ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το E-Health συμβάλλει στην εξατομικευμένη Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους

Υγεία
Το E-Health συμβάλλει στην εξατομικευμένη Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
«Οι καινοτόμες τεχνολογίες ηλεκτρονικής υγείας (E-Health) και μαζικών δεδομένων (Big Data) συμβάλλουν στην εξατομικευμένη Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα»
Δευτέρα, 17/01/2022 - 17:17
News4Health Team News4Health Team

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και ο όρος ‘επιδημία’ χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την δραματική αύξηση του επιπολασμού της τα τελευταία 30-40 χρόνια. Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η επίπτωση της παχυσαρκίας τριπλασιάστηκε από το 1975 μέχρι σήμερα. Περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι υπέρβαροι, και 650 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Επίσης, τουλάχιστον 2.8 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί επίσης ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα: 41 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας (5 ετών) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι είναι παχύσαρκοι. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανόν να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, και είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν σε νεαρότερη ηλικία νοσήματα που οδηγούν σε πρώιμη θνησιμότητα.

Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, η παχυσαρκία ευθύνεται και για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας παγκοσμίως είναι περίπου 2,0 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή 2,8% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), το οποίο είναι σχεδόν αντίστοιχο με τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο που έχουν το κάπνισμα (2,9%) ή η ένοπλη βία (2.8%).

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών ηλεκτρονικής υγείας (e-health) και μαζικών δεδομένων (Big Data) προσφέρει την προοπτική μιας πιο αποτελεσματικής και εξατομικευμένης πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, αναφέρει η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια κλινικών και ερευνητικών δράσεων που έχουν εκπονηθεί στην Ελλάδα σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα της Ευρώπης.

Όπως τόνισε η κ. Χαρμανδάρη, η πρώτη δράση ξεκίνησε το 2013 με το Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα “Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή”, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους. Με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αναπτύχθηκε η Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή “Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία” για την καταγραφή των παιδιών και εφήβων πανελλαδικά, καθώς και για την καθοδήγηση Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών σχετικά με τη διακίνηση και αντιμετώπισή τους. Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται από τη σελίδα https://app.childhood-obesity.gr/. Σημαντική ήταν η διάκριση του έργου αυτού με την απονομή του βραβείου BRONZE στην κατηγορία “e-Health / Η1.1 Ψηφιακές εφαρμογές για την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών” στα Healthcare Business Awards 2016. Επιπρόσθετα, η αποτελεσματικότητα των εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης που ακολουθούμε στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος βραβεύθηκε με τα βραβεία PLATINUM & GOLD στην κατηγορία Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια / Εκπαιδευτικά Ιδρύματα / Ερευνητικά Κέντρα / Νοσοκομεία στα Healthcare Business Awards 2020.

Η συνέχιση του έργου μας υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ανάπτυξη Ευφυών Πολυεπίπεδων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εξειδικευμένων Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για την Εξατομικευμένη Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους. Βασικά καινοτόμα αντικείμενα του έργου είναι η συλλογή και ανάλυση κλινικών, αιματολογικών, βιοχημικών, ενδοκρινολογικών και γενετικών δεδομένων ασθενών με παχυσαρκία, με σκοπό την ανάπτυξη ειδικών αλγορίθμων για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Το έργο αυτό βραβεύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής με το Βραβείο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ».

Πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ τονίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας αξιόπιστων συστημάτων αντικειμενικής παρακολούθησης και καταγραφής συμπεριφορών των παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία, καθώς και αξιολόγησης των παρεμβάσεων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή της. Το Πρόγραμμα «Big data against childhood Obesity» (Δεδομένα μεγάλης κλίμακας κατά της παιδικής παχυσαρκίας) χρηματοδοτήθηκε από το HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία. Στόχος του έργου ήταν η συλλογή με αντικειμενικό τρόπο (με τη χρήση αδρανειακών αισθητήρων και GPS, μέσω έξυπνων κινητών και επιταχυνσιομέτρων) δεδομένων διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και ύπνου, καθώς και στοιχείων που αφορούν στο περιβάλλον στο οποίο ζουν παιδιά και έφηβοι, προκειμένου να αναπτυχθούν υπολογιστικά εργαλεία ανάλυσης συμπεριφορών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέδειξε τα αποτελέσματα του έργου BigO στον ιστότοπό της (https://cordis.europa.eu/article/id/430587-big-data-joins-fight-against-childhood-obesity?WT.mc_id=exp).

Σε μελέτη αξιολόγησης με την χρήση τεχνολογιών E-Health των παρεμβάσεων που αφορούν στον τρόπο ζωής παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιατρείο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, διαπιστώσαμε σημαντική μείωση του δείκτη μάζας σώματος σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, δεδομένου ότι η πανδημία επέφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα και τρόπο ζωής των παιδιών και εφήβων (π.χ. κατ’ οίκον εκπαίδευση, άμεση πρόσβαση σε τροφή, αύξηση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες, περιορισμένη σωματική δραστηριότητα), οι οποίες γενικά προάγουν την πρόσληψη βάρους. Σε αυτή την νέα δύσκολη και πρωτόγνωρη πραγματικότητα, η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους των παιδιών και εφήβων που παρακολουθούνται στο Ιατρείο μας, επισφραγίζει την αποτελεσματικότητα του εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, άσκησης και ψυχολογικής παρέμβασης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας που εφαρμόζουμε.

Καταλήγοντας, η κ. Χαρμανδάρη εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταγραφή, πρόληψη, εξατομικευμένη αντιμετώπιση και διαχρονική παρακολούθηση όλων των παιδιών και εφήβων με την χρήση ευφυών πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων υποστήριξης εξατομικευμένων αποφάσεων μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και απηύθυνε πρόσκληση προς την Ιατρική Κοινότητα, και ιδιαίτερα προς τους Παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με την καταγραφή παιδιών και εφήβων στο Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία (https://app.childhood-obesity.gr/).

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • E HEALTH

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 16η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου
Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η 16η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου 17 Ιανουαρίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Δραματική αύξηση των θανάτων 17 Ιανουαρίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Δραματική αύξηση των θανάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 12:10

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα

Πρόληψη από την παιδική ηλικία: Οι συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά μας
Health Talk
31/12/2025 - 18:09

Πρόληψη από την παιδική ηλικία: Οι συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά μας

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 16:34

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο

ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24

ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 13:25
Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας; Ο ρόλος του φόβου
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 12:00
Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας
Digital Health
07/01/2026 - 11:00
Πώς ένα ερωτηματολόγιο μπορεί να κρίνει αν οι φετινές αποφάσεις για απώλεια βάρους θα έχουν αποτέλεσμα
Υγεία
07/01/2026 - 10:00
Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό
Υγεία
07/01/2026 - 09:00
Επίσκεψη Χαρακόπουλου στο ΓΝ Λάρισας - Στο επίκεντρο η ενίσχυση του νοσοκομείου σε έμψυχο δυναμικό
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 22:12
Νοσοκομείο Χανίων: Ορκίστηκε νέα Επιμελήτρια Α΄ στο παιδοχειρουργικό τμήμα
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 21:27
Η ιατροδικαστική έκθεση για τον πυροσβέστη που εντοπίστηκε νεκρός στο όρος Μπέλες
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 20:12
Τατουάζ και υγεία: Μπορεί το μελάνι να συνδέεται με καρκίνο δέρματος ή λέμφωμα;
Υγεία
05/01/2026 - 19:23
«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 18:07
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
«Ο Υπουργός Υγείας δεν διαθέτει κανένα έρεισμα για διορισμό προσωρινής διοίκησης ή Διοικούσας Επιτροπής»
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 16:12
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο χώρο σας; Γιατί η γνώμη ενός διακοσμητή δεν αρκεί...
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 14:00
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Το ηλεκτρονικό χρωματολόγιο που φιλοδοξεί να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων
Υγεία
05/01/2026 - 10:00
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκε η σορός της 15χρονης Ελληνίδας
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 08:05
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Το "πόδι της χήνας" στα μάτια μπορεί να προειδοποιεί για κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
03/01/2026 - 09:04
ΕΛΑΣ: Δέκα νεκροί σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα στην Αττική, τον Δεκέμβριο!
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 18:39
«Dry January»: Πόσο χρόνο χρειάζεται για να «καθαρίσει» το ήπαρ από το αλκοόλ των εορτών
Διατροφή
02/01/2026 - 18:21
Οι Πρωτοχρονιές που βάφτηκαν με αίμα τα τελευταία 25 χρόνια
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:48
Ελβετία: Τα «σπινθηροβόλα κεριά» η προφανής αιτία της φονικής πυρκαγιάς - Ταυτοποιήθηκαν 113 τραυματίες
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:24
Κλιματική κρίση: Οι περιοριστικές πολιτικές αποδυναμώνουν την δημόσια στήριξη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:03
Μήνυμα Σιάσου για το 2026: «Επένδυση στην άριστη εκπαίδευση, την καινοτόμο έρευνα και τη διαρκή εξωστρέφεια»
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:39
Ο Elon Musk σχεδιάζει «μαζική παραγωγή» των εγκεφαλικών τσιπ Neuralink
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 16:17
Kύστη κόκκυγoς: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία - Γιατί είναι γνωστή και ως «νόσος του Jeep»
Health Talk
02/01/2026 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ προς Εξαδάκτυλο για την έκτακτη συνεδρίαση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 15:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo