκπαίδευση των ασθενών στην αυτοεξέταση και στην ηλιοπροστασία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και Καθηγήτρια Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, κα. Σοφία Γεωργίου επεσήμανε την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων, τονίζοντας πως αν ο ασθενείς προσέλθει εγκαίρως θεραπεύονται εύκολα με τις κλασικές μεθόδους θεραπείας. Αν όμως εμφανιστούν με την τοπικά προχωρημένη μορφή τους ή ως μεταστατικά τότε θεραπεύονται πολύ δύσκολα και έχουν και δυσμενή πρόγνωση. Ειδικά για το μεταστατικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ανέφερε ότι έχει πολύ δυσμενή πρόγνωση και η επιβίωση εξαρτάται και από την εντόπιση αλλά από την έκταση της νόσου. Ο μέσος όρος επιβίωσης σε απομακρυσμένες μεταστάσεις είναι δύο χρόνια (24μηνες) και αν οι μεταστάσεις αφορούν τα οστά είναι μόνο 12 μήνες.

Επίσης για το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος, που οφείλεται στην χρόνια έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η κα. Γεωργίου ανέφερε ότι ο κίνδυνος μετάστασης είναι μεγαλύτερος και φτάνει το 4% και ο μέσος χρόνος επιβίωσης σε απομακρυσμένες μεταστάσεις είναι τα δύο χρόνια

Κλείνοντας η κα. Γεωργίου επεσήμανε ότι στην εποχή της ανοσοθεραπείας του καρκίνου και της επικεντρωμένης στον ασθενή έρευνας και φροντίδας, είναι αναγκαίο να αξιολογούνται και να λαμβάνονται υπόψη όλες οι θεραπευτικές επιλογές, οι επιδράσεις και ο αντίκτυπος σε θέματα λειτουργικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και αισθητικά του ασθενή.

Ο Παθολόγος-Ογκολόγος, PhD, Επιμελητής Β στο ΠΓΝΠ, κ. Νικόλαος Καποδίστριας αναφέρθηκε στις θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση ασθενών με μη μελανοκυτταρικούς όγκους του δέρματος, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν τα «όπλα» για την αντιμετώπιση καρκινωμάτων.

Για ασθενείς με μεταστατική ή τοπικά προχωρημένη νόσο μελανοκυτταρικών όγκων (BCC), όπου δεν μπορεί να γίνει χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία, η πρώτη επιλογή θεραπείας είναι με αναστολέα όπου η ανταπόκριση είναι άνω του 60%. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η ανοσοθεραπεία, η οποία σε προθεραπευμένους ασθενείς φτάνει σε ανταπόκριση γύρω στο 30% και έλεγχο της νόσου στο 80%, ενώ στο μεταστατικό στάδιο η ανταπόκριση είναι στο 24% και σε ποσοστό 43% σταματά τη νόσο.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση του πλακώδους καρκινώματος (SCC), ασθενείς σε προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο δεν υπόκεινται σε τοπική θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία (RT), αντιμετωπίζονται με συστηματική θεραπεία και θα πρέπει να γίνεται όταν δεν υπάρχουν τοξικότητες από τις προηγούμενες θεραπείες (ακτινοβολία ή χειμειοακτινοβολία).

Η δερματολόγος και Επικουρική Επιμελήτρια της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, κα. Χρύσα Οικονόμου, αναφέρθηκε στην διάγνωση και πρόληψη του μελανώματος, το οποίο όπως τόνισε αποτελεί μία από τις πλέον επικίνδυνες μορφές καρκίνου, με επιθετική βιολογική συμπεριφορά και μεταστάσεις σε εσωτερικά όργανα.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η εμφάνιση του μελανώματος -που αποτελεί το 5% των καρκίνων του δέρματος και ευθύνεται για το 80% των θανάτων από αυτούς- διπλασιάζεται ανά δεκαετία με μια μέση ηλικία διάγνωσης τα 63 έτη. Αναφερόμενη σε επιδημιολογικά στοιχεία, ανέφερε ότι για τους άνδρες αποτελεί τον 5ο πιο συχνό καρκίνο με κύρια εντόπιση στον κορμό, ενώ αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο σε γυναίκες 25-40 ετών κυρίως στα κάτω άκρα και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες 30-34 ετών.

Αναφορικά με την πρόληψη του μελανώματος η κα. Οικονόμου ανέφερε την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο (11π.μ.-4μ.μ.) και τις τεχνητές πηγές φωτός (solarium), τη χρήση αντιλιακών κρεμών με ευρύ φάσμα προστασίας (UVA & UVB) και υψηλού δείκτη προστασίας, η χρήση καπέλου, ανοικτόχρωμων ενδυμάτων και γυαλιών ηλίου και προσεκτική αυτοεξέταση κάθε μήνα, επισημαίνοντας ότι οι πρώιμες μορφές μελανώματος είναι ιάσιμες και συνεχώς εφαρμόζονται νέες θεραπείες αυξάνοντας την επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα.

Τέλος η MD, PhD, Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας-Υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας του ΓΝΠ "Άγιος Ανδρέας", ΕΟΠΕ και W40, κα. Αθηνά Χριστοπούλου, αναφερόμενη στη θεραπεία του Μελανώματος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις, με ανοσοθεραπείες, στοχευμένη θεραπεία, ανοσοθεραπεία σαν μονοθεραπεία, αλλά και συνδυασμό ανοσοθεραπειών με στοχευμένες θεραπείες με μεγάλα ποσοστά ανταποκρίσεων και ελέγχου της νόσου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα. Χριστοπούλου, σήμερα το μελάνωμα πρέπει να θεωρείται μια ασθένεια που έχει επιτευχθεί η ίαση, καθώς πλέον «στα 7 χρόνια έχουμε τους μισούς ασθενείς μας εν ζωή με μεταστατικό μελάνωμα».

Σύντομους χαιρετισμούς στην αρχή της ημερίδας απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Διοικητής του ΠΓΝΠ «Παναγιά η Βοήθεια» κ. Δημήτρης Μπάκος, ο αναπληρωτής διοικητής του ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας» κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, κ. Περικλής Δουσδαμπάνης, τονίζοντας την σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη βελτίωση των δεικτών υγείας και σε επίπεδο πρόληψης.

To συντονισμό της ημερίδας, που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου στα κανάλια της Ι.Ε.Δ.Ε.Π. (www.iedep.gr) και της www.synedra.gr, είχε η δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Πελοπόννησος» κα. Μαρίνα Ριζογιάννη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ημερίδα On Demand στο παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=dm1gpUzTQEQ

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όμικρον: Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εντοπίζεται όλο και συχνότερα στην Ελλάδα
Όμικρον: Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εντοπίζεται όλο και συχνότερα στην Ελλάδα 23 Ιουνίου 2022
ΚΕΘΕΑ: Αναντικατάστατος μηχανισμός ένταξης τα προγράμματα απεξάρτησης 23 Ιουνίου 2022
ΚΕΘΕΑ: Αναντικατάστατος μηχανισμός ένταξης τα προγράμματα απεξάρτησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 19:26

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο

Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα
Υγεία
02/07/2025 - 18:06

Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο
Health Talk
02/07/2025 - 17:44

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο

Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο
Pharma Policy
02/07/2025 - 15:24

Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου

ΕΛΛΟΚ: Στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου το 2ο Φόρουμ Συνεργειών για τον Καρκίνο
Patient Talk
27/06/2025 - 14:31

ΕΛΛΟΚ: Στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου το 2ο Φόρουμ Συνεργειών για τον Καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo