ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης ψυχικών νοσημάτων για παιδιά με διαβήτη τύπου 1

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Παιδιά που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης και του άγχους.
Δευτέρα, 26/08/2024 - 16:09
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία και η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Mental Health.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία. Πρόκειται για διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών με αποτέλεσμα την σχετική ή την απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης. Στον διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η φιλανθρωπική οργάνωση JDRF, υπάρχουν 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μια χρόνια, απειλητική για την ζωή πάθηση, η διάγνωσή της γίνεται συνήθως στην παιδική ηλικία και έχει διά βίου αρνητικές επιπτώσεις.

Xρόνια νοσήματα και καθημερινότητα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην μετέπειτα ζωή μπορεί να εδράζονται στο ότι τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 υποχρεώνονται να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Αναγκάζονται να προσέχουν συνέχεια τι τρώνε, να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης επειδή το πάγκρεάς τους δεν την παράγει πλέον.

Αυτό κάνει συχνά αυτά τα παιδιά να νιώθουν αποκλεισμένα από κοινωνικές εκδηλώσεις και αποκομμένα από παρέες συνομηλίκων, δασκάλους, ακόμη και μέλη της οικογένειάς τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι χρόνιες ασθένειες δεν είναι οριστικώς ιάσιμες αλλά «διαχειρίσιμες» με αποτέλεσμα να καταβάλλουν ψυχολογικά τον ασθενή στο πέρασμα των ετών. Η αρχική διάθεσή του να γίνει καλά ή η έμφυτη αισιοδοξία, αν είναι παιδί, μετατρέπεται σε αίσθημα ματαιότητας. Τα σκαμπανεβάσματα μεταξύ αισιοδοξίας και πλήρους απογοήτευσης είναι όλο και πιο συχνά.

Ο ασθενής αναζητεί ματαίως το νόημα στην ρουτίνα της ταλαιπωρίας που υφίσταται για να παραμένει υγιής μέσα από διαρκείς ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες – ορισμένες επώδυνες –, συστάσεις για συγκεκριμένη διατροφή και τρόπο ζωής ώστε η κατάστασή του να είναι «ρυθμισμένη» και «ελεγχόμενη».

Κάποιοι δεν το βάζουν κάτω παρά τις όποιες αλλαγές διάθεσης, κάποιοι άλλοι λυγίζουν και βυθίζονται σε χρόνια δυσαρέσκεια που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 –σε σύγκριση με παιδιά που δεν νοσούν– είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης (καταθλιπτικές και διπολικές) και άνω του 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγχώδη διαταραχή.

Είχαν επίσης τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σύνδρομα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής διαταραχής και της διαταραχής ύπνου.

Αντιθέτως, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια – σχεδόν τον μισό κίνδυνο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη παρακολούθησης και υποστήριξης της ψυχικής υγείας των νέων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1.

Συμφωνούν, δε, με τα αποτελέσματα από δύο άλλες μελέτες εθνικών μητρώων στη Σουηδία και στη Δανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ισχύουν και σε άλλες χώρες.

Η σημασία της πρόληψης

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια στατιστική τεχνική γνωστή ως Μεντελιανή Τυχαιοποίηση (Mendelian Randomization) για να διερευνήσει τις αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και διάφορων ψυχιατρικών διαταραχών. Για την εκπόνηση της μελέτης στράφηκε σε δεδομένα από το εθνικό μητρώο της Τσεχικής Δημοκρατίας (περισσότερα από 4.500 παιδιά με διαβήτη τύπου 1) και από ευρωπαϊκές μελέτες DNA ευρείας κλίμακας.

Ελάχιστα ήταν όμως τα στοιχεία που θα υποστήριζαν έναν κοινό υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό, όπως η επίδραση που μπορούν να έχουν οι διαταραχές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων.

Αυτό ακριβώς «υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της διαρκούς προσοχής στις ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων με διαβήτη τύπου 1», λέει ο Τόμας Φορμάνεκ, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στην Τσεχία.

Και αυτό γιατί «αν και διαπιστώσαμε μια ανησυχητική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των ατόμων που ζουν με διαβήτη τύπου 1, η μελέτη μας – και άλλες πριν από αυτήν – υποδηλώνει ότι αυτό είναι απίθανο να είναι αποτέλεσμα κοινών βιολογικών μηχανισμών».

Ο δρ Μπέντζαμιν Πέρι από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σημειώνει από την πλευρά του ότι είναι γνωστό ότι ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να συνοδεύεται από τη διαβητική δυσφορία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακραίο θυμό, ματαίωση και αισθήματα απομόνωσης που οδηγούν με την σειρά τους σε εξουθένωση, απελπισία και αίσθημα έλλειψης ελέγχου.

«Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας που εκτείνονται στην ενήλικη ζωή τους» τονίζει.

Τέλος, ο καθηγητής Πίτερ Τζόουνς, επίσης από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, εξηγεί ότι τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθούν τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1.

Και ως εκ τούτου ζητεί να δίνεται προσοχή στα σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας και να προσφέρεται έγκαιρη, εξειδικευμένη βοήθεια.

«Έτσι, αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να βοηθηθούν νωρίς προτού τα προβλήματα ριζώσουν» καταλήγει.

Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

  • ΨΥΧΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Unicef για το πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού»
Συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Unicef για το πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού» 22 Αυγούστου 2024
Έξι διαφορετικοί τύποι αγάπης «ερεθίζουν» αντίστοιχα τμήματα του εγκεφάλου 29 Αυγούστου 2024
Έξι διαφορετικοί τύποι αγάπης «ερεθίζουν» αντίστοιχα τμήματα του εγκεφάλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mom rage: Όταν η μαμά θυμώνει
Ψυχική Υγεία
12/01/2026 - 18:00

Mom rage: Όταν η μαμά θυμώνει

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 12:10

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 16:34

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03

Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο

ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24

ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρωτότυπα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την αναπνευστική λειτουργία, με Ελληνική σφραγίδα
Pharma News
14/01/2026 - 22:38
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
«Άλμα Ζωής»: Νέο ψηφιακό πρόγραμμα για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού
Patient Talk
14/01/2026 - 21:42
Πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου στον Περιφερειακό Υμηττού από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 21:17
Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο
Health Talk
14/01/2026 - 20:41
Έρευνα της ΑΜΚΕ ΑΚΟΣ για την υποθρεψία - Απευθύνεται σε γιατρούς ασθενείς και φροντιστές
Υγεία
14/01/2026 - 20:09
Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για προβλήματα με την πλαστική Κάρτα Αναπηρίας
Patient Talk
14/01/2026 - 19:03
Συναισθηματική αποσύνδεση: Ένας μηχανισμός άμυνας με δύσκολες προεκτάσεις
Ψυχική Υγεία
14/01/2026 - 18:26
Παράταση έως και τις 31 Μαρτίου στο πρόγραμμα στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Όμιλο Affidea
Υπηρεσίες Υγείας
14/01/2026 - 18:04
Γεωργιάδης: «Ξεκινάει η παραλαβή του νέου στόλου του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και ελικόπτερα»
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 17:42
Νέα υπερσύγχρονη συσκευή μεταφοράς καρδιάς ενισχύει το μεταμοσχευτικό έργο του Ωνάσειου Νοσοκομείο
Υπηρεσίες Υγείας
14/01/2026 - 17:19
Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η Γ΄ Χειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 17:03
ΕΙΝΑΠ – ΠΟΕΔΗΝ: Μπορεί τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 16:39
Τρεις τρόποι για να μειώσετε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
Υγεία
14/01/2026 - 16:00
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν αντέχετε τη δουλειά σας
Υγεία
14/01/2026 - 15:00
Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
ΗΠΑ: Τέλος οι προειδοποιήσεις για αυτοκτονικές τάσεις στις ενέσεις απώλειας βάρους
Pharma Policy
14/01/2026 - 13:00
Όταν η υπέρταση δεν οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή το βάρος σας
Υγεία
14/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
ΠΟΥ: Τα φθηνότερα ζαχαρούχα και αλκοολούχα ποτά οδηγούν σε αύξηση των ασθενειών και των τραυματισμών
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:00
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά καταγγέλλει ο ΦΣΑ
Pharma Policy
14/01/2026 - 09:46
Πέντε λεπτά περισσότερη άσκηση μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Fitness
14/01/2026 - 09:00
Υπογεννητικότητα: Γιατί οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν έχουν αποτελέσματα
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 18:00
Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
13/01/2026 - 17:00
Εντοπίστηκαν γονίδια προδιάθεσης για τον καρκίνο στο πάγκρεας - Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
13/01/2026 - 16:00
Παντοτινά χημικά: H EE επιβάλλει έλεγχο των επιπέδων τους στο πόσιμο νερό σε όλα τα κράτη- μέλη
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 15:00
Όταν το παιδί εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά - Τι φταίει, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Health Talk
13/01/2026 - 14:00
Η πρώτη μηχανή εξωσωματικής συντήρησης οργάνων στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 13:56
Εσείς πόσο συχνά νιώθετε....kama muta; Ο νέος όρος ενός παλιού συναισθήματος
Ψυχική Υγεία
13/01/2026 - 13:00
Νόσος του Crohn: Εξέταση αίματος προσφέρει διάγνωση χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα
Υγεία
13/01/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θάνατος από άνοια στα 24: Πώς μια τραγωδία μπορεί να δώσει απαντήσεις στους επιστήμονες
Υγεία
12/01/2026 - 14:00
Κρύο και ωτίτιδα: Ο μηχανισμός σύνδεσης και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα αυτιά σας
Υγεία
12/01/2026 - 12:00
Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση
Health Talk
12/01/2026 - 13:00
Εσείς πόσο συχνά νιώθετε....kama muta; Ο νέος όρος ενός παλιού συναισθήματος
Ψυχική Υγεία
13/01/2026 - 13:00
Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo