ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ έδωσε απαντήσεις για την πανδημία

Υγεία
Η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ έδωσε απαντήσεις για την πανδημία
15 Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ απάντησαν σε όλες τις καίριες ερωτήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα
Δευτέρα, 20/12/2021 - 20:02
News4Health Team News4Health Team

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία COVID 19. Το καλωσόρισμα για την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος τόνισε την μεγάλη συμβολή των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως ανέφερε, τα δυο χρόνια της πανδημίας απέδειξαν ότι σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εθνικό Σύστημα Υγείας, Πολιτεία, Πανεπιστήμια, Ιατρικές Σχολές, ιατρικοί σύλλογοι, ερευνητές, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό.Η ενότητα όλου του επιστημονικού χώρου, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των φορέων και η ομοψυχία ήταν καθοριστική για την έως σήμερα αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. “Με ενότητα, εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα οφείλουμε να συνεχίσουμε μέχρι να κερδηθεί οριστικά η μάχη”, είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων ΣωτήρηςΤσιόδρας, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος έκανε τις ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους Καθηγητές και συντόνισε τις ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι η Όμικρον αποτελεί μια πολύ υψηλού κινδύνου απειλή για την Ευρώπη αυτή την στιγμή, με σημαντικές αβεβαιότητες . Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80-90% και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς. Ο εμβολιασμός, απλά μετρά υγιεινής σε συνδυασμό με πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, ειδικά στην εορταστική περίοδο.

Τα στοιχεία για τα εμβόλια του Covid-19 στην Ελλάδα δείχνουν 85-90% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή της διασωλήνωσης ή του θανάτου δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Καθηγητής Παιδιατρικήςκαι Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης.

Η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Α’ Κλινικής ΜΕΘ της Ιατρικής Σχολής σχολίασε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι εντατικολόγοι είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν και αυτό το κύμα της Πανδημίας.

Ο καθηγητής Ιστολογίας Βασίλειος Γοργούλης ανέλυσε την μεταπήδηση του ιού σε διάφορα είδη και ξεκαθάρισε ότι η πηγή του ιού είναι η νυχτερίδα και δεν πρόκειται φυσικά για εργαστηριακό ιό.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, θα μας προστατεύσουν και από την καινούργια μετάλλαξη εφόσον εμβολιαστούμε όλοι σύμφωνα με τις οδηγίες τόνισε η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΠαίδωνΑγλαϊα Κυριακού.

Στη συνέχεια ο Σπυρίδων Πουρνάρας, Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανέφερε ότι τα μοριακά και rapidtest ανιχνεύουν αξιόπιστα και την μετάλλαξη όμικρον.

Η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία ανέφερε ότι όσοι νοσούν ήπια και δεν χρειάζονται νοσηλεία δεν πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Επίσης ανέφερε ότι όταν κάποιος νοσήσει βαριά και μπει στη ΜΕΘ οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και η μόνη λύση για να μην φτάσει κάποιος σε αυτό το σημεία είναι ο εμβολιασμός.

Εν συνεχεία η Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής επισήμανε την σημασία των εμβολιασμών αφού ο εμβολιασμένος έχει 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί και 14 φορές να χάσει τη ζωή του από τον ιό. Είναι εντυπωσιακή η συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στο ποσοστό εμβολιασμού και την επιδημιολογική κατάσταση στις διαφορές περιοχές της χώρας. Επιδημιολογικά υπάρχει ύφεση στην πανδημία για τρίτη εβδομάδα και μια μικρή αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει μεγάλο. Αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η παραλλαγή όμικρον η οποία φαίνεται πολύ μεταδοτική με χρόνο διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 3 ημέρες σε σχέση με τις 11-15 που βλέπουμε στην παραλλαγή Δέλτα.

Ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μίλησε για την αναγκαιότητα στις γιορτές για έλεγχο πριν βρεθούμε με τους φίλους και συγγενείς μας. Στην εκδήλωση οποιουδήποτε συμπτώματος ο καθένας μας να προβεί σε τεστ και την αποφυγή επαφής με άλλους μέχρι την επιβεβαίωση ότι δεν νοσεί από τον ιό. Διαφορετικά αυξάνεται η διασπορά καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης της όμικρον η οποία γίνεται σε ταχύτατο βαθμό από την 1η κιόλας επαφή.

Ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι με την Δέλτα και την Όμικρον αλλάζουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε όσους νοσούν και πλέον πιο συχνά υπάρχει εικόνα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα.

Μεγάλη έμφαση από πολλούς ομιλητές δόθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον ιό και τα παιδιά. Σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για αυτές τις ηλικίες και για τις παραμέτρους που ενισχύουν την ένταση των συμπτωμάτων η Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εφίστησε την προσοχή σχετικά με το ότι τα υγιή παιδιά προσβάλλονται εξίσου αν και η θνησιμότητα στις παιδικές ηλικίες είναι ελάχιστη. Ακόμα και 2-3 ημέρες να επιμένουν τα συμπτώματα θα πρέπει να παρακολουθηθεί από ιατρό.

Η Γεωργία Βρυώνη, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, ανέφερε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να κάνει ταχύτατα μοριακό ή rapidtest ακόμη και αν είναι εμβολιασμένος.

Στο τέλος τονίστηκε η αναγκαιότητα για έγκυρη, έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς από την Συντονίστρια της Επιτροπής Εξωστρέφειας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ καθηγήτρια Έφη Μπάσδρα η οποία ανακοίνωσε τη συνέχιση των εκδηλώσεων σχετικά με την πανδημία COVID-19 οι οποίες θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/12/2021 - 09:57
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • ΕΚΠΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID 19
  • ΤΣΙΟΔΡΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μ. Σχοινάς: «Οι μάχες των Ελλήνων πνευομονολόγων πηγή έμπνευσης για όλους μας»
Μ. Σχοινάς: «Οι μάχες των Ελλήνων πνευομονολόγων πηγή έμπνευσης για όλους μας» 20 Δεκεμβρίου 2021
Κορονοϊός: Πόση προστασία προσφέρει η υβριδική ανοσία 20 Δεκεμβρίου 2021
Κορονοϊός: Πόση προστασία προσφέρει η υβριδική ανοσία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Φορητό rapid test για τον ιό του Δυτικού Νείλου ερευνά το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υγεία
24/08/2026 - 16:24

Φορητό rapid test για τον ιό του Δυτικού Νείλου ερευνά το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νέα δεδομένα αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού
Υγεία
24/08/2026 - 15:57

Νέα δεδομένα αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό

ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας προτείνει άσκηση διώξεων σε βάρος του Άντονι Φάουτσι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 18:38

ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας προτείνει άσκηση διώξεων σε βάρος του Άντονι Φάουτσι

Το Πανεπιστήμιο Keele υπέβαλε φάκελο προπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 00:04

Το Πανεπιστήμιο Keele υπέβαλε φάκελο προπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21
Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας της Λέσβου
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 17:34
Απώλεια βάρους: Περισσότερο λίπος αποβάλλεται κατά την εκπνοή και λιγότερο μέσω του ιδρώτα
Υγεία
27/08/2026 - 17:11
Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:49
Γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε ως επαγγελματική ασθένεια τον καρκίνο του μαστού αεροσυνοδού
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:33
Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο
Health Talk
27/08/2026 - 16:00
ΕΕΠΕ: Να σταματήσει το μπλόκο στους Παθολόγους για τη συνταγογράφηση της TSH
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 15:13
Άσθμα και ΧΑΠ: Η υπερβολική χρήση εισπνεόμενων συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
27/08/2026 - 15:00
Κονδύλι ύψους 15,28 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 14:47
Η δήμαρχος Λειψών έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της στην οργάνωση «Άλμα Ζωής»
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 14:26
Λιπώδης νόσος του ήπατος: Πενταπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις σε 10 χρόνια – Ποιοι κινδυνεύουν
Υγεία
27/08/2026 - 14:00
Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22
Νυχτερίδες: Γιατί μπορεί να μάς δείξουν το δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου
Υγεία
27/08/2026 - 13:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά; 20 λεπτά άσκησης μπορούν να ανακουφίσουν τον εγκέφαλο όσο 1,5 ώρα ύπνου
Fitness
27/08/2026 - 12:00
Ακραία ζέστη: Τα 33 προβλήματα υγείας που προκαλεί - Πιο τρωτά τα παιδιά
Υγεία
27/08/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί
Υγεία
27/08/2026 - 10:10
Η πρώτη αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο με AI έσωσε την όραση 48χρονου
Digital Health
27/08/2026 - 10:00
Κολύμβηση σε ποτάμια και λίμνες: Διπλάσιος ο κίνδυνος για δερματικά προβλήματα
Υγεία
27/08/2026 - 09:00
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μακροζωία: Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε – Οι "σωτήριες" ώρες πρωινού και δείπνου
Διατροφή
25/08/2026 - 10:00
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57
Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία το δωρεάν τεστ HPV στο σπίτι – Ποιες γυναίκες αφορά
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo