ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόλις το 9% των εφήβων στις ΗΠΑ αντιλαμβάνεται τις αρνητικές επιπτώσεις των social media

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Σε αυτήν την εποχή, η χρήση των κοινωνικών δικτύων (social media) έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τρίτη, 24/12/2024 - 09:11
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) παρουσιάζουν περιληπτικά τα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, αφού η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί τελικά να γίνει εθισμός.

Είναι αναμφισβήτητο ότι μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μπορεί τελικά να γίνει εθισμός. Η ελκυστικότητα της λήψης συνεχών ενημερώσεων και εικονικής επικύρωσης διαμορφώνει τις απόψεις αλλά παράλληλα μπορεί να καταναλώσει τον χρόνο, την προσοχή, ακόμα και την ψυχική υγεία. Οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεξάρτητα από την ηλικία, το επάγγελμα ή το υπόβαθρο. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 5 δισεκατομμύρια άτομα ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ:

  • Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 2 ώρες και 14 λεπτά στα κοινωνικά δίκτυα (social media) καθημερινά.
  • Κάθε εβδομάδα, οι Αμερικανοί περνούν 6,3 ώρες στο TikTok, 5,7 ώρες στο YouTube, 4 ώρες στο Instagram και στο Twitter και 3,5 ώρες στο Facebook.
  • Το 30-40% των χρηστών πιστεύει ότι ξοδεύει πολύ χρόνο σε αυτές τις πλατφόρμες ή αισθάνεται κάποιας μορφής εξάρτηση. Το 52% των χρηστών ηλικίας 22-38 ετών παραδέχονται ότι αισθάνονται εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Το Facebook παραμένει δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες με το 69% των ενηλίκων των ΗΠΑ να ασχολούνται, και περίπου 3 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Το Instagram έχει περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Όπως το Facebook, έτσι και το Instagram διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις μέσω σχολίων και likes στις αναρτήσεις των χρηστών.
  • Το X (πρώην Twitter) έχει παγκόσμια βάση περίπου μισού δις χρηστών. Περίπου το 23% των ενηλίκων των ΗΠΑ συμμετέχει ενεργά στην πλατφόρμα. Το TikTok έχει αυξηθεί γρήγορα και έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δις χρήστες παγκοσμίως.
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μέσος άνθρωπος διατηρεί 7 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό τοποθετεί τις ΗΠΑ μεταξύ του υψηλού μέσου όρου 11,5 λογαριασμών της Ινδίας και του πιο μέτριου 3,8 της Ιαπωνίας.
  • Μεταξύ των γυναικών που απέκτησαν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των 6 ετών, το 74% είχε νιώσει το άγχος από αυτή τη διαδραστικότητα. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 61% για όσους έλαβαν το πρώτο τους smartphone στην ηλικία των 10 ετών και περαιτέρω στο 52% για εκείνους που το απέκτησαν στην ηλικία των 15 ετών.
  • Ακόμη και μεταξύ εκείνων που απέκτησαν το πρώτο τους smartphone σε ηλικία 18 ετών, το 46% μπορεί να είχε αντιμετωπίσει ψυχική δυσφορία. Στα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, λιγότερο από το 14% βίωσαν παρόμοια αγωνία, έχοντας μεγαλώσει πριν από την ευρεία χρήση του διαδικτύου.
  • Περίπου το 1/3 των χρηστών, ιδίως μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 16-24 ετών, πιστεύουν ότι η χρήση πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους. Ωστόσο, περίπου το 24% διαφωνεί και ένα μεγαλύτερο ποσοστό -γύρω στο 43%- παραμένει ουδέτερο ή αβέβαιο για τον αντίκτυπό του στην αυτοαντίληψη.
  • Μια σημαντική μείωση κατά 33% στον κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών σχετίζεται με τη συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα άτομα τρίτης ηλικίας που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραμείνουν συνδεδεμένα ή ενημερωμένα, συχνά βιώνουν πιο θετικά αποτελέσματα από τη χρήση τους, μετριάζοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Ειδικά για τη νεολαία, τα βασικά στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ είναι τα εξής:

  • Το 97% των εφήβων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά, τονίζοντας τη διάχυτη παρουσία του στη ζωή τους. Το 95% των εφήβων έχουν πρόσβαση σε smartphones. Περίπου το 45% είναι συνδεδεμένο σχεδόν συνεχώς.
  • Το 54% των εφήβων θεωρούν ότι είναι δύσκολο να εγκαταλείψουν τα social media.
  • Το 67% τοις εκατό των εφήβων αισθάνονται πτώση της αυτοεκτίμησης λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συγκρίνοντας τη ζωή τους με το φιλτραρισμένο περιεχόμενο που βλέπουν. Ωστόσο, το 73% βρίσκει άνεση και υποστήριξη σε αυτές τις πλατφόρμες σε δύσκολες στιγμές, αντανακλώντας τη διπλή επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή των νέων.
  • Τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών περνούν κατά μέσο όρο 5 ώρες και 33 λεπτά καθημερινά στα μέσα της οθόνης, ενώ οι έφηβοι αφιερώνουν 8 ώρες και 39 λεπτά την ημέρα σε αυτό. Οι έφηβοι περνούν 1 ώρα και 46 λεπτά παρακολουθώντας βίντεο στο διαδίκτυο και 2 ώρες και 10 λεπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά.
  • Το 62% των εφήβων εκφράζουν έντονη αγάπη για την παρακολούθηση βίντεο στο διαδίκτυο. Αυτό το ποσοστό ξεπερνά σημαντικά άλλες δραστηριότητες (τηλεόραση το 48%).
  • •Μεταξύ των εφήβων, το 32% θα επέλεγε το YouTube ως την πιο σημαντική πλατφόρμα. Ακολουθεί το Snapchat με 20% και το TikTok με 13%, αντικατοπτρίζοντας τις προτιμήσεις των ατόμων ηλικίας 13 έως 18 ετών. Όσον αφορά την ψηφιακή επικοινωνία σε ανηλίκους, το 71% χρησιμοποιεί το Facebook, το 52% το Instagram, το 41% το Snapchat και το 33% το Twitter για ψηφιακή επικοινωνία.
  • Τα 13χρονα παιδιά ελέγχουν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πάνω από το ένα τρίτο να ελέγχουν περισσότερες από 25 φορές την ημέρα τα Σαββατοκύριακα. Η συχνότητα ήταν χαμηλότερη τις σχολικές ημέρες, πιθανότατα λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στη συσκευή κατά τις σχολικές ώρες.
  • Περίπου το 47% των 13χρονων βιώνουν άγχος όταν αποσυνδέονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο το 10% αισθάνεται ανακούφιση μετά την αποκοπή και το 43% δεν επηρεάζεται καθόλου.
  • Τα έφηβα κορίτσια εμφανίζουν υψηλότερη χρήση σε πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat, σε σύγκριση με τα αγόρια εφήβων. Αντίθετα, τα αγόρια παρουσιάζουν μεγαλύτερη χρήση σε πλατφόρμες όπως το YouTube, το Twitch και το Reddit σε σύγκριση με τα κορίτσια. Αυτό υπογραμμίζει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των φύλων στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων.
  • Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να εκφράσουν δυσκολία να εγκαταλείψουν τα social media. Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών είναι πιο επιρρεπείς από τους νεότερους ηλικίας 13 έως 14 ετών να θεωρούν ότι είναι δύσκολο να εγκαταλείψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Μεταξύ των εφήβων, το 32% πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυρίως αρνητικές επιπτώσεις στα άτομα της ηλικίας τους. Ωστόσο, μόνο το 9% των εφήβων αντιλαμβάνεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ως επί το πλείστον αρνητικές επιπτώσεις στον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, το 32% των εφήβων πιστεύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ως επί το πλείστον θετική επίδραση στη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, περίπου το 24% αντιλαμβάνεται θετικό αντίκτυπο σε άλλα άτομα της ηλικίας του. Αντίθετα, η πλειοψηφία των εφήβων δηλώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχαν ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση στον εαυτό τους (59%) ή σε άλλους εφήβους (45%).
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΗΠΑ
  • SOCIAL MEDIA
  • ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
  • ΕΘΙΣΜΟΣ
  • ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ημέρα γεμάτη μπάσκετ, ενέργεια και μηνύματα ψυχικής υγείας στο 7ο «Mental Hoops»!
Ημέρα γεμάτη μπάσκετ, ενέργεια και μηνύματα ψυχικής υγείας στο 7ο «Mental Hoops»! 18 Δεκεμβρίου 2024
Σχεδόν 50.000 νεκροί από υπερβολική δόση οπιοειδών ναρκωτικών στον Καναδά 24 Δεκεμβρίου 2024
Σχεδόν 50.000 νεκροί από υπερβολική δόση οπιοειδών ναρκωτικών στον Καναδά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μίσιγκαν: Πάνω από 2.600 κρούσματα εντερικής λοίμωξης – Στο μικροσκόπιο τα φυλλώδη λαχανικά
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 11:00

Μίσιγκαν: Πάνω από 2.600 κρούσματα εντερικής λοίμωξης – Στο μικροσκόπιο τα φυλλώδη λαχανικά

Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook
Ψυχική Υγεία
10/07/2026 - 15:23

Η Κομισιόν απαίτησε από την Meta να αλλάξει «εθιστικά» χαρακτηριστικά του Instagram και του Facebook

Ανήσυχοι οι Κενυάτες γιατροί για τον «άνθρωπο-πουλί» - Τρώει από το ίδιο πιάτο με τους φτερωτούς φίλους του
Υγεία
06/07/2026 - 21:56

Ανήσυχοι οι Κενυάτες γιατροί για τον «άνθρωπο-πουλί» - Τρώει από το ίδιο πιάτο με τους φτερωτούς φίλους του

«Εκρήξεις» όταν κλείνει η οθόνη: Τέσσερις τρόποι για να περιορίσουν οι γονείς τις συγκρούσεις με τα παιδιά
Ψυχική Υγεία
06/07/2026 - 09:30

«Εκρήξεις» όταν κλείνει η οθόνη: Τέσσερις τρόποι για να περιορίσουν οι γονείς τις συγκρούσεις με τα παιδιά

Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12

Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας

Η έντονη ζέστη του καλοκαιριού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/07/2026 - 14:00

Η έντονη ζέστη του καλοκαιριού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών στους νέους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μίσιγκαν: Πάνω από 2.600 κρούσματα εντερικής λοίμωξης – Στο μικροσκόπιο τα φυλλώδη λαχανικά
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 11:00
Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00
Συρροή κρουσμάτων υγείας στη Λαμία- Βασιλακόπουλος: "Μην τρώτε κοτόπουλο για δυο μέρες"
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 08:50
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Kaizen Gaming μαζί για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 07:26
ΚΚΕ: Ερώτηση στην ευρωβουλή για τις απολύσεις εργαζομένων που έληξαν οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΔΥ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 03:38
Σωματείο ΚΑΛΥΨΏ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση
Patient Talk
14/07/2026 - 00:07
Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής συμμετέχει στην ανακαίνιση του Κέντρου Υποστήριξης Ανοϊκών Ασθενών Alzheimer Χανίων
Επικαιρότητα
13/07/2026 - 22:47
Σύλλογος ασθενών καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα
Patient Talk
13/07/2026 - 21:53
Τι κρύβει η βραχνάδα στη φωνή και πότε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο
Health Talk
13/07/2026 - 21:09
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:22
ΣΕΑΑΝ: Οργισμένη ανακοίνωση καταδίκης για τον θάνατο 20χρονου με αυτισμό στο Άργος
Patient Talk
13/07/2026 - 18:49
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11
Καστοριά: Γιατροί και νοσηλευτές έσωσαν από τον θάνατο τετράχρονο παιδί που είχε υποστεί ανακοπή
Επικαιρότητα
13/07/2026 - 17:23
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Συναγερμός στη Λαμία: Περισσότερα από 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλας
Υγεία
13/07/2026 - 15:41
Μπορεί η γήρανση των ωοθηκών να επιβραδυνθεί; Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
13/07/2026 - 15:00
Οξφόρδη: Ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για εμβόλιο κατά του στελέχους Bundibugyo του Έμπολα
Υγεία
13/07/2026 - 14:21
Νέα γενιά θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα - Ελπίδες από τους αναστολείς KRAS
Health Talk
13/07/2026 - 14:00
Οι 6 μεγαλύτεροι κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα παιδιά
Health Talk
13/07/2026 - 13:00
Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος
Υγεία
13/07/2026 - 11:00
Sam Neill: Η μάχη με το λέμφωμα και η θεραπεία CAR-T
Επικαιρότητα
13/07/2026 - 10:00
EMA: Μικρή αύξηση του κινδύνου μηνιγγιώματος από τη μακροχρόνια χρήση κάποιων αντισυλληπτικών
Pharma Policy
13/07/2026 - 09:00
Σύνδρομο της Εντατικής: Έως και 8 στους 10 ασθενείς έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά το εξιτήριο
Health Talk
13/07/2026 - 07:59
Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια - Οι προβλέψεις για το μέλλον
Health Talk
11/07/2026 - 10:11
Εννέα απλές πρακτικές για να αποφύγετε τις ρυτίδες
Ομορφιά
11/07/2026 - 09:00
Economist Impact: «Η μακροζωία αφορά και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις»
Υγεία
11/07/2026 - 08:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo