ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερψηφίστηκε το «μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο» για τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. - Οι επόμενες δράσεις του Υπουργείου Υγείας

Πολιτική Υγείας
Υπερψηφίστηκε το «μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο» για τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. - Οι επόμενες δράσεις του Υπουργείου Υγείας
Υπερψηφίστηκε χθες βράδυ το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Παρασκευή, 31/07/2020 - 10:59
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο ανθρωποκεντρικό και μεταρρυθμιστικό», καθώς ο στόχος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. είναι «η ισότιμη πρόσβαση και η καθολική κάλυψη του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας».

«Μετατρέπουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα σε εθνικό κεκτημένο. Η ποιότητα είναι στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Θα αξιολογούνται η αποτελεσματικότητα, η ανταποκρισιμότητα του συστήματος Υγείας, η αποδοτικότητα, η τεχνική αρτιότητα, η προσβασιμότητα όλων στις υπηρεσίες υγείας. Πάντα με ασθενοκεντρική προσέγγιση, με σεβασμό και γνώμονα τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με χρηστή διοίκηση και διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων», επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί οι μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας δεν έχουν σταματήσει εν μέσω κορονοϊού. Αντίθετα, όλο το Υπουργείο εργάζεται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας και γνώμονα την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Κάτι που θα φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα στην υγεία και το οποίο επισήμαναν στην Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών.

«Το ελληνικό Δημόσιο απέδειξε μέχρι τώρα ότι δεν έχει μπορέσει να αξιολογήσει ποιοτικά τις υπηρεσίες υγείας. Εμείς φέραμε την αξιολόγηση ως νομοθέτημα, θα την εφαρμόσουμε και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τον Ο.ΔΙ.Π.Υ., εργαλείο στα χέρια όλων των ασθενών, με στόχο την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές, αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας, επισημαίνοντας ότι «ο πρώτος ποιοτικός δείκτης είναι η αξιοπρέπεια του Έλληνα ασθενούς».

«Δίνουμε τη δυνατότητα με αυτό τον Οργανισμό να έχουμε ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ασθενών, που θα μπορούν να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες υγείας και τον τρόπο λειτουργίας τους, για τα δικαιώματά τους, για τις θεραπευτικές τους επιλογές και άλλα και για τις ενέργειες που κάνει κάθε φορέας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών του», είπε ο Υπουργός Υγείας στην ομιλία του.

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για «ανεπαρκή» στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο κ. Κικίλιας τούς καταλόγισε «πολιτική υποκρισία».

«Σταματήστε να είστε εκτός κλίματος της κοινωνίας, ανοίξετε τα μάτια και τα αυτιά σας στην κοινωνία και δείτε τι πιστεύει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πώς στηρίζεται στις μέρες μας», κάλεσε την αντιπολίτευση.

Τόνισε πως «σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών προχωρήσαμε σε πάνω από 5.000 προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ.. Με διπλάσιες ΜΕΘ, με οργάνωση, έτσι ώστε αυτές οι ΜΕΘ να έχουν μόνιμο προσωπικό, εκπαίδευση για πέντε χρόνια, τεχνολογικό εξοπλισμό, μόνιτορς, αναπνευστήρες, να είναι άρτιες και μόνιμες. Με τον ΕΟΔΥ να κάνει εξαιρετική δουλειά, με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ να είναι ένα εξαιρετικό κέντρο, πολύ υψηλών επιδόσεων και επιπέδου».

Οι επόμενες δράσεις του Υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωσε επίσης ότι υλοποιούνται άμεσα οι προσλήψεις άνω των 900 μόνιμων ιατρών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, που προκηρύχθηκαν το Μάρτιο, καθώς η διαδικασία επιταχύνθηκε με ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε και την επόμενη εβδομάδα υπογράφονται οι προσλήψεις των πρώτων 100 μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Προανήγγειλε τις επόμενες δράσεις του Υπουργείου Υγείας, όπως η ψηφιοποίηση της υγείας, ο ηλεκτρονικός φάκελος, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις, η διαλειτουργικότητα και διαδραστικότητα όλων των δομών υγείας, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Δίκτυα Υγείας, οι αναβαθμίσεις των ξενοδοχειακών υποδομών των Νοσοκομείων.

Επίσης, με τροπολογία που κατέθεσε, ο Υπουργός Υγείας αυξάνει το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης για τα εμβόλια και τα εξαιρεί από το clawback, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολιτικές πρόληψης σε μια εποχή «ασύμμετρων» απειλών και επέκτασης των χρόνιων νοσημάτων και ενισχύει την διαπραγματευτική ικανότητα για περισσότερα εμβόλια, μεγαλύτερες εκπτώσεις βάσει του όγκου και επέκταση του εμβολιασμού, καθώς το 2019 έγιναν 1 εκατομμύριο περισσότερα αντιγριπικά εμβόλια σε σχέση με το 2018 και έφτασαν τα 3 εκατομμύρια.

Σχετικά με τον κορονοϊό, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως γίνεται πολλαπλό testing σε όλη τη χώρα και στα νησιά, από τα μικρά έως τα μεγάλα, πως είναι υπερπολλαπλάσια η δυνατότητα διακομιδών, τα νησιά έχουν ενισχυθεί με επτακόσιους υγειονομικούς και γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως ένας τέτοιος νόμος απομονώνει την Ελλάδα από τους διεθνείς Οργανισμούς υγείας, ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε στα πρακτικά δύο επιστολές από το Institute of HealthCare Improvement και από τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge, οι οποίοι τον συγχαίρουν για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε «για την ίδρυση Οργανισμού Ποιότητας στην υγεία, που προάγει την ασφάλεια των ασθενών και ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των Ελλήνων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Πιστεύω σε μια νέα πολιτική με νέο ήθος, με άλλη αντίληψη των πραγμάτων, με σεβασμό στην εμπειρία την οποία δεν διαγράφω, με αναγνώριση ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι σε συγκεκριμένους τομείς, που μπορεί να ξέρουν πολύ περισσότερα πράγματα από τον Υπουργό και δεν έχω καμία ανασφάλεια για αυτό.

Με ένα οργανωμένο πρόγραμμα με εξαιρετικούς συνεργάτες, τον Υφυπουργό, τους Γενικούς Γραμματείς και τους συνεργάτες μας, οι οποίοι δουλεύουν όλη την ημέρα κάθε μέρα, χωρίς κανείς να κομπορρημονεί. Το αντίθετο. Εργάζονται σκληρά, με σεμνότητα και με πολύ μεγάλη προσοχή και επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 31/07/2020 - 11:14
  • ΟΔΙΠΥ
  • ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΙΚΙΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο: Επείγουσα ανακοίνωση Χαρδαλιά για τη μουσουλμανική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ
Έκτακτο: Επείγουσα ανακοίνωση Χαρδαλιά για τη μουσουλμανική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ 31 Ιουλίου 2020
Έξαλλος ο Χαρδαλιάς με τα fake news - Προχωρά σε μηνύσεις 31 Ιουλίου 2020
Έξαλλος ο Χαρδαλιάς με τα fake news - Προχωρά σε μηνύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:06

Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 13:33

Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

Γενικό Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος": Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 15:38

Γενικό Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος": Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ

Συνεργασία της DIAGEO με το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους
Ψυχική Υγεία
03/04/2026 - 23:26

Συνεργασία της DIAGEO με το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους

Ανασχηματισμός: Εκτός ο Βαρτζόπουλος - Δεν αντικαθίσταται στο Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 12:18

Ανασχηματισμός: Εκτός ο Βαρτζόπουλος - Δεν αντικαθίσταται στο Υπουργείο Υγείας

Παραίτηση Βαρτζόπουλου λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ - Στις 12.30 ο ανασχηματισμός
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 11:49

Παραίτηση Βαρτζόπουλου λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ - Στις 12.30 ο ανασχηματισμός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων- Το ζήτημα με τα αντιπαρασιτικά
Pet
08/04/2026 - 18:00
Σημαντική πρόοδος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Στο 40% το ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη προσπάθεια
Health Talk
08/04/2026 - 18:00
Κολλήσατε μέρες αδείας στις αργίες του Πάσχα; Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιείτε την άδεια σας!
Ψυχική Υγεία
08/04/2026 - 17:00
Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00
Η ... "άφεση αμαρτιών" της τηγανητής πατάτας: Πώς μπορεί να είναι τραγανή χωρίς να είναι βλαβερή
Διατροφή
08/04/2026 - 15:00
Άνοια: Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο κινδυνεύεις
Υγεία
08/04/2026 - 14:00
Ψηφιακός κόφτης για ανήλικους στα social media - Γεωργιάδης: Να μην ορίζει ο αλγόριθμος την ψυχική υγεία των παιδιών
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 13:12
ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού
Υγεία
08/04/2026 - 12:56
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τους απογόνους
Υγεία
08/04/2026 - 12:00
Ψηφιακός κόφτης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών στα social media: Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Tik-Tok
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:20
Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:06
Οδηγός για ασφαλείς αγορές και διαχείριση των πασχαλινών εδεσμάτων
Διατροφή
08/04/2026 - 10:00
Τέλος η πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 στα social media και στη χώρα μας
Επικαιρότητα
08/04/2026 - 09:26
Διακοπές και έντερο: Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις
Υγεία
08/04/2026 - 09:00
Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα, πιο αποτελεσματική τεχνική χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στο περιτόναιο
Υγεία
07/04/2026 - 21:00
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: 10 μύθοι για την όραση
Health Talk
07/04/2026 - 20:00
Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00
Ψευδαίσθηση της ηλικίας: Γιατί η χρονολογική ηλικία δεν έχει από μόνη της σημασία για την ιατρική
Υγεία
07/04/2026 - 17:00
ΕΕΣ: Προσοχή σε όσους προσφέρουν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών χωρίς επάρκεια και με υψηλές χρεώσεις
Health Talk
07/04/2026 - 16:00
Αντιμετώπιση των κιρσών χωρίς εγχείριση: Πώς η νέα γενιά laser αλλάζει τα πάντα
Health Talk
07/04/2026 - 15:00
Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 14:00
Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 13:33
Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του αυτοκινήτου σας από τις 18 Ιουνίου
Επικαιρότητα
07/04/2026 - 13:00
Πειραματικό GLP-1 φάρμακο φέρεται να κόβει την όρεξη και για τον έρωτα
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 12:00
Πατούλης για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 11:12
Απλή εξέταση αίματος καταφέρνει υψηλά ποσοστά ακρίβειας στην ανίχνευση καρκίνων και άλλων ασθενειών
Υγεία
07/04/2026 - 11:00
Ελισάβετ Προδρόμου: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ώριμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην καινοτομία»
Pharma Policy
07/04/2026 - 10:50
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Οι άνδρες δεν ωφελούνται ιδιαίτερα από την ψυχοθεραπεία
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 09:00
Αγωνιστές του GLP-1: Τα φάρμακα που αλλάζουν το τοπίο σε παχυσαρκία και διαβήτη
Υγεία
06/04/2026 - 19:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Καταγγελίες για κατάρρευση γιατρού από εξάντληση και για «λουκέτο» στις παθολογικές κλινικές
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 11:35
Γενικό Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος": Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 15:38
SkyWalker: Λιγότερος πόνος και γρηγορότερη κινητοποίηση μετά από αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου
Υπηρεσίες Υγείας
06/04/2026 - 16:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράσεις για τους αστέγους με αφορμή το Πάσχα
Υπηρεσίες Υγείας
06/04/2026 - 17:00
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo