ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ έδωσε απαντήσεις για την πανδημία

Υγεία
Η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ έδωσε απαντήσεις για την πανδημία
15 Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ απάντησαν σε όλες τις καίριες ερωτήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα
Δευτέρα, 20/12/2021 - 20:02
News4Health Team News4Health Team

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία COVID 19. Το καλωσόρισμα για την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος τόνισε την μεγάλη συμβολή των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως ανέφερε, τα δυο χρόνια της πανδημίας απέδειξαν ότι σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εθνικό Σύστημα Υγείας, Πολιτεία, Πανεπιστήμια, Ιατρικές Σχολές, ιατρικοί σύλλογοι, ερευνητές, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό.Η ενότητα όλου του επιστημονικού χώρου, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των φορέων και η ομοψυχία ήταν καθοριστική για την έως σήμερα αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. “Με ενότητα, εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα οφείλουμε να συνεχίσουμε μέχρι να κερδηθεί οριστικά η μάχη”, είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων ΣωτήρηςΤσιόδρας, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος έκανε τις ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους Καθηγητές και συντόνισε τις ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι η Όμικρον αποτελεί μια πολύ υψηλού κινδύνου απειλή για την Ευρώπη αυτή την στιγμή, με σημαντικές αβεβαιότητες . Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80-90% και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς. Ο εμβολιασμός, απλά μετρά υγιεινής σε συνδυασμό με πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, ειδικά στην εορταστική περίοδο.

Τα στοιχεία για τα εμβόλια του Covid-19 στην Ελλάδα δείχνουν 85-90% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή της διασωλήνωσης ή του θανάτου δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Καθηγητής Παιδιατρικήςκαι Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης.

Η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Α’ Κλινικής ΜΕΘ της Ιατρικής Σχολής σχολίασε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι εντατικολόγοι είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν και αυτό το κύμα της Πανδημίας.

Ο καθηγητής Ιστολογίας Βασίλειος Γοργούλης ανέλυσε την μεταπήδηση του ιού σε διάφορα είδη και ξεκαθάρισε ότι η πηγή του ιού είναι η νυχτερίδα και δεν πρόκειται φυσικά για εργαστηριακό ιό.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, θα μας προστατεύσουν και από την καινούργια μετάλλαξη εφόσον εμβολιαστούμε όλοι σύμφωνα με τις οδηγίες τόνισε η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΠαίδωνΑγλαϊα Κυριακού.

Στη συνέχεια ο Σπυρίδων Πουρνάρας, Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανέφερε ότι τα μοριακά και rapidtest ανιχνεύουν αξιόπιστα και την μετάλλαξη όμικρον.

Η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία ανέφερε ότι όσοι νοσούν ήπια και δεν χρειάζονται νοσηλεία δεν πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Επίσης ανέφερε ότι όταν κάποιος νοσήσει βαριά και μπει στη ΜΕΘ οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και η μόνη λύση για να μην φτάσει κάποιος σε αυτό το σημεία είναι ο εμβολιασμός.

Εν συνεχεία η Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής επισήμανε την σημασία των εμβολιασμών αφού ο εμβολιασμένος έχει 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί και 14 φορές να χάσει τη ζωή του από τον ιό. Είναι εντυπωσιακή η συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στο ποσοστό εμβολιασμού και την επιδημιολογική κατάσταση στις διαφορές περιοχές της χώρας. Επιδημιολογικά υπάρχει ύφεση στην πανδημία για τρίτη εβδομάδα και μια μικρή αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει μεγάλο. Αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η παραλλαγή όμικρον η οποία φαίνεται πολύ μεταδοτική με χρόνο διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 3 ημέρες σε σχέση με τις 11-15 που βλέπουμε στην παραλλαγή Δέλτα.

Ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μίλησε για την αναγκαιότητα στις γιορτές για έλεγχο πριν βρεθούμε με τους φίλους και συγγενείς μας. Στην εκδήλωση οποιουδήποτε συμπτώματος ο καθένας μας να προβεί σε τεστ και την αποφυγή επαφής με άλλους μέχρι την επιβεβαίωση ότι δεν νοσεί από τον ιό. Διαφορετικά αυξάνεται η διασπορά καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης της όμικρον η οποία γίνεται σε ταχύτατο βαθμό από την 1η κιόλας επαφή.

Ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι με την Δέλτα και την Όμικρον αλλάζουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε όσους νοσούν και πλέον πιο συχνά υπάρχει εικόνα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα.

Μεγάλη έμφαση από πολλούς ομιλητές δόθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον ιό και τα παιδιά. Σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για αυτές τις ηλικίες και για τις παραμέτρους που ενισχύουν την ένταση των συμπτωμάτων η Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εφίστησε την προσοχή σχετικά με το ότι τα υγιή παιδιά προσβάλλονται εξίσου αν και η θνησιμότητα στις παιδικές ηλικίες είναι ελάχιστη. Ακόμα και 2-3 ημέρες να επιμένουν τα συμπτώματα θα πρέπει να παρακολουθηθεί από ιατρό.

Η Γεωργία Βρυώνη, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, ανέφερε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να κάνει ταχύτατα μοριακό ή rapidtest ακόμη και αν είναι εμβολιασμένος.

Στο τέλος τονίστηκε η αναγκαιότητα για έγκυρη, έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς από την Συντονίστρια της Επιτροπής Εξωστρέφειας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ καθηγήτρια Έφη Μπάσδρα η οποία ανακοίνωσε τη συνέχιση των εκδηλώσεων σχετικά με την πανδημία COVID-19 οι οποίες θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/12/2021 - 09:57
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • ΕΚΠΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID 19
  • ΤΣΙΟΔΡΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μ. Σχοινάς: «Οι μάχες των Ελλήνων πνευομονολόγων πηγή έμπνευσης για όλους μας»
Μ. Σχοινάς: «Οι μάχες των Ελλήνων πνευομονολόγων πηγή έμπνευσης για όλους μας» 20 Δεκεμβρίου 2021
Κορονοϊός: Πόση προστασία προσφέρει η υβριδική ανοσία 20 Δεκεμβρίου 2021
Κορονοϊός: Πόση προστασία προσφέρει η υβριδική ανοσία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00

Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης

Ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία: Έγκριση-ορόσημο νέας θεραπείας από τον FDA μετά από σχεδόν 30 χρόνια
Υγεία
02/09/2026 - 15:00

Ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία: Έγκριση-ορόσημο νέας θεραπείας από τον FDA μετά από σχεδόν 30 χρόνια

Καρκίνος του ορθού: Αυξημένη επιβίωση και αποτροπή μεταστάσεων με νέα θεραπευτική στρατηγική
Υγεία
01/09/2026 - 16:00

Καρκίνος του ορθού: Αυξημένη επιβίωση και αποτροπή μεταστάσεων με νέα θεραπευτική στρατηγική

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Φορητό rapid test για τον ιό του Δυτικού Νείλου ερευνά το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υγεία
24/08/2026 - 16:24

Φορητό rapid test για τον ιό του Δυτικού Νείλου ερευνά το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νέα δεδομένα αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού
Υγεία
24/08/2026 - 15:57

Νέα δεδομένα αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν την ιατρική – Από την τηλεχειρουργική στην εξατομικευμένη φροντίδα
Digital Health
08/09/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Ο ρόλος της στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Health Talk
08/09/2026 - 10:00
Γιατί η νέα ενηλικίωση είναι να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα
Ψυχική Υγεία
08/09/2026 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης: Ένας μήνας δράσεων και δωρεά 75 αναπνευστικών συσκευών
Patient Talk
08/09/2026 - 08:28
Μέθοδος AMIS: Αρθροπλαστική ισχίου χωρίς τραυματισμό μυών
Health Talk
07/09/2026 - 18:00
ALS: Αμερικανός με ελληνικές ρίζες θα κάνει prone paddleboard για 7 μέρες στα ελληνικά νησιά
Patient Talk
07/09/2026 - 17:00
Τσούμα- ΗΔΥΚΑ: Το ΑΙ στην υπηρεσία του πολίτη και του γιατρού - Αδιαπραγμάτευτη η προστασία των δεδομένων
Digital Health
07/09/2026 - 16:00
Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες εργαζομένων για ποντίκια και σοβαρά κτηριακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για επανέναρξη του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 14:45
BAT Hellas: Νέα καμπάνια ενημέρωσης και πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 14:15
Γιαούρτι: Τι δείχνουν οι έρευνες για την καρδιά, τη χοληστερόλη και την υγιή γήρανση
Διατροφή
07/09/2026 - 14:00
«Αργός Σεπτέμβριος»: 7 τρόποι να απολαύσουμε περισσότερο την καθημερινότητα
Ψυχική Υγεία
07/09/2026 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης και Εργασίας: Γιατί οι γυναίκες σκέφτονται την έξοδο από τη δουλειά
Υγεία
07/09/2026 - 12:00
ΔΕΘ- Εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 11:07
Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι είχε υπολογιστεί
Υγεία
07/09/2026 - 11:00
Kάλεσμα για συγκέντρωση σχολικών ειδών για ευάλωτες οικογένειες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 10:30
Βιταμίνη Β12: Η επάρκειά της πριν από τη σύλληψη συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών
Υγεία
07/09/2026 - 10:00
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
Επιστροφή στο σχολείο: Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών
Health Talk
07/09/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Η φάση του κύκλου φαίνεται να επηρεάζει πόσο ακριβές αγορές θα κάνει μια γυναίκα
Υγεία
05/09/2026 - 07:41
Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
04/09/2026 - 15:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
ΔΕΘ- Εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 11:07
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo