ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμμένουν οι προκαταλήψεις γύρω από τον HIV στη χώρα μας

Υγεία
Photo: Anna Shvets from Pexels
Σοκάρουν τα ευρήματα έρευνας, που θα παρουσιαστεί στο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κοινωνία παραμένει βαθειά προκατειλημμένη και επιστημονικά “αναλφάβητη” σε ό,τι αφορά τον HIV/AIDS, παρά τις όποιες προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Τετάρτη, 24/11/2021 - 00:32
— Photo: Photo: Anna Shvets from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τη φωνή τους θα ενώσουν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του στίγματος, το οποίο αποδεικνύεται δύσκολο να ξεριζωθεί, ακόμη και 40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του HIV.

Τα αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας, που θα παρουσιαστεί στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS και το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), καταδεικνύουν την ανάγκη για ένταση των προσπαθειών ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της χώρας γύρω από τον HIV και το AIDS.

Όπως προκύπτει, λοιπόν από την έρευνα σε 1.954 ενήλικα άτομα, το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία!

Αυτή, δυστυχώς, δεν είναι το μόνο σοκαριστικό στοιχείο της έρευνας, το 28% δήλωσε ότι τα άτομα με HIV δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και το 20% με 25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους, δεν θα τους νοίκιαζαν σπίτι και δεν θα κάθονταν δίπλα τους!

Επίσης, από την ίδια έρευνα προκύπτει υψηλό ποσοστό άγνοιας για τον τρόπο μετάδοσης του HIV, παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης δεκαετιών και την εύκολη πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα και πληροφορίες.

Το 41% πιστεύει ότι μπορεί να μεταδοθεί από τη χρήση τουαλέτας, το 36% πιστεύει ότι μπορεί να μεταδοθεί από την αγκαλιά, ενώ το 30% από τη κοινή χρήση ειδών, όπως τα μαχαιροπήρουνα! Υπάρχει και ένα ποσοστό 24% που πιστεύει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από το τσίμπημα εντόμων!

Η απάντηση, προφανώς, είναι πως ο HIV δεν κολλάει με τους παραπάνω τρόπους, όπως ξεκαθαρίζει και ο ΕΟΔΥ: «Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού».

Για κενά και αστάθεια στην πληροφόρηση των πολιτών γύρω από τον HIV και την AIDS απέδωσε τα παραπάνω αποτελέσματα ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς. «Η αιτία είναι η έλλειψη ενημέρωσης. Δεν υπάρχει συνέχεια στην ενημέρωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Η λύση είναι να κατανοήσει η κοινωνία ότι η HIV λοίμωξη είναι μια ακόμα λοίμωξη. Πρέπει να αποστιγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

Το βάρος της COVID-19 στη διαχείριση του HIV

«Οι μονάδες λοιμώξεων των νοσοκομείων έχουν αποδιοργανωθεί και αποσυντονιστεί από την COIVD», δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Παθολογική-Λοιμώξεων Α’ και Ιατρείο HIV, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».

Όπως εξήγησε ο κ. Λαζανας δεν γίνονται ούτε εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ σοβαρό ζήτημα αποτελεί η μεγάλη κόπωση του προσωπικού. «Είναι θέματα που θα τα βρούμε μπροστά. Μπορεί τώρα κάπως να τα καλύπτουμε αλλά θα ανακύψουν στην πορεία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρά τις δεσμεύσεις δεν υπήρξε καμία πρόσληψη για την ενίσχυση των μονάδων λοιμώξεων των νοσοκομείων. Ο κ. Λαγανάς αναφέρθηκε και στο εμπόδιο της απουσίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που επιβαρύνει γιατρούς αλλά και ασθενείς.

«Μπορεί να φαίνονται διαδικαστικά, αλλά όταν οι γιατροί είναι λίγοι και οι υποδομές πιέζονται γιατί τα άτομα είναι πολλά, τότε τα προβλήματα διογκώνονται», εξήγησε η κα Λουρίδα. Υπήρξε πάνω από 25% επιβάρυνση του χρόνου στις μονάδες λόγω COVID, σύμφωνα με την επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί ότι σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών των Μονάδων Λοιμώξεων και ιδιαιτέρως οι γιατροί διαθέτουν >75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με COVID.

Συγχρόνως καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη, μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων.

Το 33ο Συνέδριο στα 40 χρόνια από την πρώτη αναφορά του AIDS

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) διοργανώνει το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την πρώτη αναφορά του AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2021 και είναι υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, θα παραθέσει μια ανασκόπηση των 40 χρόνων της επιδημίας HIV. Στη συνέχεια, η ΕΕΜΑΑ θα τον βραβεύσει για το συνολικό έργο του και θα τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος της εταιρείας.

Με προβλέψεις της ΕΕΜΑΑ, οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25% ποσοστό που συμπίπτει και με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το 10μήνο του 2021. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η απρόσκοπτη χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Από τις υπόλοιπες εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο τονίζεται χαρακτηριστικά η προοδευτική αύξηση του ποσοστού της HIV λοίμωξης σε ΧΕΝ, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη προγραμμάτων παρέμβασης σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Τέλος, όσον αφορά στη θεραπεία, αντιρετροϊκά σκευάσματα με συνδυασμό δύο φαρμάκων, διατηρώντας τη δραστικότητα και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες, θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον καθώς και συνδυασμοί αντιρετροϊκών σε ενέσιμη μορφή.

Δράσεις της ΕΕΜΑΑ για την 1η Δεκεμβρίου

Το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα με την συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών από το πρώτο κρούσμα HIV αλλά και λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας Covid, απευθύνεται και αναζητά τη συμμετοχή όλων. Το κάλεσμα είναι ενιαίο και αφορά σε επαγγελματίες υγείας, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη και την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, φοιτητές επιστημών υγείας, πολίτες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την HIV λοίμωξη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο INNOVATHENS: Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων το διάστημα 25/11/2021 (ημέρα έναρξης του συνεδρίου) μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Ιστορίες στο κόκκινο» και με τη συμμετοχή διακεκριμένων φωτογράφων (Αναστασία Βουτυροπούλου, Γιάννης Δρακουλίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης , Κωστής Φωκάς)

Επιπλέον, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το σήμερα και συμπυκνώνοντας τις εξελίξεις που μεσολάβησαν, την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στις 19,30, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «HIV τότε και τώρα / I’m Positive» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα φιλοξενηθεί στο Αεροφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Θα είναι μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό ανάμεσα σε γιατρούς και σε άτομα που ζουν με τον HIV, που θα συντονίσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε με απλά λόγια για τον HIV και για την αντιμετώπιση του στίγματος.

  • HIV
  • AIDS
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΕΕΜΑΑ
  • ΛΑΖΑΝΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον 3ο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον 3ο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων 23 Νοεμβρίου 2021
Κοτανίδου: Αυτή τη στιγμή δεν νοσηλεύονται άτομα που έχουν κάνει την 3η δόση 24 Νοεμβρίου 2021
Κοτανίδου: Αυτή τη στιγμή δεν νοσηλεύονται άτομα που έχουν κάνει την 3η δόση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 16:46

Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain

Ετήσιο συνέδριο της BrainReGain: Στο επίκεντρο ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών Υγείας
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 12:23

Ετήσιο συνέδριο της BrainReGain: Στο επίκεντρο ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών Υγείας

«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα
Patient Talk
20/05/2026 - 22:28

«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια στα οποία δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ
Pharma Policy
29/05/2026 - 10:00
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Vican γιόρτασε μια πορεία 50 ετών εξέλιξης, καινοτομίας και εμπιστοσύνης
Pharma News
28/05/2026 - 07:26
Έμπολα: Κλείνει σύνορα η Ουγκάντα - Αναζητούν κέντρο καραντίνας στην Αφρική για τους πολίτες τους οι ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 09:00
Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε προσωπικό και ασθενείς - Τι απαντά το νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 10:50
FDA: Έγκριση νέου φαρμάκου για σπάνιο και επιθετικό καρκίνο του αίματος
Pharma News
28/05/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: «Τα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Μεταξά" θα παρέχουν αξιοπρέπεια στους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 15:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo