ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην αθέατη πλευρά της έμφυλης βίας «φωλιάζουν» μόνο στερεότυπα και διακρίσεις

Υγεία
Στην αθέατη πλευρά της έμφυλης βίας «φωλιάζουν» μόνο στερεότυπα και διακρίσεις
H έμφυλη βία έχει τις ρίζες της στα έμφυλα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, παραγωγή της πατριαρχίας με πολλαπλασιαστική διάθεση και συμπεριληπτική έκφραση ως προς το προφίλ των θυμάτων που δεν είναι μόνο οι straight cis γυναίκες.
Παρασκευή, 26/11/2021 - 19:25
— Photo: ΙΝΤΙΜΕ
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Έτσι, επειδή η έμφυλη βία στρέφεται κατά των θηλυκότητων σε όλες τις εκφάνσεις και η έκφραση του μίσους προς τις θηλυκότητες δεν περιορίζεται μόνο στις straight cis γυναίκες καθώς η έμφυλη βία στρέφεται και προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις τρανς γυναίκες με αφορμή της Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών επικοινωνήσαμε με τον ψυχίατρο -ψυχοθεραπευτή *Σταύρο Μπουφίδη για να μας εξηγήσει από που ξεκινούν όλα αυτά και πως μπορεί να μπει ένα τέλος.

Ο ειδικός ψυχίατρος τόσο με την ιδιότητα του ως γιατρός, όσο και ως μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών μας είπε ότι «η τρανς γυναίκα είναι γυναίκα, αισθάνεται γυναίκα και εκφράζεται ως γυναίκα» και μας εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως θύματα βίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Τρανς μνήμης γιορτάζεται επίσημα πάντως κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου.

«Η τρανς γυναίκα είναι γυναίκα, αισθάνεται γυναίκα, εκφράζεται ως γυναίκα. Παλαιότερα υπήρχαν αντιρρήσεις ως προς κατά πόσο μπορούν οι τρανς γυναίκες θύματα βίας να τιμώνται τη μέρα που τιμώνται και οι γυναίκες ως τέτοια θύματα» δήλωσε ο κ. Μπουφίδης και εξήγησε ότι πίσω από τον λόγο αυτό κρύβεται η έμφυλη βία και οι ρόλοι των φύλων. Μας είπε ότι ταυτίζεται με τη δήλωση της Μαρίνας Γαλανού* λίγες μέρες πριν πεθάνει [...] Οι αιώνες που έχουν περάσει για την ανθρωπότητα έχουν επιφυλάξει συγκεκριμένο ρόλο για τις γυναίκες που συνδέεται με σεξιστικές αντιλήψεις, όπως, ότι το ένα από τα δύο κυρίαρχα φύλα θεωρείται από κάποιους βιολογικά, ηθικά, διανοητικά και κοινωνικά υποδεέστερο του άλλου, επιτρέποντας, αποσιωπώντας ή και θεσμοθετώντας συστηματικές διακρίσεις, αρνητικές ή φοβικές κρίσεις, ακόμη και βία. Οι γυναίκες συχνά έρχονται αντιμέτωπες με όλα αυτό το πλέγμα συμπεριφορών και προκαταλήψεων, ακόμη και σήμερα, και παρ’ ότι οι κοινωνίες μας έχουν προχωρήσει, και αναμφίβολα γίνεται βαρύ [08.10.2021...]

«Στην έμφυλη βία εμπεριέχονται όλα τα φύλα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι η βία ενάντια στις γυναίκες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει βία και προς τους άνδρες και τις τρανς γυναίκες» δήλωσε ο Σταύρος Μπουφίδης και αναφέρθηκε και στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά η έμφυλη βία να συμπεριληφθεί ως έγκλημα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο με την οποία ζητείται στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών έμφυλης βίας και διακρίσεων εντός και εκτός διαδικτύου και να αντιμετωπίζεται ως «ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα με διασυνοριακή διάσταση», υπογραμμίζοντας ότι σήμερα έχει γίνει ένα βήμα μπροστά στην αναγνώριση του προβλήματος και για την δημοκρατία.

Το ψήφισμα όπως εξήγησε ο ίδιος είναι σημαντικό τόσο για τον χαρακτηρισμό των δολοφονιών των γυναικών με βάση το φύλο τους ως γυναικοκτονία, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι σε αυτό το ψήφισμα περιλαμβάνονται και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τρανς γυναίκες. Όπως εξήγησε ο κ. Μπουφίδης: «Με βάση την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για το φύλο παρατηρούμε ότι ορίζονται επιτελεστικά κοινωνικά δομημένοι ρόλοι, συμπεριφορές, δραστηριότητες και ιδιότητες που μια κοινωνία θεωρεί κατάλληλη για τις γυναίκες και τους άνδρες. Ο ορισμός αυτός μας υπενθυμίζει ότι πολλές μορφές της βίας κατά των γυναικών έχουν τις ρίζες τους στις ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών δηλαδή στην πατριαρχία και την ανδροκρατία».

Και πρόσθεσε: «Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι επίσης θύματα έμφυλης βίας λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητάς και της έκφρασης φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου τους. Η έμφυλη βία στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα περιλαμβάνει τη σωματική βία, την ψυχολογική βία, τους καταναγκαστικούς γάμους, τη σεξουαλική βία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι διορθωτικοί βιασμοί (βιάζουν για παράδειγμα μια λεσβία γυναίκα για να γίνει...στρέιτ γυναίκα, το ίδιο ισχύει και για τα ίντερσεξ άτομα), καταναγκαστική στείρωση σε τρανς και ιντερσεξ άτομα. Επίσης, υπάρχουν και τα επονομαζόμενα εγκλήματα τιμής, οι θεραπείες μεταστροφής, η ρητορική μίσους, που μπορούμε να τη συναντήσουμε και διαδικτυακά που εκεί είναι πιο αόρατη και αθέατη, ο εκφοβισμός, οι παρενοχλήσεις, οι κοινωνικοοικονομικές στερήσεις. H έμφυλη βία έχει τις ρίζες τις στα έμφυλα στερεότυπα και σε αυτό παίζουν ρόλο και οι θεσμικές ανισότητες. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για την έκφραση του μίσους προς τις θηλυκότητες» όπως εξήγησε στο news4health.gr.

Οι τρανς γυναίκες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις

Παλαιότερα οι γυναίκες αυτές δεν μπορούσαν να απευθυνθούν κάπου και υπήρχε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με σήμερα. «Είναι πολύ δύσκολο για μια τρανς γυναίκα, σεξεργάτρια να πάει να καταγγείλει τον βιασμό, ή την παρενόχληση ή την σωματική ή συναισθηματική βία που έχει υποστεί στην αστυνομία. Το δρόμο της δικαιοσύνης τέτοιες υποθέσεις παίρνουν μόνο αν πάρει πλέον ακραία μορφή, όπως έγινε στην περίπτωση της Zackie (Ζακ Κωστόπουλος) που έφτασε στη δολοφονία. Η απαίτηση των συλλογικοτήτων για να αποδοθεί δικαιοσύνη έπαιξε επίσης τον ρόλο της» είπε.

Και πρόσθεσε: «Πλέον και στην Ελλάδα, υπάρχουν οργανώσεις, συλλογικότητες, γραμμές και πλέον γίνονται καταγγελίες. Στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών έχουμε καταγγελίες για διακρίσεις και βία με βάση την ταυτότητα φύλου. Παράλληλα, ο κ. Μπουφίδης διευκρίνισε κάτι πολύ σημαντικό στο news4health.gr τονίζοντας ότι oι τρανς άνδρες απολαμβάνουν τα δικαιώματα της πατριαρχίας ενώ οι τρανς γυναίκες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Όπως εξήγησε ο ειδικός ψυχίατρος που παρακολουθεί και περιπτώσεις ιατρικής φυλομετάβασης, οι τρανς άντρες βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά και γίνονται συνήθως πιο αποδεκτοί από την οικογένειά τους, τους συγγενείς και τους φίλους τους, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου σε αντίθεση με τις τρανς γυναίκες.

Ο ρόλος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

Σε ερώτηση του news4health.gr σχετικά με το πως θα βάλουμε τέλος στην δημιουργία νέων θυμάτων και νέων θυτών ώστε να εξαλείψουμε αυτές τις διακρίσεις ο κ Μπουφίδης δήλωσε ότι μόνο με το κομμάτι της πρόληψης μπορούμε να πάμε μπροστά. «Οι αγώνες γίνονται και στους δρόμους αλλά και στους θεσμούς. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις δεν αποδομούνται εύκολα και ούτε υπάρχουν άκαμπτοι κοινωνικά δομημένοι όροι γύρω από όλα αυτά, οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί εξελίσσονται κι αλλάζουν. Οι πεποιθήσεις που υπάρχουν σε σχέση με τον άνθρωπο, τη σεξουαλικότητά του, τις ταυτότητες, τον ρόλο του, χτίζονται από πολύ νωρίς, σχεδόν από την γέννηση του και μερικές προεγγράφονται κοινωνικά και πριν την γέννηση όπως η ταυτότητα φύλου. Σε αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ρόλος του κράτους, της νομοθεσίας δηλαδή. Όπως εξήγησε χρειάζονται πολιτικές και νομοθεσίες οι οποίες θα μπορέσουν να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο.

«Πολλά αγόρια μεγαλώνουν με την πεποίθηση ότι είναι πιο σκληρά και ότι τα κορίτσια είναι πιο αδύναμα. Αυτό ξεκινά από την οικογένεια. Επίσης, είναι συνηθισμένο να παρατηρούνται και γυναίκες, θηλυκότητες να ασπάζονται αυτά τα «πιστεύω» σε σχέση με τον ρόλο που τους έχει δώσει η κοινωνία. Αυτά αναπαράγονται και πολλαπλασιάζονται και κάποια στιγμή εκφράζονται προς τα έξω» δήλωσε.

Ερωτηθείς αν η εκπαίδευση και η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος δήλωσε ότι: «Το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής είναι απαραίτητο να υπάρχει για να μάθουν τα παιδιά από νωρίς τι σημαίνει έμφυλος εαυτός, να μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα του φύλου, των εκφράσεων του φύλου και τα χαρακτηριστικά του φύλου. Αυτό πρέπει να γίνεται από την παιδική ηλικία».

Σε ερώτηση ποιες δράσεις θα μπορούσαν να βάλουν ένα λιθαράκι στο έργο που άφησε η *Μαρία Γαλανού, ο Σταύρος Μπουφίδης ως επιστημονικός συνεργάτης και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών απάντησε ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να ενσωματωθούν όλα τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε οι προτάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να γίνουν νομοθεσίες στις τοπικές κοινωνίες.

Γιατί είναι σημαντικό να περάσει ο όρος γυναικοκτονία στο νομικό μας σύστημα

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό πια να περάσει ο όρος γυναικοκτονία και στο δικό μας νομικό σύστημα, διότι είναι δολοφονίες ξεκάθαρα με βάση το φύλο. Οι δράστες είναι άνθρωποι δηλαδή που δολοφονούν και διαπράττουν βία με βάση αυτά που πιστεύουν σε σχέση με τις γυναίκες και για αυτό και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί αναγνωρίζει την έμφυλη βία και την εντάσσει τον τομέα της εγκληματικότητας. Σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο είναι μια αρχή, το θέμα είναι αυτό το ψήφισμα να μπορέσουν να το ενσωματώσουν και τα κράτη στις νομοθεσίες τους.

Τέλος, ο Σταύρος Μπουφίδης στέλνει ένα μήνυμα στις τρανς γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας, οποιασδήποτε μορφής: »Να μην φοβηθούν, να μην σιωπήσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τις ακούσουν. Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών δέχεται πολλές καταγγελίες, μαρτυρίες και αναφορές σε σχέση με τη βία και τις διακρίσεις που υφίστανται οι τρανς γυναίκες και ανάλογα θα δράσει. Δεν είναι μόνες» μας είπε.

*Μαρία Γαλανού¨. Ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών ως το 2004, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών από το 2010. Η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιήθηκε στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων από το 1997 , έχει διατελέσει επίσης εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Διατέλεσε επίσης μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Πέθανε στις 8 Οκτωβρίου του 2021.

* Ο Σταύρος Μπουφίδης είναι ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής , μέλος και επιστημονικός συνεργάτης του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/11/2021 - 19:31
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2021
  • ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • ΤΡΑΝΣ
  • ΛΟΑΤΚΙ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΒΙΑ
  • ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλάδα: Χωρίς τα εμβόλια θα θρηνούσαμε τους διπλάσιους θανάτους COVID στους άνω των 60
Ελλάδα: Χωρίς τα εμβόλια θα θρηνούσαμε τους διπλάσιους θανάτους COVID στους άνω των 60 26 Νοεμβρίου 2021
Μελέτη για Covid -19: Κατά 90% λιγότερο πιθανό να νοσήσεις βαριά και να πεθάνεις μετά από επαναλοίμωξη 28 Νοεμβρίου 2021
Μελέτη για Covid -19: Κατά 90% λιγότερο πιθανό να νοσήσεις βαριά και να πεθάνεις μετά από επαναλοίμωξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 18:17

Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο

ΙΣΑ: Αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά γιατρών και υγειονονομικών στις δημόσιες δομές υγείας
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 16:34

ΙΣΑ: Αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά γιατρών και υγειονονομικών στις δημόσιες δομές υγείας

Όταν το παιδί εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά - Τι φταίει, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Health Talk
13/01/2026 - 14:00

Όταν το παιδί εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά - Τι φταίει, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47

ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη

ΗΠΑ: Πανεπιστημιακή έρευνα συνδέει τη βία κατά γυναικών και παιδιών με σημαντικά προβλήματα υγείας
Ψυχική Υγεία
10/12/2025 - 13:44

ΗΠΑ: Πανεπιστημιακή έρευνα συνδέει τη βία κατά γυναικών και παιδιών με σημαντικά προβλήματα υγείας

ΕΕΔΑ: Κάθε δέκα λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα - Οξυμένο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας
Επικαιρότητα
28/11/2025 - 03:39

ΕΕΔΑ: Κάθε δέκα λεπτά δολοφονείται μια γυναίκα - Οξυμένο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος πνεύμονα: Ενημερωτική πρωτοβουλία της FairLife LCC για τον κρίσιμο βιοδείκτη ALK
Patient Talk
18/02/2026 - 14:23
Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33
ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 13:17
Tο «Μέλλον της Υγείας», αντικείμενο διάλεξης του Δρος Αποστολόπουλου στο Πανεπιστήμιο Cambridge
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 13:01
Η GE HealthCare πλατινένιος υποστηρικτής της ESR στο ECR 2026
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 12:39
Πειραματικό φάρμακο που σχεδιάστηκε για ασθενείς με καρκίνο προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές αντιντόπινγκ
Fitness
18/02/2026 - 12:02
Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη
Υγεία
18/02/2026 - 10:58
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/02/2026 - 09:44
Στένωση καρωτίδων: Το «σιωπηλό» αίτιο του εγκεφαλικού επεισοδίου
Health Talk
18/02/2026 - 08:22
ΕΕΠΑΟ: Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση από τον καρκίνο
Health Talk
18/02/2026 - 03:42
Επίσημη έναρξη της συγκρότησης και λειτουργίας του Δικτύου Κέντρων Μαστού
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 00:06
Καμπανάκι από τους ΩΡΛ προς τους γονείς: Επικίνδυνο το ροχαλητό για την υγεία των παιδιών
Health Talk
17/02/2026 - 22:12
Τι είναι οι μυκοτοξίνες, τι προκαλούν στα τρόφιμα και ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία ανθρώπων και ζώων
Διατροφή
17/02/2026 - 21:27
Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 20:44
Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο ασθενούς έπειτα από επίσκεψη σε Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 19:57
Νυχτερινή νηστεία και ύπνος: Η απλή αλλαγή που ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία
Health Talk
17/02/2026 - 19:21
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις 510 θέσεις σε νοσοκομεία της προκήρυξης 1Κ/2026 του ΑΣΕΠ
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 18:59
Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;
Υγεία
17/02/2026 - 18:44
«Ελπίδα»: Χαμόγελα και δύναμη στους μικρούς αγωνιστές για την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου
Patient Talk
17/02/2026 - 18:19
ΙΣΑ: Συμπληρώθηκαν 100 μέρες πετυχημένης λειτουργίας της εφαρμογής αγγελιών
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 17:53
Επιτυχημένη η πρώτη βιοψία παγκρέατος με ενδοσκοπικό υπέρηχο στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
17/02/2026 - 17:29
Τέσσερα προβλήματα των νεφροπαθών προς άμεση επίλυση έθεσε η ΠΟΝ στον Γεωργιάδη
Patient Talk
17/02/2026 - 17:03
MyPBCVoice: Νέο ψηφιακό σημείο αναφοράς για την Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Digital Health
17/02/2026 - 16:34
Το ΕΚΤ προσκαλεί ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς να συμμετάσχουν στο Ιnternational Health Day 2026
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 16:18
Η γυμναστική μάς κάνει πιο ψύχραιμους
Ψυχική Υγεία
17/02/2026 - 16:00
«Μαζί για το Παιδί»: Σημαντικό το ποσό που συγκεντρώθηκε στην επετειακή δημοπρασία των 30 χρόνων
Patient Talk
17/02/2026 - 15:41
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Τιμητική διάκριση στη Β' ΜΕΘ για τη συμβολή της στις μεταμοσχεύσεις
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 15:18
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η απώλεια κολλαγόνου
Health Talk
17/02/2026 - 15:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΥΚ: Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 08:59
Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 12:00
Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37
Η διαλειμματική νηστεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από τις άλλες δίαιτες
Διατροφή
16/02/2026 - 13:00
Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή
16/02/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo