ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για την παιδική κακοποίηση στη Θεσσαλονίκη - Σοκαριστικά παραδείγματα από τους ομιλητές

Ψυχική Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής στην β' Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ Αλεξάνδρα Σολδάτου, η οποία μίλησε σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τετάρτη, 29/05/2024 - 14:24
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Η κυρία Αλεξάνδρα Σολδάτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα κατάγματα στα μικρά παιδιά, για παράδειγμα, χτυπούν συναγερμό καθώς ένα στα τέσσερα έχει προκληθεί από κακοποίηση». Μάλιστα ανέφερε και παραδείγματα, όπως ένα περιστατικό με κάταγμα στο πόδι που διαγνώστηκε σε έξι μηνών παιδάκι, ενώ το είχε σε μάρσιπο ο πατέρας του. Όπως σημείωσε, ο πατέρας επικαλέστηκε πως έχοντας το παιδί στον μάρσιπο, έσκυψε να σηκώσει ένα τραπεζάκι, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του παιδιού. Ήταν ενα περιστατικό που χρειάστηκε μεγαλύτερη έρευνα, αν και ο πατερας υποστήριξε ότι ήταν ατύχημα. Στη συνέχεια έγιναν περαιτέρω εξετάσεις και προέκυψε ένα ακόμα παλιότερο κάταγμα και, όπως είναι λογικό, θεωρήθηκε ότι το παιδί μπορεί να ήταν θύμα πιθανής κακοποίησης.

Συστηματική ανίχνευση

Εξήγησε, άλλωστε, ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πρέπει να γίνεται συστηματική ανίχνευση με τα κατάλληλα κλινικά εργαλεία και όλοι να ακολουθούν μια ενιαία τεκμηριωμένη προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κλινική εξέταση στις Μονάδες Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία Παίδων όπως στο «Αγλαΐα και Παναγιώτη Κυριακού», στο Αττικόν στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου χαιρέτισε την εκδήλωση και επισήμανε πως, «είτε πρόκειται για σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική βία, είτε για εκμετάλλευση ή παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο, το φαινόμενο της κακοποίησης έχει σοβαρές, συχνά δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού, που επηρεάζουν καθοριστικά και την ενήλικη ζωή του. Δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μία ανοιχτή πληγή για τα θύματα, που μπορεί να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες, διαταραχές της διάθεσης ή της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και να αδυνατούν να αναπτύξουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις».

Παράλληλα τόνισε πως «ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας των αρμοδιοτήτων που μας αναλογούν, εποπτεύουμε με σχολαστικότητα τους φορείς παιδικής προστασίας και τις δομές φιλοξενίας, ενώ συμμετέχουμε με ενσυναίσθηση και ευθύνη στα προγράμματα υιοθεσίας και αναδοχής, ως ένας από τους τρεις αρμόδιους κρατικούς φορείς στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στον τομέα της πρόληψης και της επιμόρφωσης στη σχολική κοινότητα με συνεχόμενες δράσεις στα σχολεία για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς».

Οι συνεργασίες της αστυνομίας

Από την πλευρά του ο υπαστυνόμος Β΄ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Λάζαρος Γρηγοριάδης συνέστησε στους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές παιδιών ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στο παιδί και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, για να αντιμετωπίσουν, όσο το δυνατόν καλύτερα, περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης. Επιπλέον υπογράμμισε πως η σημερινή ημερίδα είναι πολύ σημαντική για να αντιληφθούν όλοι το πόσο σπουδαία είναι η προστασία της παιδικής ηλικίας και ειδικά από ανθρώπους φροντιστές, οι οποίοι είναι με παιδιά τα οποία μπορεί να είναι νήπια, ή παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία χρειάζονται ακόμα περισσότερη βοήθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. «Εδώ πέρα βρισκόμαστε για να χτίσουμε ένα δίκτυο ασφαλείας προς αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι εκπαιδευτικοί και οι φροντιστές παιδιών πρέπει να ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες, ώστε να καταγγέλλονται τα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και να αντιμετωπίζονται. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να δείχνουν πάνω απ' όλα ψυχραιμία και να εμπιστεύονται τα παιδιά. Ότι τους αναφέρουν να το μεταφέρουν στους προϊσταμένους τους, στην εισαγγελία και στην αστυνομία, χωρίς πάρα πολλές ερωτήσεις και επαναλήψεις των γεγονότων και πάνω από όλα να είναι συνεργάσιμοι με τις αρχές.

KAKOPOIHSH 1

Παιδική πορνογραφία

Η Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Ελένη Φουντωτού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά και στον τρόπο διαχείρισής τους. Συγκεκριμένα είπε ότι το Ινστιτούτο έλαβε κλήση από μητέρα που ζητούσε συμβουλές απο το CSI για τη 14χρονη κόρη της, που είχε επικοινωνία με άνδρες ηλικίας 40 έως 60 ετών ενώ ενημερώθηκε και για μια περίπτωση 12χρονου που ο πατερας του είχε εντοπίσει αλλαγή στη συμπεριφορά και ζητούσε απο την υπηρεσία να παρακολουθήσει το κινητό του. «Εμείς κρίναμε ότι δεν συνιστάται η παρακολούθηση του κινητού, χρειάστηκε μεσολάβηση δικηγόρου και αποδείξεις κακοποίησης» είπε η κυρία Φουντωτού. Αναφερόμενη σε μια τρίτη περίπτωση, είπε πως μητέρα εντόπισε στον υπολογιστή του πρώην συζύγου της, αναζητήσεις σε ιστοσελίδες κτηνοβασίας και παιδικής πορνογραφίας με πατέρες και παιδιά και ζήτησε την ακύρωση συνεπιμέλειας.

Η ιατροδικαστής Σαββίνα Τσουλτσίδου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία αναγνωρίζει και διαχειρίζεται περιστατικά παιδικής κακοποίησης και αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σωματικής κακοποίησης ανηλίκου, που αφορά σε ενδοοικογενειακή βία και συγκεκριμένα στη διερεύνηση κακοποίησης με περιστατικό αναφοράς ενός αγοριού 12 ετών που εξετάστηκε αρκετές φορές στο πλαίσιο υπόνοιας κακοποίησης με απλές στοματικές βλάβες.

«Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παιδική κακοποίηση»

«Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι η επιμόρφωση στο πλαίσιο του θεσμού του κοινωνικού συμβούλου, των υπεύθυνων της παιδικής προστασίας, στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και των παιδικών σταθμών», υπογράμμισε η ψυχολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της Κεντρικής Μακεδονίας Ελένη Τσάνταλη.

«Διαπιστώσαμε ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιος κοινωνικός επιστήμονας, αλλά κάποιος εκπαιδευτικός άλλης ειδικότητας, όπως εικαστικών ή θεάτρου και δεδομένου ότι η παιδική κακοποίηση δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και πολύ επίκαιρο, θεωρήσαμε ότι πρέπει ως Περιφέρεια να μεριμνήσουμε για την επιμόρφωση των υπευθύνων παιδικής προστασίας αλλά και για την ενημέρωση του κοινού που μπορεί να παρακολουθήσει την ημερίδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα», εξήγησε η κυρία Τσάνταλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανελλήνιες 2024: Πρακτικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του άγχους
Πανελλήνιες 2024: Πρακτικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του άγχους 29 Μαϊος 2024
Οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν το σεξ και έχουν... θέμα με τον αυνανισμό 05 Ιουνίου 2024
Οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν το σεξ και έχουν... θέμα με τον αυνανισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 19:04

Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 00:09

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων

Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 16:44

Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 23:22

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 15:39

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Ενημερωτική δράση βιωματικού χαρακτήρα από τον ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo