ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για την παιδική κακοποίηση στη Θεσσαλονίκη - Σοκαριστικά παραδείγματα από τους ομιλητές

Ψυχική Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής στην β' Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ Αλεξάνδρα Σολδάτου, η οποία μίλησε σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τετάρτη, 29/05/2024 - 14:24
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Η κυρία Αλεξάνδρα Σολδάτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα κατάγματα στα μικρά παιδιά, για παράδειγμα, χτυπούν συναγερμό καθώς ένα στα τέσσερα έχει προκληθεί από κακοποίηση». Μάλιστα ανέφερε και παραδείγματα, όπως ένα περιστατικό με κάταγμα στο πόδι που διαγνώστηκε σε έξι μηνών παιδάκι, ενώ το είχε σε μάρσιπο ο πατέρας του. Όπως σημείωσε, ο πατέρας επικαλέστηκε πως έχοντας το παιδί στον μάρσιπο, έσκυψε να σηκώσει ένα τραπεζάκι, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του παιδιού. Ήταν ενα περιστατικό που χρειάστηκε μεγαλύτερη έρευνα, αν και ο πατερας υποστήριξε ότι ήταν ατύχημα. Στη συνέχεια έγιναν περαιτέρω εξετάσεις και προέκυψε ένα ακόμα παλιότερο κάταγμα και, όπως είναι λογικό, θεωρήθηκε ότι το παιδί μπορεί να ήταν θύμα πιθανής κακοποίησης.

Συστηματική ανίχνευση

Εξήγησε, άλλωστε, ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πρέπει να γίνεται συστηματική ανίχνευση με τα κατάλληλα κλινικά εργαλεία και όλοι να ακολουθούν μια ενιαία τεκμηριωμένη προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κλινική εξέταση στις Μονάδες Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία Παίδων όπως στο «Αγλαΐα και Παναγιώτη Κυριακού», στο Αττικόν στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου χαιρέτισε την εκδήλωση και επισήμανε πως, «είτε πρόκειται για σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική βία, είτε για εκμετάλλευση ή παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο, το φαινόμενο της κακοποίησης έχει σοβαρές, συχνά δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού, που επηρεάζουν καθοριστικά και την ενήλικη ζωή του. Δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μία ανοιχτή πληγή για τα θύματα, που μπορεί να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες, διαταραχές της διάθεσης ή της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και να αδυνατούν να αναπτύξουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις».

Παράλληλα τόνισε πως «ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας των αρμοδιοτήτων που μας αναλογούν, εποπτεύουμε με σχολαστικότητα τους φορείς παιδικής προστασίας και τις δομές φιλοξενίας, ενώ συμμετέχουμε με ενσυναίσθηση και ευθύνη στα προγράμματα υιοθεσίας και αναδοχής, ως ένας από τους τρεις αρμόδιους κρατικούς φορείς στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στον τομέα της πρόληψης και της επιμόρφωσης στη σχολική κοινότητα με συνεχόμενες δράσεις στα σχολεία για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς».

Οι συνεργασίες της αστυνομίας

Από την πλευρά του ο υπαστυνόμος Β΄ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Λάζαρος Γρηγοριάδης συνέστησε στους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές παιδιών ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στο παιδί και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, για να αντιμετωπίσουν, όσο το δυνατόν καλύτερα, περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης. Επιπλέον υπογράμμισε πως η σημερινή ημερίδα είναι πολύ σημαντική για να αντιληφθούν όλοι το πόσο σπουδαία είναι η προστασία της παιδικής ηλικίας και ειδικά από ανθρώπους φροντιστές, οι οποίοι είναι με παιδιά τα οποία μπορεί να είναι νήπια, ή παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία χρειάζονται ακόμα περισσότερη βοήθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. «Εδώ πέρα βρισκόμαστε για να χτίσουμε ένα δίκτυο ασφαλείας προς αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι εκπαιδευτικοί και οι φροντιστές παιδιών πρέπει να ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες, ώστε να καταγγέλλονται τα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και να αντιμετωπίζονται. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να δείχνουν πάνω απ' όλα ψυχραιμία και να εμπιστεύονται τα παιδιά. Ότι τους αναφέρουν να το μεταφέρουν στους προϊσταμένους τους, στην εισαγγελία και στην αστυνομία, χωρίς πάρα πολλές ερωτήσεις και επαναλήψεις των γεγονότων και πάνω από όλα να είναι συνεργάσιμοι με τις αρχές.

KAKOPOIHSH 1

Παιδική πορνογραφία

Η Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Ελένη Φουντωτού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά και στον τρόπο διαχείρισής τους. Συγκεκριμένα είπε ότι το Ινστιτούτο έλαβε κλήση από μητέρα που ζητούσε συμβουλές απο το CSI για τη 14χρονη κόρη της, που είχε επικοινωνία με άνδρες ηλικίας 40 έως 60 ετών ενώ ενημερώθηκε και για μια περίπτωση 12χρονου που ο πατερας του είχε εντοπίσει αλλαγή στη συμπεριφορά και ζητούσε απο την υπηρεσία να παρακολουθήσει το κινητό του. «Εμείς κρίναμε ότι δεν συνιστάται η παρακολούθηση του κινητού, χρειάστηκε μεσολάβηση δικηγόρου και αποδείξεις κακοποίησης» είπε η κυρία Φουντωτού. Αναφερόμενη σε μια τρίτη περίπτωση, είπε πως μητέρα εντόπισε στον υπολογιστή του πρώην συζύγου της, αναζητήσεις σε ιστοσελίδες κτηνοβασίας και παιδικής πορνογραφίας με πατέρες και παιδιά και ζήτησε την ακύρωση συνεπιμέλειας.

Η ιατροδικαστής Σαββίνα Τσουλτσίδου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία αναγνωρίζει και διαχειρίζεται περιστατικά παιδικής κακοποίησης και αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σωματικής κακοποίησης ανηλίκου, που αφορά σε ενδοοικογενειακή βία και συγκεκριμένα στη διερεύνηση κακοποίησης με περιστατικό αναφοράς ενός αγοριού 12 ετών που εξετάστηκε αρκετές φορές στο πλαίσιο υπόνοιας κακοποίησης με απλές στοματικές βλάβες.

«Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παιδική κακοποίηση»

«Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι η επιμόρφωση στο πλαίσιο του θεσμού του κοινωνικού συμβούλου, των υπεύθυνων της παιδικής προστασίας, στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και των παιδικών σταθμών», υπογράμμισε η ψυχολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της Κεντρικής Μακεδονίας Ελένη Τσάνταλη.

«Διαπιστώσαμε ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιος κοινωνικός επιστήμονας, αλλά κάποιος εκπαιδευτικός άλλης ειδικότητας, όπως εικαστικών ή θεάτρου και δεδομένου ότι η παιδική κακοποίηση δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και πολύ επίκαιρο, θεωρήσαμε ότι πρέπει ως Περιφέρεια να μεριμνήσουμε για την επιμόρφωση των υπευθύνων παιδικής προστασίας αλλά και για την ενημέρωση του κοινού που μπορεί να παρακολουθήσει την ημερίδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα», εξήγησε η κυρία Τσάνταλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΗΜΕΡΙΔΑ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανελλήνιες 2024: Πρακτικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του άγχους
Πανελλήνιες 2024: Πρακτικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του άγχους 29 Μαϊος 2024
Οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν το σεξ και έχουν... θέμα με τον αυνανισμό 05 Ιουνίου 2024
Οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν το σεξ και έχουν... θέμα με τον αυνανισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα της ΕΠΕ για τον καρκίνο του πνεύμονα: Το 80% των διαγνώσεων δεν είναι σε πρώιμο στάδιο
Health Talk
05/02/2026 - 18:21

Ημερίδα της ΕΠΕ για τον καρκίνο του πνεύμονα: Το 80% των διαγνώσεων δεν είναι σε πρώιμο στάδιο

«Άλμα Ζωής»: Ημερίδα με μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού
Patient Talk
04/02/2026 - 21:44

«Άλμα Ζωής»: Ημερίδα με μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού

Θεσσαλονίκη: Εθελοντικοί καθαρισμοί σε τέσσερις σημαντικούς υγροτόπους
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 00:13

Θεσσαλονίκη: Εθελοντικοί καθαρισμοί σε τέσσερις σημαντικούς υγροτόπους

Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49

Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»

Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:14

Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία

Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41

Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί το ξύπνημα νωρίς το πρωί ή το ξενύχτι, να επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μας δύναμη;
Fitness
06/02/2026 - 19:24
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Health Talk
06/02/2026 - 18:30
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: Ζωή σε Κίνηση με τη δύναμη της επιστήμης και της ...τέχνης!
Υγεία
06/02/2026 - 17:30
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Καφές και υπέρταση: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα για την υγεία σας
Υγεία
06/02/2026 - 15:30
Η καύση ξύλων για θέρμανση τριπλασιάζει την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι
Υγεία
06/02/2026 - 14:30
Jet lag τέλος; Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που μπορεί να «επαναρυθμίσει» το βιολογικό ρολόι
Υγεία
06/02/2026 - 13:30
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30
Στατίνες: Οι περισσότερες παρενέργειες που τούς αποδίδονται δεν προκαλούνται από αυτές
Υγεία
06/02/2026 - 10:30
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16
Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49
Οι καπνοί από τις φωτιές σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ
Υγεία
06/02/2026 - 07:22
Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42
Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17
Στο μικροσκόπιο οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής - Ποιότητα τροφής, πρωτεΐνη και... αντιρρήσεις
Διατροφή
05/02/2026 - 20:52
ΠΦΣ: «Θα διατίθενται 66.000 συνταγές ΦΥΚ μηνιαίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία»
Pharma Policy
05/02/2026 - 20:02
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης σε φάρμακα στην Πελοπόννησο
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 19:46
Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ: «Απαράδεκτο και εκτός πραγματικότητας το σποτ του ΕΟΠΑΕ»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 19:27
Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη
Υγεία
05/02/2026 - 19:04
Η ΟΕΝΓΕ συγχαίρει τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Χίου για την περίθαλψη των τραυματιών
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 18:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Γιατί οι επιστήμονες τα συγκρίνουν πλέον με τα τσιγάρα
Διατροφή
04/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Σε περίοδο αναταράξεων η φαρμακευτική αγορά – Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΟΦ
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 11:51
Συνδυασμός τροφών: Ποιοι σαμποτάρουν και ποιοι ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών
Διατροφή
04/02/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 180.000 πολίτες εντόπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας με το "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 15:47
Επίσκεψη Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων - Η πορεία των έργων ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 18:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo