ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη του ΙΣΝ

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Διανύοντας τον τρίτο χρόνο υλοποίησης των προγραμμάτων της, και με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της στη Θεσσαλονίκη, με μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό.
Δευτέρα, 14/10/2024 - 13:51
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 18:00, η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων διοργανώνει εκδήλωση γνωριμίας με το έργο της στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου και με μια εισαγωγή στο έργο της Πρωτοβουλίας τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο από τη Δρα Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρο Παιδιών & Εφήβων και Διευθύντρια της Πρωτοβουλίας. Η κυρία Κουμούλα θα κάνει λόγο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που ήρθαν στο φως μέσα από μια ολοκληρωμένη ανάλυση πεδίου της Πρωτοβουλίας, θα περιγράψει τα επόμενα βήματα του προγράμματος, και θα κάνει το γενικό συντονισμό της συζήτησης.

Στη συνέχεια θα μιλήσουν τα μέλη του κέντρου αναφοράς της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» καθώς και στο Ψυχιατρικό Τμήμα Παίδων και Εφήβων του Ιπποκρατείου ΓΝΘ.

Τον άξονα της Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης της Πρωτοβουλίας, που απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων και ψυχολόγους), θα παρουσιάσει η κυρία Λίλιαν Αθανασοπούλου – Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Συντονίστρια Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών & Εφήβων, Γ.Ν.Θ.«Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», και μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων.

Ο Δρ Βάιος Νταφούλης, Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Ψυχιατρικού Τομέα & Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Γ.Ν.Θ. ''Ιπποκράτειο'', μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Παιδιάτρων.

BANNER EKDHLOSH SNF

Ο κ. Νίκος Ζηλίκης, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου Α.Π.Θ., μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων θα αναπτύξει τις βασικές γραμμές του προγράμματος επιμορφωτικών διημερίδων για σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι).

Το Πρόγραμμα Βασικής Επιμόρφωσης «Εγγραμματισμός στην Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων» θα παρουσιαστεί από την κυρία Δέσποινα Κιοτέογλου – Ψυχολόγο MSc, μέλος του Κέντρου Αναφοράς της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme) / Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες, το οποίο προάγει τη συστηματική ακρόαση της φωνής των ίδιων των εφήβων σε θέματα ψυχικής υγείας που τους αφορούν, θα παρουσιαστεί από τον Διευθυντή του, τον κ. Γιώργο Μόσχο, Νομικό και Πρώην Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και από την κυρία Παρασκευή Τατσιοπούλου - Ψυχίατρο Παιδιών & Εφήβων, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου στο ΑΠΘ, Γ' Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.

Για την εκδήλωση, η Δρ Κουμούλα επισημαίνει τα εξής: «Μας ενδιαφέρει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για την Πρωτοβουλία αλλά και να δημιουργηθεί ένας διάλογος για να ακουστούν οι ιδέες των ενδιαφερομένων», προσθέτοντας: «Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων αποτελεί βασική προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση της ψυχικής υγείας των ανηλίκων επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής τους: το αίσθημα της προσωπικής ευεξίας, τις επιδόσεις στο σχολείο, τις σχέσεις με τους συνομηλίκους, τη διαχείριση του στρες στην καθημερινότητα, την αντιμετώπιση αντιξοοτήτων (όπως το bullying). Η πρώιμη αναγνώριση και αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών είναι στην ουσία πρόληψη για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή. Είναι γνωστό ότι περίπου οι μισές ψυχικές διαταραχές εμφανίζονται για πρώτη φορά πριν τα 18. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας των παιδιών αποτελεί τη βάση για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας και ευημερίας στην ενήλικη ζωή».

Η εκδήλωση, η οποία απευθύνεται στην τοπική κοινωνία (εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γονείς, παιδιά και εφήβους) θα ολοκληρωθεί με συζήτηση με το κοινό. Καθώς η χωρητικότητα της αίθουσας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού προδιαγράφεται έντονο, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσέλθουν στο χώρο έγκαιρα καθώς θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με βάση την άφιξη.

Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων είναι ένα πενταετές πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων της χώρας μέσα από την ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και τον εγγραμματισμό στην ψυχική υγεία. Υλοποιείται από ένα πανελλαδικό Δίκτυο δημόσιων φορέων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με το Child Mind Institute στην Νέα Υόρκη και με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ. Αναπτύσσεται στη βάση ενός μοντέλου σύμπραξης με το Ελληνικό Δημόσιο και υλοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που περιγράφεται στον Νόμο 5015/2023.

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΣΕΥ: Ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής της κοινότητας - Η σημασία της υποστήριξης και της ευαισθητοποίησης
ΠΣΕΥ: Ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής της κοινότητας - Η σημασία της υποστήριξης και της ευαισθητοποίησης 12 Οκτωβρίου 2024
ΠΟΥ Ευρώπης και Βreathe Hellas σε κοινή δράση για την ψυχική υγεία των νέων 16 Οκτωβρίου 2024
ΠΟΥ Ευρώπης και Βreathe Hellas σε κοινή δράση για την ψυχική υγεία των νέων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Διατροφή
15/09/2026 - 15:54

Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Health Talk
14/09/2026 - 13:48

Σκολίωση στην παιδική ηλικία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!
Υγεία
11/09/2026 - 08:00

Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!

Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00

Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης

Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00

Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας

Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30

Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Και τέταρτος θάνατος από ιλαρά στην Πενσιλβάνια
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 09:15
Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 09:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών- Κατηγορούν το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 08:20
ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο
Υγεία
16/09/2026 - 07:28
ΟΗΕ: «Παραμένει φονική και τεράστιας κλίμακας η επιδημία του Έμπολα»
Υγεία
16/09/2026 - 03:43
Υγεία στην εργασία: Η πρόληψη δεν σταματά στην αποφυγή των ατυχημάτων
Υγεία
16/09/2026 - 00:09
ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28
ΕΕΜΗ: Η σιωπηλή στα πρώτα της στάδια PBC μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος
Υγεία
15/09/2026 - 22:18
Τα 9+1 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης
Health Talk
15/09/2026 - 21:23
Έξι ασκήσεις ισορροπίας που μπορείτε να κάνετε καθώς μεγαλώνετε - Αναλυτικές οδηγίες
Fitness
15/09/2026 - 20:46
Ψυχική ενδυνάμωση, ανθεκτικότητα και οικογενειακή συνοχή μέσα από το «Hope Blooms» της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 20:09
ΕΟΕ: Περισσότερες από 19 νέες διαγνώσεις καρκίνου προστάτη την ημέρα στην Ελλάδα το 2024
Υγεία
15/09/2026 - 19:33
Λέσβος: Απορρίφθηκε απόφαση για διακοπή των θανατώσεων ζώων λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
15/09/2026 - 18:49
Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14
«Οι Νοσηλευτές δίνουν Όραμα Ελπίδας»: Ενημερωτική δράση για τη δωρεά μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
15/09/2026 - 17:37
Pop-Up Liver Hub: Δράση πρόληψης των ηπατικών νοσημάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες από τον «Προμηθέα»
Patient Talk
15/09/2026 - 17:11
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσίασε την ιστοσελίδα inosi.gr
Υγεία
15/09/2026 - 16:44
Φλεβική θρόμβωση: Φορετή διαγνωστική συσκευή για την πρώιμη ανίχνευση της σε φάση κλινικών μελετών
Digital Health
15/09/2026 - 16:19
Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Διατροφή
15/09/2026 - 15:54
Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28
Νέα μελέτη εξετάζει πιθανή αύξηση του κινδύνου θανάτου από αντιβιοτικό
Υγεία
15/09/2026 - 15:06
Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη
Health Talk
15/09/2026 - 14:43
Το διάβασμα για ευχαρίστηση και μάλιστα με παρέα προστατεύει τον εγκέφαλο δια βίου
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 14:00
Ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Υγεία: Σφοδρή κριτική στο υπουργείο μετά την υπόθεση Μαζωνάκη
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 13:27
Φάρμακα στα μέτρα μας: Πώς τα γονίδια μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία
Υγεία
15/09/2026 - 13:00
Ακτινολόγοι: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 12:30
Χειρουργείο καταρράκτη στον Άρη; Τι έδειξε η δοκιμή αντοχής φακών στο Διάστημα
Υγεία
15/09/2026 - 12:00
ΠΙΣ: Μηδενική ανοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:32
Γεωργιάδης: Δεν θα ήμουν αντίθετος στην επανίδρυση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:04
Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς
Υγεία
15/09/2026 - 10:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo